Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

babka 07:35, 22 paź 2015

Ojej, ja sobie smacznie spalam a tutaj się działo Sylwia napracowałaś się dziewczyno Do inspiracji zerknę po poludniu bo slabo z zasięgiem u mnie w pracy. Dziękuję

Iwonka, widziałam że tam jest pełna prezentacja, oglądalam ja sobie w kółko

Marta, Ilonka też jestem ciekawa i doczekać się nie mogę. Idealnie byłoby gdyby można skuć ten beton ale nie jestem pewna czy eMuś na to pójdzie
Muszę mu dziś pokazać tę inspiracje
amelia_b 07:36, 22 paź 2015

ale naskrobałyście Ola zrób sobie w tym roku tylko donicę a z reszta zaczekaj do przyszłego roku, mi się najbardziej podoba ta inspiracja od Oli (leon60) buziaki przesyłam
beta 08:38, 22 paź 2015

Iwk4 napisał(a)

Całość jest tu:
http://www.rodenburgtuinen.nl/portfolio/10006/Moderne-achtertuin-bij-nieuwbouwwoning.html
i bardzo mi się podoba
a tu projekt:
https://www.pinterest.com/pin/529876712387175832/

Wysłałam, chyba dziś będziesz miała co robić

to jest rewelacyjne...ciekawe na co się Ola zdecyduje?
07_Rene 08:55, 22 paź 2015

Podglądam i powiem tylko, że woda w ogrodzie fajna jest Super miejsce na oczko Trzymam kciuki.
magnolia 09:32, 22 paź 2015

mnie tez się bardzo podoba ten projekt.
Wg mnie woda nie może być za mała, lepiej w kształcie kwadratu/prostokąta, bez kątów ostrych, czyli nie w trójkącie ( musiałby być naprawdę duży i lepiej w innym otoczeniu)
I raczej z niską ramką, wręcz minimalną, albo zupełnie bez ramki, tylko w otoczeniu nawierzchni.
Tez bym nie dawała tam fontann, czy ciurkaczy, najwyżej jakiś wypływ, ale jeśli będzie miał rację bytu.

Mnie pomysł z ławką się podoba

ja jestem za tym, żeby przestrzegać połączeń nasadzeń z ich wymaganiami- wiec zestaw hortensje, lawendy, jeżówki tylko jesli zrobisz jakieś przestrzenie z dopasowaną ziemia do wymagań. np jeżówki w kwaśnym mogą po prostu umrzeć, tak jak i hortensja bez kwaśnego
paula23 10:13, 22 paź 2015

Ciekawa jesteś na co się zdecydujesz

Zestawienie hortensji,jeżówki i lawendy jest bardzo ładne ale ja pomyślałabym o dodaniu czegoś zimozielonego bo wiosną będzie smutno po ścięciu wszystkiego będzie pustka...
Juzia 12:59, 22 paź 2015

Ale plany!
Oli inspirka chyba najlepsza...chociaż te Jolci też niczego sobie...
Wybrałaś już coś?
babka 20:01, 22 paź 2015

Kochane jesteście Wiele inspiracji bardzo mi się podoba i wybór byłby naprawdę ciężki gdyby nie inspiracja Oli Chwile wcześniej tę samą wyłowiłam w pintach u Iwonki, jeden rzut oka i już wiedziałam że to jest TO
Wdzięczna Wam jestem za projekty i rady.
Magnolia nie wiem o której inspiracji myślisz ale cieszę się, że popierasz pomysł z wodą
Trójkątów nie mam w planie, zdecydowanie wolę właśnie kwadraty i prostokąty ale ze względów technicznych nie jesteśmy w stanie "zatopić" oczka w posadzce. Mąż wspomniał że spróbuje skuć beton ale na ile plan się powiedzie ?? W każdym razie chciałabym wynieść nad poziom najmniej jak się da.
Roślinki tez zamierzam odpowiednio pogrupować, lawenda i inne o podobnych wymaganiach będą w innej części niż kwasolubne. Nie wiem czy potrafię ale postaram się zrobić jakiś szkic.
Amelkainaczej się nie da jak poprzestać w tym sezonie na donicy ale żeby zacząć chcę mieć w głowie zarys tego jak to ma wyglądać. Od czegoś trzeba zacząć
Paula będziemy główkować co posadzić, w sumie lawenda już jest zimozielona ale ona nie trafi do donicy pod płotem więc co do niej radzisz ?

Juzia wybrałam i tak jak mówisz Jolki propozycje są świetne lecz tak Oli powaliła mnie na kolana
babka 20:02, 22 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Podglądam i powiem tylko, że woda w ogrodzie fajna jest Super miejsce na oczko Trzymam kciuki.

Liczę, że mi coś doradzisz w planach nasadzeniowych ?
Cieszę się, że akceptujesz pomysł
paula23 20:14, 22 paź 2015

A czemu lawenda nie będzie w tej pod płotem? Jakiś powód czy tak po prostu ?

Zawsze możesz "odgrodzić" roślinki kwaśnolubne jeśli tylko hortki takie będą to przecież możesz skombinować wiadro plastikowe po farbie obciąć spód i w nim wsadzić hortke taka wiesz zapora żeby się ziemie nie mieszała a reszta normalna ziemia i jeżówki/lawenda/trawy ??