Wpadam z rewizytą. Dużo się u ciebie w wątku dzieje- pędzisz po prostu.
Też chciałabym wprowadzić więcej hortensji do ogrodu. Brzozy i świerki - jestem jak najbardziej za
Ja szczerze mówiąc nigdy nie nakładałem butelek. W tym roku spróbuję, może będą jeszcze lepsze efekty.
Mój rozmnażalnik schowany jest w rogu działki, gdzie jest całkowicie zasłonięty. Brzozy dają przyjemny półcień, a tuje chronią przed wiatrem. Nawet w zime zostawiam tam sadzonki. Ja na początku robiłem to dla zabawy, ale kiedyś się udało i zacząłem sobie po trochu rozmnażać. Wkładam pędy do doniczek z torfem i pilnuje aby miały mokro. Nie mogę ukorzenić dereni, a niby takie łatwe do rozmnożenia i berberysów. Może robiłem to w złym terminie. Spróbuje w tym roku wczesna wiosną zobaczymy jak mi pojdzie
Ewo, iglaste drzewko przy liliowcach - cyprysik groszkowy - będzie wycięte, do niczego tutaj nie pasuje i psuje wszystko na samym przodzie, ponadto nie wygląda ciekawie, zasycha nadmiernie od środka. Natomiast drzewa widoczne na tyle zdjęcia za irysami rosną poza moją działką ... Pomijając brzozy, pozostałych wysokich drzew jest u mnie niewiele.
Kwitnienie irysów bródkowych rozciąga się ponad miesiąc. Najpierw zakwitają miniaturowe (początek maja), zaraz po nich karłowe, następnie odmiany pośrednie, miniaturowe wysokie, rabatowe - BB i wysokie - TB jako ostatnie (początek czerwca).
Najpierw przekonali mnie na hortki... teraz Ty znów przekonałaś mnie na kulki
hehe
Tylko tam jest studzienka pod brzozami i Gosia chce ją zasłonić. Pomyślimy
Wpadłam tylko na chwilę, brzozy i hortensje hm,hm no jakoś mi nie pasuję, zobacz co Danusia sadzi pod brzozami ( ogród z lustrem ) brzozę zwisającą mam i ona sama w sobie cudna, pije dużo wody pod nią pasują niskie roślinki ..... To tyle zmykam do pracy....wpadnę wieczorem
Witaj.
Projekt już kupiony ?
Jeżeli chcesz mieć mniej pracy to chyba świerki, przy liściastych trochę pracy jest na jesieni, ale jak to w ogrodzie, zawsze jest coś do zrobienia, nawet przy trawie.
Ale przy tej oborze posadź koniecznie jakieś ładnie brzozy to Ci szybko urosną i zasłonią widoki.
Mysza.... ja tak sobie dumam po swojemu... ja nie mam pojęcia o projektowaniu. Bazuję tylko na swoich doświadczeniach i jakimś tam guście (często kokoszki).
Jakbym ja miała robić sobie rabatę, to dałabym kulki i coś pomiędzy. Pod serba kulki te co masz (szkoda dobra które się zgromadziło, a uwierz mi, mam z tym wielki problem u siebie) a niskie hortki Bobo wciśnij pomiędzy kulki i serba... na tej rabacie. Nawet jak któraś hortka wystrzeli, to da tylko ładną plamę, nie przytłoczy.
Brzozy płaczące są same w sobie ozdobne, od ulicy będzie parawan z cisa. I wtedy będziesz mogła brzozy poprowadzić na długość "włosa " jaką uznasz za stosowne.
Oglądałam brzozy pendule jak wyglądają na obrazkach.. i nijak mi nie pasuje z hortkami. Pierwsza myśl Juzi moim zdaniem była najlepsza
Jak Juzia pisze cieszę się
A po zimowym terminie to kiedy, jak wszystko budzi się do życia????
ANIU ja konkurencji nie chcę
Pęcherznicy tam nie będzie o ile w ogóle gdziekolwiek
Napiszę tak Mi się podoba plan z hortensjami, ale gdyby miały konkurować to możnaby faktycznie dać je z boku.Też ładnie by pasowały, masz rację.
Mąż zobaczył dzisiaj dwie propozycje i jemu podoba się bardziej wersja z Cis/tuje + kulkami, trawką i podsadzone żurawkami. A i brzózki muszą zostać dwie bo wiadomo.
Kulki na dwóch sąsiednich rabatach dadzą spójność.
albo
Czy pod serba nie lepiej dać hortensji.. rozświetli trochę rabatę.. zielone kulki zielony serb..będzie smutno i monotonnie.
Pomysł kulek pod brzozami jest fajny, pomiędzy kulki zawsze można coś dać, a hortkę przy serbie.
Wracam rzucić okiem jeszcze raz na ten fragment rabaty.
Zamiast pęcherznic lepiej dać hortensje.... są dużo bardziej ozdobne
I jeszcze jedno przyszło mi do głowy
Nie znam się na brzozach. Mam swoje ale ich nie tnę.... tzn jedną co roku ciacham bo mi leży na wrzosach. Ale tak korekcyjne tylko.
Brzozy tnie się tylko pod koniec zimy (i nie za późno bo wcześnie rozpoczynają wegetację). Pasuje zadać pytanie do kogoś kto ma takie brzozy i je przycina na parasol... do głowy przychodzi mi Agnieszka z Jurajskiego, Alinka z ogrodu u stóp klasztoru.... Hortensja przyrasta dużo w sezonie, jeżeli też przyrasta brzoza, to czy jednak gałązki nie będą się plątać z hortensją?? Brzozy latem i jesienią nie przycinamy, czyli zostaje jedno przycięcie, a potem wszytko rośnie....
Po drugie czy jedno drugiego nie przytłoczy... zasada projektowania jest taka, że jedna roślina ma podkreślać urodę drugiej.. a tu będzie konkurencja.
Jeszcze ten żywopłot z cisa... mi to nie leży.... będzie wszytko za ciężkie..
MALA_MI (Asiu) bardzo pomogłaś Dziękuję
Temat śmietnika zamknięty
Pomysł z borówkami świetny
Sprawa drzew wiadomo, do myślenia i pewnie kilka wydam .Zobaczymy
MARCIN 89.,LENKO miło mi, że wpadliście
Llenko dziękuję za rysunek.Wybór już jest
DZIEWCZYNY I CHŁOPACYRabata z przodu zostaje bez zmian.
Hortensje bobo nawet wyschnięte zasłonią studzienkę, jak i trawy i obwódka bukszpanowa Brzozy będą cięte i wszystko ładnie pasuje
Wiosną dam tulipany i czosnki .Będzie pięknie
I jak pisała Justynka kulki są z boku i Serb i tam dużo nie wymyślimy, a jest ładnie
Dziękuję Wszystkim za sugestie i proszę o więcej jeśli będą pomysły , bo niedługo ruszę z tyłem
To dopiero wyzwanie
Witaj
Przemyśl co napisała Mała_Mi, na wiosnę jeszcze trochę poczekamy więc nie musisz się tak spieszyć z projektem.
Zdecydowałaś, że na front pod brzózki pójdą hortensje ale zastanów się czy to na pewno dobry pomysł? Hortensje nawet krótko cięte będą wyrastać na co najmniej metr a Youngii przecież rosną w dół... Zasłonią hortki. Poza tym pomyśl jak ta rabata będzie wyglądała zimą - bezlistne drzewka i uschnięte kwiatostany hortensji.. Uważam, że skoro brzozy mają tam zostać to pierwsza koncepcja z kulkami była lepsza. Brzózki podsadzone kulkami bukszpanowymi/cisowymi (może stożek) a całość wypełniona bordowymi/różowymi żurawkami ewent. żółtymi trawkami. Może z tyłu jakieś większe trawki by weszły?? Na wiosnę dużo tulipanów lub innych cebulowych a i na lato można dosadzić coś kwitnącego. Prosto i efektownie a kulki i żurawki dadzą Ci kolor i kształt nawet zimą.
Miro, każda pnąca róża u dołu ma mało kwiatów. Aby było trochę lepiej trzeba jej w tym pomóc. Moja L. ma dość nisko kwiaty. Jutro może znajdę jakieś zdjęcie obrazujące.
Jest jeszcze takie wyjście; możesz z przodu posadzić Swany, bardzo ładnie będzie ją uzupełniać a nie będzie się wyróżniać. Da też radę przy małej ilości światła. U mnie w jednym miejscu brzozy rzucają cień od godzin południowych i też kwitną.