Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką

Ogród z łezką

Kindzia 12:53, 09 wrz 2013

Mirka napisał(a)
Kasiu wstążka wrzosowa super i malusie piękneOgrodowiskowy ogród

Wrzosy teraz w pełni...cieszą kolorem Miśki takie maleńkie wiosną kupiłam, w kwietniu. Z zaczątkami listków jedynie...nawet mi się nie śniło, że w tym roku kwitnąć będą. Już się cieszę na przyszłe lato

Mirusiu...aż się zarumieniłam, tak się staram, ale ciągle jeszcze coś bym zmieniała Dziękuję
Kindzia 13:08, 09 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

Ja nigdy nie dorobiłam się wstążki wrzosowej... Kupuję tylko do donic, bo w mojej glinie mają nieodpowiednie warunki i usychają lub wymarzają....

U mnie też gliniasto i w większości wilgotno...czyli to, czego wrzosy nie lubią...a rosną i kwitną teraz zjawiskowo...szkoda, że nie potrafię zrobić takiego zdjęcia, które to pokaże...

Ale jodła koreańska pada...

Kindzia 13:18, 09 wrz 2013

Wczoraj tak ciepło, a dzisiaj zimno i już teraz cięgiem pada. Większość zdążyliśmy Lilie przesadzone i te od Bogusi posadzone. Z tym najdłużej zeszło. Jeżówki potffforyy przesadzone, wielgachne były, bez eMusia byłoby ciężko. Z całą bryłą wykopaliśmy, mam nadzieję, że warto było i w przyszłym roku będą kwitły. Białe odetchnęły...w tą dziurę w przyszły roku pójdą czerwone i żółte

i na nowym miejscu

Kwitnie jeszcze ostróżka

a wczoraj jeszcze tak sucho i słonecznie było...

Kindzia 13:20, 09 wrz 2013

Bogusiu świeżutki kwiat limki

trochę lepiej wrzosy wyszły na tym zdjęciu

anna_g 15:43, 09 wrz 2013

Kindzia napisał(a)
Najpierw hortusie dla Ani i Bogusi. To młodziutkie misie

i na pierwszym planie, dalej limki

Widzem widzem widzem Dzięki Kindzia
Rabatki z wrzosami cud miód malina... Wrzosy mają w sobie coś - choć tak jesiennie się kojarzą. Buziole
gierczusia 19:44, 09 wrz 2013

Kaśka ... Gdzieś Ty takie bossskie wrzosy wyhaczyła???????.... Znów ta szczena mi opadła, wieszzz ??

Też mimo gliny będę o wrzosy walczyć idąc za Twoim przykładem ... ... Nie popuszczę , glina precz

Ps... Jest pięknie
gierczusia 19:45, 09 wrz 2013

A co z tą jodlą koreańska ??
Bogdzia 20:11, 09 wrz 2013

Dajcie mnie tej gliny , może w końcu róże by u mnie rosły bo jak dotąd nie chcą.Czytam i czytam co to są ,,misie " i nie mogę sie doczytac , proszę o dokładną nazwę.Pozdrawiam Kasiu.
Madzenka 22:13, 09 wrz 2013

Kasiu znów się zachwycam nad wstążką wrzosową!!,
Kindzia 08:58, 10 wrz 2013

gierczusia napisał(a)
Kaśka ... Gdzieś Ty takie bossskie wrzosy wyhaczyła???????.... Znów ta szczena mi opadła, wieszzz ??

Też mimo gliny będę o wrzosy walczyć idąc za Twoim przykładem ... ... Nie popuszczę , glina precz

Ps... Jest pięknie

Kupowałam dokładnie 3 lata temu na tyskiej giełdzie.
Mnie też opada, jak na nie patrzę...piękne są

Już pisałam kiedyś o moich wrzosach, ale jeszcze raz :
-sadziłam je wtedy, kiedy wiedziałam tylko, że w torfie potrzebują. Malutkie dołki miały zrobione z torfem...teraz już bym się nie odważyła na takie malutkie...
-nie wiedziałam wtedy, że muszą mieć przepuszczalną, próchniczą glebę...u mnie gliniasta jest!
-nie wiedziałam, że powinno się okrywać na zimę, bo nie znoszą mrozów i przewiewów zimnych...kto był u mnie wie, że przeciąg aż miło, z pola pięknie wieje właśnie tamtędy, gdzie rosną...

I...dają radę już 3 lata...
Jak się zestarzeją też tam wrzosy sadzić będę. Pewnie lepiej im podłoże przygotuję, gęściej posadzę, bo jednak dziury są, ale też gatunki pomieszam Lubię takie kolorowe...