Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 22:37, 14 kwi 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
Basia, wiosna u Ciebie porządnie się już rozpędza. Nowe rabaty fajnie się zapowiadają, a dlaczego ziemię będziesz wywozić?
No i oczywiście pies ogrodniczki najlepszy

Tak, to prawda, widać, że wiosny nic już nie zatrzyma, szkoda tylko, że dla nas (ogrodników) ta wiosna taka mało przyjazna jest
Wykopki pod obrzeża(+fundamenciki) nowych rabat zajęły trzy big bagi ziemi (tj. 3 m3). Teraz jeszcze musimy ściągnąć darń z tych rabat oraz spod terenu na patio z piaskowca, to będzie ok. 70 m2 darni, pewnie na głębokość ok. 10 cm, przy patio pewnie więcej, bo musi być kliniec jeszcze.. co daje kolejne 7-8 big bagów ziemi do wywiezienia... masakra... Nie mam jej gdzie trzymać czy rozsypywać u siebie...

Tu jeszcze pędy hortensji pnącej (w cieniu) oraz klona palmowego Orange Dream. Właśnie za to tak strasznie lubię klony w moim ogrodzie, ponieważ one tak szybko u nas startują

Ogród z koroną w tle 22:27, 14 kwi 2021

Do góry
Jako pierwsze wjechały buxy z różnych części ogrodu... Logistycznie, pomyślałam, łątwiej będzie walczyć z ćmą w dwóch miejscach ogrodu (frontowa rabata i tu) niż szykać buxów po całym ogrodzie.

w czerwcu zrobiło się zielono..

a w lipcu jeżówkowo (wyczytałam całe ogrodowisko i wybrałam sobie jeżówkę Vintage Vine..

o potem już tylko czekałam na rosnącą stipę Pony Tail (siałam w marcu a potem pikowałam - polecam cierpliwym jedynie

... i ciągle mi tu czegoś brakowało...
Ogród z koroną w tle 22:11, 14 kwi 2021

Do góry
No więc tak sobie dziś myślę nad tą nową nazwą... a może "ogród z koroną"
muszę to przemyśleć aby nie popełnić kolejne gafy....

Wracając do ogrodu... dokładnie 16 marca 2020 ruszyła łopata...

Zupełnie spokojnie rosły sobie tu 3 brzozy... jedna przywieziona z małopolskich pagórków.. zwykła biała dama (ta najgrubsza)... i dwie szczupłe koleżanki kupione w internetach, wzrost 90cm przy zakupie Kocham brzozy... mieliśmy w ogrodzie jedną piękną brzozę myślę 30 paro letnią. Wraz z nią mieszkały dzięcioły i inne rudziki, wróbelki, etc i było tak pięknie...Niestety podczas budowy zakłóciliśmy jej spokój i zwyczajnie uschła... Ubolewałam bardzo.... naradzałam się z dendrologiem jak ją ocalić i na nic to było... umierała 3 lata.... ponoć u brzóz to proces... zatem ta z krakowskich przedmieści przyjechała symbolicznie, trochę na wymianę.... szybko się zabrała za wzrost... a ja początkowy ogrodnik który za czasów sprzed ogrodowiska sadził bez opamiętania postanowiłam i ją przesadzić, jak zresztą wiele innych moich roślin (oj dużo by o tym pisać)... i tak znalazła się tu
I tak oto 16 marca zablokowana w domu z rodziną zaczęłam proces porządkowania bałaganu ogrodowego i zaczęłam od tej rabatki, wtedy jeszcze rabatki, malutkiej brzozowej
Zielony AZYL 22:04, 14 kwi 2021

Do góry
dominka napisał(a)

Rabata będzie miała 5x10m
Z tylu planuję graby fastagiata, mam wzdłuż płotu 3 i chcę je powtórzyć. Zależy mi na zielonej ścianie, by tło było równocześnie osłoną od strony wyjścia z sauny.
Środek byliny, hakone, coś zimozielonego może cisy.
A w praktyce zobaczymy co wyjdzie. Może jakieś podpowiedzi

Aga a te drzewka po środku zostają? Co to za jedne? Pytam bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam. ...Te graby na końcu rabaty to widzę oczami wyobraźni tylko jakoś nie gra mi to z tymi drzewkami
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:01, 14 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Psica po lesie na nowych zasadach.....takie teraz prawo

nie bardzo szczęśliwa

Wytłumacz jej że smycz i kaganiec to nie koniec świata, gorzej byłoby z maseczką
Za to w swoim ogrodzie ma wolność. My też mamy tylko pogoda nas uziemiła
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:59, 14 kwi 2021

Do góry
Zuzka25 napisał(a)

Moje też słońce latem przypala, bo rosną od strony południowej.Ale na razie nawet latem szału nie robią

Wiosną i latem są piękne zachwycam sie nimi ale już jesienią zaczynają być brzydkie. Wczesną wiosną wycinam.
Tu w maju

W Kruklandii 21:58, 14 kwi 2021

Do góry
Przyjechały...
zwłoki...

Aż się pan kurier śmiał, żebym je gdzieś lepiej schowała
Ogród w Tarnowie 21:51, 14 kwi 2021

Do góry

Ogród w Tarnowie 21:45, 14 kwi 2021

Do góry
Witam pięknie wszystkich zaglądających w nowym sezonie.

Dzisiejsze " wiosenne" opady ciężkiego śniegu sprawiły wielkie spustoszenie dla kwitnącej magnolii, hiacyntów czy pąków tulipanów. Musiałem otrzepywać wszystkie tuje, rododendrony, bukszpany bo pod ciężarem śniegu groziło im połamanie i zniszczenia. Oby do prawdziwej wiosny.

Sezon 2017 u Hanusi 21:42, 14 kwi 2021

Do góry
Jolu, niestety, w nocy blisko zera.

Alu, wiem, "byłam u Zbyszka na grillu", widziałam ile śniegu spadło w Waszych stronach.

Basiu, musi, nie musi, pilnować się trzeba. Żeby cholerny pan na A. mnie nie dopadł zbyt wcześnie. A w dzisiejszych czasach otępienie może przyjść po zwykłej grypie.
Albo po siedzeniu nonstop w domu. Jutro wybieram się na spacer po okolicy. Nie ma to tamto. Bo dziś ledwie 20 minut spaceru. Zbyt mało, żeby mięśnie ruszyć do pracy.

Hortensjowo 21:40, 14 kwi 2021

Do góry
Tylko trochę słońca i będzie efekt wow
Glina i zielsko 21:25, 14 kwi 2021

Do góry
Hey. Dziś w końcu oplewiłam tuje do końca i wymieniam kilka chorowitków.

Mąż spryskał na grzyba i dostały nawóz.

I uszykowam jeszcze 3 szt na kulki.

W środę ma być glebogryzarką. Byle nic nie pokżyżowało planów.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:23, 14 kwi 2021

Do góry
malkul napisał(a)

Hej Gosia!
Przypomnij mi proszę, co to za drzewko Ty tu masz przy pergoli?
Bawarka 21:17, 14 kwi 2021

Do góry
Kasiek napisał(a)

Tę miałam przed laty, bardzo mi się podobała.
Masz jeszcze miejsce w domu przy takiej ilości doniczek? U mnie też dużo zieleni, czasem mam wrażenie że dla mnie miejsca zabraknie .

Z przyjemnością oglądam twoją wiosnę.
Zacisze Alicji 20:59, 14 kwi 2021

Do góry
A u nas dzisiaj taki wiosenny poranek...

Ania -Spełnione marzenie 20:51, 14 kwi 2021

Do góry
To jeszcze jak się podpisałam
Pokaże pomidorki

Chyba już czas na pikowanie
W ogródku Martki 20:49, 14 kwi 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Nic to, że deszcz i śnieg, przywiozłam cisy hicksii. Nie są wysokie, 50-60 cm, za to już ładnie zagęszczone. Widać na niektórych ślady żerowania opuchlaków, więc obowiązkowo pójdą "do kąpieli".
Potrzebne mi jeszcze do szczęścia graby Frans Fontaine szt. 6 oraz Hakonechloa sztuk ... w sumie 50-60. I to będzie koniec grubszych zakupów, potem drobiazgi.

Te zamienią się w "kostki" na rabatach:

Ta porcja będzie na ekran do rabaty z klonami:

No Kochana! Bank obrobiłaś cisowy! Będzie szał!

Ile planujesz sztuk na jedną kostkę? Bo mi. Pan w szkółce doradzał, że. z czasem nawet z` jednego można uformować.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:47, 14 kwi 2021

Do góry
TAR napisał(a)
a na jakim stanowisku rosnie? woli cieniste i mokre zakątki zdecydowanie. u mnie ta na wiekszym sloncu i bardziej suchym miescu tez zółknie, licze ze kiedys drzewa urosna i tam cien zrobia. w innym cienistym miejscu podobny efekt jak u Hani, gesty dywanik.

Rośnie od początku dobrze na tej podwyższonej rabacie. Ma tam cień już od 10 rano.
Wsadziłam ją też na rondzie jako zadarniacz wokół żywotnika.

Na początku rosła tam kiepsko. Słabo przyrastała, ale w 2-3 sezonie zaczęła się zagęszczać. Teraz już sama swoimi listkami cieniuje sobie łodyżki i korzonki. W bardziej słonecznych miejscach trzeba dać jej czas i wspomóc w czasie suszy podlewaniem.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:42, 14 kwi 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Mam nadzieję że wszystko w porządku u Ciebie Pogoda do bani znowu, mam nadzieję że te chłody są przejściowe i wreszcie będzie prawdziwa wiosna. Buziaki!

Hey Karolka, zima w ogrodzie to fakt, kwiecień płata nam figle, dosypało białego znowu i sypie dalej.

Tęsknię za słoneczkiem i takim wiosennym ciepłem
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:38, 14 kwi 2021

Do góry
Dorii napisał(a)

Co to za drzewo krzew po prawej?

berberys- mam ich sporo, dla jesiennych przebarwień
jesienią wygląda tak

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies