Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 22:26, 17 paź 2015

magnolia napisał(a)

U Was pada? U nas leje. dziś sadziłam cebule w deszczu. umazałam się po pas, ale fajnie było.

Marta, co sadziłaś? Ja też sadziłam cebulki, ale doszłam do półkola zwanego kiedys parówką (nie wiem czy kojarzysz) i stwierdziłam, że nie mogę posadzić tam cebulek bez uporządkownia nasadzeń. To ta rabata, na której były róże Bernstein. Wtykałam tam wszystko co mialam w nadmiarze, bo było miejsce i teraz mnie zahamowała ta rabatka. Cebule czekają, a ja kombinuję co gdzie...
agniecha973 22:28, 17 paź 2015

Sebek napisał(a)
Aga, niesamowicie urosły te rośliny - nawet mimo suszy. U mnie było wszytko podlewane, ale przed zimą i tak to co pod dachem dostanie ode mnie coś z węża. Bo jeśli nadal jest u Was sucho to rośliny mogą mieć ciężko z zimowaniem...

Pozdrawiam

Sebek, podlewaliśmy grubym wężem wodą ze stawu, wylaliśmy naprawdę sporo, inaczej większość ogrodu by padła. Ale masz rację, zimozielone trzeba będzie podlać jeśli mało wleje tej jesieni.
agniecha973 22:31, 17 paź 2015

anka_ napisał(a)

Nic dziwnego, fantastyczny ogród. Świetnie wyglądają 'plecy', ten mieszany lasek.
A świerków Agnieszko jeszcze nie spisuj na straty, może wiosną cię zaskoczą. To twarde bestie.

Green Carpet jak zwykle zachwyca.

Mówisz, że jest nadzieja? One bardzo biednie wyglądają, na zdjęciu nie widać tego ich wypłowiałego koloru igieł, większość zrzuci igły.

A tą perspektywę lubię szczególnie, bo tam się zazębiają różne półkola: najpierw różanka przy tarasie, później półkole z liliowcami, dalej z montaną, bukszpanami i grabami, a na koncu widok na wrzosowisko.
magnolia 23:24, 17 paź 2015

agniecha973 napisał(a)

Marta, co sadziłaś? Ja też sadziłam cebulki, ale doszłam do półkola zwanego kiedys parówką (nie wiem czy kojarzysz) i stwierdziłam, że nie mogę posadzić tam cebulek bez uporządkownia nasadzeń. To ta rabata, na której były róże Bernstein. Wtykałam tam wszystko co mialam w nadmiarze, bo było miejsce i teraz mnie zahamowała ta rabatka. Cebule czekają, a ja kombinuję co gdzie...

czosnki czarne + troszkę główkowatego od nich i tulipany Exotic emperor.

Twóją 'parówkę' pamiętam- faktycznie lepiej cebule sadzić juz do nasadzeń ostatecznych, ale czasem tak się nie da i tyle.
a jakie cebule w tym sezonie sadzisz?

ja jeszcze dumam czy dokupowac jeszcze, czy jjuz odpuscić- tez z tego powodu że będę jeszcze duzo zmieniać.
Sonka 08:28, 18 paź 2015

Kuknęłam śliczne naturalne nasadzenia, piękny gren carpet, u mnie świerk mimo podlewania pada.
agniecha973 09:27, 21 paź 2015

Tu https://www.youtube.com/watch?v=XZ4ldm7g254&spfreload=10 bardzo prosty sposób na podpory zrobione z drutu zbrojeniowego. Co prawda po angielsku, ale wszystko jest pokazane, więc spokojnie. Około 24. minuty programu.
agniecha973 09:34, 21 paź 2015

magnolia napisał(a)

a jakie cebule w tym sezonie sadzisz?

ja jeszcze dumam czy dokupowac jeszcze, czy jjuz odpuscić- tez z tego powodu że będę jeszcze duzo zmieniać.

W parówce krokusy, bo te najbardziej cieszą, tulipany Exotic Em. i Spring Green. Na rabacie z perłówkami posadziłam krokusy i tulipany Tarda. W carex montana chcę posadziić trochę czosnków Krzysztofa i dosadzić kilka kupek wyższych fioletowych, bo jednak w glinie znikają. Mam jeszcze niecałą 100 hiacyntów niebieskiech - jaśnijszych i ciemniejszych i te myślałam przy podjeździe posadzić, tam gdzie jeszcze są puste placki pomiędzy tawułami a cisami repandens, ale nie mam do końca przekonania czy będzie dobrze. Ale i tak pudełka z hiacyntami dalej ni e mogę znaleźć, więc nie wiem jak to się skończy. Okaże się, ze znajdę jak ziemia zamarznie i będę musiała do doniczek upchać! Naprawdę nie mam pojęcia co ja z nimi zrobiłam!!! To nie jeden woreczek, który mógł się gdzieś zawieruszyć!
agniecha973 09:35, 21 paź 2015

Sonka napisał(a)
Kuknęłam śliczne naturalne nasadzenia, piękny gren carpet, u mnie świerk mimo podlewania pada.

Dzięki. Szkoda tych roślin w tym roku
nawigatorka 10:16, 21 paź 2015

Filmik obejrzany.fajny pomysł z tymi podporami
agniecha973 21:53, 25 paź 2015

U mnie płoną berberysy!

Tak to wygląda zza płotu od ulicy