Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 09:49, 24 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
A jesteś pewna, że trawnika tam nie chcesz na części?

miód na uszy teścia nie, ja nie chce tam trawnika
ren133 09:59, 24 lut 2016

No to teraz już nic nie rozumiem bo jak Ty chciałaś projekt całkiem od zera to możliwości jest wiele Cały czas byłam przekonana, że Ty chcesz zostawić rodki i serby tylko trochę przeorganizować rabatę

A ja jeszcze sobie myślałam, że efektu długo nie osiągniesz dopóki będzie widać tą drewutnię w głębi bo serby potrzebują czasu ... a może żywopłot z cisa w linii studzienki a przed nim jakieś szczepione drzewa?

Chcesz zostawić rh czy nie?
jazzy 10:02, 24 lut 2016

Może rh dać wzdłuż wschodniej ściany domu?
jazzy 10:04, 24 lut 2016

Pytałam wcześniej Anie czy chce koniecznie serby Powiedziała, że niekoniecznie
Niestety, trzeba czytać, a nie tylko oglądać obrazki.
Moja wersja nie jest jakimś wyrokiem. Jest propozycją, którą można modyfikować albo zupełnie odrzucić. Można choćby zamiast dolnej kosodrzewiny dać Danice.
anna_t 10:07, 24 lut 2016

jazzy napisał(a)

Czy ktoś coś widzi?
Jest plan - trochę nowoczesny, trochę luźny. Można oczywiście uporządkować nasadzenia jeśli wolisz na kwadratowo, itd.

Wytłumaczę tylko, że:
1. najbliżej domu jest pas luźno posadzonych grabów fastigiata (lub innych drzew, które lubisz), coś jak tu:
https://pl.pinterest.com/pin/349803096037832864/ (nie muszą być formowane)
https://pl.pinterest.com/pin/195977021262989440/
Całość (po lewej i po prawej stronie podjazdu) podsadzona np. turzycami silver sceptre lub inną zimoziel. (mogłaby być hakone, ale ona w zimie kiepsko wygląda).
Można też nie podsadzać niczym, tylko żwirek wysypać pod drzewami.

2. Dalej, symetrycznie przy podjeździe poletka kosodrzewiny, np. pumilio, wśród których wiosną mogą rosnąc krokusy, jeśli lubisz.
Po lewej narysowałam ścieżkę z płyt, którą zasugerowała Iwonka. Ale może jej nie być, jeśli uważasz, że burzy harmonię

3. Dalej są po trzy klocki z cisa, mogą być różnych wielkości i wymiarów, albo wszystkie takie same, jak wolisz.

4. Pomiędzy klockami z cisa plącze się kolejna trawka, np. sesleria lub rozplenica (może być ta niższa odmiana little boy albo little bunny). Sesleria chyba lepsza, bo praktycznie cały rok jest ładna, albo prawie ładna

5. Po lewej przy domku (nie zaznaczyłam domku gosp., ups!) rząd gracków. Po drugiej stronie przy ogrodzeniu również. Ilość sztuk nie musi być taka sama.

6. Dalej powtórzone pumilio.

Jak widzisz, nie ma serbów, ani tujek, ani rodków

Sorki za marne proporcje! Narysowałam jak umiałam

Marta wszystkie serby mi wyciachałaś! nie az tak to zrobic nie mogę, nie chcę aż tak moja droga jest drogą gminna w planie zagospodarowania przestrzeni planowana szerokość to 15m, zrobi sie z niej mala obwodnica cetrum miasta, tak jak stało się z taka inna ulica po drugiej stronie miasta. dlatego sadziłam właśnie serby w przedogródku a nie tuje zeby dały mi wysoką sciane, zapore od kurzu i hałasu, który nieuchronnie za parę lat mnie czeka. szczerze powiedziawszy myślałam ze pytając o serby to pytasz o te przy studni bo z tymi jestem w stanie się pożegnać jeśli decyzja zapadnie.
Poza tym jednym szczegółem reszta podoba mi sie bardzo, tylko rzeczywiście projekt mocno nie kolorowy ale nowoczesny. ale mozna go potraktować jako szkielet do którego z czasem po obserwacji w sezonie mogę dosadzic jezówki czy coś innego kwitnącego.
Idąc Twoim tropem abym nie płakała za bardzo musiałabym mieć plan na moje rodki i danicy w innej części ogrodu bo napewno nie chce wyrzucac roslin i kasy w błoto.
Bardzo podoba mi się dobór gatunków, poza kosodrzewiną o której chyba Toszka albo Karola pisala ze ładne sa podobno tylko jak sa młode. Poza tym naprawdę szacun.
Pytanie praktyczne czy graby metr od ściany to niezbyt niebezpieczne?ale pewnie wymysliłaś je tam żeby przyslonić pustą scianę bez okna, ja tez tak chciałam tylko ze wpadłam na pomysł z tym nieszczęsnym serbem i zrobiłam las
Podobaja mi się kostki tu akurat z cisa ale generalnie kostki, fajny sposób na zasloniecie moich "atrybutów" przedogródka
Marta napracowałaś sie dla mnie strasznie, bardzo Ci dziękuje
Fajne jest to ze widac obie strony frontu.
anna_t 10:14, 24 lut 2016

tylko jeszcze chciałam się dopytać, swego czasu zadałam tu pytanie i odpowiedzi wskazywały na zupełnie inne planowanie moich przedogródków
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6273-ogrod-z-pergola?page=4
piszecie mi ze nie wiem jaki styl lubie, jaki styl chce, że mieszam, no cóż...kto nie miesza
Marta nie chciałabym tylko abyś potraktowała to jako jakiś przytyk do siebie bo akurat tam Twoja odpowiedź jest jako pierwsza.
10:17, 24 lut 2016
anna_t napisał(a)

Marta wszystkie serby mi wyciachałaś! nie az tak to zrobic nie mogę, nie chcę aż tak moja droga jest drogą gminna w planie zagospodarowania przestrzeni planowana szerokość to 15m, zrobi sie z niej mala obwodnica cetrum miasta, tak jak stało się z taka inna ulica po drugiej stronie miasta. dlatego sadziłam właśnie serby w przedogródku a nie tuje zeby dały mi wysoką sciane, zapore od kurzu i hałasu, który nieuchronnie za parę lat mnie czeka.

aaaa to jak tak to posadź co metr ...najwyżej 1,2 ...co 1,5-2,0 za duża odległość ...za luźno będziesz mieć ...powinny sie mocno przenikać ...bo jak cos to zawsze możesz cięciem przeswitlić.

a i jeszcze jedna uwaga ....pamiętaj! że jak kiedyś skrócisz przewodnik to się dołem będą zagęszczać ...ale do góry nie pójdzie do czasu aż znów sobie wykształci kolejny przewodnik (3-4 sezony to gdzieś potrwa)
anna_t 10:17, 24 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Mi się ścieżka podoba
Tak sobie myślałam:
Drzewo pewnie przywiozą i wyrzucą na podjeździe. Trzeba dostarczyć do domku gospodarczego. Ścieżka na taczkę wygodniejsza, niż bieganie zdłuż brzegu domu.
Ania, nie ma twoch kulek Danica i Serbów.
I rodków

Może zmniejsz zamówienie z pnącymi różami. Napisz do nich maila. 15 pnących, brak pergoli, brak obelisków, a marzec za chwilę. Ja bym się martwiła o nie.

Iwonko drzewem sie nie martw bo akurat ono jest najpierw cięte wlaśnie tam na końcu tej ścieżki wzdłuż domu, tak jest strefa mojego drwala
w kwestii obelisków bedę miała do ciebie oraz innych osób znajacych sie na różach pytanie doprecyzowując od teścia ale to poodpisuje na te posty i je zadam ok?
ivo 10:17, 24 lut 2016

Aniu widzę że i u Ciebie projekt rodzi się w bólach u mnie też Ciężko się określić ja widzę że czytam czytam i pomału coś się wykluwa ale to pomału - bardzo.
anna_t 10:18, 24 lut 2016

MirellaB napisał(a)
Zaglądam i wszystko mi się podoba

to tak jak mi, mus działkę obok kupić i wszystko zrealizować ach noi jeszcze w totka wygrać