Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Izolda 15:28, 21 paź 2015

Justi, rabata ma fajny układ tylko mnie się rzuca w oczy brak równowagi między dużą kulą a magnolią. Na rysunku to dobrze wygląda, w rzeczywistości nie bardzo. Magnolię wymieniłabym na dużą kulę bukszpanową albo stożek, albo niwaki w kamykach, mocny akcent. Wstęgę z żółtych żurawek do likwidacji, daj może wzdłuż narożnika bukszpanowego po lewej stronie. W małych kulkach trawy, które nadadzą rabacie życie jasne carexy, stipy, coś kwitnącego. A przede wszystkim daj tam korę lub kamyki bo pod takimi dużymi krzewami jest bardzo trudno rosnąć maluchom, dużo kompostu i kora.
justi 17:45, 21 paź 2015

Dzięki Izolda. Dodałam drugi wpis, że magnolia jest juz bardzo duża i siega gałązkami do kuli, no i wysoka też. Rozmiarami zajmuje cały duzy narożnik pod nią jest biała trzmielina, która będzie dywanem w tym narożniku, brakuje dywanu pod kula i kulkami. To musi być 1 rodzaj roślinki.

malgosia_2411 22:12, 21 paź 2015

Witajcie, oglądam Wasze ogrody i metamorfozy ogrodowe i jestem pełna podziwu.
Czy ja też dam radę?
Na razie jestem przerażona poruszaniem się po ogrodowisku jak coś nie tak to szczerze mówcie.
Obecnie mam przekopany cały trawnik( był bardzo zachwaszczony i nierówny), przysypany dobrą ziemią i pole do popisu, żeby do wiosny uporządkować, przekomponować.
Bo jak napisałam chciałabym, żeby był delikatny i uroczy.) Lubię zieleń i jej odcienie, limonkowy, biel, róż i fiolet.
Bardzo zależy mi na tej rabacie, jest ona na wprost wejścia i na nią jest widok z ławeczki, która stoi na środku.

Chciałabym też osłonić się od sąsiadów w rogu ( tam jest duża luka) i z lewej strony. To są cztery kwadratowe ogródki.
Przy siatce posadziłam cisy, ale są malutkie a dobrze by było, żeby było wyżej zwłaszcza w rogu. W tej chwili rośnie tam tylko bez, który chcę oddać i pod nim jałowiec.
Myśłałam, zeby dać tuje szmaragdy 3 szt na róg potem coś niższego z iglaków i pójść w trawy, róże, lawendę, powojniki i róże okrywowe?

A w tym miejscu jako przedłużenie tej rabaty może postawić kratkę lub coś innego z różami pnącymi i powojniki. Co o tym myślicie? i dalej cisy?
Izolda 23:34, 21 paź 2015

Cisy rosną bardzo wolno i trzeba je przycinać, lepsze i tańsze będą tuje Smaragd, daj je na całej szerokości ogródka. Będą pięknym tłem dla różanki. Kup duże, żeby efekt był widoczny od razu, posadź w rozstawie co 50-60 cm.
Izka 13:58, 22 paź 2015

Kochani nie wiem czy w dobrym miejscu zadaję pytanie ale liczę na odpowiedź.
Jaka jest różnica pomiędzy szczepiona śliwa Nigrą a śliwa Pisardi.

Dzwoniłam do szkółki i Pani polecała Pisardi bo nie miała Nigry ale powiedziała, że zwykły laik ogrodowy nie zobaczy różnicy. Jedynie po 30 latach Nigra będzie dużym drzewem zaś Pisardi zdecydowanie mniejszym.

I co tu kupić, kogo słuchać?

Izolda 14:06, 22 paź 2015

Tu masz wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/1288-sliwa-wisniowa-prunus-cerasifera-nigra na forum jest wyszukiwarka, możesz jej użyć i będziesz wiedziała co forumowicze pisali na dany temat.
skarabeusz 14:44, 22 paź 2015

Albo tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1103-sliwa-wisniowa-pissardi
malgosia_2411 21:16, 22 paź 2015

Danusiu, a jak Ty byś zrobiła tą rabatę? Widziałaś mój ogród to może? bardzo proszę

Może dać 3 szmaragdy, po prawej jest jałowiec a po lewej przesadziłabym świerczka a dalej przy siatce zostawić te cisy, w rogu jest luka i sąsiadka ta po przekątnej jest zawistna i ciągle zagląda do mojego ogrodu.
A dalej trawy i mam trochę róż, powojniki i nie wiem.

Tam już rosną rozplenice ( tylko słabo), 2 pięciorniki, berberysy, tawułki i liliowce i szałwie i chciałabym inaczej
Nie umiem jeszcze tak ładnie malować

Danusiu, a jak Ty byś zrobiła tą rabatę? Widziałaś mój ogród to może? bardzo proszę

Może dać 3 szmaragdy, po prawej jest jałowiec a po lewej przesadziłabym świerczka a dalej przy siatce zostawić te cisy, w rogu jest luka i sąsiadka ta po przekątnej jest zawistna i ciągle zagląda do mojego ogrodu.

Tam już rosną rozplenice ( tylko słabo), 2 pięciorniki, berberysy, tawułki i liliowce i szałwie i chciałabym inaczej