Mariuszu wielkie dzięki za porady dot. Filtrowania wody w oczku wodnym
Na szczęście mam gdzie lilie przetrzymamć, w moim ogrodzie zmiowym najniższa temperatura wynosi ok 5 stopni zima
Mnie właśnie bardzo zależało zeby stworzyc dobrą imitację natury. Rh nie sa naszymi rodzimymi gatunkami ale sa tak piekne ze musiałam je miec i tak cały czas kombinuję jak coś co nie jest nasze skomponowac z naszymi krajobrazami. Najlepiej udało sie to właśnie w jeziorku, choc wolałabym by było większe.Pozdrawiam Ula.
Bogdziu fajny kształt stawu wymyśliłaś
lilie mi się z jeziorami na Mazurach kojarzą- niestety wspomnienie odległe bo z dzieciństwa
a teraz się dowiedziałam o niesamowitej zależności zwierząt i roślin - to niesamowite, więc nie ma co naruszać zbytnio tego stanu rzeczy
Witam
Wasz ogród to działeczka typu ROD ?
Super ,że sprawia Wam radość obcowanie z przyrodą.
Ilością czekającej pracy sie nie martw. Powolutku ogarniecie i radość bedzie ogromna
Będę zagladać i kubicować
Lilie piękne.Pozdrawiam
Przemku dawno u Ciebie nie byłam a pawie już urosły i pięknie już wyglądają. Dużo też zman w ogrodzie. Jeziorka fajne a lilie w nich prześliczne.Róże też Ci dobrze rosna i iryski wspaniałe, szczególnie ten biały cudny. Śliczne tez masz liliowce, jest na co popatrzec.Pozdrawiam serdecznie.
Masz problem z przegrzewaniem się wody i nadmiarem składników odżywczych.
Pompa na glony nic nie da (natlenia, a nie czyści), tyko filtr, chemia albo rośliny, są też biopreparaty rożnych firm.
Polecam oczywiście rośliny, choć warto na początku posiłkować się filtrem, trochę czasu minie zanim rośliny się rozrosną. Marzena, wszystkie rośliny wodne filtrują, tylko jedne robią to lepiej, a inne gorzej. Na te najlepsze mówimy, że mają zdolności filtracyjne, są to zazwyczaj rośliny strefy przybrzeżnej (tataraki, kosaćce, potocznik, mięta i wiele innych).
Najlepszymi jednak filtratorami są rośliny pływające, szczególnie ciepłolubne - zobacz w roślinach wodnych - lomnobium, wywłócznik i hiacynt.
Lilie wodne (grzybienie) musimy sadzić w żyznej ziemi, choć kłącze ma duże zapotrzebowanie na składniki odżywcze, to czerpie je głównie z ziemi, a nie z wody - zdolność filtracyjna jest, ale nie tak duża jak w przypadku wspomnianych roślin pływających. Dodaj je do lilii, takie jest moje skromne zdanie .
Dodatkowo lilie rozrastając się cieniują swoimi liśćmi wodę, a to ma bardzo duży wpływ na uszczuplenie nadmiarów glonów.
Lilii wodnej na 30 cm nie przezimujesz, dlatego wstawiasz ją na ten okres do pomieszczenia gdzie temperatura nie powinna przekraczać 4 stopnie, ale i spadać poniżej zera. Nie musi być w wodzie, byle miała mokro.
Pozdrawiam
Jakie śliczne lilie masz Bogdziu ,dziękuję
Tulipany te wyższe szt 20-cia dostałam jesienią od Tyny
Też sądzę,że ogród można stworzyć w jednej donicy najlepiej 1000 litrowej ))))))))))))))))
Te moje to taki spontan,żebym przetrwała nie jest tak ciężko tylko mam ciągle nieodparty odruch,żeby coś plewić .
Katarzyna do mnie kiedyś Marta nie plewimy tylko kulkujemy ))))))))))))))))))))))))))
Bożenko, ja mam zamiar posadzić więcej lilii, bo tak pięknie wyglądaja wśród zieleni. Cos to moje zdrowie szwankuje. Dzisiaj ominęło mnie spotkanie u Hani. Wczoraj pokręciło mi szyję, chyba wychodzi klimatyzacja w samochodzie. Jak mi do jutra nie przejdzie, to znowu lekarz.
dziefczyny sie wypowiedziały ... ja bym posadziła w sumie to wóz albo przewóz ... mamy ostatnio piekną ... ciepłą i długą jesień więc ja byłabym dobrej mysli ...
Bardzo ładne oczko wodne i piękne wyrosnięte lilie wodne a liście kaczeńców tylko podkreślają naturalny charakter oczka
Ja własnie jestem na etapie oczek wodnych i jeśli chodzi o glony to te nitkowate zawsze pojawiają się jako pierwsze gdy jeszcze nie ma żadnej równowagi w nowym zbiorniku, a im więcej roślin w tym i lilii wodnych tym niechcianych glonów mniej, przegrywają konkurencję
Aniu mnie się wydaje że namawiałam jednak.U mnie słoneczko . Glonami odżywiaja sie mikroorganizmy więc też sa potrzebne ale te mikroskopijne bo nitkowe to już nie sa dobre, ale u mnie ich nie ma mimo że nie mam żadnych pomp ani filtrów , wystarczaja lilie wodne.