Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 10:35, 24 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

To było bardzo poważne ograniczenie.
Szczególnie serby z tyłu skracające rabatę, a malutkie obecnie i nie wnoszące niczego dobrego przez kilka lat są problemem
Lepszy by był tam zielony żywopłot Ale już o tym pisałam ... bez odzewu.

Mam takie wrażenie, że nie wszystko się czyta ... potem są zadawane pytania o to, co było napisane kilka stron wcześniej. Warto by było dokładniej analizować słowo pisane. Nie tylko obrazki

Ciekawa jestem, co Ania powie

a ja mam wrażenie że nie zawsze pytania sa czytane ze zrozumieniem, nasuwa mi sie jeden przyklad od razu. ale nie chce takich przepychanek u mnie. skończmy to dziwne przerzucanie winy bo ja do nikogo pretensji nie mam a mi sie wciąż obrywa
jazzy 10:35, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)

myślę że Marta głównie miała na celu to ze front chyba powinien byc bardziej zimozielony niz reszta ogrodu bo to część reprezentacyjna i powinna byc ładna cały rok. dlatego wsadziłam rodki. myslę ze małe zmiany i bedzie ok Anita

Dokładnie tak
Kasya 10:37, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)

Kasia a nie chcialoby Ci sie tego narysować? nie mówie że w skali i tak idealnie jak Iwonka i Marta ale chociaz tak koncepcyjnie jak Makao czy ja
cio...?

narysuje, chociaz mi sie nie chce
anna_t 10:37, 24 lut 2016

ren133 napisał(a)
No to teraz już nic nie rozumiem bo jak Ty chciałaś projekt całkiem od zera to możliwości jest wiele Cały czas byłam przekonana, że Ty chcesz zostawić rodki i serby tylko trochę przeorganizować rabatę

A ja jeszcze sobie myślałam, że efektu długo nie osiągniesz dopóki będzie widać tą drewutnię w głębi bo serby potrzebują czasu ... a może żywopłot z cisa w linii studzienki a przed nim jakieś szczepione drzewa?

Chcesz zostawić rh czy nie?

odpowiedź jest niżej cytując projekt Marty
żywopłot z serbów musi zostac ale serby koło studnie nie. rodki moge zmienic miejsce tylko zeby było wiadomo gdzie
jazzy 10:37, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)

ja też nie choc wiem że sa szlachetne i długowieczne. ale popatrzmy na formy, gatunek zawsze mozna dopasować inny

Dokładnie tak Masz słuszne podejście do tego wszystkiego
AgataP 10:38, 24 lut 2016

Ania, i ja też zamówiłam róże w tamtym roku, w tym LO bo ND już mam 3 szt.
Zaplanowałam rabatę sama, licząc że będą wyglądać dobrze, jeśli nie to wykopię, przesadzę lub oddam. Też musisz dojrzeć czy chcesz je mieć, czy masz za mało czasu na ich pielęgnację. Ja będę komponować je z bylinami. Ale na to mam czas. Mam taką pracę, że mogę w ogrodzie być codziennie po kilka godzin.
Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie na co możesz poświęcić czas. Zrób część rabat małoobsługowych, byś mogła czas poświęcić na inne wymagające więcej czasu rabaty.
Mi się projekt Jazzy podobał, moja kolorystyka. Z przodu domu uspokojenie kolorów po to by "zaszaleć" w innym miejscu. Zastanów się czy będziesz w stanie wszytko podlewać, czy z węża czy założysz system. Pierwsze wymaga czasu, drugie pieniędzy.
Do momentu gdy nie określisz co się Tobie podoba i nie podeślesz linków to takie projektowanie na siłę. Obejrzyć Pinteresta, ogrody innych osób i gdy zagra Ci w duszy na widok któregoś to będziesz wiedziała że idziesz w dobrą stronę.
Wtedy będziesz wiedziała jakie rośliny, czego szukasz i jakiej pomocy potrzebujesz... możesz liczyć na pomoc, ba nawet na wsparcie roślinkowe
anna_t 10:39, 24 lut 2016

jazzy napisał(a)
Może rh dać wzdłuż wschodniej ściany domu?

ta wschodnia strona domu bedzie raczej taka użytkowa nie reprezentacyjna, planuję tam sznurki na pranie ;p
anna_t 10:42, 24 lut 2016

jazzy napisał(a)
Pytałam wcześniej Anie czy chce koniecznie serby Powiedziała, że niekoniecznie
Niestety, trzeba czytać, a nie tylko oglądać obrazki.
Moja wersja nie jest jakimś wyrokiem. Jest propozycją, którą można modyfikować albo zupełnie odrzucić. Można choćby zamiast dolnej kosodrzewiny dać Danice.

kolejny przytyk do mnie z tym czytaniem czy juz jestem przewrażliwiona?
tak, ja mam takie samo podejście do waszych propozycji jak ty. jako inspirację a nie konieczny gotowiec. moze rabata powstanie biorąc to co najlepsze według mnie z 8 wersji
jazzy 10:43, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)

ta wschodnia strona domu bedzie raczej taka użytkowa nie reprezentacyjna, planuję tam sznurki na pranie ;p

Ależ byłoby Ci przyjemnie wieszać pranie wśród rodków
jazzy 10:44, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)

kolejny przytyk do mnie z tym czytaniem czy juz jestem przewrażliwiona?
tak, ja mam takie samo podejście do waszych propozycji jak ty. jako inspirację a nie konieczny gotowiec. moze rabata powstanie biorąc to co najlepsze według mnie z 8 wersji

To nie przytyk do Ciebie Ogólnie tak. Nie stresuj się! Projektowanie ogrodu to ma być przyjemność!