Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pomysł na... Przedogródek! 22:10, 11 kwi 2021

Do góry
Jeszcze taka foteczka, jakby ktoś chciał coś namalować
5 x 3 m

Za drzwiami do ogrodu... 21:56, 11 kwi 2021

Do góry
Napia napisał(a)
Ogród prawdziwie romantyczny wiem coś o tym

Wydaje mi się, że najbardziej romantyczny latem Nad wiosną pracuję...
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:53, 11 kwi 2021

Do góry
Dziękuję dziewczynki Udało się wykancikować cały trawnik. Ogród gotowy na wiosnę, tylko jak widzę prognozę pogody na najbliższe dni to mina mi rzednie... Całe 6-8 stopni codziennie, buuu.

Będę sobie w te chłodne dni dłubać nową rabatkę ze stipami, jeżówkami i zatopionymi w niej płytami.
Już zaczęłam, część darni koło Lukasa przekopana, myślę że powinnam ją ogarnąć w kilka dni. Muszę jechać do LM lub Casto prosić obsługę, żeby mi wynieśli płyty betonowe drewnopodobne do obejrzenia. Mam nadzieję, że nie będzie problemu a kupować w ciemno nie chcę.

Pomysł na... Przedogródek! 21:52, 11 kwi 2021

Do góry
Mirella od tej strony mam pewność, że nikt się nie wybuduje bo pole należy do teścia.

Dorii teraz mam chwilę by spokojnie oglądnąć piny. Dzięki nim widzę że style można łączyć i fajnie to wygląda!

Johanka poszerzymy rabatę, ale bliżej jesieni bo teraz za dużo na głowie!

Ewa już wrzucam fotke narożnika. Tam planuje stipowisko do tego kwitnące byliny. A może i kilka bukszpanowych kul - coś na wzór kostek które u Johanki , zaproponowała Dorii .
Byłabym skłonna posadzić tam nawet w kształt litery 'L' szmaragdy, by zasłonić te słupy
A tawuly ładnie wyglądaj, ale muszę się na nie jeszcze napatrzyć. Często mam tak że na początku jestem sceptyczna a później się zakochuje.
Miałam tak z trzcinnikiem, który wcześniej proponowala Kasiab i Pawel wokół tarasu. Teraz jestem bardzo bliska temu rozwiązaniu

Za drzwiami do ogrodu... 21:46, 11 kwi 2021

Do góry
Magleska napisał(a)
Ania
dekoracje mistrzowskie
rzeczka krokusowa śliczna .....i ciemiernik gwiazdorzy

Dekoracje uwielbiam ...mieć! Więc je robię, choć jakoś coraz mniej na nie czasu
Krokusy już przekwitają, ale ciemierniki dopiero zaczynają swój pokaz.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:45, 11 kwi 2021

Do góry
effka napisał(a)
Apropos kancikowania, skończyłam!

W trakcie

I po

Jeszcze muszę nożycami przyciąć wystające wąsy trawy i gotowe.

Ja pierdziu!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:44, 11 kwi 2021

Do góry
kalina Mariesi

klon Pensylwański

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:36, 11 kwi 2021

Do góry
Szukam pomysłu na "zakończenie" rabatki z miskantami ML w przedogródku. Został mi wolny prostokąt 2 m na 1,7m. Rozważam dwie opcje: nieduży krzew (ale nie mam pomysłu jaki? hortensja? tawuła na pniu?) albo dołożenie czwartego miskanta i podsadzenie go np. turzycą evergold. Może macie jakieś propozycje?

Edit: chodzi o miejsce zaznaczone fioletowym prostokątem, na szambie, dalej jest ścieżka prowadząca na tył domu.
Rosną tu już:
ML - miskanty,
CZ.G. - czosnki główkowate
RB - Red Baron
B - bukszpany

W samym słońcu 21:31, 11 kwi 2021

Do góry
Jak już narysowałam drzewa to uświadomiłam sobie że nie wiem co byś tam chciała i wyszły mi rozplenice.
Pisardi nie lubię więc są śś ale to nie ma większego znaczenia co za drzewa
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:22, 11 kwi 2021

Do góry

Krokusika mam i ja
Ogrodowe wariacje 21:18, 11 kwi 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Nie chciałam Ci mieszać w głowie, bo taka byłaś za tymi wrzosami, ale dobrą podjęłaś decyzję. Miałam wrzosowisko i też zlikwidowałam. Wrzosy tylko jesienią w donicach

O czym myślisz, żeby dosadzić - byliny czy zimozielone?

Jeśli masz na myśli te symetryczne miejsca po obu stronach placyku to zastanawiam się nad takim zestawieniem: 3 szt. hortensji anabelle strong i pomiędzy nimi miskant kleine silberspinne i do tego kule. To czerwone to wystająca red baron nad kulami, już rośnie i wygląda super.

albo katalpy w kostkach z bukszpanu lub cisa, w środku pomiędzy drzewami miskanty i w dole dużo kulek z hakonkami lub takie bloczki z równo ciętego cisa czy bukszpanu. Może masz jakiś pomysł
Za drzwiami do ogrodu... 21:13, 11 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Uwielbiam i twoje dekoracje i drzwi
Oby ciepło już się zrobiło, bo wszystko stoi.

Miło mi, że Ci się podobają...
Też mam już dość tego zimna, nie cierpię wiatru
Część warzywną mam jeszcze nie uporządkowaną, potrzebuję ciepełka
Za drzwiami do ogrodu... 20:53, 11 kwi 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zachwycam się krokusami i dekoracjami świątecznymi.
Pozdrawiam

Krokusy dały popis, będę je ciągle dokupywać, są niezawodne!
Posadziłam pierwszy raz zawilce górskie, pierwsze już zaczęły kwitnąć i też mnie zauroczyły, już mam ochotę na więcej
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:34, 11 kwi 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ten żywopłocik osłania studnię, prawda?
Chciałam w podobny sposób ukryć właz mojego zbiornika na deszczówkę ale o ile u Ciebie to rozwiązanie mi się podoba o tyle u mnie mi się nie podoba, nie widzę u siebie na rabacie takieo żywopłociku... Muszę wymyślić coś innego. Może połączę poduchy z cisa z tawułami?
W ogródku emerytki 20:33, 11 kwi 2021

Do góry
Z kolejnych oznak wiosny: kokoryczka

A na skalniaku posadziłam świerk inversa /wcześniej rósł w doniczce/.
W tle widać podkrzesane sosenki, chcę tam posadzić kiścień Rainbow, pieris Little Heart i różanecznik Baden-Baden lub Bengal.

Zdobyczna deska już wisi
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 20:23, 11 kwi 2021

Do góry
anuska2507 napisał(a)
To pracowity dzień miałaś! Chyba wiele osób jest w niedoczasie przez tą pogodę, trudno działać, gdy wieje i pada. Taki sezon w tym roku
Mój warzywniak też czeka. Wczoraj posiałam tylko rzodkiewkę, żeby już coś rosło, a reszta nie przekopana i chwasty szaleją :/
A rozgryzłaś, co temu rododendronowi dolega?

anuska2507 pogoda zaczyna mi przypominać tą zeszłoroczną, też u nas non stop padało i słońca było tyle co nic. Na warzywniaku była bida z nędzą, oby się nie powtórzyło
Rododendron ma tak od lata, wyjechałam, nie podlewałam i od tego czasu biedak nie może się podnieść. Jakoś nie doczytałam, że one potrzebują dużo podlewania. Człowiek uczy się na błędach.

Skończyłam nawożenie tui, odchwaściłam ognisko. Chociaż tyle z głowy. Było tak fajnie cieplutko, że to była sama przyjemność. Moje brabanty porozrastały się tak co niektóre, że nie miałam jak głowy między nie wsadzić. I pomyśleć, że jakiś czas temu pytałam co zrobić, by się zagęściły, bo miałam wąskie i niskie patyki

Bambusy zaczynają wypuszczać nowe kiełki, jeszcze nie wszystkie, ale jestem dobrej myśli. Chyba przetrwały zimę

Narodziny ogrodu Eweli 20:16, 11 kwi 2021

Do góry
ewelaa74 napisał(a)
Na kulkach z trzmieliny pojawiła się jakaś choroba. Ktoś wie jak z tym walczyć?

A to nie jest cma bukszpanowa? Atakuje tez trzmieliny.
W ogródku emerytki 20:16, 11 kwi 2021

Do góry
Danko, ja bym tego kwalifikującego lekarza.... nie będę się wyrażać, to skandal, a Ty cierpisz
To Ci na pocieszenie daję sasankę - to twarda sztuka, bo tylko ona została z 9 sztuk /były po 3 sztuki białe, czerwone i fioletowe/

I taki twardziel, liście mu zmarzły, a on i tak kwitnie

I jeszcze jeden twardziel, to córka mojej jodły balsamicznej, której niestety już nie mam /padła od rdzy jodeł i goździkowatych/
W ogródku emerytki 20:08, 11 kwi 2021

Do góry
Aniu, też Cię pozdrawiam
Mnie też denerwują te pogodowe zawirowania, nic nie można zaplanować.
A wysiewy zaczynają się wyciągać, nie wiem, czy coś z nich będzie
To jeszcze trochę wiosny
Forsycja z dnia na dzień obficiej kwitnie.

Kolejne tulipany.

Udany duet żagwiny z narcyzami, choć te ostatnie marnie kwitną.

Niezawodna ułudka.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:59, 11 kwi 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ogarnięte.

No widać!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies