Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

jazzy 10:21, 24 lut 2016

Kochana, upodobania się zmieniają Lepiej się upewnić po czasie
Poza tym ta ilość zamówionych róż też mnie trochę zmylila
anna_t 10:22, 24 lut 2016

eee_taam napisał(a)

jazzy zrobiła wersję zdecydowanie łatwiejszą gdyż cały trudność polegała na tym że muszą być serby, Rh i tuje danica - bo już są kupione

przypomnę wam i tobie jazzy, że dwa dni temu za pomysł wyzbycia się jedynie tuj danica zostałam zrugana przez rzesze jej fanów.

aaaa i w dalszym ciągu jest odsłonięta budka z drewnem ...miskant to słaba przesłona a kosodrzewina jest zbyt niska.

ale tak jak Iwonka pisze są plusy - ścieżka! .... może być pomocna ..każdy lubi skróty

no i róże - robiłabym wszystko żeby ich jednak nie otrzymać

rzesze jej fanów dobre
LO jest do odbioru w pobliskiej szkółce kiedy będę gotowa a new dawn mam zadołowane od grudnia
Justyna nie dołuj mnie bardziej, już mi wystarczy uwierz mi, oberwało mi sie tutaj przy tym wszystkim tak ze boje sie rano tu logować czy znowu i ile razy usłyszę co kolejnego źle zrobiłam..
jazzy 10:23, 24 lut 2016

Mój projekt nie wyklucza też serbow od drogi. Nie wiedziałam o tej 15m drodze która ma powstać
anna_t 10:23, 24 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Fajnie wygląda ten projekt Jazzy. Wywaliła wszystko i wtedy można stworzyć coś nowego.
Ja i Iwona miałyśmy gorzej bo bazowałyśmy na tym co już tam rosło żeby nie narobić Ani zbyt dużych problemów co do pozbywania się roślin.

Ja to już całkiem próbowałam zrobić tą rabatę bez strat.

Decyzję musi podjąć Ania i nie powiem by była łatwa. Lepiej jest podejmować decyzję gdy wiesz czego oczekujesz od ogrodu.

ale ja wiem czego oczekuję od ogrodu!
anna_t 10:25, 24 lut 2016

Kasya napisał(a)
Mi się podoba pomysł ze ścieżką dzielącą ten obszar na pol

W tej części która jest bliżej ulicy zrobilabym wrzosowisko z kulkani danica
Ale od strony domku narzedziowego szpaler wysokich traw
Przed nimi niskie i przy studni mogą być New Dawn obsadzone niskimi trawami.

W drugiej części posadzilabym rododendrony.rożne kolory i wielkości,
Od strony podjazdu może być kilka drzewek

Reasumujac, ja wolałabym większe płaszczyzny bardziej jednolite bo dadzą bardziej spektakularny efekt

Kasia a nie chcialoby Ci sie tego narysować? nie mówie że w skali i tak idealnie jak Iwonka i Marta ale chociaz tak koncepcyjnie jak Makao czy ja
cio...?
anna_t 10:26, 24 lut 2016

Kasya napisał(a)
Pnace roze wytrzymają nawet jeden sezon bez obeliskow
Nie urosną od razu wielkie

dobrze ze jesteś własnie podalas rękę stojącej nad przepacią..
anna_t 10:30, 24 lut 2016

Filemon24 napisał(a)
najbardziej podoba mi sie wersja Iwony nr 2 a najmniej jazzy nie podoba mi się dobór gatunków nie pasuje moim zdaniem do tego co będzie w dalszej części ogrodu.

myślę że Marta głównie miała na celu to ze front chyba powinien byc bardziej zimozielony niz reszta ogrodu bo to część reprezentacyjna i powinna byc ładna cały rok. dlatego wsadziłam rodki. myslę ze małe zmiany i bedzie ok Anita
anna_t 10:31, 24 lut 2016

Kasya napisał(a)
To co Jazzy proponuje wydaje mi się smutne i bez kokoru
Poza tym ja nie lubię cisow

ja też nie choc wiem że sa szlachetne i długowieczne. ale popatrzmy na formy, gatunek zawsze mozna dopasować inny
anna_t 10:32, 24 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
U Jazzy widać styl nowoczesny, tego można się spodziewać od frontu nowoczesnego domu. Ja bym tego nie krytykowała. To taka gra w zielone, gdzie architektonicznie wprowadza się dodatkowo żwirek, rabaty z korą, beton jako nawierzchnie. Jako kosodrzewinę można posadzić Dominiki tuje Danica Skoro już są.

Co do róż pnących - do jesieni koniecznie muszą mieć podporę choćby po to, by młode gałązki rozpinać poziomo w celu kulkowania. To jest dobry sposób na prowadzenie róży, by nie była dołem łysa i obwicia kwitła.
Są o tym świetne filmiki w sieci. Ale o tym później, jak będzie pora

Iwonka zaraz o rózach popiszemy bo mam pytania
jazzy 10:34, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)

...
Poza tym jednym szczegółem reszta podoba mi sie bardzo, tylko rzeczywiście projekt mocno nie kolorowy ale nowoczesny. ale mozna go potraktować jako szkielet do którego z czasem po obserwacji w sezonie mogę dosadzic jezówki czy coś innego kwitnącego.

To jest bardzo dobre podejście Ania!

Idąc Twoim tropem abym nie płakała za bardzo musiałabym mieć plan na moje rodki i danicy w innej części ogrodu bo napewno nie chce wyrzucac roslin i kasy w błoto.

Co myślisz o rh przy wschodniej ścianie domu?
Co myślisz o danicach zamiast kosodrzewiny?

Bardzo podoba mi się dobór gatunków, poza kosodrzewiną o której chyba Toszka albo Karola pisala ze ładne sa podobno tylko jak sa młode. Poza tym naprawdę szacun.

Z tym się nie zgodzę, ale pamiętaj, to Twój ogród i daleka jestem żeby Ci cokolwiek narzucać. To co pokazałam to tylko luźna propozycja

Pytanie praktyczne czy graby metr od ściany to niezbyt niebezpieczne?ale pewnie wymysliłaś je tam żeby przyslonić pustą scianę bez okna, ja tez tak chciałam tylko ze wpadłam na pomysł z tym nieszczęsnym serbem i zrobiłam las

Tak, plan był aby przysłonić ścianę domu. Pień drzewa nie jest metr od ściany, ale korona juz blizej. Jeśli się zdecydujesz, to posadzisz w bezpiecznej odległości
Podobaja mi się kostki tu akurat z cisa ale generalnie kostki, fajny sposób na zasloniecie moich "atrybutów" przedogródka

Dokładnie
Marta napracowałaś sie dla mnie strasznie, bardzo Ci dziękuje
Fajne jest to ze widac obie strony frontu.

Nie ma sprawy