Tak, bo pomimo, że to bukszpany i je kocham ale akurat tutaj nic nie dają, trzeba to rozjaśnić i pod brzozą posadzić np. coś żółtego, nie wiem hosty 'Sum&Substance', przed nią żurawki 'Plum Pudding. ilex żółty z tą samą żurawką (kontrast wyraźny) albo pociągnąć hortensje 'Bobo' pod brzozą (są niskie) a na prawo 'Vanille Fraise'.
Wyjechać z tą rabatą do przodu, żeby taki jamnik nie był, to pozwoli się rozwinąć z kompozycjami a tak masz rzadek i koniec
Wycięłam, a właściwie nie ja tylko zaprzyjaźniony "spec od wycinki" te drzewa, które widać za niebieską bramką. W ich miejsce posadzę brzozy. A obok parę sztuk - jaśmin nagokwiatowy. Mam nadzieję, że będzie ładnie to wyglądać.
Seba ja też myślałam o Vanilkach...
Czy bukszpany spod brzozy też wyeksmitować ??? one tam naprawdę dobrze się mają a jak nie one to co? nic pod nią nie chce rosnąc jestem zdumiona, że buksy tak dobrze sobie radzą
Nie no całkiem zrozumiały ten Twój rysunek Moje spostrzeżenia co do planu:
Jeśli ta południowa ściana ma mieć najwyższy żywopłot, żeby zasłonić dom sąsiadów to w zasadzie zasłonisz sobie słońce nie tylko na ten ostatni pokój ale też na ten z basenem. Serby zabiorą ponad 2m szerokości z całości więc pokoik będzie prawie tylko z nich. Za mała powierzchnia na takie szerokości. Gdyby je czymś chcieć podsadzić to wyjdzie prawie na wejściu do pokoiku. Na planie to wygląda przytulnie-na takim efekcie Ci zależy? Niby kupuje się młode rośliny ale i tak szybko czas leci i przerośnie. Jak będzie słoneczny dzień "podejdź no do płota" tego sąsiada i zobacz jaki cień rzuca w godzinach od 11-15 ten dom- choć lepiej by było wiosną bo teraz słońce niżej. Z tego co widzę na zdjęciu z 4str.wątku to chyba i tak ten dom sąsiada będzie widać-chyba, żeby tam dać jakieś 15metrowe drzewa. Ale to wtedy wizja trzeciego pokoiku cieńka.. bo im wyższy żywopłot tym dłuższy cień na całą resztę..chyba, że zrobisz z tego taki cienisty zakątek
Zielnik czy warzywnik potrzebuje słońca przez cały dzień ( może zielnik usadowisz gdzieś bliżej tarasu, żeby było z kuchni bliżej i słońca więcej? ).
Jeśli mają tam zostać tam te brzozy, dęby to lawenda odpada- dęby mocno zakwaszają ziemię. Zresztą serby i dęby, brzozy to bardziej tak jak narysowałaś wrzosy, trawy, berberysy, hortensje, rh, a lawenda to bardziej w róże, byliny, zioła. Hosty bardziej na lewą stronę daj bo południowy wschód to zbyt palące dla nich miejsce. Ale to też trudno ocenić- poobserwuj jak słońce pada. Ale się rozpisałam..
Łukasz dlatego uważam że fajnie robić zdjęcia i wracać do nich . Brzozy miały pnie chudsze niż bambusowe tyczki. Na tej rabacie gdzie stoi pergola równo 2 lata temu w rogu był tylko jaśmin (obok roweru go widać)
Hmm... ja odnoszę wrażenie, że siedzę w tych ogrodach dniami i nocami Bardzo lubię zimozielone rośliny, funkie, żurawki, róże, rododendrony, brzozy, magnolie, katalpy, klony, śliwy czerwone, lilie, tulipany, wrzosy i trawy. Z góry przepraszam za ten misz masz wymieniony ale te właśnie rośliny chciałabym mieć w swoim ogrodzie. Z tej racji, że skaczę z wątku na wątek chyba jakoś nie mam żadnej wizji jak to zrobić u siebie. Albo brak mi wyobraźni czy też inwencji twórczej
Najpierw wrzucę zdjęcie tej trzeciej części i najbardziej nurtującej jeśli chodzi o zasłonięcie domu sąsiadów.
1.Pusta, no prawie.
Są 3 drzewa, których nie chcielibyśmy przesadzać.
Jest to dąb kolumnowy i 2 brzozy. Reszty nie rysowałam, bo będą w innym miejscu. Tak myślę
2. Z moimi bazgrołami. Nie mam zdolności plastycznych, ale się staram
Trzeci pokoik w wersji romantico sielsko-angielsko. Brakło tylko lekkiej stipy gdzieniegdzie i topiarów zimozielonych np.stożków i kul z bukszpanu Teraz czytam dopiero o jakichś dębach i serbach ale jak już zrobiłam to wkleję:
A skoro brzozy, dęby itp.to wrzosowisko zwiewne z miskantami i hortensjami będzie jak talala (jak w zimozielonym).
NA trzecim zdjęciu rośnie kolo tej dużej krzak pigwy
TA MNIEJSZA POD SPODEM wklejam zdjęcie z drugiej strony zrobione moja jedyna żurawka do mnożenia, liliowce (zdjęcie kiedy były ścięte) budleja i coś podobnego do parzydła ale małe i słonecznik
Agatko dziękuję Ci za wizytę. Mam już dużo roślin, ale bardzo malutkich: śliwa Nigra, brzozy "Doorrenbos" i jedn Long Trunk, buk Purple Fountain, cyprysik nutkajski, klony, grujecznik pendula, berberysy, żurawki - Obsidian i Peach Flambe, funkie, hortensje - Bobo, Polar Bear, miskanty, rozplenice, turzyce Evergold, cisy Hicksii, cisy Dawid, lawenda, liliowce, piwonia,chiona kanadyjska, szereg różnych małych sosen, świerków i jałowców i dość dużo bylin. Wszystko kupowane i sadzone było w "epoce przed Ogrodowiskiem". Teraz nie bardzo mi się podobają te nasadzenia. Brakuje mi czegoś wysokiego pod płotem betoniakiem, mus zastąpić czymś stare świerki, które miały być żywopłotem, a każdy jest inny i dodatkowo zjedzone przez ochojnik. Dużo pracy przede mną. Zwiedzam więc Wasze ogrody i podglądam. Pozdrawiam