bardzo zgrabnie to wygląda. Niższa odmiana grujecznika by pasowała, tylko podkrzesana od dołu, żeby gałęzie nie kladły się na hortki. Jeszcze jest odmiana grujecznika Glow Ball
Dzięki,
pod sosnami sucho więc muszę to mieć na uwadze.
Eucomiasa kupiłam 1 cebulkę kilka lat temu jako zbieracz roślin i miłośniczka muszę wszystkiego doświadczyć
Nie ma z nimi problemów, lekki cień i podlewanie.
Zawsze mam w donicy, bardzo łatwo się rozmnażają cebule na zimę zaprzestaję podlewania ścinam i do garażu nawet dość późno. Czasem leciutko skropię wodą bo stoją w tej ziemi w donicy. Na wiosnę wymieniam ziemię patrzę ile w sezonie przybyło i myślę co z nimi zrobić
To bardzo charakterystyczna roślina i dla mnie trudna w kompozycji no ale moje polubiłam więc sobie są.
Juzia, miod na moje serce.
Magnolia, czarno to widzę, może chociaż doniczki Ci w domu zostawi zawsze to coś)))
Pszczółka, z wiekiem ewolucji stawiam opór mentalny!!! Sytuacja na świecie, wyginięcie takiego ogromu gatunków zwierząt itd. Brrrr, nie myśle, wypieram, cieszę się jedynie, że pewnych rzeczy nie doczekam. Ot filozoficznie mnie się zagadało.
Monitka, dziękuję kochana, już mam Magda70 mnie wsparła, reszte z rajskiego przytargałam
u mojego doszło do takich sytuacji, że musieliśmy negocjować każdy ruch w ogrodzie. Skończyło się na tym że musiałam mu wydzielić jego rabatkę. Rabatka jest, na szczęście ok bo z materiału dostępnego z ogrodu, ale niebezpiecznie się powiększa- właściwie to już cały pas za domem.
zamówiłam dodatkowo milinię variegata, same pozytywy o tej trawie, a teraz jej kwiatostan robi się czarny i wygląda bajecznie na tle liści
i zakwitła magnolia
i rodek
Magnolio, ławka ma być przestawiana. Właśnie chcę mieć mozliwość dowolności w ustawianiu jeśli to możliweRabatę to tylko dla drzewa i hortencji bym stworzyła.
Magnolia mi zmarzła po kwitnięciu ale się zbiera i nawet pąki kwiatowe widać.
ML na tyłach z dzielonych wiosną kęp ładnie przyrosły, jako jedyne w tym roku. Pozostałe wielkie trawy mam przesuszone upałem. Kostrzewę przycinałam tylko raz w tym roku (poza wiosennym czesaniem), też stała w miejscu z braku wody.
buksa z prawej oczywiście.
tak, możesz ciąć go, tylko lepiej cienkie pędy. i Wybierz o wyprowadzonej wyżej koronie. On w sumie nie daje głębokiego cienia, jednak nie ma co się oszukiwać że koronkę zbuduje na kilka metrów
możesz, ale wjeżdżanie kosiarka pod ławkę łatwe nie będzie. Może wrzuć tam pod nią zadraniającego coś- np seslerię skalną, albo tiarelle czy runiankę ( jesli nie masz tam za sucho).
Hortensje Polar Bear sa cudne i nie za wysokie.
Ale ja unikam żwirku pod hortensje- wg mnie lepiej jak można im dowalić jakiejś kory czy kompostu bo lubią, a niektóre kamienie są wapienne, czyli odkwaszają wokół siebie.
Buksa po lewej?? czy po prawej..?
No wyboru za dużego nie mam, chciałabym jednak trochę cienia. Katalpa za duża korona, umbra jakoś się do niej zraziłam, próbowałam ją posadzić 3 razy a grujecznik mogę ciąć pewnie..?