Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:35, 19 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)
Zakwitł drugi kwiat lotosu

Na wodę nie patrzymy, bo wczoraj przesadzałam wszystkie lilie i inne rośliny w oczku, wiec zabełtaliśmy tak wodę, że chyba przez miesiąc nie osiądzie

To zdjęcie .... i kolejne ostatnie .... obłęd ..... ja takich fotek jeszcze nie potrafię ..... a kulasy co najwyżej zakop w doniczkach .... potem je posadzisz jak wymyślisz gdzie .... będzie mniej biegania z wężem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:23, 19 lip 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
Łukasz, zajrzałam do Ciebie w ramach rewizyty. I... przeczytam od deski do deski, obiecuję, bo Twoja ogrodowa przygoda wydaje się być wielce pasjonujaca!

Masz rękę do roślin, pięknie masz, jest mi wstyd za siebie. No i fajnie, że pokazujesz zdjęcia jak było i jak jest. To daje nadzieję. A nadzieja umiera ostatnia

Gratuluję!

Bardzo dziękuje za pochwały.
Nie ma się czego wstydzić. U mnie też nie ma idealnie. Lilie przmiejają i poźniej musze kombinować, żeby było dalej ładnie.
Do czytania i odwiedzin oczywiście zapraszam serdecznie.
Mam więcej takich porównań przed i po tylko musze sobie zrobić z tym porządek.
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:18, 19 lip 2013

Do góry
Zakwitł drugi kwiat lotosu

Na wodę nie patrzymy, bo wczoraj przesadzałam wszystkie lilie i inne rośliny w oczku, wiec zabełtaliśmy tak wodę, że chyba przez miesiąc nie osiądzie
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:28, 19 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)

Nie ma odmiany "biała" lilia...
Ja nowe cebulki sadzę w październiku, końcem września, a nawet i w listopadzie, jak przesadzam cebule to wtedy kiedy łodygi zbrązowieją, czyli gdzieś w sierpniu, bo wykopuję i od razu sadzę.

Wiem Aniu, że nie ma takiej odmiany, trochę się jednak nauczyłam Czytałam ostatnio artykuły, w których omawiano uprawę lilii i często zaznaczano, że lilie białe sadzi się płyciej i szybciej niż inne odmiany:
http://www.swiatkwiatow.pl/lilia-lilie--lilium-id399.html
Większość lilii zimujących w gruncie sadzi się od końca września do początku października, cebule lilii białej Liliom condidum sadzimy najwcześniej, bo już pod koniec sierpnia. Sadzimy w rozstawie 20 x 20 cm, na głębokość równą trzykrotnej wysokości cebul, czyli około 10-15 cm. Lilię białą sadzimy na taką głębokość, aby grubość pokrywy, nie przekraczała 5 cm.
A jeśli chodzi o przesadzanie podawali dokładnie taki sposób jak to opisałaś
http://www.ogrodniczka.pl/rosliny/rosliny_cebulowe_i_bulwiaste/859,lilia_8211_krolowa_letnich_rabatek_cz_ii_uprawa_pielegancja_choroby.html
Szczególną uwagę należy poświęcić wspomnianej Lilii białej. Jeśli zamierzamy ją przesadzić, należy to zrobić niezwłocznie po zaschnięciu pędu. Wkrótce potem, lilia ta wytwarza przyziemną rozetę liści i wtedy jest za późno na przesadzanie.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:01, 19 lip 2013

Do góry
Zawilce japońskie zaczynają jesień idzie!

To też angielka, NN z bazarku:

Lilie bardzo mi się podobają i nie pachną zbyt nachalnie

Werbenka moja z nasion

NN:

Jeżówki szaleją:

Kolejny liliowiec:

Ciachnęłam wczoraj bergenie, bo zupełnie wlazły na bukszpaniki - kiedy będzie z nich obwódka?
Rododendronowy ogród II. 09:09, 19 lip 2013

Do góry
piękne masz lilie, Bożenko!
Rododendronowy ogród II. 09:08, 19 lip 2013

Do góry
Lilie biało-żółte śliczne
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:45, 19 lip 2013

Do góry
Evchen napisał(a)
Ja też chcę takie lelije!.. czytałam gdzieś, że białe lilie sadzi się w sierpniu.. to prawda Aniu?

Nie ma odmiany "biała" lilia...
Ja nowe cebulki sadzę w październiku, końcem września, a nawet i w listopadzie, jak przesadzam cebule to wtedy kiedy łodygi zbrązowieją, czyli gdzieś w sierpniu, bo wykopuję i od razu sadzę.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 08:38, 19 lip 2013

Do góry
Debora,lilie ,osty śliczne,widziałam ostatnio ,podobne (niebieskie)osty w szkółce.pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:30, 19 lip 2013

Do góry
Marzenko ja też mogę nazwać siebie bez żadnych skrupułów liliowym maniakiem. Różowe chryzantemki też ładne, jesienią dają dużo koloru bo większość kwaitów już przekwitło

Bogdzia w 100% się zgodze lilie w domu to zło Nie mając jeszcze tej wiedzy kiedyś ściąłem kilka do wazonu, nie można było wytrzymać w pokoju kilku sekund

Dasiu Lilie piękne, ale zapach to już kwestia gustu dla jednych ładny dla drugich za mdły a i jeszcze cmentarny

Cześć Sebek u mnie to prawie wszędzie busz. Upycham rośliny na potęge bo za dużo bym chciał na tak spory deficyt miejsca
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:43, 18 lip 2013

Do góry
Łukasz, masz rację, lilie nie muszą być cmentarne, ale cóż poradzę, że mnie ich zapach tak się właśnie kojarzy.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:22, 18 lip 2013

Do góry
Piękne lilie i piękne liliowce.Co do zapachu lilii to myślę ze w ogrodzie jest całkiem przyjemny w mieszkaniu byłby za mocny, więc niech sobie lilie rosną w ogrodzie.Pozdrawiam.
Ogród u stóp klasztoru 23:18, 18 lip 2013

Do góry
Alino, jak lipiec to liliowce szaleją w ogrodach. Ile odmian i kolorów jest u tych bylin. Lilie i liliowce to gwiazdy lipca
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:04, 18 lip 2013

Do góry
Uwielbiam lilie

Chryzantemy jesienią też, szczególnie bladoróźowe
Rododendronowy ogród II. 23:03, 18 lip 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Lilie grają teraz pierwsze skrzypce Przepiękne!!!

I jeszcze pachną. Kwiaty mają wielkie. Wszystkie biało -żólte -moje ulubione.Pozdrawiam Łukasz.
Ogród w skali mikro :) 22:58, 18 lip 2013

Do góry
Hmmmm.. No i bym zapomniała o najważniejszym ... Niiie , noo prawie najważniejszym , bo jeszcze są Bogdzine lilie i hortka ....

Zamówiłam dziś ramę na lustro ogrodowe .. Będzie gotowa niestety dopiero na wrzesień , bo mój stolarz zarobiony , a potem mu przysługuje urlop ... Ale co siem odwlecze....

Jak ja koffam takie dni .. Kiedy wszystko idzie do przodu .. Chociażby po malusieńkim kroczku , ale jak już widać światełko w tunelu , to znaczy ,że dobrze jest
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 22:53, 18 lip 2013

Do góry
Olu,pachną! Szczególnie lilie i floksy!
Rododendronowy ogród II. 22:52, 18 lip 2013

Do góry
Lilie grają teraz pierwsze skrzypce Przepiękne!!!
Bajkowy ogród Weroniki 22:51, 18 lip 2013

Do góry
Pozdrawiam Anito.

Ostatnie lilie czerwone w tym roku. Czerwone liliowce gotowe do pokazu swoich kwiatów.

Hortensje Lime Light też gotowe rozwinąć swoje pąki, może za trzy dni.

Przycięłam dzisiaj lilie, zostały już ostatnie kwiaty.

Dzisiaj przycięłam weigele.
Ogród w skali mikro :) 22:40, 18 lip 2013

Do góry
Nooo Kaśku i Julciu... Widzę ,że alkoholizacja nam się tu szykuje ... Ja tez osłabiona , podobnie jak Kindzia po odgruzowywaniu lokum mojego synka .. W bałaganiarsstwie jest zdecydowanie the best ..on by to nazwał zbieractwem , aaaa.. Wszystko jedno

A lilie ... Hmmmmm.....Ja już prawie z tej radości to się pod sufitem unoszę , bo Bogdzia we wtorek ma mi lilie wysłać

To coooo ???... Lecem drinki szykować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies