Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

07_Rene 09:35, 23 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Planów cała masa tylko trzeba umieć się zdecydować co najpierw , a z tym już większy problem jest. Roślin mi na jesieni duuuuużo przybyło dzięki Wam wszystkim. Samych drzew ile!!!
20 brzózek
9 świerków
5 sosenek.....wczoraj sadziłam
5 jodełek..posadzone, a dziś dostałam kolejnych 17 szt chyba sąsiadce trochę dam
1 klon ginnala
1 miłorząb
1 ambrowiec
1 perełkowiec
2 brzozy pururowe
1 magnolia
1 jarzębina
1 potrójny sumak
1kasztan jadalny
1 grujecznik...jeszcze u Kasi, ale jesienią trafi do gruntu

To razem ile wyszło???

Nie licząc wszystkich jodełek na oko ok 60 nowych drzew
A przeszło 100 już było wcześniej wsadzone no i jeszcze koło 140 tui...............będzie kiedyś zielono

No pięknie
sylwia_slomc... 10:46, 23 paź 2015

anka_ napisał(a)
Sylwio jakiej wysokości masz siatkę leśną? I zamawialiście gdzieś koło siebie w sklepie czy internetowo? I jaką masz (jakie zagęszczenie oczek na dole)?

Siatka wysokości 150cm zamawiałam w necie szukałam najtaniej czasem się okazje trafiają fajne lub przeceny
Moja na dole ma chyba 1/20cm oczka jakieś 7 rzędów i potem się już szersze zaczynają. Teraz bym dała może ciut gęstszą czyli w górę więcej tych wąskich bo ten jeden zając wyhodowany na własnej krwawicy nauczył się przełazić i czasem coś tam przytnie. Ale to nie to co było bez siatki.....wszystko co posadziłam zające i sarny opyliły do samych korzonków. Teraz mi już ogród rośnie. Bażanty nad siatką przelatują i chodzą w najlepsze wybierają i rozgrzebują piasek i szyszki

Siatka jest ocynkowana i wcale nie taka cieniutkajak się wydaje
sylwia_slomc... 10:51, 23 paź 2015

mirkaka napisał(a)
I u Mirki, Choć ja trochę żałuję że sadziłam bez opamiętania świerki i brzozy, teraz to osuszacze terenu a u mnie nie jest wilgotno więc ciągle problem z podlewaniem

U mnie u góry musi sobie natura sama poradzić tam same osuszacze terenu......bardziej by się przydały na dole bo tu wilgotno stale ....szczególnie jak rów wyleje, ale problem jest z pozwoleniami na ewentualną wycinkę to na dole nie sadzę bo gdyby się kiedyś przepisy zmieniły to można w razie W budować dom......w sensie gdyby dzieci chciały
sylwia_slomc... 10:52, 23 paź 2015

Bogdzia napisał(a)
Poczytałam troche i nie można powiedziec by Ci pracy brakowało.U mnie sosny się nie sprawdziły, Fajne dokąd młode , potem łysieją od dołu , gubią igły i nie wyglądaja ładnie a zbieranie igieł gorsze od grabienia liści.Pozdrówka zostawiam.

Bogdzia sadzę tak by nie musieć zbierać i grabić idą w część dziką i leśną docelowo
sylwia_slomc... 10:53, 23 paź 2015

Rumianka napisał(a)

Sumak, potrafi obrzydzić życie, już go nie mam, Ale trzmielinę oskrzydloną muszę kupić, jak widzę na wątkach - jest śliczna.

To prawda mnie się bardzo spodobała
sylwia_slomc... 10:54, 23 paź 2015

07_Rene napisał(a)

No pięknie

Renia mam nadzieję na pięknie jak podrosną
sylwia_slomc... 15:26, 23 paź 2015

Posadziłam dzisiaj 12 jodełek......bo te pierwsze 5 okazało się jednak świerczkami, ale wychodzi na to, że świerków tych zwykłych pospolitych to mam trzy różne odmiany, a myślałam, że wszystkie są takie same

I o zgrozo zauważyłam dziś, że jagoda kamczacka pąpi, przecież to umarznie na amen, a na wiosnę owoców nie będzie......zgłupiała chyba przez te letnie tropiki
Milka 17:24, 23 paź 2015

Chyba tak, jak u mnie rodki
deszczowymaj 21:07, 23 paź 2015

Sylwuś zaglądam i
Pozdrawiam jutro postaram się nadrobić zaległości
sylwia_slomc... 21:29, 23 paź 2015

Milka napisał(a)
Chyba tak, jak u mnie rodki

Ciekawe co nas jeszcze zaskoczy ......choć z drugiej strony lepiej chyba żeby już nic