Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:28, 28 sty 2015

Do góry
Łukasz no ja w drzewach to nie doradzę raczej bo się nie znam Czytam że brzozy już nieaktualne? Mogę tylko powiedzieć że do Zielonej Góry się wybiorę i buksiki mogę przywieźć
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:57, 28 sty 2015

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
Gabrysiu zachwycam się twoim ogrodem niezmiennie. Teraz łatwiej wzdychać, bo wizytówka...
czy te brzozy które pokazujesz w wiośnie to doorenbos i co ile je sadziłaś?
jestem przed dosadzaniem do mojej sierotki kolejnych brzózek , dlatego podpytuje

Tak Agnieszko, to Doorenbosy.
Sadziłam je chyba co 2 metry.
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:22, 28 sty 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mira, bardzo lubię nasze rozmowy, bo one wymagają ode mnie myślenia i układają mi moje myślenie o ogrodzie.
Więc, dlaczego nie tawuły i berberysy.
Mój ogród jest za mały na takie drobiazgi. Kiedyś Danusia gdzieś (dawno temu) napisała mi, że nie trzeba wielu gatunków w ogrodzie, żeby było różnorodnie, ciekawie i ładnie. Ja miałam wszystkie krzewy wszędzie.
Teraz dążę do tego, że określone miejsca w ogrodzie mają określone nasadzenia: jak rabata bylinowa, to bylinowa (oczywiście w ramach albo z plecami). Jak krzewy to z podszyciem i najczęściej pod drzewami. Zrobiłam sobie taką moją mocną listę krzewów, które u mnie dobrze rosną i je lubię i pasują do ogrodu ze względu na to, że są wyraźne, duże.
To są kaliny, wszelkie derenie, hortensje (nawet te wielkie odmiany jak Tardiva albo tak inne jak Kyushu), irgi, żylistki, jaśminowce (na wiosnę dołożę laurowiśnie). I to wszystko. Berberysy mam na jednej rabacie, Green Carpet i Maria oraz dalej Bagatelle. Jedną tawułę Grefsheima. Nie sposób mieć wszystkie krzewy w ogrodzie.
Komuś z zewnątrz wydawałoby się, ze u mnie dużo przestrzeni i miejsca do sadzenia - tak, ale ja nie mam potrzeby (albo nie mam tez możliwości pielęgnacyjnych) obsadzania wszystkich stron ogrodu tak "wzorowo" - drzewo, krzew, kwiatek, trawka) Od miedzy sąsiedzkiej 100 mb rosną tylko brzozy (sąsiad się zasłania świerkami) i ew. jakieś inne drzewa. Gdzieś mam 1 akację i 2 jesiony (nie do ruszenia) w linii z dosadzonymi świadomie jarząbami. Nad brzegiem strumienia - jak wiesz - sama wstęga bylinowo-trawiasta. Lubię taką czytelność w podziałach ogrodowych. Choć są takie miejsca, z którymi sobie nie radzę absolutnie. Jak wiesz, nie mam też żadnych iglastych poza kosodrzewinami już na skarpie strumienia i kilkoma świerkami oraz cisami.
Tak jakoś to wygląda.

No i co jaj mam teraz napisać.
Przeczytałam dwa razy! i teraz już wiem, że ja jestem co najmniej dwie klasy niżej w myśleniu ogrodniczym.
Twój wywód co do ograniczenia gatunków jest logiczny a zwłaszcza porządkowanie przestrzeni.
Jest jeszcze coś ważniejszego - dostosowanie gatunków roślin do atmosfery ogrodu i otoczenia co oczywiście jest też powiązane z nami samymi.
Jak się ogląda Twój ogród to się wydaje, że jest sporo przestrzeni i miejsc. Rozumiem jak nikt możliwości pielęgnowania i "wzorowo" obsadzanie wszystkiego - jakkolwiek to zwał.
Oj dałaś mi do myślenia, a tak już mi się nie chce myśleć, oglądać fotki, planować
dobrze, że jeszcze idzie zima i jednak muszę powrócić do podumania.
dzięki
Ogród w cieniu drzew 19:13, 28 sty 2015

Do góry
Monia nie omieszkałam zajrzeć do Twojego ogrodu. Patrząc na remontowane budynki widzę swój dom sprzed kilkunastu lat, był w jeszcze gorszym stanie. Pamiętam zdziwienie pracownika pewnej instytucji i słowa: 'to będzie dom?' A to był już wtedy zaniedbany budynek o pięknych proporcjach. Piękna bezpretensjonalna architektura. Wnętrze tez było ciekawe, niestety, udało się zachować jedynie stare zabytkowe podwójne drzwi. Znasz historię swego siedliska?
Twój ogród jest piękny ale wymaga dużo pracy. Widziałam też u Ciebie brzozy i masz już co najmniej jedno miejsce b. ładnie zgrane kompozycyjnie - to, przy skrzynce z warzywami. Działkę masz jednak dużo większą niż u mnie, samo pielenie i koszenie pewnie zajmuje Ci dużo czasu. Polecam funkie, gęsto posadzone nie pozwolą urosnąć chwastom w obrębie liści. Ja już dawno przerzuciłam się na byliny i jednorocznych u mnie jest b. mało. W tym roku uzupełnię nasadzenia bylinowe, zrobię rabatę "białą" i miejsce typowo ogrodowiskowe wzorowane na rabatach p. Danusi. Przez kilka ostatnich lat odpuściłam sobie ogród, teraz muszę się zabrać za pracę.

Jeżeli chodzi o paprocie to nie przyjęły mi się po dębami, nie wzeszły mi po kolejnej zimie, teraz wsadzę tam orlicę. Posadziłam 2 lata temu w oczku na zboczu, dała mi koleżanka i powiedziała mi, że się u niej strasznie rozrastają i żebym później jej nie przeklinała. Rosną ładnie. Nie martwię się, bo jak wyjdą poza obręb to je skoszę. Niemniej teraz kupuję paprocie odmianowe, bardziej wymagające i myślę, że one tak się nie rozpanoszą bo nie będą "pchały się" w suche miejsca pod drzewami. Muszę powiedzieć, ze bardziej boję się traw, te kilka silnie rosnących trzymam w donicach (i jak obserwuję u innych do rosnących swobodnie "bez siekiery nie podchodź").
Dziękuję za informacje o podagryczniku, już wcześniej poczytałam sobie o nim. Ciekawe, że ma tak dużo zastosowań. Muszę Ci powiedzieć, że wizualnie mi nie pasuje. Jakoś tak nie wygląda na "sałatę" do zjedzenia. Ale owszem, spróbuję na wiosnę. Pozdrawiam.
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:44, 28 sty 2015

Do góry
Witaj Sylwiu.
Wszystko jest u Ciebie perfekcyjnie zrobione.
Piękny ogród A te brzozy, ach..
Pozdrawiam.
Kosolkowa Pasja 18:09, 28 sty 2015

Do góry
Oj to się pogubiłam, z tym garażem Wiśnie Umbra są b. ładne, sama myślę nad nimi, ale nie jestem pewna, u mnie jakoś tak wioskowo się robi. Nie wiem czy nie pójdę w brzozy, trzy mam z tyłu od tarasu, a z przodu chciałam coś elegancja francja, ale jeszcze nie wiem i tak w tym roku nie zacznę frontu. Danusia Szefowa radziła u Zielonej powtórzyć brzozy kilka razy, ale chyba nie znajdę tego postu.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:59, 28 sty 2015

Do góry
Annn a pomyśl sobie, że chciałem posadzić tam 3 brzozy to byłaby dopiero głupota. Z tą ilością drzew muszę mocno pomyśleć. Każdy pomysł i spojrzenie innej osoby jest na wagę złota bo wtedy łatwiej jest się na coś zdecydować i podjąć decyzje. Z róż całkowicie nie rezygnuje po kilka chcę ich tam posadzić, ale ma być to głównie rabata bylinowa. Z tą obwódką to będę jeszcze myśleć, ale jak ma być posadzona to w całości za jednym razem

Anka mnie najbardziej podobają się róże rabatowe o dużych kwiatach, a problem nie tylko tkwi w tym, że ja nie przepadam za różami, ale w tym, że one raczej nie będą przepadać za moją piaszczystą glebą, a przygotowanie takiej powierzchni pod same róże to spore wyzwanie.

Iwonko każda opinia i propozycja jest cenna, a swojej listy bylin aż się boje. Sporo tam tego jest

Idę zobaczyć te róże
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:45, 28 sty 2015

Do góry
Mira, bardzo lubię nasze rozmowy, bo one wymagają ode mnie myślenia i układają mi moje myślenie o ogrodzie.
Więc, dlaczego nie tawuły i berberysy.
Mój ogród jest za mały na takie drobiazgi. Kiedyś Danusia gdzieś (dawno temu) napisała mi, że nie trzeba wielu gatunków w ogrodzie, żeby było różnorodnie, ciekawie i ładnie. Ja miałam wszystkie krzewy wszędzie.
Teraz dążę do tego, że określone miejsca w ogrodzie mają określone nasadzenia: jak rabata bylinowa, to bylinowa (oczywiście w ramach albo z plecami). Jak krzewy to z podszyciem i najczęściej pod drzewami. Zrobiłam sobie taką moją mocną listę krzewów, które u mnie dobrze rosną i je lubię i pasują do ogrodu ze względu na to, że są wyraźne, duże.
To są kaliny, wszelkie derenie, hortensje (nawet te wielkie odmiany jak Tardiva albo tak inne jak Kyushu), irgi, żylistki, jaśminowce (na wiosnę dołożę laurowiśnie). I to wszystko. Berberysy mam na jednej rabacie, Green Carpet i Maria oraz dalej Bagatelle. Jedną tawułę Grefsheima. Nie sposób mieć wszystkie krzewy w ogrodzie.
Komuś z zewnątrz wydawałoby się, ze u mnie dużo przestrzeni i miejsca do sadzenia - tak, ale ja nie mam potrzeby (albo nie mam tez możliwości pielęgnacyjnych) obsadzania wszystkich stron ogrodu tak "wzorowo" - drzewo, krzew, kwiatek, trawka) Od miedzy sąsiedzkiej 100 mb rosną tylko brzozy (sąsiad się zasłania świerkami) i ew. jakieś inne drzewa. Gdzieś mam 1 akację i 2 jesiony (nie do ruszenia) w linii z dosadzonymi świadomie jarząbami. Nad brzegiem strumienia - jak wiesz - sama wstęga bylinowo-trawiasta. Lubię taką czytelność w podziałach ogrodowych. Choć są takie miejsca, z którymi sobie nie radzę absolutnie. Jak wiesz, nie mam też żadnych iglastych poza kosodrzewinami już na skarpie strumienia i kilkoma świerkami oraz cisami.
Tak jakoś to wygląda.
Brzoza - Betula 12:20, 28 sty 2015

Do góry
Mazan napisał(a)
Moje dwie brzozy są dwudziestoletnimi kulkami o wysokości ok. 3m, ale prowadzone są w ten sposób właśnie od dwudziestu lat.

Jak to wygląda? I jak osiągnąć efekt?
Ja popełniłm błąd sadzenia zbyt wysokich, zbyt blisko okien. Sąsiedzi mają z tym problem, dlatego muszę niestety przyciąć drzewka.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 08:41, 28 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
A ja goooglam tę odmianę złocienia i za bardzo nikt nim się nie chwali. Jestem ciekawa co z tego ci urośnie.. na obrazu wygląda ładnie. Za to wyczytałam że może powodować silne alergie.. ale też leczy migreny. Przy okazji dowiedziałam się że werbena i kłosowiec też są ziołami Tyle dobra mam w ogrodzie do zagospodarowania

Wątpliwość mą budzi to, że on lubi pełne słońce a u mnie . Ale zobaczymy, najwyżej coś będę zmieniać.
Zaniepokoiłaś mnie tymi alergiami, doczytałam, należy uważać z jego odwarami pitymi właśnie na migrenę, jest dużo mnie groźny od traw, brzozy czy bylicy ... mam wrażenie, że pisali to na takiej zasadzie, że teraz to uczula teraz wszystko .., to i chryzantema też. Na wszelki wypadek założę rękawiczki. Ale dzięki za cynk.
Roztoczańskie klimaty 22:24, 27 sty 2015

Do góry
Witaj Zeta.
Zaglądałam tutaj i spacerowałam wiele razy.
Masz śliczny i zadbany ogród
Piękne brzozy
Pozdrawiam.
Przedwiośnie ogrodu..:) 21:07, 27 sty 2015

Do góry
witaj Gosia , u ciebie też widziałam takie brzozy Ogródek tworzę, wciąż praca przy nim, ale daje zadowolenie.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 17:15, 27 sty 2015

Do góry
Gabrysiu zachwycam się twoim ogrodem niezmiennie. Teraz łatwiej wzdychać, bo wizytówka...
czy te brzozy które pokazujesz w wiośnie to doorenbos i co ile je sadziłaś?
jestem przed dosadzaniem do mojej sierotki kolejnych brzózek , dlatego podpytuje
Ogród w cieniu brzozy 10:32, 27 sty 2015

Do góry
Oj, dziewczynki, muszę jeszcze coś wrzucić aby umilić czekanie.

Olu, zapraszam jak najbardziej, mamy nowy styl ogrodu?
"Po mojemu" czyli na przykład tak,

Gosiu, witaj, brzozy, tak ale jest też druga strona, dużo wnosi do ogrodu jednocześnie w małym ogrodzie coś zabiera - rośnie u mnie od południowej strony działki.
Piwonie, te mniej kłopotliwe, nie wykładają sie po deszczach.
Początki w Kruklandii 22:48, 26 sty 2015

Do góry
polinka napisał(a)
A to prawda, jest świetne. A brzozy u siebie też planujesz?

Brzozy mam. Ale pod brzozami mam kulony buksowe, rozplenice, rozchodniki i berberysy.

I zastanawiam się nad kolejną....ale w jeszcze innym miejscu.
Początki w Kruklandii 22:43, 26 sty 2015

Do góry
A to prawda, jest świetne. A brzozy u siebie też planujesz?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:56, 26 sty 2015

Do góry
Czas najwyższy poprosić o pomoc przy rabacie bylinowej planowanej na ten rok.
Będzie bardzo duża jak na wielkość ogrodu, w mojej ulubionej kolorystyce, fioletowo różowej

Wrzucam plan orientacyjny(wersja chyba 30) i proszę nie sugerować się kolorami bo dobierane są tak aby odróżnić poszczególne pola od siebie.

Co planuje posadzić na rabacie:
A, F, G, H I, J, K: najniższe piętro złożone z przetaczników, szałwi, żurawek, bodziszków, turzyc, kocimiętki, lawendy, rdestu i jeszcze czegoś co kwitnie i zachowuje ładny wygląd dość długo.
B: rozplenice, piwonie, róże, rozchodniki
C:lilie, pysznogłówki, floksy, jeżówki, ostróżki, w tą częśc napewno jeszcze coś wetknę.
D: tutaj chciałem posadzić hosty, jarzmianki i tawułki, ale nie wiem czy to dobry pomysł.
E: różanka (tak myślę, że ten wybór pozostawię bez większego komentarza, niektórzy zapewne będą wiedzieli dlaczego ) róże chciałbym posadzić z trawami i czymś jeszcze, ale nie wiem czym.

Cieszyłbym się bardzo gdyby ktoś miał jakieś uwagi do doboru roślin i ewentualnie rozmieszczenia.
Kilka przykładów na czym chce się wzorować :1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

No i najważniejszy problem całej rabaty to drzewaaaa
Na planie są małe czerwone kropki gdzie chciałem posadzić brzozy zasłaniające... każdy chyba zgadnie co Kierunek wskazuje strzałka na planie powyżej.

Jednak brzozy na moją ziemie i planowane nasadzenia się nie nadają.
Tutaj pojawia się ogromna prośba o pomysły jakie drzewa/drzewo można by posadzić w tym miejscu (buki, platany i ambrowce nie wchodzą w grę)

Czekam na mnóstwo propozycji
Makowo na Kociewiu 05:24, 26 sty 2015

Do góry
makkasia napisał(a)

Poszerzenie rabaty nie będzie proste bo w rogu po prawej stronie stoi huśtawka, gdy poszerzę rabatę to na huśtawkę trzeba się będzie przebijać przez rabatę bo jak inaczej?

natomiast mogę poszerzyć tą rabatę koło po lewej stronie brzozy...tylko trzeba przemyśleć linię rabaty, dziękuję za pomysła na zawilce

Nie rozumiem, dlaczego "przebijać"? Na zdjęciu wygląda, że masz tam szerokie dojście, a na wcześniejszym zdjęciu widać, że możesz też dojść do huśtawki "na wprost".

A nie myślałaś o kółeczku ze żwirku przy huśtawce? Tak jak np. w Ogrodzie z wrzosowiskiem"? (nie chce mi się szukać na forum innych, ale jest ich sporo)
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem

Albo tu - to planik autorstwa Gosi z Kubusiowa dla Bogdy:

Patrz na samo kółko i linię rabaty przy kółku.
Makowo na Kociewiu 23:06, 25 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
A może pod brzozą tylko bukszpany rozświetl czymś jasnym.. jakieś trawki.
Szersza rabata aż sie tu prosi ... Danusia ma rację. I ma rację, że jak elegancko to szpaler hortek...
Jak poszerzysz to zawilce możesz dać koło rh... dadzą ładne tło dla białych kwiatów.

Bukszpany w takiej odsłonie są od wiosny tego roku... marzyłam o tym zestawieniu i bardzo ciężko będzie mi z nich zrezygnować. Dlatego na razie wywalę wszystko co pod brzozą rośnie poza bukszpanami i wsadze tam jakieś jaskrawożółte trawy jeden gatunek musze tylko takie poszukać bo pod brzozą rzadko lubi coś rosnąć.
Poszerzenie rabaty nie będzie proste bo w rogu po prawej stronie stoi huśtawka, gdy poszerzę rabatę to na huśtawkę trzeba się będzie przebijać przez rabatę bo jak inaczej?

natomiast mogę poszerzyć tą rabatę koło po lewej stronie brzozy...tylko trzeba przemyśleć linię rabaty, dziękuję za pomysła na zawilce

Kosolkowa Pasja 22:34, 25 sty 2015

Do góry
Dużo mu do doskonałości, ale taki ogólny układ, zarys działki.. Do dalszych analiz. Dom jest położony bardziej wszerz niż wzdłuż. Część z tego co wyrysowane już jest. Nasadzenia dookoła - brzozy od zewnątrz, modrzewie i świerki (ciemna obwódka z kółkami), rabata w prawym dolnym rogu, domek gospodarczy u góry po prawej, warzywnik i sad, rabata przy warzywniku w lewym górnym rogu i rabata w lewym dolnym, przy podjeździe. No i rabaty przy domu. Tzn są wytyczone, do wykończenia. Najmniej brakuje rabacie przy podjeździe. Tylko kosmetyka.

Przed domkiem gosp. jasnorózowe kółka z fioletowa otoczką to elmshorn, niebieskie poniżej to jakiś punkt wodny (?) pod nim brzozy (rabata a`la Ana ) i niżej jeszcze bez koncepcji. Rabata na dole po prawej to rózanko-bylinówka. Po lewej u góry to tawuły, krzewuszki, derenie, iglaki i vanilki plus trawy. Rabata po lewej stronie domku - bez koncepcji. Zielone paski przy tarasie to pergole z rózami. Brązowy prostokąt po lewej to pergola z winogronami - przejscie do sadu. Pod nią mała rabata bez koncepcji, tak jak ta przylegająca do podjazdu. W sadzie niebieskie kółko to basen, który zazwyczaj tam stawiamy dzieciom. W sumie bez sensu ze go narysowałam Wejście i wjazd - drzewa szczepione plus trawy plus coś kwitnącego plus bukszpany (lub coś zamiennie) kółko na dole to magnolia plus rabata z trawami i cebulowymi. Wzdłuż drogi (dół rysunku- jasnozielone krzyżyki) żywopłot - bez koncepcji. Dwa zielone kółka na trawie to drzewka - bez koncepcji.

Nie nadaję się do takich rysunków Nic z niego nie zrozumiecie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies