W ogródku Martki
09:14, 16 lip 2021
Rozpętała się ulewa, a ja wracam z ogrodu i na krótką chwilę wybiegam myślą do jesieni. Nie boję się już tej pory roku jak kiedyś, ciekawi mnie, co pokażą klony, grujecznik, ambrowce, graby, buki, gilllenia, ale liczę też na … molinie. Zamówiłam te trawy kierując się właśnie Waszymi jesiennymi zdjęciami. Po posadzeniu długo oglądałam małe kępki, nie działo się nic. Aż dnia pewnego odkryłam urocze kwiatostany molinii Heidezwerg. Zmieniłam zdanie natychmiast. Z dnia na dzień molinie zaskakują mnie coraz bardziej. Tak wyglądają teraz:
Heidezwerg jest niska, kwiatostany mają ok. 30 cm. Polubiłam jej zieleń. Potrzebuje delikatniejszego towarzystwa, ale nie przypuszczałam, że gaury wystrzelą na 1,5 metra...
Zdecydowanie warto umieścić ją z przodu rabaty, to kolejny błąd który popełniłam. Na wiosnę do poprawki.

Edith Dudszus - rozkręca się. Liście krótkie, zieleń chłodna, jesienią za to powinna pokazać złocistości oraz fioletowe fontanny z kwiatostanów

Heidebraut - czekam na jej żółto-złote przebarwienia, na razie nie osiągnęła jeszcze swoich 100 cm
jest to piękna, zwarta kępka, ma sztywne pędy kwiatostanowe, na tym etapie mój faworyt razem z Heidezwerg.

Trzęślica trzcinowata Karl Förster zapowiada wysokie, ale drobne, różowe kwiatostany, tu znów czekam na jesień
Sadzonki małe, szkółki trawyibyliny nie polecam...
Dobrego weekendu!
Heidezwerg jest niska, kwiatostany mają ok. 30 cm. Polubiłam jej zieleń. Potrzebuje delikatniejszego towarzystwa, ale nie przypuszczałam, że gaury wystrzelą na 1,5 metra...

Edith Dudszus - rozkręca się. Liście krótkie, zieleń chłodna, jesienią za to powinna pokazać złocistości oraz fioletowe fontanny z kwiatostanów

Heidebraut - czekam na jej żółto-złote przebarwienia, na razie nie osiągnęła jeszcze swoich 100 cm

Trzęślica trzcinowata Karl Förster zapowiada wysokie, ale drobne, różowe kwiatostany, tu znów czekam na jesień
Dobrego weekendu!