Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

jazzy 11:45, 24 lut 2016

Kasya napisał(a)
i jeszcze dodam ze ja bym chyba od frontu nie sadzila serbow...tym bardziej ze nie masz okien, ale nie pamietam gdzie sa wiec tak zaznaczylam z"?"
wydaje mi sie nawet ze bezpieczniej jak front widac z ulicy...

Kasya najwyraźniej nie czyta postów
anna_t 11:46, 24 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Szpaler rh pasowałby przed drzewami Albo pomiędzy podsadzone
A Danica zamiast kosodrzewiny też by fajnie pasowała moim zdaniem
Przed domem jest ścieżka, to też pomoże przy sadzeniu drzew chyba.

dokładnie, rodki miedzy drzewami, ewentualnie tam gdzie na projekcie ścieżka.
Kasya 11:49, 24 lut 2016

jazzy napisał(a)

Kasya najwyraźniej nie czyta postów

troche czytam ale za dzuo piszecie a ja rysowałam
anna_t 11:53, 24 lut 2016

ren133 napisał(a)
Takie coś naskrobałam
Wybacz jakość

Sorry, że bez wymiarów, wersja na każdą kieszeń (miscanty, carexy + brzoza to chyba nie będzie bardzo duży wydatek) i zagospodarowałam danicę

jeszcze cos nowego
serby na zywopłot muszą zostać, zmieniłam to. a moze w tym trójkacie rh?czerwona strzałka obrazujaca ze całość przesunięta w prawo
jazzy 11:57, 24 lut 2016

Ja bym posadzila rh tu gdzie żółty pas
11:57, 24 lut 2016
anna_t napisał(a)

juz tu pisałam, ciężko jest okreslic jednym slowem styl który sie preferuje. rózne piny mi sie podobają, już je tu wstawiałam.
jednym słowem to ja moge powiedziec ze uporzadkowany ale ja wszystko takie lubie bo jestem analitykiem z krwi kosci i duszy
Ja nie bede miec paru godzin dziennie na pielęgnacje ogrodu. moze tylko moja różanka bedzie pracochłonna, niewiem. bo sie nie znam na roslinach! po to jestem na forum aby bardziej doswiadczone osoby weryfikowały moje zapędy i prowadziły ku prostszym rozwiązaniom.
jest pare must have które chce w moim ogrodzie, rosliny które bardzo mi sie podobają:
róże, hortensje, jezowki, naparstnice, agastache, szalwie, kocimietka,lawenda, trawy ozdobne, kostki i obrzeża z bukszpanu, derenie, zurawki (choć niewiem czy tego nie zweryfikuje ta wiosna bo te zurawki po zimie to jakieś...paskudy, ale moze tylko u mnie) poza tym kocham peonie za zapach ale czy pasują w jednym ogrodzie do reszty ulubieńców? niewiem,niewiem,niewiem........................

w tym opisie zobaczyłam moje ulubione ....ogrody holenderskie .. ...mój naj ulubiony Sarina Meijer https://picasaweb.google.com/flippie39/SarinaMeijer ...u niej jest duzo kwitnących bylin samych powojników ze 70 ...a w tym folderze jest więcej ogrodów ...kiedyś myśle je pozwiedzać ...bo większość jest udostępniona do zwiedzania tylko nie cały sezon i nie codziennie...trzeba sie z nimi umawiać

Iwk4 11:59, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)

odwrotnie Iwona. mając front już Polinki do zmiany był front z rodkami bo mi coś nie grało
ten pierwszy pin to projekt jazzy? wow!

Ten pierwszy pin i następne to projekty na CHFS Fajne, nie ?

Aniu, nie chcę Cię martwić, ale na 18 metrach nie da się zrobić inspiracji Polinki. Jej projekt brałam pod uwagę Ale rozrysowując go wyszłoby troszkę inaczej, niż myślisz. 3 kostki po 2 m (albo po 1m, jak na inspiracji) to dopiero 6 metrów. Do tego 2 metry zabiorą serby i 6 metrów trawki, daje ci to 14 metrów przy kostkach dwumetrowych. To spore kostki.
Przy metrowych masz zaledwie: 8 metrów. Wizja fajna, ale czy powtórzenie tego po całości by dało też taki efekt? No i jeszcze dochodzi koszt takiej rabaty?
Ale to ty decydujesz
anna_t 12:06, 24 lut 2016

Kasya napisał(a)
no dobra...to jeszcze mojego projektu tu nie było
wiec zeby namieszac bardziej...prosze bardzo

nie pamietam gdzie te serby byly...i nie pamietam co tam po tej drugiej stronie sciezki
ale wyobrazam sobie ze po pergoli roza ze studni moze przejsc na drugą strone sciezki i umiescic sie wzdluz

wrzosowisko przechodziloby stopniowo w trawki, najpier niskie a potem miskanty
i tak nie wiem czy wszystko z mojej wizji bedzie jasne

Kasia zatkało mnie, kurcze każdy naprawdę ma inna wizję burza mocarzy a nie mózgów ;powtórzę widok od furtki, bo moze tylko ja mam wrażenie że tą pusta sciane pasowałby czyms zasłonić?Kasia nie wydaję Ci sie?tylko rodki?może to drzewo na srodku chociaż?reszte musze przemysleć dluzej.

teraz muszę uciekać, Natasza sie obudziła a ja nic nie zrobiłam, ani obiadu ani porządków, wciągacie jak narkotyk będę wieczorkiem
Kasya 12:10, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)

Kasia zatkało mnie, kurcze każdy naprawdę ma inna wizję burza mocarzy a nie mózgów ;powtórzę widok od furtki, bo moze tylko ja mam wrażenie że tą pusta sciane pasowałby czyms zasłonić?Kasia nie wydaję Ci sie?tylko rodki?może to drzewo na srodku chociaż?reszte musze przemysleć dluzej.

a widzialas jakie rodki ogromne u Bożenki ? 2/3 sciany zakryją

i jeszcze takie cos
https://fmgdesigns.s3.amazonaws.com/120326_l.jpg?v=336e514edcab318c076c246270077c68
Filemon24 12:16, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)

czyli co róże nie pasuja do stylu nowoczesnego (minimalistycznego)?
to moze przestańmy nazywac mój styl albo o! eklektyzm! teraz będzie łatwiej mi pomagać?
super

Odnoszę wrażenie, że ty się nie chcesz kurczowo trzymać jednego stylu i być jego więźniem i moim zdaniem super ja też tego u siebie nie chce czy to takie ważne jaki będzie styl? najważniejsze żeby było ładnie i w zgodzie ze sobą