Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 10:58, 24 lut 2016

jazzy napisał(a)

Dokładnie tak

anna_t 10:59, 24 lut 2016

Kasya napisał(a)

narysuje, chociaz mi sie nie chce

:*
jazzy 10:59, 24 lut 2016

Oczywiście, że pasują (róże do stylu nowoczesnego). Wątpliwość jednak mnie naszła, dlatego zapytałam.
W sumie to chyba nizle zamieszanie wprowadziłam moim projektem. Nie było to moją intencją. Głównie to zależało mi na pokazaniu obu stron podjazdu jednocześnie.
Ps. Te drzewa po prawej stronie podjazdu zasłoniłyby pranie
11:01, 24 lut 2016
Iwk4 napisał(a)

A kiedy to powiedziała ( czytaj napisała ) ?
Już po moich projektach, czy przed? Proszę o stronę z tym postem

po twoich projektach str 221 na końcu - ostatni post
jazzy 11:01, 24 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

A kiedy to powiedziała ( czytaj napisała ) ?
Już po moich projektach, czy przed? Proszę o stronę z tym postem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6273-ogrod-z-pergola?page=221
Ostatni post
anna_t 11:04, 24 lut 2016

jazzy napisał(a)

Dokładnie tak Masz słuszne podejście do tego wszystkiego

kurcze bo nie mozemy non stop sie nawzajem krytykować, patrzmy szerzej na propozycje i wyrażajmy konstruktywne opinie a nie te typu: nie bo mi sie to nie podoba i ch..
podobanie to kwestia gustu.
Jest duzy wybór gatunków, moze lepiej zaproponować inny pasujący gatunek i tyle. i będzie milej
siakowa 11:07, 24 lut 2016

tak wejde w burzliwa dyskucje i pozwole sobie zasugerować odpowiedz na pytanie czy róże nie pasują do nowoczesnego mimnimaliostycznego ogordu..patrząc na projekt jazzy i ewentualne pasowanie róz do tego... przypomij sobie ogród pod trzema debami...totalnie minimalistyczy zimozielony przedogródek a na tyłach lawenda róże trawy i byliny pasuje ?

głowa do góry słowo pisane zawsze trudniejsze niż mówione a mówione tez czasem trudne
Iwk4 11:10, 24 lut 2016

Pytasz się o spójność z obu stron podjazdu

waldek727 napisał(a)
Aniu.
Niezależnie od stylu w jakim zaprojektowany jest ogród, wszystkie one muszą się charakteryzować spójnością. W ogrodach nowoczesnych projektanci niemalże całkowicie odeszli od symetrii. Nawet rośliny zaprojektowane w liniach prostych ułożone są asymetrycznie, co nie oznacza, że nie może być powtarzalności gatunku.
Przykład: Jeżeli zaprojektujesz sobie przy wjeździe po lewej stronie szpaler z wysoko szczepionych na pniu buków, to już po prawej stronie z buków powinien być zrobiony co najwyżej niski żywopłot.

Zobacz - dwie strony nie muszą być identyczne, ale spójne ze sobą. U Jazzy też tak jest:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387268829/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387268870/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387008246/
Ja jeszcze nie planowałam drugiej strony, bo czekałam na akceptację pierwszej strony. Potem byłby czas na doprecyzowanie drugiej strony podjazdu spójnego z koncepcją i tym, co się ci podoba
anna_t 11:16, 24 lut 2016

AgataP napisał(a)
Ania, i ja też zamówiłam róże w tamtym roku, w tym LO bo ND już mam 3 szt.
Zaplanowałam rabatę sama, licząc że będą wyglądać dobrze, jeśli nie to wykopię, przesadzę lub oddam. Też musisz dojrzeć czy chcesz je mieć, czy masz za mało czasu na ich pielęgnację. Ja będę komponować je z bylinami. Ale na to mam czas. Mam taką pracę, że mogę w ogrodzie być codziennie po kilka godzin.
Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie na co możesz poświęcić czas. Zrób część rabat małoobsługowych, byś mogła czas poświęcić na inne wymagające więcej czasu rabaty.
Mi się projekt Jazzy podobał, moja kolorystyka. Z przodu domu uspokojenie kolorów po to by "zaszaleć" w innym miejscu. Zastanów się czy będziesz w stanie wszytko podlewać, czy z węża czy założysz system. Pierwsze wymaga czasu, drugie pieniędzy.
Do momentu gdy nie określisz co się Tobie podoba i nie podeślesz linków to takie projektowanie na siłę. Obejrzyć Pinteresta, ogrody innych osób i gdy zagra Ci w duszy na widok któregoś to będziesz wiedziała że idziesz w dobrą stronę.
Wtedy będziesz wiedziała jakie rośliny, czego szukasz i jakiej pomocy potrzebujesz... możesz liczyć na pomoc, ba nawet na wsparcie roślinkowe

juz tu pisałam, ciężko jest okreslic jednym slowem styl który sie preferuje. rózne piny mi sie podobają, już je tu wstawiałam.
jednym słowem to ja moge powiedziec ze uporzadkowany ale ja wszystko takie lubie bo jestem analitykiem z krwi kosci i duszy
Ja nie bede miec paru godzin dziennie na pielęgnacje ogrodu. moze tylko moja różanka bedzie pracochłonna, niewiem. bo sie nie znam na roslinach! po to jestem na forum aby bardziej doswiadczone osoby weryfikowały moje zapędy i prowadziły ku prostszym rozwiązaniom.
jest pare must have które chce w moim ogrodzie, rosliny które bardzo mi sie podobają:
róże, hortensje, jezowki, naparstnice, agastache, szalwie, kocimietka,lawenda, trawy ozdobne, kostki i obrzeża z bukszpanu, derenie, zurawki (choć niewiem czy tego nie zweryfikuje ta wiosna bo te zurawki po zimie to jakieś...paskudy, ale moze tylko u mnie) poza tym kocham peonie za zapach ale czy pasują w jednym ogrodzie do reszty ulubieńców? niewiem,niewiem,niewiem........................
Iwk4 11:21, 24 lut 2016

jazzy napisał(a)

Co myślisz o rh przy wschodniej ścianie domu?
Co myślisz o danicach zamiast kosodrzewiny?
...
Tak, plan był aby przysłonić ścianę domu. Pień drzewa nie jest metr od ściany, ale korona juz blizej. Jeśli się zdecydujesz, to posadzisz w bezpiecznej odległości

Szpaler rh pasowałby przed drzewami Albo pomiędzy podsadzone
A Danica zamiast kosodrzewiny też by fajnie pasowała moim zdaniem
Przed domem jest ścieżka, to też pomoże przy sadzeniu drzew chyba.