Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Roocika 08:45, 24 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Aga , niby wiem, czego chcę, ale zawsze jakieś zmiany w trakcie wychodzą . Ale tak to już u mnie jest.

Aniu (ajka), dzięki

Kasiu, u mnie też są miejsca, gdzie perz perzem pogania . Wtedy nad kawalątkiem rabaty spędzam długi czas...Ale nikt nie obiecywał, że będzie łatwo i przyjemnie .
Przyczepka dobra rzecz, nie trzeba ciągle latać z taczką .

Aniu (anabuko) dziękuję
Rabaty wzdłuż ścieżki do oczka chcę obsadzić w hortensje, rozchodniki i trawy.
A wokół samego oczka będzie kilka klonów palmowych, może jakieś mniejsze derenie, jeszcze nad tym dokładnie nie myślałam.
Mam jeszcze też do skończenia rabatę przed bramą i inne z frontu.
Także roboty jest...aż za dużo

Dziś też trochę pozrywałam darń. Zostało mi "tylko" przelecieć jeszcze wokół oczka

Te rośliny i drzewka już tam były wcześniej, część z nich zmieni miejsce
I ta kupa ziemi też (kiedyś) zniknie.

Dobrze, że napisałaś o tych plastrach
Fajnie wyglądają. Kupy ziemi nie widziałam, dopóki o niej nie przeczytałam

Duży teren trudno ogarnąć, ale ta własną przestrzeń jest cudowna.

Ps. Chwasty rosną jak dzikie, już mi wszystko zarosło a ja muszę robić coś innego o nie ogarniam
ajka 09:58, 24 maj 2021

Agatorek napisał(a)

Dziś też trochę pozrywałam darń. Zostało mi "tylko" przelecieć jeszcze wokół oczka

Te rośliny i drzewka już tam były wcześniej, część z nich zmieni miejsce
I ta kupa ziemi też (kiedyś) zniknie.

Oczko jest ogromne patrząc na wielkość domu. Przelecić wokół oczka - to brzmi dla mnie jak robota na miesiąc. Wciąż podziwiam jak ty dajesz ze wszystkim radę. Za to efekt pewnie będzie piorunujący.
Judith 11:39, 24 maj 2021

Agnieszka, zamiast pielenia kostki można - gdy masz duży teren - zastosowac urządzenie, które wypala chwasty. Coś takiego robiła AnnaCh z Malutkiego pod lasem. Zapytaj, może ten sposób ci podpasuje.
Anda 13:13, 24 maj 2021

Masz niesamowicie wielki teren do ogarniecia.
Posadziłaś już może takie piękne drzewo jakim jest Nyssa sylvatica?

Chwasty możesz wypalać. Mój M też wypala w kostce przed domem. Trzeba jednak uważać, żeby nie puścić z dymem wszystkiego naokoło
Posadź tam płożące macierzanki. Ładnie zadarniają i chwasty się nie sieją.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasia_CS 15:09, 24 maj 2021

Łolaboga, jaka przestrzeń do zagospodarowania - z góry to inaczej wygląda zupełnie Zazdrość pomieszana z delikatnym współczuciem - z jednej strony miejsce na niemal każde marzenie roślinne, a z drugiej koszty i dość dużo pracy do wykonania - choć tej ostatniej się w sumie nie boimy, bo kondycja lepsza się robi, ciało jędrniejsze - no same plusy hihi przyjemne z pożytecznym
Agatorek 21:11, 24 maj 2021

Kamcia, zaglądaj

Magda, czasami mam wrażenie, że już jakiś czas tego nie ogarniam , ale sprawia mi to przyjemność, więc działam .

Asiu, przez kilka lat tylko jeden plasterek betonowy nam się popsuł. Skruszył się . Także jest to dość dobre rozwiązanie. Łatwo się układa .
Chwasty u mnie też czekają w kolejce. Ale nie mam pojęcia kiedy się za nie zabiorę.

Aniu, to nie dom widać na zdjęciach, tylko kawałek budynku gospodarczego. Ale swoją drogą oczko jest duźe, ma około 5m x 8m. Spore, jak na łopatę i taczkę . Pewnie też się nie pomyliłaś z tym miesiącem na zerwanie darni wokół niego. Na razie muszę popielic, podosadzać różne rośliny, ogarniać wszystko inne. Może w przyszły weekend zerwę sobie kolejny kawałek darni.

Judith, Ewa, dzięki na pomysł na „spalarkę” chwastów. Ale tym muszę zainteresować eMa. Ja jestem pierdołą ogrodową i pewnie bym coś podpaliła przy okazji .

Ewa, musiałam sprawdzić, o jakie cudo się pytasz. Ale jeszcze nie mam takiego drzewa. Piękne jest. Przebarwia się bosko , dzięki.

Kasiu, tak jak piszesz, siłownia darmowa . No może nie taka darmowa, bo trzeba rekwizyty kupić . Czasami dość kosztowne, bez gwarancji, że się utrzymają długo. Ale lubię się tak ogrodowo zmęczyć.
Wiem, można się zmęczyć też na mniejszej przestrzeni, ale tutaj czuję taką wolność.
Agatorek 21:16, 24 maj 2021

Teraz troszeczkę frontu dla odmiany
To żółte coś (przebarwia się w ciągu roku, wysoki na około 2m) i kalinę przesadziłam od rodziców kilka lat temu.

Przekwitające sasanki widziałam już u Magdy (sarenki), nie wiedziałam, że tak fajnie wyglądają.
Moje :

Buczek tricolor w końcu czerwienieje
Agatorek 21:18, 24 maj 2021

I taki miałam zachód słońca dziś
Joann 21:23, 24 maj 2021

Przecudny ten zachód!
Juzia 21:28, 24 maj 2021

Zachód piękny!

A te żółte coś to nie pęcherznica?