Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:50, 09 kwi 2021

Do góry
Wacław dokładam foty z szachownicami, to miejsce to czysta poezja

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:49, 09 kwi 2021

Do góry
Tynka napisał(a)
Witam. Czy ktoś mógłby pomóc w doborze roślin na te rabaty (szerokość 80 cm i długość 2,90 m i 7m). Strona południowa. Pozdrawiam

Pięknie i elegancko. A co lubisz? Jakie roślinki? Same zimozielone czy z dodatkami?

Zajrzyj do wątku: Moja codzienność - ogród Oli, Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu...., DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1, Gardenarium.
Osiedlowy ogródek 21:46, 09 kwi 2021

Do góry
W lipcu zeszłego roku po nalocie dywanowym ćmy, ratowałam buksa sąsiadki
w oczekiwaniu na Lepinox, najpierw zbierając ręcznie gąsienice, później mocne cięcie i oprysk Lepinoxem.
Nie wygląda jeszcze najlepiej ale się wyliże.
Na tą chwilę pomimo malutkich gąsienic zjadających osiedlowe buksy, o które nikt nie dba, te pod moją opieką nie mają gąsienic.
Myślę, że dokładny zeszłoroczny oprysk je załatwił a te, które teraz wychodzą, to są te, które przezimowały zawinięte w listkach.

Wzgórze chaosu 21:43, 09 kwi 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)
Powiesiłam nowy kwietnik i posadziłam w nim bratki.
Znalezienie malutkich w tym kolorze graniczyło z cudem w tym sezonie, ale się udało
Gałązki brzozy pewnie wkrótce się zazielenią.

Nowy nabytek pięknie się prezentuje
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:41, 09 kwi 2021

Do góry
bettka napisał(a)
A gdyby tak na tym kawałku posadzić słonecznego jałowca Suessica Aurea, to co by do niego pasowało? Albo tuję Szmaragd Gold?

A może zamiast jałowców wsadzisz kulę z żółtego cisa i dwie z zielonego, i obsadzisz carexem i tulipanami?
Zajrzyj do tego wątku: Na Łowieckiej

Tuja też będzie piękna, trochę pielęgnacji - odżywki, strzyżenie i będzie jak marzenie.

To strona południowa? Trochę mało danych podałaś. A co rośnie na ogrodzie?
Masz piękny płot. Może tujka to zbyt skromnie?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:40, 09 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Wacław bo to cesarskie korony, ona zaraz zakwitną, a Ty masz tą perską, te to u mnie jeszcze pod ziemią

Mam te i te.
Szachownice perskie rzeczywiście wysokie. Korony cesarskie mam mniejsze niż u Ciebie ale za kilka dni nadgonią. Ciepła im brakuje. Jeśli uda mi się rozmnożyć to chciałbym pomieszać obie rośliny. Widziałem taki ogromny klomb w Keukenhof i zrobił na mnie ogromne wrażenie.
Tu co prawda korony z tulipanami

ale zapewniam, że żółte korony z ciemnymi szachownicami też pięknie wyglądały. Nie mogę znaleźć zdjęcia.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:37, 09 kwi 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Muszę dokupić wesołych bratków, może w niedzielę na giełdzie? Bo jakoś smutnawo się zrobiło na grządkach po przekwitnięciu krokusów. A do szafirków i zielonych liści jeszcze trochę trzeba czekać.

Twoje są debeściarskie! Wprowadzają miłe akcenty w ogrodzie.
, Haniu ja też noszę się się z zamiarem dokupienia bratków, kolorków nigdy za wiele
szafirków nie widziałam jeszcze ale cebulica pokazała już niebieskie kwiatki

Osiedlowy ogródek 21:31, 09 kwi 2021

Do góry
Kokesz napisał(a)
Moje bukszpany po stosowaniu Lepinoxu od 3 sezonów.

Ale piękna ta kulka, jak równo wystrzyżona!
Ania -Spełnione marzenie 21:19, 09 kwi 2021

Do góry
A to powrót do domu
Po wizycie u lekarza

Na prawdę chciałam
Ale przesyłanie danych
W moim lesie to graniczy z cudem .
Jutro wszystko nadrobie

Sezon 2017 u Hanusi 21:18, 09 kwi 2021

Do góry
Izabelko, Tobie życzę udanych sesji zdjęciowych, no i w przyszłości też własnej nalewki. Powodzenia na ścieżkach Tv.

Sezon 2017 u Hanusi 21:16, 09 kwi 2021

Do góry
Alu, ja na szybkie kwitnienie w tym roku nie liczę. Bo są na razie gołe badyle. Oby ożyły. A owoce, to już pewnie wnuk będzie zbierał na swoje nalewki. Ale mnie podkusiło, żeby jeszcze coś zasadzić. No i posadziłam.

Sezon 2017 u Hanusi 21:12, 09 kwi 2021

Do góry
Aniu, jak najbardziej, ale wyślij w przyszły poniedziałek, bo jeszcze w tygodniu ma być zmiana pogody. Swoich chryzantem jeszcze nie ogarnęłam, badyle sterczą. ale może uda się posprzątać do tego czasu. Gdzie nie spojrzysz, wszystko woła o uwagę.
Uwielbiam czas, kiedy wszystko już jest zrobione.

Ania -Spełnione marzenie 21:09, 09 kwi 2021

Do góry
Chwila nie uwagi w Tesco
I krzaczek był w koszyczku hihihi

Pamiętajcie o ogrodach 21:08, 09 kwi 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
liliowce

dorodne liliowce
Osiedlowy ogródek 21:08, 09 kwi 2021

Do góry
Moje bukszpany po stosowaniu Lepinoxu od 3 sezonów.

Lipiec 2020

Kwiecień 2021

Te stożki były zaatakowane jako pierwsze, zobaczyłam na bukszpanie u sąsiadki, który jest na sąsiednim ogródku ok 10m od mojego zasychające listki. Z bliska widać już było gąsienice bo bukszpan był luźnym, nie ciętym wielkim krzakiem.
Na moich stożkach było widać gąsienice dopiero w środku, na zewnątrz nic.
Sąsiadka nie zrobiła nic bo stwierdziła, że to przez suszę.
Dziś już jest wycięty szkoda, bo wystarczyło go mocno przyciąć i wiosną by odbił.
W wątku o ćmie, wstawiłam przykłady

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7857-cydalima-perspectalis-cma-bukszpanowa?page=95

I dla porównania krzak drugiej sąsiadki ok 15m od moich, na całym osiedlu zostało oprócz moich buksów jeszcze tylko w kilku ogródkach

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:06, 09 kwi 2021

Do góry
Dzisiaj miałam dzień konia. Tak się przynajmniej czuję. Złychałam się niemożebnie, ale odwaliłam sporo prac z wiosennej listy.

Mam po zachodniej stronie budynku rabatę. W sezonie wygląda bujnie.

Po zimie odkryłam, że ma to niestety spore wady. Tynk na elewacji ma za mało słońca z powodu zachodniej wystawy i sporej gęstwiny roślinności. Niemożebnie porósł glonami. Trzeba było podjąć środki zaradcze.
Umyłam najpierw elewację myjką, a potem wykorzystałam szczotkę i specjalistyczny płyn antyglonowy. Ponownie spłukałam i zapobiegawczo naniosłam płyn pędzlem. Zostawiłam bez spłukiwania. Efekt był zadowalający. Mam nadzieję, że długotrwały.

Aby nieco doświetlić tę ścianę wykopałam stamtąd wysokie trawy, a jarzmianki podzieliłam i posadziłam bliżej trawy. Jeśli to nie pomoże, to czeka mnie wykopywanie hortensji i zastąpienie ich czymś niższym.
Zatapianie budynku w zieleń ma, oprócz niewątpliwych plusów, minusy. Ehhhh...

Potem zajęłam się wykopywaniem zmarniałych z braku słońca kosodrzewin Pumilo. Sąsiedztwo bylin i traw najwyraźniej im nie służyło. Zastąpiłam je cisowymi kulkami i słupkami, które sobie gdzieś tam rosły na zapleczu głównych rabat.

Dzień jeszcze trwał. Szkoda było kończyć pracę, więc siłą rozpędu udałam się z grabiami i nożem do darni na zapłocie. Rozgrabiłam tam sryliony krecich kopców, okancikowałam koła wokół pni drzewek, spulchniłam ziemię. Uff.. Cieszę się, że to już za mną. Jutro planuję dokończyć porządkowanie w okolicach brzeziniaka. Zostaną już tylko prace w warzywniku.
.
Mały domek z ogródkiem 20:59, 09 kwi 2021

Do góry
Cześć Anuska
Tak, 1 cm to pi razy drzwi 1 m. Ja najchętniej pozbyłaby się tych świerków , ale Małżonek mój jest nieprzejednany. Dostał je w prezencie na rozpoczęcie budowy i tak się z nimi bujamy. Jeden z nich to już prawie usechł i była nadzieja, ze drugi pójdzie w jego ślady a tu nagle - reaktywacja i oba żyją. A do tego pojawił się trzeci, i czwarty..... może da się je jakoś uformować ? Zagęścić? Podsadzić ?

Tak to wygląda ,,na żywo”:

Teraz jak patrzę na to zdjęcie to nie mogę uwierzyć, że to moje dzieło Ratujcie!!
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:48, 09 kwi 2021

Do góry
Haniu codziennie znajduję coś nowego, to podnosi na duchu i daje energię do działania

Wzgórze chaosu 20:35, 09 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Nasadziłaś tulipanową rzeczkę
Ciemiernika niger nie kupuj dam Ci zeszłoroczne siewki zakwitną wiosną

Ta symetria to moje przekleństwo Już nawet z tym nie walczę

Ciemiernika potrzebuję hurtowe ilości, więc piszę się na każdą siewkę
Zobacz, ile u mnie o tej porze gołej ziemi.

W ogródku emerytki 20:29, 09 kwi 2021

Do góry
Haniu, a to o takiego maniaka Ci chodziło
U mnie lasy są blisko, ale do ogródków się nie zapedzają.
A od sąsiada-leśnika wiem, że akcja "paśniki" jest prowadzona wzorowo i zwierzyna nie głoduje
Oliwnik srebrzysty.

Ciemiernik cuchnący i wrzośce, dwie pancerne ulubione rośliny

Na koniec moje domowe wysiewy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies