Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

W cieniu - zacieniona 17:59, 13 wrz 2013

Do góry
Piękne lilie
Byłam Ciebie przed chwilą w maju i oprócz pięknych tulipanów, bardzo przystojnego wnusia zobaczyłam, gratuluję prześliczny chłopczyk
Ja mam wnusię ma 5 lat, a teraz spodziewamy się Jasia urodzi sie w lutym Pozdrawiam
W cieniu - zacieniona 16:20, 13 wrz 2013

Do góry
Akant i lilie...nie wiedziałam,że taki duży urośnie...zaczyna mu brakować miejsca,strasznie się rozpycha.
W cieniu - zacieniona 16:17, 13 wrz 2013

Do góry
Lilie, kupione wiosną po 2 zł....pię knie zakwitły.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:21, 12 wrz 2013

Do góry
Dzisiaj, był piękny dzień, posadziłam lilie, trzmielnicę, tak mówi na nią moje kumpela z pracy i thuję Aurescens. Nakarmiłam też rybcie, no nie mam tak pięknych karpi Coi, jak Richie, ale są rybcie z roku na rok, ale nie jedzą mi z ręki, bo ja mam raczej wszystko dzikie. Wiosną takie tarło odchodzi, że mam zawsze nowe rybki, i tą piękną jesień czas już zacząć

Karasiowa przystań, to duma mojego M, rybki od zawsze hodował

Całuję rybki na dobranoc
Rododendronowy ogród II. 21:39, 12 wrz 2013

Do góry
Justyna napisał(a)
Inversa malutki w sensie, że moment opadania nastąpił stosunkowo nisko, ok.1,7 m. To już dorodne drzewo, rośnie u mnie ok 8 lat, ale przez to, że nie poprowadziłam przewodnika wyżej teraz ścieli się po ziemi.
Martagony sadzisz tak jak zwykłe lilie, czy są jakieś specjalistyczne techniki? Ceny mnie zaskoczyły. Ja chcę kupić różowe i białe.

Normalnie sadze na 3 głębokości cebulki.
Faktycznie szkoda bo jak sie już opuścił (świerk) to już nic nie zrobisz.
Rododendronowy ogród II. 21:33, 12 wrz 2013

Do góry
Inversa malutki w sensie, że moment opadania nastąpił stosunkowo nisko, ok.1,7 m. To już dorodne drzewo, rośnie u mnie ok 8 lat, ale przez to, że nie poprowadziłam przewodnika wyżej teraz ścieli się po ziemi.
Martagony sadzisz tak jak zwykłe lilie, czy są jakieś specjalistyczne techniki? Ceny mnie zaskoczyły. Ja chcę kupić różowe i białe.
Rododendronowy ogród II. 21:20, 12 wrz 2013

Do góry
Justyna napisał(a)
Tak myślałam, ze Inversa prowadzony. Z moim już nic zrobię, też śliczny, tylko że malutki.
O nenufary u Ciebie Ja dziś też wstawiłam.
Bogdziu, czy ja dobrze pamiętam, że Ty masz martagony? Przymierzam się do zakupów cebulowych. z lilii wybrałam właśnie martagony i trąbkowe. Napisz mi proszę jak je uprawiasz.
Serdecznie

Justynko inwerse tylko przywiązywaliśmy do kija zeby prosto rosła, jak pień zdrewniał to odwiązaliśmy i wiązaliśmy wyżej. To że Twój malutki to chyba nie problem bo przeciez musi urosnac.Martagony mam , pielęgnacja głównie polega na niszczeniu poskrzypka (czerwone robale) który bardziej je lubi niż wszystkie inne lilie a poza tym same rosną i nie ma z nimi żadnych problemów.Rosną za rh więc słońce ich nie wysusza bo lubią wilgotną ziemię.Ja mam martagony rude a w tamtym roku kupiłam białe rózowe czerwone i pomarańczowe ale tylko z czerwonych jestem zadowolona , pozostałe kiepsko bo albo nie wyrosły wogóle albo były maleńkie . Zobaczę co bedzie w nastepnym roku. One są dośc drogie więc chciałoby sie zeby ładnie rosły ale cebulki byly małe mimo tej ceny.Pozdrawiam Justynko ,idę zobaczyc zdjecia u Ciebie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:01, 12 wrz 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ja miałam dwa. Dobermankę i pinczerkę mini. Dobermanki już nie ma. Była wspaniała. Teraz mam w planach drugą mini.Duże za krótko żyją.Fotki super, trawiska cudniaste.

u mnie zawsze były 3, ale po ostatnim otruciu, jeden nie przeżył, zatem znowu musi być jakiś bidulek malutki i chłopaczek
czyli ty tez psiara ale fajnie
a ta rabata z trawami .........nie zmieniam nic, poza alejką z kamieni, bo wiosną są tulipany i żonkile, potem ostróżki, orliki i lilie, potem jeżówki i trawy, tak sobie patrzę i ona ciągle inna

srebrzysta nadal czeka na małe zmiany

kulki i niby kostki

i kulkowo

fasolkowo, ale ozdobnie
Bajkowy ogród Weroniki 21:41, 11 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)
Weronika, a ja wolę te upały niż takie zimno.... A ma być jeszcze zimniej...brrrrr

Aniu, z pozdrowieniami przesyłam Ci gorące kolory, pamiętając że Ty masz piękniejsze czerwone lilie.
A miało być tak pięknie.... 14:05, 11 wrz 2013

Do góry
Aniu,ja już za moment jadę i mam nakazane że tam i z powrotem
Bardzo żałuję,ale jutro nie mogę,ale mam na rano do pracy.
Jeszcze będą napewno spotkania w większym gronie, to się załapię.
A z tą restauracją,to wymyśliłaś,że hej ....
Przecież ja przyjechałam się napatrzeć na Twój ogród i lilie podrzucić, a nie na imprę
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:50, 10 wrz 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Piękne foty. A co będziesz zmieniał na tej rabatce do przeróbki?

Ogólnie układ Chcę własne Lady Farm Pozbywam się jasnoty, lilie gdzieś poupycham Liliowce też się przeniosą.
Mój 4 arowy azyl... 21:49, 09 wrz 2013

Do góry
ewsyg napisał(a)
Basiu, jak się ma jagoda goji, żyje jeszcze ?

Trzyma się tylko ta najmniesza, z najlepszymi korzonkami sadzoneczka. W dalszym ciągu trzymam wszystko w zadołowanej doniczce, nie ruszam, bo być może od korzenia coś dodatkowego wypuści

Edit: za to lilie trzymają się świetnie! Nawet na tym pędzie bez cebuli dojrzałam dwie malutkie! I teraz mam dylemat, zadołować na zimę, czy z doniczki wysadzić?
CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 21:12, 09 wrz 2013

Do góry
mira napisał(a)
dzięki, a te deski ktoś Ci robił na zamówienie cz kupiłaś w tartaku?

ja bym tam posadziła limki hortensje, liliowce może azalie - z zimozielonym to trudno bo to głównie iglaki
chyba że jakieś niske a szeroko rosnące chyba masz zimniej niż u mnie więc dodatkowa bariera - z pewnością coś wymyślisz - te jałowce nie są złe ale nie sadź blisko domu i na zimę koniecznie sznureczkiem a jak będą większe to też trzeba wiązać - mi duże ulewy rozłożyły 2 metrowego

deski kupiliśmy gotowe w takim sklepie/tartaku

a co do nasadzeń to chyba idę dobrą drogą bo właśnie między jałowcami a różami posadzę lilie, które lada dzień mają do mnie dojść a na hortensje tam już miejsca zabraknie
wcześniej zamiast jałowców myślałam nad posadzeniem tuj aurea nana ale ona są za małe bo potem idą bardziej wszerz niż w zwyż
CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 19:29, 09 wrz 2013

Do góry
AgaAga napisał(a)
Tak aktualnie wyglądają dwie rabatki, muszę jeszcze koniecznie dosiać trawkę bo czarna ziemia bije po oczach

Tu po prawej od wiciokrzewu (tam gdzie ta mała doniczka) brakuje jeszcze czegoś wysokiego i kolorowego, może małe lilie by tam pasowały?

i nie mam pomysłu co posadzić tam gdzie ten biały beton, z przodu przed nim są Liliowiece 'Stella de Oro'

Tak, świetnie sobie poradziłaś z tymi nasadzeniami. Bardzo mi się podoba. Dawno tu nie zaglądałam bo mam ostatnio dużo na głowie no i jeszcze nasadzenia u mnie :/ ale mam nadzieję że niedługo też sobie poradzę tak jak Ty i wreszcie uporamy się z M z naszą gliniastą glebą :/ oprócz dwóch szpadli pożyczyliśmy kilof.
Ogród z łezką 13:18, 09 wrz 2013

Do góry
Wczoraj tak ciepło, a dzisiaj zimno i już teraz cięgiem pada. Większość zdążyliśmy Lilie przesadzone i te od Bogusi posadzone. Z tym najdłużej zeszło. Jeżówki potffforyy przesadzone, wielgachne były, bez eMusia byłoby ciężko. Z całą bryłą wykopaliśmy, mam nadzieję, że warto było i w przyszłym roku będą kwitły. Białe odetchnęły...w tą dziurę w przyszły roku pójdą czerwone i żółte

i na nowym miejscu

Kwitnie jeszcze ostróżka

a wczoraj jeszcze tak sucho i słonecznie było...

cebulki lilii i tulipanów funkie żurawki 20:35, 08 wrz 2013

Do góry
fajnie że są wymiany bo zamieściłam też wątek w przyjmę:

witajcie nie mam w ogóle cebulek i jestem chętna na każdy kolor rodzaj, zachwycają mnie lilie,tulipanów mam kilka ale w necie nie chcę zamawiać jeśli ktoś skompletuje mi większą ilość to chętnie kupię i pokryję wszystkie koszty wysyłki bo jednak 2-3 cebulki to chyba nie będę was fatygować .

kocham też funkie jeśli ktoś ma ładnie się przebarwiające albo żurawki - ja mogę dać również na wymianę :
żuraweczka Alabama sunrise -dużo
Berry smoothie
Brass lantern - dużo
Żuraweczka Solar Power-
Southern Comfort-dużo
Velvet night- dużo
Georgia Peach dużo
palace purple-dużo
peppermint Spice
Heuchera Micrantha odm. "Palace Purple"dużo
Heuchera Wendy - Żurawka Wendy dużo
bERRY SMOOTHIE

te co napisałam dużo to ładne sadzonki reszta do podzielenia

i funkie:

guacamole
patriot
striptease
frozen margerita
mediovariegata
golden tiara
i inne nn można zobaczyć u mnie w wątku
mam też turzyce ice dance i trochę traw miskanty itp ale to na wiosnę

czekam z niecierpliwością na propozycje
cebulki lilii i tulipanów i inne... funkie żurawki 20:22, 08 wrz 2013

Do góry
witajcie nie mam w ogóle cebulek i jestem chętna na każdy kolor rodzaj, zachwycają mnie lilie,tulipanów mam kilka ale w necie nie chcę zamawiać jeśli ktoś skompletuje mi większą ilość to chętnie kupię i pokryję wszystkie koszty wysyłki bo jednak 2-3 cebulki to chyba nie będę was fatygować .

kocham też funkie jeśli ktoś ma ładnie się przebarwiające albo żurawki - ja mogę dać również na wymianę :
żuraweczka Alabama sunrise -dużo
Berry smoothie
Brass lantern - dużo
Kasandra
Żuraweczka Solar Power-
Southern Comfort-dużo
Velvet night- dużo
Georgia Peach dużo
peppermint Spice
Heuchera Micrantha odm. "Palace Purple"dużo
Heuchera Wendy - Żurawka Wendy dużo
Galaxy
bERRY SMOOTHIE
MARMALADE
SHANGHAI
MILAN
OBSIDIAN
RAVE ON
MIDNIGHT BOYOU
SPARKLING BURGUNDY
GUNSMOKE
CHOCOLATE RUFLES
BLACBERRY CRISP
PEACH CRISP
GALAXY
GINGER PEACH
Café ole
Root bear

te co napisałam dużo to ładne sadzonki reszta do podzielenia

i funkie:

guacamole
patriot
striptease
frozen margerita
mediovariegata
golden tiara
i inne nn można zobaczyć u mnie w wątku
mam też turzyce ice dance i trochę traw miskanty itp ale to na wiosnę

czekam z niecierpliwością na propozycje

A miało być tak pięknie.... 11:02, 07 wrz 2013

Do góry
Aniu,nie stresuj się , ja będę po nocnej zmianie ,więc muszę się wyspać deczko i zanim przecisnę się przez korki wasze ,to napewno późnym popołudniem będzie.Nie potrafię podać dokładnej godziny..
Gdyby nie to,że mam dla Ciebie odkopane lilie św Antoniego,to nie najeżdżałabym Cię w ten gorący czas
Oszczędz M jedno ciacho mniej bo się odtłuszczam
Jak już,to dla mnie tylko kaweczka i to nawet krowy nie musi doić,bo czarną piję

Ogród cioci 19:50, 06 wrz 2013

Do góry
Cześć Gosiu, zaglądam do ogrodu cioci
Twoje pomocnice – urocze. Z resztą sam ogród też- taki ciepły i klimatyczny! Tyle tajemniczych zakątków i kwiatów. Lilie i ostróżki – boskie! Ja na ostróżki bardzo choruję, powiedz mi – nie łamią się? Trzeba je jakoś podpierać? Rany…ja to taki laik jestem, że pytań będę mieć tysiące. A taką białą lilię to koniecznie muszę sobie sprawić! I jeszcze bardzo mi się podoba to połączenie wrzosów i kostrzewy. No i co ja czytam, Gocha– gwiazda tv Muszę znaleźć ten odcinek na necie.
A poza tym – jestem jak najbardziej za by w którąś sobotę wypić razem kawunię i może do tego zahaczyć o ogrody u Kapiasów?
Pozdrawiam serdecznie
Lilie - Lilium 20:19, 05 wrz 2013

Do góry
Jagna napisał(a)
Przyszedł czas rozmnażania Lilii. Będac 2 tyg temu u rodziców zobaczyłam w sąsiednim ogrodzie lilie która miała 2,5 m wysokości.
Zatkało mnie. Okazało się, ze ta lilia ma sporo napowietrznych cebulek. Poczytałam cebulki za pozwoleniem zdjelam ostrożnie i teraz sa w pojemniku z ziemią.
No i nie wiem co dalej. czy je wsadzać do ziemi, czy przezimować w pomieszczeniu? Szukałam informacji ale nie znalazłam nic konkretnego. Może macie jakieś doświadczenia?

Ja też sadze do doniczki a doniczkę wkopuje do ziemi na wiosne pokażą listki i tak trzymam do sierpnia potem rosadzam na rabaty lub do większej donicy żeby się nie potraciły w trzecm roku dopiero kwitną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies