Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:57, 31 lip 2013

Do góry
I rabata pod domem do której chcę dosadzić bukszpanowe obwódki...........
Teraz kwitną wyhodowane prze ze mnie chabry, czekam jeszcze na nieśmiertelniki .
Wsadziłam jeszcze lilie kupione w lidlu...

Strasznie podoba mi sie połączenie żółtego, lekkiego pomarańczu, różu i akcentu z niebieskich chabrów

W cieniu - zacieniona 06:53, 31 lip 2013

Do góry
Lilie...przed burzą.
Starorzecze na górce 06:46, 31 lip 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)

A to cegłę możesz wykorzystać na ścieżkę rustykalną Może ta cegła na przepuszczalność gleby wpływa i lilie sobie to chwalą

Co za krzewiszcza lilie Ci zasłoniły, Dawid?

Za małe te cegiełki, bo zazwyczaj w kawałkach niestety. A krzewiszcza... jasminowiec się za mocno rozrósł i nakrywa je z góry, a niby go wiosną mocno obciąłem....
Starorzecze na górce 01:08, 31 lip 2013

Do góry
tengel27 napisał(a)

W mojej ziemi rosną cegły A dokładniej mówiąc po całym ogrodzie pochowane są stare fundamenty poniemieckich budynków. Wykopuję je zawsze. Może faktycznie cebulom wśród nich dobrze, ale z fartem to nie zawsze. W tym roku 3 lub 4 odmiany muszę przesadzić, bo za bardzo krzewiszcza je zasłoniły.

A to cegłę możesz wykorzystać na ścieżkę rustykalną Może ta cegła na przepuszczalność gleby wpływa i lilie sobie to chwalą

Co za krzewiszcza lilie Ci zasłoniły, Dawid?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:14, 30 lip 2013

Do góry
wojtus16z napisał(a)
Witaj !!! Bardzo ciekawy ogród i piekne lilie równiez moje ulubione. Fajny z Ciebie człowiek trzymaj tak dalej.

Witaj Wojtku.
Bardzo Ci dziękuje za odwiedziny i miłe słowa, zapraszam ponownie i może też zdecydujesz się na swój wątek.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:07, 30 lip 2013

Do góry
Witaj !!! Bardzo ciekawy ogród i piekne lilie równiez moje ulubione. Fajny z Ciebie człowiek trzymaj tak dalej.
W cieniu - zacieniona 18:35, 30 lip 2013

Do góry
Nie można wklejać zdjęć...trochę napiszę.Dzisiejsza noc była burzowo -ulewowa. Błyski i wyładowania nie dawały spać...dawno takiej burzy nie było...powracała kilka razy.
Naturalnie straszna ulewa narobiła sporo szkód.Zdecydowanie lilie wcześniej skończyły kwitnienie,pozostały puste łodygi. Najbardziej mi żal anabelek....połamały się gałązki z kwiatami...m. kazał mi podwiązać je patyczkami do szaszłyków....
Ogród z łezką 16:45, 30 lip 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Przymusowa zdjęciowa przerwa na forum A moje ławisko robione powolutku przez eMa prawie gotowe...i lilie kropkowane też mam, i mieczyki...
Danusia nam odwyk zaserwowała, może trzeba trochę...

Dobranoc

To i ja cierpliwie na fotki poczekam...ławki ciekawa jestem
Starorzecze na górce 16:36, 30 lip 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)

Dawid, nie masz za co przepraszać, odpowiadasz, kiedy możesz i dzięki, chwała Ci za to. Twój wpis jest bardzo fajny Znaczy, że lilie nie są trudnymi roślinami, albo... żeś farciarz i masz akurat ziemię taką, jaką lubią, więc nic nie musisz kombinować Pozdrawiam.

W mojej ziemi rosną cegły A dokładniej mówiąc po całym ogrodzie pochowane są stare fundamenty poniemieckich budynków. Wykopuję je zawsze. Może faktycznie cebulom wśród nich dobrze, ale z fartem to nie zawsze. W tym roku 3 lub 4 odmiany muszę przesadzić, bo za bardzo krzewiszcza je zasłoniły.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:36, 30 lip 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Łukaszu, czy pęd lilii z korzonkami, ale bez cebuli, ma jakieś szanse na jej wytworzenie? Czasem widziałam malutkie cebulki na pędzie powyżej właściwej cebuli. Ale to pewnie zależy od jej gatunku?

Na pędzie lili czesto tworzą się się cubulki przybyszowe, które po paru latach normalnie zakwitną. Jednak bez cebuli myśle, że szanse są znikome, jedynie możliwe do tego byłyby lilie azjatyckie bo u nich najczęsćiej tworzą się małe cebulki. Jest to jednak roślina cebulowa, a korzonki na pędzie to tylko do pobierania składników pokarmowych i utrzymania kwiatów, więc wątpie w powodzenie. Nowa cebulka może się wytworzyć np z oderwanej łuski od dużej cebuli.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:18, 30 lip 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Masz Łukaszu piękne lilie i liliowce. Piszesz, że miejsca brakuje na nowe nasadzenia - czyżby szykowała się mała rewolucja w ogrodzie? A może kawałek pola dokup Pozdrawiam

Kto wie czy rewolucji nie będzie Tyle się naoglądałem na ogrodowisku, że co chwile chciałbym coś zmieniać. Jestem na etapie usuwania roślin, które mi się nie podobają lub sprawiają problem. Bardzo głupim punktem przełomowym u mnie w ogrodzie będzie podłączenie kanalizacji, połowa podwórka będzie przekopana i będzie wtedy można wprowadzać zmiany,a w szczególności naprawić i stworzyć przynajmniej namiastke dobrego trawnika.
Piaskownia na zakręcie 09:22, 30 lip 2013

Do góry
dajana napisał(a)
I ja cię serdecznie pozdrawiam Ewo Widze ze gosci miałas i to Basie z rodziną.Kiedy odwiedzaja nas fajni ludzie zawsze odczuwamy niedosyt .Lilie też ładne choc osobiscie nie przepadam za nimi U kogos lubie je podziwiac ale u siebie nie z pewnych względów podobnie z tulipanami Natomiast lubie narcyzy kltórych mało widze szczególnie te stare odmiany Z tymi wszystkimi kwiatami wiazą sie jakies wspomnienia jedne odrzucam za innymi tęsknie Chyba kazdy tak ma .Miłego weekendu ci Ewuniu zyczę Dziekuje za odwiedziny w moich skromnych progach .

Dajanko, ja też najbardziej lubię tą starą odmianę narcyza. Włośnie znalazłam miejsce, gdzie go posadzę. Koleżanka ma mi zamówić kg tej odmiany. Chyba będzie trochę tych cebulek. Jak zakwitną to będzie uczta dla oczu i nosa.
Spacer po moim ogrodzie 08:36, 30 lip 2013

Do góry
Liliowo, kolorowo.
Zakwitły kolejne lilie. Jak ja je kocham.
Ogród z łezką 22:04, 29 lip 2013

Do góry
Przymusowa zdjęciowa przerwa na forum A moje ławisko robione powolutku przez eMa prawie gotowe...i lilie kropkowane też mam, i mieczyki...
Danusia nam odwyk zaserwowała, może trzeba trochę...

Dobranoc
Rododendronowy ogród II. 21:39, 29 lip 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Elu zmartwie Cię , nie zakwitnie juz w tym roku bo lilie już są po połowie okresu kwitnienia i nic z tego nie bedzie . jej zadanie na ten rok to dobrze się ukorzenic , ewentualnie wypuści trochę liści , kwiaty dopiero w przyszłym roku.

Bogdziu .. Czy wiesz ,że ja mam już dwa malusie nowe listeczki ... Czyżby ta lilia uwielbiała afrykańskie klimaty ??... Bo w moim oczku temperatura wody jest pewnie zbliżona do temperatury zupy

Aaaa... Wyjąć ją do domu przed pierwszym przymrozkiem ??...

Buziaki ślę
Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 17:39, 29 lip 2013

Do góry
Melduję się po 10-dniowym pobycie w Anglii. Ominęło mnie spotkanie u Alinki, czego bardzo żałuję. Sądząc po relacjach spotkanie mieliście bardzo udane. Ja też nie próżnowałam i zwiedzałam ogrody i parki w północno - zachodniej Anglii.W moim ogrodzie posucha, zaraz też zabrałam się do podlewania, pod ketmię idą 3 kubła wody.

Lilie tak intensywnie pachną szczególnie wieczorem, że dech zapiera.
Starorzecze na górce 11:17, 29 lip 2013

Do góry
Moniko i Gabrysiu, cieszę się, że do mnie zajrzałyście. Dziękuję za słowa otuchy w kwestiach trawnikowych.
Moniko, dziękuję za poradę liliowcową Moje właśnie nie za bardzo rosną, ale sadzilam je w tym roku między innymi roślinami i chyba najnormalniej w świecie chyba za małe M im przewidziałam, mają za małą przestrzeń życiową Na pewno do Ciebie zajrzę, bo widzę, że zmagamy się z podobnymi zagadnieniami. Jestem ciekawa, jak sobie radzisz. 3-mam kciuki,

Gabrysiu, zaglądałam na chwilę do Ciebie, faktycznie masz masę liliowców. Też bym tak chciała. Gratuluję Powodzenia z trawnikiem!

Luki - o to mi chodziło! Brawo i olbrzymie podziękowania z wyrazami uznania dla Twojej wiedzy liliowej.

Dawid, nie masz za co przepraszać, odpowiadasz, kiedy możesz i dzięki, chwała Ci za to. Twój wpis jest bardzo fajny Znaczy, że lilie nie są trudnymi roślinami, albo... żeś farciarz i masz akurat ziemię taką, jaką lubią, więc nic nie musisz kombinować Pozdrawiam.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:17, 28 lip 2013

Do góry
Masz Łukaszu piękne lilie i liliowce. Piszesz, że miejsca brakuje na nowe nasadzenia - czyżby szykowała się mała rewolucja w ogrodzie? A może kawałek pola dokup Pozdrawiam
Ogrodnik mimo woli 13:14, 28 lip 2013

Do góry
Aniu Szybciorem meldunek : lilie posadzone dzisiaj o 6,30. Sąsiedzi nie widzieli
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:18, 28 lip 2013

Do góry
U nas coś się chmurzy... może wreszcie popada? Jest 30 stopni w cieniu...

wstawiłam ciasto drożdżowe z morelkami i kruszonką do pieca, będą też paszteciki ze szpinakiem i faszerowane papryki, koło 15-16 przyjedzie GabiK z rodzinką
wracam do pracy

Wczorajsze fotki:
Graham Thomas, uwielbiam tę różę

Pomarańczowe lilie.. byłyby super gdyby nie ten kolor

Alba Meidiland na patyku powtarza.. jakieś dziwne tym razem kwiatki, zniekształcone...

Pomponella

Jabłek nie będzie, chorują i opadają.. co to jest? pewnie trzeba było czymś pryskać

Cynie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies