Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogródek Iwony 08:16, 12 sie 2015

Do góry
bdan napisał(a)

A jezówka Jeżówka Green Jewel. Magnolia ją bardzo polecała. Mam ją u siebie, ale na razie bardzo malutka, wsadzona bardzo niedawno.

Odnośnie różyczek to oprócz Pomponelli i Eden rose wszystkie są tegoroczne, więc krzaczki te niezbyt dają Ci obraz. Ale myśle, że Ascot lub Munstead wood będą pasować. Ascot u mnie dosyć sztywny jest, ale munstead wood na razie ma bardzo wiotkie gałązki. Mogę ci zrobic zdjecia, ale teraz to chyba nawet kwiatów nie mają

Danusiu, dziękuję ci, muszę spisać sobie w końcu na kartce te wszystkie róże, sprawdzić, kiedy kwitną. Właśnie denerwuje mnie to, ze mają przestój kwitnięciu. Jak mam wybrać trzy i jeszcze mają nie kwitnąć, to załamka. Moja Montana pokazała mi, że są róże kwitnące cały czas i tego bym chciała oczekiwać od róży.
Zdjęcia zrób, żebym mogła zobaczyć ich pokrój Szczególnie te, co masz dłużej
Ogródek Iwony 07:12, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Olu, odmachuję

Danusiu, właśnie nie wiem - jaki kolor?. Czy białe? Mają żółty środek. Czy różowe?
Wiem, ze są też te pełne, ale chyba zbyt drogie i potem nie wschodzą. Te zwykłe są pewniejsze

A jezówka Jeżówka Green Jewel. Magnolia ją bardzo polecała. Mam ją u siebie, ale na razie bardzo malutka, wsadzona bardzo niedawno.

Odnośnie różyczek to oprócz Pomponelli i Eden rose wszystkie są tegoroczne, więc krzaczki te niezbyt dają Ci obraz. Ale myśle, że Ascot lub Munstead wood będą pasować. Ascot u mnie dosyć sztywny jest, ale munstead wood na razie ma bardzo wiotkie gałązki. Mogę ci zrobic zdjecia, ale teraz to chyba nawet kwiatów nie mają
Ogród tworzony z pasją 23:06, 11 sie 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Kurdile ,Karol dawaj foty bo przewaliłam 6 stron i wszędzie o nowym avatarku
Pokaż co tam masz teraz na tapecie w ogrodzie

Jutro wstawię zjecia, bo dzisiaj nic nie fotografowałem.

Za to zdjąłem dzisiaj mate szmate na calej rabacie, szkoda tylko pieniedzy zdecydowanie za pozno tutaj trafilem. Magnolia miała na wierchu tak korzenie że ziemi nie było widać..
Jestem w polu 22:17, 11 sie 2015

Do góry
Moja magnolia japońska też kiepsko przędzie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:03, 11 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)
(...) magnolia

Ireno, u mnie jedna ma tak samo. A pozostałe 2 mają się dobrze, wszystkie sadzone tej wiosny z doniczek. jedną magnolie mam zadołowaną w kompostowniku i zacieniowaną, dobrze, że jej nie wysadziłam, bo by padła (okaz kupiłam do reanimacji).

Nic jej nie będzie. Podlewaj nadal. Nie często ale solidnie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:10, 11 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Kasia, sily mniejsze, rachunki coraz wieksze i mimo to padaja, czesc, co ma caly czas podlewanie, to wstaje, potem znowu kiepsko, to wycinek, magnolia

Milka, rośliny, które mają nawadnianie u Ciebie padają? Dziwne, powinny się trzymać...

Bogdzia ma rację, u mnie czasem jakaś roślina przyschnie, a na drugi rok odbija normalnie po zimie. Teraz trudny czas dla ogrodów i super jak ktoś ma studnię (o ile i ona nie wyschła )

A co do zmian - każdy ich potrzebuje, kobieta szczególnie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:03, 10 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Kasia, sily mniejsze, rachunki coraz wieksze i mimo to padaja, czesc, co ma caly czas podlewanie, to wstaje, potem znowu kiepsko, to wycinek, magnolia

Myśle że magnolia w przyszłym roku ożyje. Moja Laura z takim trudem zdobyta tez listki ma jasne i dziwne z wyglądu. Ale u Ciebie juz jutro deszcz ma byc i to bardzo dużo.Buziaki.
Pszczelarnia 21:07, 10 sie 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewo piękne opowieści...i warzywnik i bylinowa( cudna) i krzesła- stare/nowe.
Ciesze się zawsze kiedy zaglądam do Ciebie do wątku i widzę tyle ujęć, i to jakich!
Buki mają niesamowita barwę u Ciebie.
Na bylinowej już nie pielisz teraz?- chyba nie da się w takich łanach.

Marto, widzisz ile radości sprawia mi ta rabata? Nawet widoki zza strumienia (oponki) niczego nie ujmują. Pielę jeszcze (lebioda, oset, mlecze): widełkami zgrabnymi, wycinam obrzeża, dosypuję kompostu, dokarmiam dalie. Ale to właściwie już nie pielenie a zabiegi kosmetyczne. I planuję małe przetasowania roślin - byliny lubią być przesadzane.
A to z zielnikowej:
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:57, 10 sie 2015

Do góry
Rododendronowy ogród II. 11:09, 10 sie 2015

Do góry
Napia napisał(a)
A upały zapowiadają na kolejny tydzień, ech...
Floksy i magnolia śliczne

Juz 1 czerwca było 28 stopni i ten upał u mnie jest cały czas, ogród ledwie dycha.
Jak więcej błędów nie popełnić...... 09:29, 10 sie 2015

Do góry
Ewa rozplenicowa jeszcze nie skończona brakuje dwóch kulek i miskantów ML z tyłu. Działkę mam ze spadkiem a rabata trochę w dołku(lepiej by wygladała na górce ale jak się nie ma co się lubi...) podsypałam trochę ziemi żeby ją podnieść bo to jedyne mejsce jakie na tą rabatę znalazłam. Rozplenice i rozchodniki to raczej sucho lubią mam nadzieję, że po zimie ruszą i nie bedzie im tam za mokro.

Na rogu rośnie magnolia a ten świerk na nóżce idzie do eksmisji ciągle go przędziorek atakuje coniki zresztą w tym roku wszystkie chore nie mam już na nie siły teraz bym nie kupiła ale teraz to ja czytam ogrodowisko a kiedyś nie czytałam
Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:16, 09 sie 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)

OMG! Bosko !!!

Laur pojdzie do innej donicy, w tych szarych beda kule bukszpanowe z rabaty.... Bo za gesto posadziłam pod magnolia
Rododendronowy ogród II. 20:45, 09 sie 2015

Do góry
A upały zapowiadają na kolejny tydzień, ech...
Floksy i magnolia śliczne
Lawenda - Lavandula 14:34, 09 sie 2015

Do góry
Margaw napisał(a)
Witam

Mam moja szerokość rabaty to 40 cm, proszę o informację w jakiej odległości je sadzić. Czy dać dwie w serokości i wzdłuż co 40 cm? Lawenda hidcote.

Magnolia radziła by sadzic co 45/50 cm, nie gęściej. ja sadziłam na45 ale naprzemiennie a widzę że śmiało moglam dac 50. Moja jest szerokolisna, kupiona w OBI z opisem viva.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:40, 08 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Kupowałam azalie w tym roku w szkółce i pytałam czy na południową rabatę mogę ją posadzić? Pani mówiła, że lepiej do cienia albo półcienia w pełnym słońcu da radę, ale będzie krócej kwitła .
Posadziłam na południową rabatę igiełkową. Zobaczymy jak jej tam będzie

Rozumię, że magnolię masz od południowej strony posadzoną?
Magnolia jest duża by dawała na dole cień azali

Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłam, pięknie to wyglądało. Nie mam u siebie miejsca, żeby tak zrobić, ale chętnie bym to skopiowała

Takie duże tuje przesadziłaś w upale? Nie wiem czy przetrwają. Musisz dużo wody pod nie lac.

Zestawienie jałowca z powojnikiem? Dla mnie to jakieś takie bardzo wymyślne, dziwne zestawienie, zdecydowanie nie mój styl, nie moja bajka. Mi się nie podoba. Ja bym tak nie posadziła.

Mirelko magnolię mam od strony zachodniej ale tak rośnie, że ma słonko cały dzień. Tuje przesadzałam w upalny dzień póżnym popołudniem i jak przetrwają to ok, a jak nie to trudno, nie mogłam wytrzymać.
Obecnie czekam, aż będzie chłodniej z posadzeniem na ich miejsce innych roślin, bo mi bardziej na nich zależy
Jeśli chodzi o zestawienia jałowca z powojnikiem to moim zdaniem jak już wczesniej pisałam bardzo ładna kompozycja i na zdjęciach Marty wygląda ślicznie - tak inaczej - miejsce w którym chcę posadzić te jalowce to środek trawnika więc taki kolorowy akcent na zielonej roślinie i zielonym trawniku obok zielonej magnolii(latem!) to fajny przecież widoczek Biorę tą opcję pod uwagę ale ciągle myślę....Jałowce zostaną zielone przez zimę jak powojniki ( może białe?)przekwitną, magnolia straci liście! Mam już 6 szt powojników m.in. biały JPII kwitnie obecnie drugi raz i ma wielkie białe kwiaty z różową pręgą, ślicznie sie prezentuje na pergoli na tle tuj szmaragd.
Reasumując...ile ogrodów i głów do wymyślania nasadzeń tyle pomysłów na rabaty Bardzo się cieszę, że mogę liczyć na m.in. Twoje podpowiedzi i biorę pod uwagę każdy pomysł o którym przeczytam W swoim ogrodzie praktycznie wszystkie rabaty planuję sama z lepszym lub gorszym skutkiem i często naoczni świadkowie dziwią się na moje pomysły ale to mój ogród tak jak z magnolią na środku, rodzinka bardzo się dziwiła, że tu?, że takie drzewo? Nawet znajoma ogrodniczka trawy mi wyśmiała, a ja trwam przy swoim i tyle, bo mi się tak właśnie podoba Jakbyś miała jeszcze jakiś pomysł to chętnie przeanalizuję
Pozdrawiam serdecznie z mokrą bryzą w ten upał!!!
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 15:54, 08 sie 2015

Do góry
Wiosną kwitnąć nie chciała, ale postanowiła mnie zaskoczyć i zakwitła w sierpniu - Magnolia Black Tulip:

Z powodu tych upałów moje hortensje mają się niezbyt dobrze, ciągle latam z wężem i podlewam Limelight:

Vanilla Fraise już mocno się wybarwiła:

Część Anabelle się trzyma ładnie do pionu, ale reszta niemiłosierdnie się rozłożyła, wiec tych nie będę tu pokazywać:

Tylko Silver Dollar (najmniejsza ze wszystkich) jest niewzruszenie piękna w otoczeniu zaczynających kwitnać wrzosów:

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 08:29, 08 sie 2015

Do góry
Kupowałam azalie w tym roku w szkółce i pytałam czy na południową rabatę mogę ją posadzić? Pani mówiła, że lepiej do cienia albo półcienia w pełnym słońcu da radę, ale będzie krócej kwitła .
Posadziłam na południową rabatę igiełkową. Zobaczymy jak jej tam będzie

Rozumię, że magnolię masz od południowej strony posadzoną?
Magnolia jest duża by dawała na dole cień azali

Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłam, pięknie to wyglądało. Nie mam u siebie miejsca, żeby tak zrobić, ale chętnie bym to skopiowała

Takie duże tuje przesadziłaś w upale? Nie wiem czy przetrwają. Musisz dużo wody pod nie lac.

Zestawienie jałowca z powojnikiem? Dla mnie to jakieś takie bardzo wymyślne, dziwne zestawienie, zdecydowanie nie mój styl, nie moja bajka. Mi się nie podoba. Ja bym tak nie posadziła.

Skąpana w słońcu 23:16, 07 sie 2015

Do góry
Jeszcze kwitną liliowce, ale to już końcówka.

Welon panny młodej

Powojnik ma duzo większy kwiat, magnolia przy nim ginie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:08, 07 sie 2015

Do góry
Magnolia lubi lekko kwaśne podłoże i dlatego stosuję dla niej nawóz do iglaków. Albo do magnolii - może jest Magiczna Siła? Zapomniałam czy jest.
Skąpana w słońcu 22:01, 06 sie 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Powojnik z magnolią swietnie wyglądaja .Magnolia piękny kolor .Pozdrówka.

Mnie też się podoba chociaż to niezamierzony efekt
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies