Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Kamienny ogród patykiem malowany 13:46, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Co daje 750 wejść przez pół dnia. No nieźle

A każda ta cyferka to jedno wejście?
Ja myślałam, że jak ktoś otwiera stronę na której jest jeden post to jest +1, a jak jest 8 postów na stronie to się pojawia +8 na liczniku?
Ogródek Iwony 13:16, 24 lut 2016

Do góry
Rano obeszłam ogródek. Niewinnie cebulki szafirków przebijają się z ziemi. Zaczynają kwitnąć przebiśniegi. Wiem, że u innych już są, a u mnie wiosna co roku spóźnia się o dwa tygodnie. Taki mam mikroklimat.
Jest zimno i szaroburo.
A teraz zaczął padać śnieg z deszczem, ale chyba taki przelotny.

Justynka zalinkowała piękny ogród holenderski. Nie znałam go. I chyba odkrywam mój styl. Są w nim zakątki, które bardzo mi się podobają. Niestety w moim małym ogródku wszystko sprowadza się do nasadzeń w skali mini Chciejstwa biorą górę nad stylem. Jeszcze
Może jak już zaspokoję moje chciejstwa, to kiedyś zrobię ogród stylowy

Wklejam tu link od Justyny, może też coś kogoś zainspiruje
eee_taam napisał(a)
...moje ulubione ....ogrody holenderskie .. ...mój naj ulubiony Sarina Meijer https://picasaweb.google.com/flippie39/SarinaMeijer ...u niej jest duzo kwitnących bylin samych powojników ze 70 ...a w tym folderze jest więcej ogrodów ...kiedyś myślę je pozwiedzać ...bo większość jest udostępniona do zwiedzania tylko nie cały sezon i nie codziennie...trzeba się z nimi umawiać

Ogród z pergolą 11:59, 24 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

odwrotnie Iwona. mając front już Polinki do zmiany był front z rodkami bo mi coś nie grało
ten pierwszy pin to projekt jazzy? wow!

Ten pierwszy pin i następne to projekty na CHFS Fajne, nie ?

Aniu, nie chcę Cię martwić, ale na 18 metrach nie da się zrobić inspiracji Polinki. Jej projekt brałam pod uwagę Ale rozrysowując go wyszłoby troszkę inaczej, niż myślisz. 3 kostki po 2 m (albo po 1m, jak na inspiracji) to dopiero 6 metrów. Do tego 2 metry zabiorą serby i 6 metrów trawki, daje ci to 14 metrów przy kostkach dwumetrowych. To spore kostki.
Przy metrowych masz zaledwie: 8 metrów. Wizja fajna, ale czy powtórzenie tego po całości by dało też taki efekt? No i jeszcze dochodzi koszt takiej rabaty?
Ale to ty decydujesz
Ogród z pergolą 11:46, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Szpaler rh pasowałby przed drzewami Albo pomiędzy podsadzone
A Danica zamiast kosodrzewiny też by fajnie pasowała moim zdaniem
Przed domem jest ścieżka, to też pomoże przy sadzeniu drzew chyba.

dokładnie, rodki miedzy drzewami, ewentualnie tam gdzie na projekcie ścieżka.
Ogród z pergolą 11:43, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pytasz się o spójność z obu stron podjazdu

Zobacz - dwie strony nie muszą być identyczne, ale spójne ze sobą. U Jazzy też tak jest:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387268829/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387268870/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387008246/
Ja jeszcze nie planowałam drugiej strony, bo czekałam na akceptację pierwszej strony. Potem byłby czas na doprecyzowanie drugiej strony podjazdu spójnego z koncepcją i tym, co się ci podoba

odwrotnie Iwona. majac front juz polinki do zmiany był front z rodkami bo mi cos nie grało
ten pierwszy pin to projekt jazzy?wow!
Ogród z pergolą 11:42, 24 lut 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

po twoich projektach str 221 na końcu - ostatni post

Aaaaaaaaa... bo bałam się, ze nie doczytałąm wcześniej ...
Ania zaczyna dojrzewać. Super.

Aniu, nie bierz wszystkiego do siebie, jako przytyki, czy lanie po uszach
Przypomina mi się Gesslerowa i jej początki programu, kiedy wszystko wyrzuca, nakrzyczy, a potem słodka, miła, wszystko stawia na nogi, hi, hi.
Ktoś tu dobrze napisał, ze to twój ogród i twoje zasady. Głowa do góry.
Dasz radę.

Wiesz, ten pomysł z drzewami przy domu bardzo mi się podoba. Bardzo. Wprawdzie odeszliśmy od inspiracji Polinki, ale nowe spojrzenie, świeże, inne pozwala się otworzyć na nowe pomysły.
I tak, jak pisałaś, że z 8 projektów inspiracji może powstać twój, niepowtarzalny, wyjątkowy. Bo to ty masz czuć i robić tak, jak w duszy ci gra.
Ogród z pergolą 11:39, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ale pranie suszone na słońcu i świeżym powietrzu cudownie pachnie. Ja bym na suszarkę nie zamieniła
Zimą tylko gorzej ...

Istnieją suszarki na pranie przenośne i o takie mi chodziło )
Ja też latem na dworze, zimą tylko w kondensacyjnej
Ogród z pergolą 11:33, 24 lut 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
sznurki na pranie nie wyglądają dobrze nigdzie
suszarka na pranie i kropa

Ale pranie suszone na słońcu i świeżym powietrzu cudownie pachnie. Ja bym na suszarkę nie zamieniła
Zimą tylko gorzej ...
Ogród z pergolą 11:30, 24 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

kolejny przytyk do mnie z tym czytaniem czy juz jestem przewrażliwiona?
tak, ja mam takie samo podejście do waszych propozycji jak ty. jako inspirację a nie konieczny gotowiec. moze rabata powstanie biorąc to co najlepsze według mnie z 8 wersji

PRZEWRAŻLIWIONA
Ogród z pergolą 11:21, 24 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Co myślisz o rh przy wschodniej ścianie domu?
Co myślisz o danicach zamiast kosodrzewiny?
...
Tak, plan był aby przysłonić ścianę domu. Pień drzewa nie jest metr od ściany, ale korona juz blizej. Jeśli się zdecydujesz, to posadzisz w bezpiecznej odległości

Szpaler rh pasowałby przed drzewami Albo pomiędzy podsadzone
A Danica zamiast kosodrzewiny też by fajnie pasowała moim zdaniem
Przed domem jest ścieżka, to też pomoże przy sadzeniu drzew chyba.
Ogród z pergolą 11:10, 24 lut 2016

Do góry
Pytasz się o spójność z obu stron podjazdu

waldek727 napisał(a)
Aniu.
Niezależnie od stylu w jakim zaprojektowany jest ogród, wszystkie one muszą się charakteryzować spójnością. W ogrodach nowoczesnych projektanci niemalże całkowicie odeszli od symetrii. Nawet rośliny zaprojektowane w liniach prostych ułożone są asymetrycznie, co nie oznacza, że nie może być powtarzalności gatunku.
Przykład: Jeżeli zaprojektujesz sobie przy wjeździe po lewej stronie szpaler z wysoko szczepionych na pniu buków, to już po prawej stronie z buków powinien być zrobiony co najwyżej niski żywopłot.

Zobacz - dwie strony nie muszą być identyczne, ale spójne ze sobą. U Jazzy też tak jest:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387268829/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387268870/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387008246/
Ja jeszcze nie planowałam drugiej strony, bo czekałam na akceptację pierwszej strony. Potem byłby czas na doprecyzowanie drugiej strony podjazdu spójnego z koncepcją i tym, co się ci podoba
Ogród z pergolą 11:01, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A kiedy to powiedziała ( czytaj napisała ) ?
Już po moich projektach, czy przed? Proszę o stronę z tym postem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6273-ogrod-z-pergola?page=221
Ostatni post
Ogród z pergolą 11:01, 24 lut 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)

po twoich projektach str 221 na końcu - ostatni post
Ogród z pergolą 10:57, 24 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Pytałam wcześniej Anie czy chce koniecznie serby Powiedziała, że niekoniecznie

Ogródek Iwony 10:44, 24 lut 2016

Do góry
Zbyszku, dzięki. Tego nie wiedziałam
Ogród z pergolą 10:35, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To było bardzo poważne ograniczenie.
Szczególnie serby z tyłu skracające rabatę, a malutkie obecnie i nie wnoszące niczego dobrego przez kilka lat są problemem
Lepszy by był tam zielony żywopłot Ale już o tym pisałam ... bez odzewu.

Mam takie wrażenie, że nie wszystko się czyta ... potem są zadawane pytania o to, co było napisane kilka stron wcześniej. Warto by było dokładniej analizować słowo pisane. Nie tylko obrazki

Ciekawa jestem, co Ania powie

a ja mam wrażenie że nie zawsze pytania sa czytane ze zrozumieniem, nasuwa mi sie jeden przyklad od razu. ale nie chce takich przepychanek u mnie. skończmy to dziwne przerzucanie winy bo ja do nikogo pretensji nie mam a mi sie wciąż obrywa
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:34, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wyczytałam o wodzie różanej. Ciekawe.
Kasia, czy ty tworzysz prawdziwą różankę? Możesz pokazać miejsce i plan. Muszę ciekawie wymyśleć rabatę. Ale nie chcę buszu

Nie chcesz buszu ? to raczej ci sie nie spodoba
ja lubie taki klimaty
https://c2.staticflickr.com/4/3213/5808441668_e478f72167_b.jpg
https://img-fotki.yandex.ru/get/6727/105063858.6e/0_c1f00_4a81d46e_XL
https://tuinenstruinen.files.wordpress.com/2014/01/rb17.jpg

Ja nie robilam takich "czystych" rozanek bo lubie jak roze sa posrod innych roslin, wtedy dopiero widac kto jest krolową na rabacie

pokaze najpierw moją trawiastą rózankę z ub roku

Ogród z pergolą 10:32, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
U Jazzy widać styl nowoczesny, tego można się spodziewać od frontu nowoczesnego domu. Ja bym tego nie krytykowała. To taka gra w zielone, gdzie architektonicznie wprowadza się dodatkowo żwirek, rabaty z korą, beton jako nawierzchnie. Jako kosodrzewinę można posadzić Dominiki tuje Danica Skoro już są.

Co do róż pnących - do jesieni koniecznie muszą mieć podporę choćby po to, by młode gałązki rozpinać poziomo w celu kulkowania. To jest dobry sposób na prowadzenie róży, by nie była dołem łysa i obwicia kwitła.
Są o tym świetne filmiki w sieci. Ale o tym później, jak będzie pora

Iwonka zaraz o rózach popiszemy bo mam pytania
Ogród z pergolą 10:17, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mi się ścieżka podoba
Tak sobie myślałam:
Drzewo pewnie przywiozą i wyrzucą na podjeździe. Trzeba dostarczyć do domku gospodarczego. Ścieżka na taczkę wygodniejsza, niż bieganie zdłuż brzegu domu.
Ania, nie ma twoch kulek Danica i Serbów.
I rodków

Może zmniejsz zamówienie z pnącymi różami. Napisz do nich maila. 15 pnących, brak pergoli, brak obelisków, a marzec za chwilę. Ja bym się martwiła o nie.

Iwonko drzewem sie nie martw bo akurat ono jest najpierw cięte wlaśnie tam na końcu tej ścieżki wzdłuż domu, tak jest strefa mojego drwala
w kwestii obelisków bedę miała do ciebie oraz innych osób znajacych sie na różach pytanie doprecyzowując od teścia ale to poodpisuje na te posty i je zadam ok?
Ogród z pergolą 09:49, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A jesteś pewna, że trawnika tam nie chcesz na części?

miód na uszy teścia nie, ja nie chce tam trawnika
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies