Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:37, 17 lip 2013

Kindzia napisał(a)
Na liliowce się załapałam...śliczne!!!!
Koliberek???? Jak takiego dojrzeć???
Bogdziu...zawsze masz przy sobie aparat?
Pozdrawiam serdecznie

On naprawde nazywa sie Furczak gołąbek i potrafi jak kolibry zawisac przy kwiatach i spijac nektar.

Nie zawsze mam przy sobie aparat ale w kazdej przerwie w pracy robię ,,obchód " z aparatem i często coś wypatrzę choc już wszystko chyba sfotografowałam co można u mnie spotkac.
Bogdzia 20:40, 17 lip 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Śliczne liliowce Bogdziu pokazujesz. Ja zawsze miałam tylko te wielkie łososiowe, które nigdy mi się zbytnio nie podobały, bo zaraz liście miały żółte. Potem kupiłam sadzonkę czerwonorudych, niższych i te już są ładne. Marzy mi się rabata liliowców na skarpie, bo silnie trzymają korzeniami glebę (może powoli się uda). Pozdrawiam

Ja mogę zabrac liliowców do Kubusiowa lub do Debry (w tym przypadku jeśli Robert pozwoli) . Będziesz na któryms z tych spotkań?
Debra 20:40, 17 lip 2013

Bogdzia napisał(a)

To bardzo dla mnie miłe jak ktoś też nie lubi kory bo dziś wszyscy ją sypią a mnie szkoda tak niszczyc ziemię. Dzięki Debro że zaglądasz i przepraszam ze ja nie ale sie poprawie jeśli tylko oczy mi na to pozwola.

Bogdziu, ależ nie ma sprawy, że nie zaglądasz. Niewiele tam u mnie do oglądania

Nawet nie wiesz jak się cieszę, że masz podobny pogląd na to sypane kory - kiedyś to było nie do pomyslenia, taka moda, ale to minie. Inna sprawa, że kora zastępuje ciężką prace, a to nie każdy lubi.

Ja i tak będę zaglądać, bo ciekawi mnie Twój styl uprawiania ogrodu.
Pozdrawiam
Bogdzia 20:43, 17 lip 2013

marzena napisał(a)
polubiłam liliowce, mam je od ubiegłego roku, na razie bez szaleństw gatunkowych, ale rzeczywiście to piękne rośliny, nawet same podłużne liscie są ozdobą
natomiast lilie to nie dla mnie...
pozdrówka Bogdziu

Marzenko kup choc jedna lilię , zakochasz sie . Ja też długo nie chciałam ich miec ale nie tak jak Ty przez zapach tylko przez cebulki na które trzeba stale uważac.To samo jest zresztą z innymi cebulowymi . Lilie jednak mają tak okazałe kwiaty ze trudno sie w nich nie zakochac.
Bogdzia 20:46, 17 lip 2013

asc napisał(a)
Koliberki są taka szybkie, że brawo za refleks

Zdjęcia sa jednak poruszone bo nie miałam czasu na przestawienie czasu. Zawsze mam tak ustawiony aparat zeby złapac ptaki a koliberka ( podam nazwę : Furczak gołąbek) sie nie spodziewałam a on dużo szybszy od ptaków tzn ruch jego skrzydełek bo nie sam owad i właśnie te skrzydełka robią nieostrośc.
Bogdzia 20:49, 17 lip 2013

Debra napisał(a)

Bogdziu, ależ nie ma sprawy, że nie zaglądasz. Niewiele tam u mnie do oglądania

Nawet nie wiesz jak się cieszę, że masz podobny pogląd na to sypane kory - kiedyś to było nie do pomyslenia, taka moda, ale to minie. Inna sprawa, że kora zastępuje ciężką prace, a to nie każdy lubi.

Ja i tak będę zaglądać, bo ciekawi mnie Twój styl uprawiania ogrodu.
Pozdrawiam

Dzieki za wyrozumiałośc ale sumienie nie pozwala mi na taką jednostronną przyjaźn i już lecę do Ciebie.Co do kory to jednak wolę miec chwasty w ogrodzie niz korę , oczywiście w przypadku kiedy nie wyrobię sie z pieleniem.Pozdrawiam.
monteverde 21:19, 17 lip 2013

ładnie uchwycony gołąbek i ta monarda taka czerwoniutkapozdrawiam Bogdziu
Bogdzia 21:39, 17 lip 2013

monteverde napisał(a)
ładnie uchwycony gołąbek i ta monarda taka czerwoniutkapozdrawiam Bogdziu

Dzięki Aniu. Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 21:48, 17 lip 2013

U mnie każdego dnia coraz wiecej motyli. Dziś już było zatrzęsienie tzn ilościowe bo gatunkowo koło ośmiu naliczyłam więc nie aż tak długo.Nie wszystkim zrobiłam zdjecia bo znów miałam gości ale kilka pokażę Wszystkie te motyle składają jaja na pokrzywach którymi odżywiają się ich gąsienice i z tego powodu mam w ogrodzie pokrzywy Ostatnio wyczytałam ze i Danusia ma u siebie pokrzywę dla motyli , więc zachecam do jej hodowania.

popcorn 21:48, 17 lip 2013

Gołąbek boski! 2x w życiu widziałam, u Rodziców na działce i pod Augustowem. U nas nie ma, a szkoda. Może kiedyś?

A co Cię tak zmęczyło dzisiaj Bożenko?

pozdrawiam!!