Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystkiego po trochu 17:41, 10 kwi 2021

Do góry
To zostało z wielkiej kępy tulipanow, nornice obżarły cebule
Tulipany które były u mnie 20 lat, pięknie się mnożyły. Kilka uratowałam, posadziłam w donicy ale to małe cebulki, nie zakwitną w tym roku.
Nie miałam nigdy takiej inwazji nornic jak tej zimy

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:30, 10 kwi 2021

Do góry
Walcem przejechane 3 dni wcześniej , dzisiaj koszenie niżej niż zawsze .
Wertykulacja zrobiona , nie wiem czy dobrze ,ale z 90m2 uzbierałem 2 duże worki trawy .
Wydaje mi się ze wertykulator mógłby być lepszy , ale zawsze coś ( Eliet E401) .
Fotki po wertykulacji

Na całość dałem około 1t kompostu
Teraz „ mój trawniczku , mój malutki , rośnij gesty , zieloniutki

Całość na końcu podlałem; czy posypany kompost mam raz jeszcze przejechać walcem ?
Przerwa na kawę... 17:26, 10 kwi 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Widok z okna kuchennego w trakcie prac

Nowa jakość .
Zieleń, drewno i antracyt 16:55, 10 kwi 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
U mnie z deszczu przeszło właśnie w mżawkę, ale za chwilę wyjeżdżam i wrócę jak się ciemno zrobi. Z ogrodowania już nici.
Nowa magnolia nie ma pączków, bo to patyk, co z doniczką ma chyba z metr wzrostu. Ale za to "niespodziankowa" zaczyna pąki otwierać i o dziwo nie jest na razie jasnoróżowa jak podejrzewałam

I jarząbki, te mają koło 1,8m. Docelowo będą po 2 stronach furtki, tak jak na drugim zdjęciu. Właściwie, to szersze formy byłyby lepsze, bo po drugiej stronie drogi już skrzynkę postawili, kolejna budowa pewnie się za chwilę zacznie. Na malutki żywopłot z irgi będę chyba dmuchać i chuchać, żeby szybciej rósł

A jaka to magnolia miała być ?
Pokaz Elizabeth, może jednak ma paki kwiatowe
Moja z doniczka 110 i ma chyba z 5 pakow ...chyba
A jarzabki fajne, wysokie
Na słońcu i wietrze 16:53, 10 kwi 2021

Do góry
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:52, 10 kwi 2021

Do góry
Wróciłam z kancikowania trawnika. Matko jaka umęczona jestem, to chyba dzisiejsze kiepskie ciśnienie tak na mnie działa. Nawet w połowie nie jestem. Dobrze, że to dwa razy do roku tylko się robi.

Przy okazji wyciachałam kawałek trawnika i tam tam trawa najgorzej rosła, ciężko się kosiło a zraszacz nie dosięgał. Przy garażu obok graba Lukasa Przesadzę tam wielkie siewki stip, które zarosły już borówki te przy strzałce.

Na słońcu i wietrze 16:50, 10 kwi 2021

Do góry
Dzień dobry wszystkim forumowiczom, czytam forum od dawna teraz przyszedł czas na pierwszy post to co widać na zdjęciach to trawnik przed domem między chodnikiem a podjazdem, 4,5mX7,5m. Stanowisko jest bardzo nasłonecznione i wietrzne, gleba raczej słaba (był piasek na to przywieziona wywrotka ziemi), trawy nijak nie umiem tam utrzymać w efekcie wygląda jak na zdjęciach. Myślę o założeniu tu rabaty, posadziłam już brzozę płacząca, jałowca, świerka syberyjskiego, pod płotem rośnie róża, miskant i jałowiec zasłaniający skrzynkę elektryczne. Szare kominki pod płotem są zakończeniem drenażu oczyszczalni przydomowej z tego powodu nie mogę tam posadzić nic większego. Chciałabym całkowicie zrezygnować z trawy na tym kawałku i osiągnąć naturalny efekt gdyż nowoczesne nasadzenia zupełnie nie pasują do otoczenia. Może ktoś z Was potrafi zaproponować jakieś sprytne rozmieszczenie roślin które nie mają dużych wymagań?
Zieleń, drewno i antracyt 16:49, 10 kwi 2021

Do góry
U mnie z deszczu przeszło właśnie w mżawkę, ale za chwilę wyjeżdżam i wrócę jak się ciemno zrobi. Z ogrodowania już nici.
Nowa magnolia nie ma pączków, bo to patyk, co z doniczką ma chyba z metr wzrostu. Ale za to "niespodziankowa" zaczyna pąki otwierać i o dziwo nie jest na razie jasnoróżowa jak podejrzewałam

I jarząbki, te mają koło 1,8m. Docelowo będą po 2 stronach furtki, tak jak na drugim zdjęciu. Właściwie, to szersze formy byłyby lepsze, bo po drugiej stronie drogi już skrzynkę postawili, kolejna budowa pewnie się za chwilę zacznie. Na malutki żywopłot z irgi będę chyba dmuchać i chuchać, żeby szybciej rósł

Rozpoznawanie roślin domowych 16:47, 10 kwi 2021

Do góry
Rozpoznana. Jest to Chryzantema Żółta Wiking.
Są one często wykorzystywane za granicą na uroczystościach ślubnych.
Więc może to być odmiana jednoroczna szklarniowa na kwiat cięty.
Niestety nie mam pojęcia jaka jest ich nazwa łacińska.
Chciałbym kupić nasiona.

Nasz kawałek pola 16:43, 10 kwi 2021

Do góry
No to można nawozić

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:33, 10 kwi 2021

Do góry
kasiek napisał(a)
Wacław dokładam foty z szachownicami, to miejsce to czysta poezja

ogrodnicy w tym ogrodzie muszą być poetami. Ich zdolności florystyczne przyprawiają o zawrót głowy.
Oboje mamy szczęście, że tam byliśmy
Przerwa na kawę... 16:31, 10 kwi 2021

Do góry
inka74 napisał(a)

Przerwa na kawę ?
Przerwa na kawę... 16:18, 10 kwi 2021

Do góry
inka74 napisał(a)

Praca sama się robi! Super!
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:58, 10 kwi 2021

Do góry
Przedostatnia brukselka monster

Ogród z zegarem 15:50, 10 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
I przepiękny Shaina

To tez kurier przywiozl ??
W samym słońcu 15:46, 10 kwi 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Pomarańczowe to śś Obelisk, zielona to Parocja, różowy to Palibin,a żółta to Pissardi, czerwona to przyszłe drzewo...

Piszesz że chcesz drzewa. Zacytowałam te fotka bo ja bym te 2 rabaty połączyła stylistycznie. Albo ozdobne albo owocowe.
Z drzew ozdobnych będą liście do sprzątania. Z owocowych liście i owoce do przerobienia. Pod warunkiem że kwiaty nie zmarzną a Owoców nie zjedzą robale i zarazy.
Pisardi to ładne drzewa. Fajne są też wisnie umbraculifera. Rosna kuliscie. Nie sa olbrzymie . Do tego trawy,hortki i jakes bylinki i będzie bosko.

Ogród z zegarem 15:42, 10 kwi 2021

Do góry
I przepiękny Shaina

Ogród z zegarem 15:41, 10 kwi 2021

Do góry
Właśnie był kurier . Wczoraj nie zdążył przywieźć, a że wiedział, że ze mną można się dogadać, to przywiózł dziś. Szkoda że nie zadzwonił wczoraj, bym się nie wnerwiała . Ja akurat nie mogłam znaleźć do niego telefonu.

Szkółka mi odpisała, że spokojnie rośliny by wytrzymały, wysyłają (teraz, później już nie) nawet w piątki.
Ziemia była lekko wilgotna w doniczkach.

Zanim klony, to jeszcze stożki (z castoramy )

Klonikowe pudełka

I kloniki (maleństwa ), wszystkie z listkami
Katsura, emerald lace i wilson dwarf pink

Pung kill
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:33, 10 kwi 2021

Do góry
Sesleria jesienna
Co z nią zrobic ? Będzie cos z tego ? Obciąć krócej ? Jak i kiedy ?
Mały domek z ogródkiem 15:25, 10 kwi 2021

Do góry
Marta_80 napisał(a)
Hej dziewczyny.

Po przeczytaniu Waszych postów, pooglądaniu zdjęć Waszych ogrodów - podjęłam decyzję. Jeśli mój ogród ma być taki, jaki chcę to zmiany muszą być radykalne. Dlatego postanowiłam pozbyć się przypadkowych roślin a przede wszystkim świerkóW.
Co myślicie ?Po zmianach zostanie tak:

Alle super. Teraz możesz wszystko. Już czuje że będziesz miała pięknie.
Czy te czwartą śliwę możesz dołączyć do pozostałych 3?

Masz bardzo kształtną działkę.

Jeszcze mi się przypomniało że jest taki wątek Ogród słonecznej Safikey. To stary wątek ale ona ładnie żywopłotem z pęcherznic oddzieliła warzywniak od ogrodu ozdobnego. Możesz zerknąć. Nawet nie czytać tylko przelecieć zdjęcia.

Jak mąż zachce jeszcze iglaki to obejrzyj jodły koreańskie.
Nie rosną szybko. Maja ładny zgrabny pokrój i można je ciąć w stożki. I głęboko się korzenia. Wiola ma ładny stożek z takiej koreanki. To mój wzór choinki przed domem.

Marta będę Ci bardzo kibicować. Buziaki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies