Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:21, 06 sie 2013

Do góry
Zakwitły mi kolejne lilie kupione w zeszłym tygodniu w lidlu

Pięęęęęęęęęęęęęęknie pachną

Zielony chaos u Dawida 08:07, 06 sie 2013

Do góry
Na początek dnia jeszcze dwie lilie - 'Baywatch' i jedna nienazwana

oraz dalie - biała 'My Love' oraz dwukolorowa 'Mystery Day'

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:05, 05 sie 2013

Do góry
Dalej susza, mam dośc podlewania, ale trzeba ratować rośliny. Lilie zniknęły w momencie, pozostało kilka niedobitków, które mają więcej cienia. O żurawkach w słońcu nie wspominam, ale mimo wszystko jest kilka terminatorów, które mimo palącego słońca wyglądają pięknie.

O zdjęciach zawsze zapominam przy kilku godzinnym podlewaniu, ale coś tam zostało uwiecznione

Piaskownia na zakręcie 16:50, 05 sie 2013

Do góry
Ładnie kwitnie Lukrecja, myślę, że na stałe u mnie zagości

Zakwitają kolejne lilie

I kolejny floks

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:19, 05 sie 2013

Do góry
Pierwszy aster-samosiejka i hosty -kłącza - w doniczce.

Lilie tygrysie (chyba), znowu pomarańczowe:/

Pomidorki, pycha

Aronia:

Cynie:

Wszystko o czym ... Marzysz 22:44, 04 sie 2013

Do góry
kwitną jeszcze lilie i liliowce

i róże

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:32, 04 sie 2013

Do góry
Dzięki Irenko za lilie. Avatarek teraz fajny. Ogród ci normalnie pięknieje. Klon rzeczywiście fajnie rozjaśnia. Pozdrawiam niedzielnie
Ogród przy bocznej drodze 10:59, 04 sie 2013

Do góry
Teraz już na Twoim ranczu sielsko i anielsko, piekne lilie i ślaz pozdrawiam
Liliowo i kolorowo:) 10:50, 04 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
Danuś... ale masz cudowne lilie...
Ale i tak wnusia najpiękniejsza

Aniu bardzo Ci dzięukuje A wnusia to największa radośc dla mnie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 09:04, 04 sie 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Też wolę stary avatarek. Teraz brakuje mi Twojego uśmiechu z pod różowego kapelusza...Pozdrawiam

Przyzwyczaisz się Agnieszko, zresztą znowu pewnie coś zmienię
a tu lilie dla ciebie, oj pachną, zastanawiam się czy je znowu gdzies nie przeniesc, ale jak pomyślę o pracy...to powoli odpuszczam
ale podcięł M., gałęzie paulowni, ależ ona rośnie, no i tamaryszka bo czochrał nas po głowie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:44, 04 sie 2013

Do góry
Margarete napisał(a)
Hej,
obrazkowym pismem jestem na bieżąco. Ale ci tych rodków nawieżli..bedzie sadzenia.... ale to cieszy, najtrudniej jest przygotowac miejsce, a sadzenie to sama przyjemnośc. Która wersja układu kolorów zwyciężyła ? ta od Danusi czy Bogdzi ? a moze całkiem inna ?
Pokaz jak posadzisz.
A lilie - te na różowo obrzeżone sa śliczne, jaka to odmiana ? wysoko rosną ?
Pozdrawiam i czekam na fotki z rh posadzonymi na miejsce.
P.S. tamten avatarek tez mi sie bardziej podobał, na tym roslinak ładna ale twojego usmiechu nie widac.

Małgosiu, rh sadził M., oj narobił sie wczoraj, bo upał był, ale chociaż cień drzewa dawały i klon jesionolistny Flamingo, mimo, że śmieciuch, ale co nie śmieci, uwielbiam go

kolory ułożył M., ja się nie wtrącałam one mają stanowić żywopłot pod murem, w jednym rogu dojdą trawy, ML, a co dalej, zobaczymy z czasem, jak to zacznie rosnąć;
a ułożył tak; najpierw 1 Calsap - biały z bordowym oczkiem, potem Haaga- ciemnoróżowa- 3 szt., potem 4 sztuki Calsap - biały z bordowym oczkiem i 1 szt. Nova Zembla - czerwona, potem 3 szt Franczeska - czerwona, potem Eskim- biały 5 szt., potem Helsinki- jasnoróżowa sztuk 5, dalej 2 sztuki Franczeska - czerwona, potem 2 sztuki Haaga - ciemnoróżowa i na końcu 1 sztuka Nova Zembla - czerwona, w sumie 27 sztuk.
Co do lilii, odszukam i podam ci
z tym avatarkiem, jest tak, wszyscy pokazują roślinki , więc i ja dostałam chęć na zmiany

a tu akcja sadzenie

ten mur ma być zielony cały rok, mam nadzieję, że szybko urosną, bo na rabacie z rh, niektóre okazy w tym roku i 40 cm urosły

Liliowo i kolorowo:) 23:10, 03 sie 2013

Do góry
Danuś... ale masz cudowne lilie...
Ale i tak wnusia najpiękniejsza
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:19, 03 sie 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Madżen - z Waszymi inspiracjami to idzie zwariować Ale całkowite zmiany zostawię chyba sobie na inny ogród - może kiedyś będę go mieć Ale inspiracja tarasowa genialna...Będziesz robić takie kostki bukszpanowe? O ile takie kjjuby można nazwać kostką

Sebciu planuję takie kjuby z kulkami wewnątrz i tylko biale lilie latem. Wiosna biala magnolia i azalia jeszcze po bokach. Szkoda mi tylko trawek ale coś wymyślę.

Na pewno będziesz mial swój ogród, zaplanowany od początku, który i tak będziesz zmienial
Moje "Ranczo Akapulko" 21:36, 03 sie 2013

Do góry
Dziś sobota, 3 sierpnia 2013układałam ścieżkę kamieniami, posadziłam znów żywopłot , wyprałam jeden materac z przyczepki . Dosiałam trawę na sciezce i podlałam bukszpany.

Zrobiłam prowizoryczny gryl, i wykorzystałam jeden z kręgów, aby upiec sobie i dla pieska coś smacznego.

Zobaczcie jak dzisiejszy dzień wyglądał. Wszystko było smaczne, kiełbaska, mięsko i pieczone ziemniaczki, ale był kłopot , bo tak się narobiłam, że odechciało mi się jeść.

Wypiłam dużo kawy i napoju, a później już mi się jeść odechciało. Może wieczorem jak odpocznę to później cos z tego zjem. Piesek i kotek jedli , tak że uszy im się trzęsły. Czasem kiedy oglądam te zdjęcia , jest mi bardzo smutno, że jestem tam sama z pieskiem i zaczynam powątpiewac, że któregoś dnia zabraknie mi siły i nie będę dała rady nic tam zrobić. A bardzo chce aby tam postawić wiatraczek i schowac w nim ten kran który tam sterczy. Dodatkowo do wiatraczku chcę jeszcze zrobić na wiosnę studnię ozdobę.No i oczywiscie piękny mały drewniany domeczek. Oj tyle marzen jeszcze nie spełnionych. Lato ucieka nieubłaganie, po woli jesien się zacznie i zima. A ja do wiosny będę marzyła o drewnianym domku i o tym kiedy znów będzie wiosna.Po głowie mi chodzą jakieś drewniane pieńki, kołki, gwoździe, ławki i drzewka owocowe, jabłonie grusze , wiśnie i czereśnie, thuje, kwiaty, lilie tulipany, porzeczki, agresty. itp...
Ach po co mi to było...?
A może trzeba by - tak się stało, że kupiłam to moje ranczo?

A najgorsze jest jeszcze przedmną, wysiewy, pielenie, perz, krety, robale, stonka i inne trudnosci związane z prowadzeniem ogrodu, a pozniej dlaczego u innych juz wzeszły ogórki , a moje jeszcze nie, dlaczego nie ma słonca, lub za duzo pada desz. A zima - Oj pomarzną mi drzewka itp...
Chyba jednak to ponad moje siły....
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:34, 03 sie 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ania, a lilie po kwitnieniu ogławiasz?
Ta solniczka to na pewno "nasza"? Wygląda jak jakiś "obcy". Ja tam oczy widzę.

Ścinam górę badyla A jak podeschnie to cały.

Jakie UFO może siedzi w solniczce
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:05, 03 sie 2013

Do góry
Ania, a lilie po kwitnieniu ogławiasz?
Ta solniczka to na pewno "nasza"? Wygląda jak jakiś "obcy". Ja tam oczy widzę.
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:48, 03 sie 2013

Do góry
Róże też daja sobie radę

Liliowce też .. chociaż liście usychają

Lilie przekwitają błyskawicznie, nawet nie nadążam z robieniem zdjęć.. no i plan naprawczy
CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 12:39, 03 sie 2013

Do góry
O, jaki fajny czerwony domek Bałam się trochę wejść do tego wątku, bo już zbyt wiele widziałam kolorowych koszmarków będących skutkiem zbytniej fantazji właścicieli, ale u was odetchnęłam z ulgą - super wygląda

Co do obsadzenia tarasu, to wiele nie pomogę. Zastanów się może, czego oczekujesz - czy rośliny mają zdobić taras cały rok, zimą też, czy może tylko latem. Czy będziesz mogła i chciała poświęcać im dużo czasu, czy wręcz przeciwnie - mają sobie rosnąć i już Jeśli ma być zielono też zimą, to trzeba pomyśleć o czymś zimozielonym, np. jałowce, tuje, bukszpan, mahonia.. Jesli chcesz mieć tam mało pracy, to posadź głównie krzewy, z którymi na dodatek nie trzeba wiele robić, np. hortensje, krzewuszki, berberysy, do tego trochę iglastych czy niższe trzmieliny. Do tego krzewinki: lawenda, kocimiętka, różne niskie kwitnące latem. Jak masz dużo sił i chęci, możesz zaszaleć i zrobić przed tarasem ogródek głównie bylinowy, pełen kwiatów: jeżówki, napastnice, ostróżki, złocienie.. Do tego lilie, liliowce, jakiś krzew nieduży typu krzewuszka dodatkowo, gdzieś tam szałwia, lawenda... W tle pnące się powojniki albo róże. Zastanów się, jaki typ rabaty chcesz tam mieć i dopasuj rośliny
Potrzebuję Waszej pomocy - nie wiem co posadzić pod domem ? 23:09, 02 sie 2013

Do góry
Witam serdecznie - przede wszystkim najpierw pomyśl, czy rośliny już posadzone nie rosną za blisko domu, czy ich korzenie nie będą penetrować ścian. Różnie bywa - ktoś sprzeda Tobie roślinę i powie, że to odmiana karłowata, a może się okazać, że wyrośnie Ci jakiś iglak równo z kominem. Nie wiem dlaczego upierasz się przy iglakach. Widzę, że masz wokół posesji iglaki, czy ich nie wystarczy (tych przy ogrodzeniu)? U siebie pod oknami mam trzmieliny (dwie odmiany), bukszpan, krokusy, irysy karłowate, żurawkę, tulipany, lilie, bratki, rojniki, wiesiołka i tuję (najbardziej oddalona od okna), której odmiany nie znam, ale rośnie jakby zakręconymi trąbkami bardziej w szerz niż do góry i raczej okna nie zasłoni. Zresztą nie boję się ciąć żadnych roślin. Kilka gałązek zawsze można usunąć. Możesz również pomyśleć o różach. Oczywiście wszystkie te roślinki powinny mieć mniej więcej jednakowe zapotrzebowania glebowe.

Pozdrawiam cieplutko
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:01, 02 sie 2013

Do góry
Hej,
obrazkowym pismem jestem na bieżąco. Ale ci tych rodków nawieżli..bedzie sadzenia.... ale to cieszy, najtrudniej jest przygotowac miejsce, a sadzenie to sama przyjemnośc. Która wersja układu kolorów zwyciężyła ? ta od Danusi czy Bogdzi ? a moze całkiem inna ?
Pokaz jak posadzisz.
A lilie - te na różowo obrzeżone sa śliczne, jaka to odmiana ? wysoko rosną ?
Pozdrawiam i czekam na fotki z rh posadzonymi na miejsce.
P.S. tamten avatarek tez mi sie bardziej podobał, na tym roslinak ładna ale twojego usmiechu nie widac.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies