Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 17:50, 16 kwi 2021

Do góry
Porządki zaczęłam od wycięcia traw, które zdobiły rabaty całą zimę

27.03.21 trawy wycięłam i...zrobiło się pusto. Poza tym widzę, ze powinnam jeszcze coś pomyśleć, żeby zasłonić plac zabaw u sąsiada

Ogród przy lesie z widokiem 17:33, 16 kwi 2021

Do góry
Dzień dobry,

w tym roku zaczynam zagospodarowywanie działki, na której powstanie dom z ogrodem. Dopiero zdobywam podstawy wiedzy ogrodniczej, a chciałbym stworzyć ogród w sposób przemyślany, dlatego będę wdzięczny za wszelkie porady i wskazówki od fachowców

Na początku mam do Was pytanie w sprawie wyboru żywopłotu. Fragment działki, w którym ma powstać, wygląda następująco (miejsce żywopłotu zaznaczyłem na czerwono):

Działka z dwóch stron otoczona jest lasem mieszanym, z kolei od strony frontu/drogi (na zdjęciu) rozciąga się ładny widok. W tym miejscu chciałbym zasadzić żywopłot (niedługo będzie tam ogrodzenie panelowe).

Zależy mi na tym, aby żywopłot:
- był zimozielony
- osiągał wysokość około 4-6 metrów (ma być na tyle wysoki, by przesłonić niżej usytuowaną działkę, gdzie też będzie stał dom, a równocześnie na tyle niski, aby ponad żywopłotem pozostał widok na panoramę)
- komponował się z lasem i planowanym ogrodem, który ma mieć styl naturalistyczny, angielski
- rósł stosunkowo szybko
- może być formowany lub nie

Jeśli chodzi o jakość ziemi, to jest to grunt spoisty – pył piaszczysty, okresowo występujące sączenia wód gruntowych. III klasa gruntu. Wcześniej było to pole orne, w ostatnich latach jednak nieuprawiane. Lokalizacja działki: Małopolska. Żywopłot na stronie południowej, jasne stanowisko.

Czy możecie podzielić się swoimi spostrzeżeniami i doradzić, co można by w tym miejscu zasadzić? Chciałbym zrobić to możliwie szybko, jeszcze przed budową domu (działka ma 0,7 ha i jest na tyle duża, że nasadzenia nie będą kolidowały z pracami), żeby już mogło zacząć rosnąć
Nawożenie, zasilanie trawnika 17:26, 16 kwi 2021

Do góry
Dzień dobry
Analiza gleby pod moim trawnikiem wykazała zbyt małą ilość wapnia.
Czytałem poprzednie informacje na forum, że wapniowanie powinno wykonać się kilka miesięcy przed nawożeniem ale ponieważ mamy połowę kwietnia to trudno było by zrezygnować z nawożenia trawnika w najbliższych tygodniach. Czy w tej sytuacji mogę w jakiś inny sposób podnieść zawartość wapnia w glebie?
Zleciłem analizę razem z planem nawozowym jednak nie dostałem takiego (może dlatego że parametry na obecną chwilę są w normie ) natomiast chciałbym zapytać czy istnieje jakiś kalkulator wg. którego można by zaplanować samodzielnie nawożenie na podstawie parametrów gleby które otrzymałem z laboratorium?

Pozdrawiam
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 17:20, 16 kwi 2021

Do góry
Krokusy krótko kwitną, ale bardzo cieszą, jako pierwsze zwiastuny zbliżającej się wiosny

Pszczółki zaczynają się uwijać...uwielbiam je obserwować jak zbierają pyłek

Postanowiłam co roku dosadzać krokusy, żeby powstały większe poletka..
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:18, 16 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Kasia, no różnica w wiośnie jest, też sobie porównywałam. Ale i tak duzo u ciebie kwitnie i na błysk wszystko zrobione.

U Ciebie zawsze było nieco cieplej, ale teraz zimnica dotarła już wszędzie
Nie mam wielkiego ciśnienia bo wszystko zrobione, chciałabym tylko wygrzać się na leżaku
Dotarłam do fotek z zakamarka ogrodu gdzie był kompostownik a teraz domek narzędziowy. To była główna zmiana w tym roku na wiosnę

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:18, 16 kwi 2021

Do góry
beta napisał(a)

te rzeźby wyszły spod rąk Witka?...wielki talent...gratuluję

Tak, te wszystkie wielkie instalacje (nie zwierzaki i nie biżuteria ogrodowa) ale duże- tak, Witek to konstruktor - artysta, zawsze to mówię. Ale to nie wszystko, przecież wykonał osobiście także tę rzeźbę (inny styl), jest naturalnej wielkości
To nie wszystko, wykonał także ptaki, wieloryba i rybę, rybę ma moja przyjaciółka w ogrodzie. Kupiła ją Koniecznie chciała

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 17:12, 16 kwi 2021

Do góry
Cieszyłam się, że zdążyłam wrócić na "krokusowy" sezon 25.03.21

[

Pamiętajcie o ogrodach 17:05, 16 kwi 2021

Do góry
Pomimo zimna i deszczu dziś kompostowniki przerzucałem ale wystarczy trochę ciepła i słońca i wszystko wykwitnie

https://www.youtube.com/watch?v=cs4RG9u8IVU

Ogród z zegarem 17:02, 16 kwi 2021

Do góry
Tak Reniu, tych buksów nie sposób nie zauważyć .
I też uważam, tak jak pisałaś wcześniej, że oprysk dwa lub trzy razy w sezonie, to nie jest jakiś wielki problem
Ale w tym sezonie to chcę jedynie zrobić rabaty przed domem i przed bramą.
Zupełnie odwrotnie, jak pisałam wcześniej i upierałam się na rabatach przy nowym oczku . Tam będzie jeden wielki bałagan w tym roku .

Dorii, no mam nadzieję, że tam, skąd wykopałam już nie odrosną . Ale pewnie masz rację

a, i jeszcze mam zdjęcie fiołków. Tylko one u mnie kwitną teraz

i cisek już bardzo gęsty

muszę zabrać się za plewienie.....
Ogród z zegarem 16:57, 16 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Przy okazji (jak już i tak mokłam ) zrobiłam zdjęcie klonikowi Katsura
widać, że coś tam mu rośnie
Nie wiem, czy juki przeżyją, ale po nich akurat nie będę płakać (to te, które mam z rozdzielenia wielkich kęp)

Aga Tym jukom to obetnij albo oberwij im dolne liście. i przeżyją, ja posadziłam moje po kawałku korzonka takiego zupełnie bez lisci i wszyskie się przyjeły.

a pozostałe rośliny fajnie nakupiłas.
Przerwa na kawę... 16:43, 16 kwi 2021

Do góry
Maluchy też cieszą

Tu wpadłam na "genialny" pomysł podziału tej dużej sadzonki. Proszę nie róbcie tak. To mój eksperyment bo zachciało mi się mieć jej taki "szpaler". Dwie myślę że przeżyją, najmniejsza pod znakiem zapytania.

Ania -Spełnione marzenie 16:41, 16 kwi 2021

Do góry
A to rabata nad którą pracuję.
Ale pogoda brutalnie mi przeszkadza .
Teraz szału nie robi
Ale jak tylko roślinki podrosną
To będzie wyglądać lepiej .

Rośliny posadzone ze skosa
Teraz mam " hopla" na temat skosów
I takie mam wszystkie rabaty

Te największe patyki to hortensje ogrodowe
W kolorze niebiesko- różowymi

Te malutkie kropki w 3 rzędach to niezapominajki .

W środku Kalina - Bulderys

Będą jeszcze trawki hakonki przed hortensjami

Ale mam problem co za niezapominajka ,
W stronę plota betonowego .
Może te dalie co stoją w domu ???
Tu pomysłu brak

Przerwa na kawę... 16:38, 16 kwi 2021

Do góry
Ciemierniki nadal cieszą ale kolorystyka już trochę inna
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 16:38, 16 kwi 2021

Do góry
Po powrocie z wakacji "rzuciłam się " do porządkowania ogrodu. Aura w tym roku nie sprzyja dlatego miałam dużo zaległości.
Pierwsze wiosenne zakupy przed zapowiadanym kolejnym lockdownem - 25.03.21

Przerwa na kawę... 16:37, 16 kwi 2021

Do góry
Kochane, praca mnie dorwała i dopiero teraz mogę skończyć wrzucanie
Magnolie w pąkach. Wilczomlecz przetrwał tylko ten purpurowy. Mój ukochany Tiny Tim chyba nie wstanie. Srebrnolistny Dragon też nie daje znaku.
Rabata przy słonecznym tarasie 16:34, 16 kwi 2021

Do góry
Witam,
Dziękuję za miły komentarz i sugestie Narsilia.
Oto kolejne fotki z mojego ogrodu .
Ogród z zegarem 16:26, 16 kwi 2021

Do góry
Te dwie tuje będę musiała spróbować wykopać. I przesadzic w inne miejsce.
Bo trochę mi się dżungla robi...

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 16:25, 16 kwi 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Pokażę Wam mój nowy nabytek - magnolia Genie.

Dzisiaj dotarlam do Twojego watku bo urzekl mnie widok z okna...ktory chyba bedzie inspiracja dla mojego widoku z okna.

Co do Magnoli to tez o takiej marzę. Powiedz czy kupowalas ja gdzies lokalnie czy przez internet?
Ogród z zegarem 16:25, 16 kwi 2021

Do góry
Przy okazji (jak już i tak mokłam ) zrobiłam zdjęcie klonikowi Katsura
widać, że coś tam mu rośnie
Nie wiem, czy juki przeżyją, ale po nich akurat nie będę płakać (to te, które mam z rozdzielenia wielkich kęp)

Ogród z zegarem 16:23, 16 kwi 2021

Do góry
a tu posadzone w ostatnich dniach roślinki (niewidzialne )

tu z legendą

a tu co jeszcze będzie posadzone (plus trawy)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies