Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Martka 22:27, 21 maj 2021

Jak trafił do Was tulipanowiec Gursztyn? Bardzo ładne drzewko, czytałam kiedyś o historii Edwarda Gursztyna.
Kawał pracy za Tobą pięknie, gdy zielska mniej. Moja rabata z miskantami jest obecnie w stanie "znajdź ukryte miskanty", tak zaniedbana nie była nigdy. Lista prac rośnie błyskawicznie wraz z zielskiem, ale będzie lepiej.
Roocika 22:39, 21 maj 2021

Martka napisał(a)
Jak trafił do Was tulipanowiec Gursztyn? Bardzo ładne drzewko, czytałam kiedyś o historii Edwarda Gursztyna.
Kawał pracy za Tobą pięknie, gdy zielska mniej. Moja rabata z miskantami jest obecnie w stanie "znajdź ukryte miskanty", tak zaniedbana nie była nigdy. Lista prac rośnie błyskawicznie wraz z zielskiem, ale będzie lepiej.

Marta, mieszkamy dość blisko tej szkółki, chcieliśmy mieć jakieś lokalne drzewko
Teraz sprzedają jeszcze kolumnowe klony Warmia , też lokalny wyrób

Jak roślinki takie małe to trzeba uruchamiać wyobraźnię
Agatorek 23:24, 21 maj 2021

Roocika napisał(a)

Oj dużo.
W tym roku jest tyle wody w dolnym ogrodzie, że jestem już przerażona. Mam nadzieję, że się z tym uporamy.
Ambrowiec wysadzony, palibiny już w donicach, wszystko tam znowu rozbabrane.

A nie można by było podnieść tam trochę teren?
edi75 08:03, 22 maj 2021

Asia super przegląd roślin.. Naprawdę dużo pracy już zostało wykonane. No i kora jak jest rabata wyłożona którą to zawsze ładnie wygląda.
kasia1 07:30, 23 maj 2021

Hej Asiu, zainteresowała mnie historia z Palibinem, bo ja mam trzy na pieńku plus żywopłocik.

Teraz zrozumiałam, że one w wodzie stały. Bo samej gliny, to się chyba nie boją (przynajmniej u siebie tego nie zauważam).
Roocika 09:53, 23 maj 2021

Agatorek napisał(a)

A nie można by było podnieść tam trochę teren?

Nie, już nie można.

edi75 napisał(a)
Asia super przegląd roślin.. Naprawdę dużo pracy już zostało wykonane. No i kora jak jest rabata wyłożona którą to zawsze ładnie wygląda.

Dziękuję

kasia1 napisał(a)
Hej Asiu, zainteresowała mnie historia z Palibinem, bo ja mam trzy na pieńku plus żywopłocik.

Teraz zrozumiałam, że one w wodzie stały. Bo samej gliny, to się chyba nie boją (przynajmniej u siebie tego nie zauważam).

Tak Kasiu, rosły przed ambrowcem. Tam jest coś nie tak z glebą, chyba trzyma mocno wilgoć i jest mało tlenu i rośliny się duszą, niby wody dużo a wyglądają jakby usychały. Ziemia tam śmierdzi jak muł w jeziorze.
To, co tam robiliśmy w ubiegłym roku niewiele pomogło, właściwie nie ma śladu po naszych zabiegach z ziemią. Palibiny nie wypuściły nowych korzeni.
Spróbujemy znowu plus ten dren i mam nadzieję, że będzie lepiej.
Palibiny idą na kwarantannę. Jeszcze dziś wykopiemy czarny bez, bo ta sama sytuacja. Znajdę im inne miejsca w ogrodzie.
Roocika 17:16, 23 maj 2021

Dzisiejsza praca, jeszcze korę trzeba wysypać.
Taki trochę przechowalnik.

Jakieś paprocie (może ktoś rozpoznaje?), gajowiec żółty, funkie i zadołowane róże i krzewuszki z nadwyżek.

Anusia 17:56, 23 maj 2021

Asiu na paprociach sie nie zmam ale przechowalnik pierwsza klasa.
Monia81 19:50, 23 maj 2021

Asia ten Twój przechowalnik to wygląda jak rabata czytam, że wysadzanie roślinek masz, to musisz mieć faktycznie bardzo zbitą tą glinę, jak nie pomogło to rozluźnienie, które już robiliście, albo jeszcze za mało było tego piasku i innych dobroci... oj czasami to się trzeba narobić, żeby wszystko rosło tak jak trzeba, ale później jak to cieszy, gdy zaczyna wszystko bujać
Magleska 21:45, 23 maj 2021

fajny przechowalnik

też mam taką zbitą glinę -tony piasku dawałam ,kory -to nawet nie mówię -co roku dosypywane na grubo ....miejscami już jest super ,ale jeszcze w niektórych miejscach dramat ....

dziś przesadzałam grujecznika ( sadzony jesienią ,nawet zbytnio korzonków nie puścił )
wyciągnęłam go bez problemu ,a pod nim woda stała .....
mus posadzić więcej roślin co w błotku się lubią taplać

metodą prób i błędów musimy sadzić rośliny ,które chcą u nas rosnąć