Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

rozark 09:38, 24 sty 2015

szkielet rabat bardzo mi się podoba

musiałam się spytać wujka googla co to jest świecznica, rozpl. Hameln, berberys bagatelle

świecznica to piękna roślina, nie spotkałam się z nią wcześniej, czy ty ją masz u siebie w ogrodzie?
wątpliwość mą budzi czy u mnie będzie jej dobrze
- póki będą lilaki będzie mieć odpowiednią ilość światła - od wschodu pełne słońce dla pełnego wybarwienia liści, potem cień
- gorzej z glebą, jest to roślina leśna, czyli lubiąca glebą przepuszczalną, wilgotną, u mnie glina, czyli brak przepuszczalności i zastoiny wody, mogę ją spróbować rozluźnić ale nie wiem na ile to będzie skuteczne, bo świecznica ma dosyć głęboki system korzenowy
- piszą, że jej wadą jest wczesna wegetacja ze względu na przymrozki ale u mnie powinna hedera załatwić temat, jako ściółka
- a jak jest z jej intensywnym zapachem? różnie o nim piszą a wszak będzie ona w pobliżu ścieżki

z kulami bukszpanowymi trafiłaś w 10tkę, właśnie szukałam dla nich miejsca w ogrodzie

muszę się "przespać" z tematem, pomyśleć i podumać potem rozrysują ze 2-3 warianty i wrzucę do oceny

DZIĘKI WIELKIE
rozark 17:22, 26 sty 2015

Zima w Łodzi, w jedną noc zrobiło się biało, ok. 0 st., śnieg mokry, ciężki, pod jego wpływem rozłożyły się krzaki lawendy i hortek

Zawiały mnie wiatry do sklepu ogrodniczego i oczywiście nie mogłam się oprzeć zakupom nasion. Jest ich chyba ze 20 szt a to co ciekawsze :
Bardzo ładne prawda? Tylko nie wiem po co mi tego tyle skoro w domu mam jeszcze ze 4 inne rodzaje petunii. Ciekawe czy będzie kapryśna ta karbowana odmiana?

Złocień pójdzie w tym roku na obwódkę rabaty z lilakami, nie mogę się zdecydować z czego ona ma być. Ale że z zimozielonego to fajny pomysł

Na pierwsze siewy w 3 tygodniu lutego pójdzie własnie petunia a potem będzie rozsada z rzodkiewką.
Mala_Mi 10:59, 27 sty 2015

A ja goooglam tę odmianę złocienia i za bardzo nikt nim się nie chwali. Jestem ciekawa co z tego ci urośnie.. na obrazu wygląda ładnie. Za to wyczytałam że może powodować silne alergie.. ale też leczy migreny. Przy okazji dowiedziałam się że werbena i kłosowiec też są ziołami Tyle dobra mam w ogrodzie do zagospodarowania
rozark 12:02, 27 sty 2015

Kupiłam go w O.

Jak będzie się sprawował to będę zdawać relacje na bieżąco .

Kupiłam go bo będzie pasował do hortek, a da mi trochę czasu na decyzję co tam dać docelowo.

dać ci trochę nasion?

nie potrzebuję aż 600szt .
jankosia 12:05, 27 sty 2015

Wrócę Reniu jeszcze do tematu tych dużych chorych drzew owocowych. Zobacz sobie na you tubie są odcinki gardeners' world. Monty Don pokazuje tam swoje drzewa owocowe prowadzone na płasko. Danusia nawet ma gdzieś o tym artkuł na stronie, ale teraz nie mam jak wyszukać. Jak pokażesz swojemu ukochanemu tak pięknie prowadzone drzewa, które w dodatku nie zajmują wiele miejsca to na pewno przemyśli sprawę Pamiętam minę mojego jak mu na pintereście pokazałam takie cuda. Miesiąc później dostał ode mnie pilarkę spalinową i wiesz co? Musiałam pilnować żeby nie wyciął za dużo
ela_z 18:27, 27 sty 2015

Zlocien cudny. Bedziesz siac od razu do gruntu czy najpierw na parapet?
rozark 08:41, 28 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)
A ja goooglam tę odmianę złocienia i za bardzo nikt nim się nie chwali. Jestem ciekawa co z tego ci urośnie.. na obrazu wygląda ładnie. Za to wyczytałam że może powodować silne alergie.. ale też leczy migreny. Przy okazji dowiedziałam się że werbena i kłosowiec też są ziołami Tyle dobra mam w ogrodzie do zagospodarowania

Wątpliwość mą budzi to, że on lubi pełne słońce a u mnie . Ale zobaczymy, najwyżej coś będę zmieniać.
Zaniepokoiłaś mnie tymi alergiami, doczytałam, należy uważać z jego odwarami pitymi właśnie na migrenę, jest dużo mnie groźny od traw, brzozy czy bylicy ... mam wrażenie, że pisali to na takiej zasadzie, że teraz to uczula teraz wszystko .., to i chryzantema też. Na wszelki wypadek założę rękawiczki. Ale dzięki za cynk.
rozark 08:50, 28 sty 2015

jankosia napisał(a)
Wrócę Reniu jeszcze do tematu tych dużych chorych drzew owocowych. Zobacz sobie na you tubie są odcinki gardeners' world. Monty Don pokazuje tam swoje drzewa owocowe prowadzone na płasko. Danusia nawet ma gdzieś o tym artkuł na stronie, ale teraz nie mam jak wyszukać. Jak pokażesz swojemu ukochanemu tak pięknie prowadzone drzewa, które w dodatku nie zajmują wiele miejsca to na pewno przemyśli sprawę Pamiętam minę mojego jak mu na pintereście pokazałam takie cuda. Miesiąc później dostał ode mnie pilarkę spalinową i wiesz co? Musiałam pilnować żeby nie wyciął za dużo

Ja czytałam ten artykuł, ale sobie go przypomnę. Problem w tym, że ze starymi drzewami tak się da. Trzeba by wyciąć wszystkie gałęzie, zostawić goły pień i nowe odrosty formować.
Ale eMowi pokażę i zamelduje ci o wynikach rozmowy . Dzięki za podpowiedź.
A artykułów to widziałam 2:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/384-drzewa-kandelabry-szpalery-i-parasole
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/388-zasady-formowania-plaskich-drzew-krok-po-kroku
Mówimy o tych samych?
rozark 08:57, 28 sty 2015

ela_z napisał(a)
Zlocien cudny. Bedziesz siac od razu do gruntu czy najpierw na parapet?

Myślę, że gdybym wysiała wprost do gruntu to on by sobie nie poradził. Z następujących powodów:
1) lubi dużo światła a im siewka mniejsza tym będzie bardzie wrażliwa na wszelkie ale...
2) tam rośnie bluszcz, krzaki pigwowca, odrosty liliowca - muszę to wykarczować
3) ziemię muszę przekopać, spulchnić i jak ona poleży trochę dopiero będę sadzić już takie podrośnięte sadzonki
4) Myślę o podwójnym szpalerze, w miarę gęsto żeby kwiatu było dużo, bo zakładam że w półcieniu będzie zawiązywał mniej kwiatów ale i będzie potrzebował mniej wody.

Byle do wiosny, pożyjemy, zobaczymy .
rozark 09:04, 28 sty 2015

Natknęłam się na coś takiego i wklejam aby mi było łatwo znaleźć
miedzian chyba przy + 5* muszę doczytać

waldek727 napisał

Pierwszy oprysk w ogrodzie zwalczający formy przetrwalnikowe grzybów wykonuje się miedzianem. Dopiero w drugiej kolejności stosuje się preparaty olejowe które skutecznie zapobiegają rozwojowi owadów ssąco-kłujących które obecnie są w stadium zimowego przetrwania.
Aby olej skutecznie stworzył film nieprzepuszczający powietrza temperatura otoczenia powinna oscylować w granicach 12*C. Oprysk wykonuje się w fazie bezlistnej tuż przed fazą pękającego pąka. Ze względu na skuteczność działania nie wolno zamieniać kolejności oprysków.
Dla przypomnienia:
100ml oleju parafinowego
5-6 litrów wody (deszczówki)
plus ewentualnie jakiś adiuwant.