Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 17:54, 18 lis 2018

Do góry
effka napisał(a)
Z tym lodem w oczku nieźle, a w dzień ile miałaś stopni?

Utrzymywała się na minusie ok 1 stopnia. bardzo śliskie jezdnię na jeszcze letnich oponach to armagedon.
Trzeba zmienić na zimówki wiosny pewnie już nie będzie
Ptasi gaj 17:49, 18 lis 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, pięknie masz. Chochoły grubaśne. Coś czuję, że dzielenie cię czeka na wiosnę
A ja swoich traw jeszcze nie wiązałam. Stoją sztywno. Zresztą wiązać będę tylko wysokie prosa.
U mnie wierzby ciągle nie zgubiły wszystkich liści. Sprzątanie i sprzątanie, a tu już mróz
Ja róże kopczykuję liśćmi i lekko na te liście kompost sypię, albo trochę ziemi. Tylko tyle sypię, żeby nie zwiewało. A okrywówek w ogóle nie ogacam.

Moje te coś ziemi już posypane. Jeszcze w żwirze, ale te donicami przykrywam żwir odkurzony z liści i innego badziewia.
Mam sporo kompostu więc wiosna będę róże podsypywania. W ogóle wiosna czeka mnie przesadzanie róż i z trawami porządek zrobić
Ptasi gaj 17:28, 18 lis 2018

Do góry
Już właściwie wszystko mamy zrobione. Najwazniejsze liście wygrabione.

Jeszcze przydałoby się podlać tuje bo jest sucho. Powinny być dobrze podlane mam tego sporo. Dzisiaj podlałam mniejsze iglaki i rozaneczniki.
Krany zamarzły więc trzeba było gorąca wodą polać i puściło.

Jeszcze pewnie będzie cieplej.
Ptasi gaj 17:28, 18 lis 2018

Do góry
CD

Ptasi gaj 17:25, 18 lis 2018

Do góry
Ta najwyższa trawa ma ponad 2 metry związałam ja wczoraj i dobrze zrobiłam. Bo dzisiaj padał śnieg.

Woda w oczku już zamarzła musiał być spory mroz. Lód ok 1,5 cm

Ryby pod lodem

Za drzwiami do ogrodu... 16:00, 18 lis 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jak masz plandeke przykryj ja lepiej sie przegryzie.

Tak, czymś będziemy przykrywać.Obornik przykrywałam starymi wykładzinami,ładnie się przekompostował.

Za drzwiami do ogrodu... 14:47, 18 lis 2018

Do góry
Dzisiaj spory mroz teraz pada snieg.

Pij codziennie szklanke wody letniej z sokiem z pol cytryny na czczo. Nic ci nie bedzie cala zime. Poza tym jest piekna cera no i skora.
Bede wieczorem

Na razie rano na czczo piję aloes.Jak skończę ten litr,to spróbuję z tą cytryną,bo co rok w listopadzie leci mi krtań albo zatoki.Mój organizm nie lubi przechodzić w okres zimowy
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 12:31, 18 lis 2018

Do góry
Janka wszystkiego dobrego dla nowo narodzonej niech jej Bozia da dużo zdrowia i szczęścia. Rodzicom też zdrowia i cierpliwosci w wychowaniu.
Pozdrawiam

Figaro napisał(a)
Duzo zdrowia i gratulacje.

Ewik napisał(a)
Janka , ogród jak zawsze zachwyca , ale najbardziej najmłodsza Rózyczka , troche spoznione ale serdeczne gratulacje .

Sima napisał(a)
Spóźnione z serca gratulacje Trzymaj się i wypoczywaj, kiedy tylko masz okazję!

Dziewczyny, jeszcze raz ślicznie wam dziękuję za dobre słowo, gratulacje i życzenia.
"Różyczka" moja skończyła parę dni temu miesiąc i robi się coraz bardziej interesująca Lepiej też rozumiemy się nawzajem
Za drzwiami do ogrodu... 11:04, 18 lis 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Mam nadzieję, że fajna ta ziemia, na razie jest dość sypka. Myślę że wystarczy jej do wiosny poleżeć na pryzmie aby sie trochę przekompostować ,a może czymś ją polać,do przyśpieszenia?(ale nie wiem czy to jest sens, jak tyko po wierzchu bo ruszać już tego nikt nie będzie) Na wiosnę idzie pod nowy trawniczek i może jeszcze na coś zostanie...?
eM wygarta do ostatniego pyłku

Jak masz plandeke przykryj ja jepiej sie przegryzie.
Za drzwiami do ogrodu... 11:03, 18 lis 2018

Do góry
Dzisiaj spory mroz teraz pada snieg.

Pij codziennie szklanke wody letniej z sokiem z pol cytryny na czczo. Nic ci nie bedzie cala zime. Poza tym jest piekna cera no i skora.
Bede wieczorem
Ptasi gaj 10:57, 18 lis 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Fajne te Twoje trawiaste chochoły i wierzbowe słoneczko w oddali
Dobrze że udało Ci się zrobić co zaplanowałaś.Ja dzisiaj też okopcowałam część róż,ale wszystkich nie dałam rady,zaszło słoneczko.Tak się zastanawiałam,czy iść bo jeszcze kaszlę,że poszłam zbyt późno.Ale ciepło się ubrałam i poszłam,bo jak kompost zamarznie, to czym obsypię?

Ty kompostem obsypujesz dobry pomysl. Ja to ziemia zmieszana z liscmi brzozowymi ktore lezaly pod rozami.

U nas w Wawie bylo - 4 rano to na wsi ok 5 na minusie.
Teraz pada snieg ziemia juz ciut zmrozona.

Pij codziennie na czczo szklanke letniej wody z sokiem z pol cytryny. Nic ci nie bedzie cala zime.
Ptasi gaj 00:20, 18 lis 2018

Do góry
Cd

Fajne te Twoje trawiaste chochoły i wierzbowe słoneczko w oddali
Dobrze że udało Ci się zrobić co zaplanowałaś.Ja dzisiaj też okopcowałam część róż,ale wszystkich nie dałam rady,zaszło słoneczko.Tak się zastanawiałam,czy iść bo jeszcze kaszlę,że poszłam zbyt późno.Ale ciepło się ubrałam i poszłam,bo jak kompost zamarznie, to czym obsypię?
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:46, 17 lis 2018

Do góry

Milus tez w tym roku przycinalam brzozy bardzo wyrosly. W przyszlym roku trzeba by bylo juz podnosnik z koszem zamowic, a nie ma jak wjechac.
Mialam takich 2 sprawnych chlopakow i po przycinali. Mjelilam w rozdrabniarce przez 3 dni. Wrzucilam do kompostu. Czesc zostawilam na podsypke.
Lisci tez duzo tez dalam do kompostu zmieszalsm z trawa.

Milus czy to dalie takie piekne poznaje po liscisch, bo piszesz o rudbekiach moze zle zrozumialam.
Jaka nazwa tej dalii/rudbekii bardzo ladna.

Na wiosne wg wskazan hakome posadze i bede podlewala, chociaz moje sa podlewane nie wiem dlaczego tak powoli rosna. Zienie im miejsce i bede podlewac.

A co to za drzewo to dab? Taki ogromniasty. Nie podcinsliscie od dolu i takie sa efekty. Roboty od groma z tymi przycinkami.

Pozdrawiam

Ela, brzozy sadziłam na początku, 98r., 30 szt,. wszystkie padły i ...nie wiem czemu, a dziś, dzięki bogu.
Dalia na fotce razem z rudbekią, dalia z Niemiec, oj cała historia z nią, a rudbekia to Cherry Brandy, lub jakoś takoś... dalia Bishop of Uandaff.
Drzewo chyba nadal nie wiem jakie, chyba wiąz...ogromne, nie moje.
Buź
ale piękne i absolutnie nie chcę się go pozbyć
Ptasi gaj 20:55, 17 lis 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Elu piekne te oszronione widoki u mnie tez juz w nocy mroz brrrr

Ogladnelam polecany na Twoim watku film "Niepodleglosc" Talczewskiego. Piekny z checia bym go jeszcze raz ogladnela.

Widzialam w tv. Na dyscavery historia ogladalam filmy na ten temat wiec znam historie tamtych czasow z filmow i ksiazek.
Takie to były czasy. Pilsudski nie byl krysztalowy ten film o tym nie mowi.
Ptasi gaj 20:50, 17 lis 2018

Do góry
greg66 napisał(a)
Oszroniony trawnik wzrok przyciąga a trawa kolebie się w jesiennym słońcu i już powoli zima nadchodzi i ciepłe wieczory przy kominku.
Pozdrawiam ciepło

Rzeczywiscie rano trawnik wygladal jak srebrny dywan. Bo obecnie jak zielony to ma tam jakies przeswity roznych odcieni zieleni.
Tak po szronie piekny.
W kominku pale i cieplo.

Sporo dzisiaj zrobilam juz koncowka robot, kompostownik uprzatniety, siatka z oczka zdjeta odkurzone liscie przy oczku, roze okopane. U mnie dzisiaj juz byly bryly zmarzniete.
Jutro jeszcze podleje zimozielone oprocz tui dzisiaj puscilam nawodnienie. Nie jest mokro tak sobie, nie wiadomo jaka zima bedzie. Moze byc sucha i mrozna to trzeba podlac.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:37, 17 lis 2018

Do góry
On u nas w tv byl pokazywany na wszystkich programach.
Technika w kinematografii teraz wszystko moze. Mam sasiada ktory ma takie studio, musze spojrzec czy on tego filmu nie koloryzowal. Robil bardzo duzo filmow na swiecie.
Czesto ogladam dyscavery historia wiec czesc tych polaczonych filmow znalam., ale w wersji czarno bialej.
Taka to nasza historia na nasze zyczenie. Jest przeslowie Polak przed szkoda jak i szkodzie......

Owczarnia rosnie. Boki beda okryte nie bedzie przeciagu?
U nas znowu bedzie przymrozek ksiezyc swieci.

Jeszcze chcialam sie dowiedziec czy na taka Budowle w Niemczech potr, ebne jest pozwolenie z gminy czy tylko zgloszenie. Bo u nas altanka, studnia, drewutnia i inne pierdoly male na zgloszenie.
Ogród z uśmiechem 18:33, 17 lis 2018

Do góry

Elu, pytasz o ambrowca. Niestety nie robiłam zdjęć ostatnio ale przebarwia się pięknie na czerwono. Teraz już wszystkie opadły. One jednak są delikatne. W pierwszym roku stracił przez majowe przymrozki jakieś 15 cm przewodnika, ale też dopiero wtedy był posadzony. Rok temu okręciła go włókniną, teraz też planuję tak zrobić. Wiem, że lubi wilgoć więc ma założone nawadnianie, chyba mu się to podoba bo rósł w tym roku pięknie
Nie wiem czy pachnie bo nie sprawdzałam
Z tego szamba to bym go natychmiast zabierała, przecież on rośnie duuuuży, więc korzenie też takie będą. Na pewno nie da rady.
Ogród z uśmiechem 18:24, 17 lis 2018

Do góry
Jolu odnosnie uszczykiwania iglakow. Ja w tym roku po raz pierwszy uszczykiwalam zwykle sosny i to kilka tylko bo eM nie pozwalal teraz widzi, ze warto bylo bo bardzo ladnie wypuscily nowe odrosty.
U mnie himalajska dosyc gesta, ale widzialam u Waldka takiego rozczochranca piekna pisal, ze trzyma ja w ryzach.uszczykujac.

Jolu zagladalam na pierwsze str twojego watku i masz posadzonego tulipanowca powiedz mi jak on teraz wyglada i czy kwitnie juz u ciebie.
Mam tez tulipanowca i w tym roku dosyc sporo urosl ale nie kwitnie. Kazdej wiosny wypatruje kwiatow i nic.

Elu, iglaki naprawdę dobrze wyglądają po takim „fryzjerze” Mamy za ogrodzeniem taką dziką działkę, gdzie rośnie sporo m.in. sosen. Nie chciałam aby zasłoniły mi mój świat więc kilka zaczęliśmy skracać. Wyglądają teraz super, zagęszczone, zwarte, niewysokie. Muszę zrobić im zdjęcia, to pokażę

Tulipanowca mam od od 4 lat. Ma teraz jakieć 4-5 metrów, to fastigiata. Tak, kwitnie ale niewiele, pojedynczymi kwiatami. Dwa lata temu miał ich sztuk 2 , w tym też tyle Rok temu podmarzł w maju i dwa razy tracił liście. Może to dlatego.
Za drzwiami do ogrodu... 13:44, 17 lis 2018

Do góry

Tez chcialam jutro zawiesic lampki zanim deszcz nie pada. Zawsze kazdego roku swirk taki na 4 metry przystrajam, ale eM ma dopiero pozniej przyjechac a sama sie boje musi ktos drabine trzymac. Jak bym sie wywalila nie mialby mnie kto pozbierac.
Jeszcze ma byc cieplo wiec nie ma co panikowac.
U mnie teraz 0 stopni nad ranem pewnie bedzie wiecej na minusie.

Pozdrawiam cieplo

No sama to z z taka wysoką drabiną nie kombinuj.Ja przystrajam na zewnątrz tylko balkon światełkami i robię ewentualnie jakieś dekoracje przy wejściu.Przerabialiśmy już różne warianty ...renifery z saniami,girlandy, węże, rzutniki laserowe,nawet eM robił metalowy stelaż niby choinki na lampki.Ale te wszystkie świecidełka mają tak krótką żywotność ,że daliśmy sobie spokój.Teraz oglądam u innych
Dzisiaj nieźle przymroziło,ale dla nas to może nawet i dobrze ,bo na działkę musiał wjechać trochę większy pojazd Nareszcie mam...,śmieje się że to najdłużej wyczekiwana przeze mnie qupa ... podłoża popieczarkowego(dwa miesiace)
Najpierw czekałam aż będzie gotowe do zabrania,potem zanim zgra się pan od transportu z tym od załadunku,nie wspominając ile szukałam skąd wziąść i kto mi to przywiezie.Ale w końcu jest!!!

Ukojenie 11:16, 17 lis 2018

Do góry
No i kilkaset kilometrów dalej od Warszawy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies