Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

hankaandrus_44 22:29, 03 lip 2021

Pewnie sadzonki byłyby pewniejsze, ale i nasionkami nie pogardzę, jeżeli nie zapomnisz. Sadzonki trzeba takie nie za duże, bo mają palowy korzen, jak się wydłuży trudniej się ukorzeniają. : Polecam się Twojej pamięci.
Kasya 22:35, 03 lip 2021

antracyt napisał(a)

Kwitną Ci już? Moje na razie w liście idą.
Ten dereń to podobno zwykły cousa.
Wymyśliłaś co z Emelie zrobisz? To mój zeszłoroczny zakup kompulsywny, marketowa nn. Siedzi tymczasowo zadołowana w donicy, ale chyba ją wsadzę w to miejsce, bo idealnie pasuje do rosnącej obok Ascot.

Bakłażany wyglądają jak twoje
Emelie posadziłam pod obeliskiem z westerlandem który mizernie rosnie
Zobaczymy
Roocika 23:21, 03 lip 2021

Bardzo ładnie u Ciebie Kwitnąco, kolorowo
Ja lubię taką "murawę", u mnie właśnie kwitnie kończyna zamiast trawnika i z żalem muszę ją skosić, bo już za wysoka.
Buziak
Gosialuk 23:35, 03 lip 2021

antracyt napisał(a)

Dziękuję a skoro lubisz napchane rabaty, to dla Ciebie mam jeszcze fragmenty różanki, które w nawałnicy nie ucierpiały

Na pierwszym zdjęciu to przetacznik czy przetacznikowiec? Śliczny.
A na ostatnim super zestawienie. To krwawnica? Róża za nią prześliczna. Jaka?
antracyt 07:44, 04 lip 2021

Roocika napisał(a)
Bardzo ładnie u Ciebie Kwitnąco, kolorowo
Ja lubię taką "murawę", u mnie właśnie kwitnie kończyna zamiast trawnika i z żalem muszę ją skosić, bo już za wysoka.
Buziak

Ja też wolę bioróżnorodność zamiast samej trawy. Kwitnąca koniczyna jest super, ale muszę wtedy bardziej uważać chodząc boso(a tak lubię najbardziej). W zeszłym roku nadepnęłam na trzmiela i nie było to przyjemne. Dodatkowo w pełni kwitnienia rabat i "murawy" robi się za duży chaos, co mnie drażni. Zastanawiam się, czy nie kosić częściej pasów przy samych rabatach, takich ścieżek, żeby całość lekko uspokoić. Chyba zrobię eksperyment
antracyt 08:15, 04 lip 2021

Gosialuk napisał(a)

Na pierwszym zdjęciu to przetacznik czy przetacznikowiec? Śliczny.
A na ostatnim super zestawienie. To krwawnica? Róża za nią prześliczna. Jaka?

Na pierwszym zdjęciu to przetacznik wysoki.
Na ostatnim krwawnica (dzięki Helen ) i kupiona w tym roku Louise Odier. Chociaż mam niejasne przeczucie, że to niekoniecznie ona. Tez mi się ten zestaw podoba, chociaż obawiam się, że krwawnica nie osiągnie pożądanych rozmiarów, bo to nie jest zbyt wilgotna rabata. Ma sporo ściółkę w nogach i pilnuję podlewania, ale za jakiś czas będzie musiała sobie radzić bez dodatkowej porcji wody.
Anda 08:53, 04 lip 2021

Prześliczne widoki. Uwielbiam Twoje rabaty. Wszystko bardzo w moim guście. Jak mawiała moja babcia - ogród jak ta lala
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Nowa12 22:38, 04 lip 2021

antracyt napisał(a)

Ja też wolę bioróżnorodność zamiast samej trawy. Kwitnąca koniczyna jest super, ale muszę wtedy bardziej uważać chodząc boso(a tak lubię najbardziej). W zeszłym roku nadepnęłam na trzmiela i nie było to przyjemne. Dodatkowo w pełni kwitnienia rabat i "murawy" robi się za duży chaos, co mnie drażni. Zastanawiam się, czy nie kosić częściej pasów przy samych rabatach, takich ścieżek, żeby całość lekko uspokoić. Chyba zrobię eksperyment

Ja też mam full koniczyny ale dlatego że nie odchwaszczamy trawy .
Koniczyna mi nie przeszkadza do czasu jak nie kwitnie. Potem kwitnie jak szalona i coraz niżej i ciężko ją kosić i taki efekt już mnie drażni .
I tak jak piszesz na bosaka się wtedy nie polata po trawie .
Basieksp 22:49, 04 lip 2021

Też mam białą konieczynę na trawniku ostatnio przed koszeniem nawet mi się podobało jak kwitła, pełno pszczół
antracyt 08:36, 05 lip 2021

Anda napisał(a)
Prześliczne widoki. Uwielbiam Twoje rabaty. Wszystko bardzo w moim guście. Jak mawiała moja babcia - ogród jak ta lala

Dziękuję, chociaż ja mam często wrażenie, że tym moim rabatom brak lekkości, są za "ciężkie".
Ewo, czy wg Ciebie to Louise Odier? Nie mam lepszych zdjęć.