Powiem ci Grzesiu, że wożę dwa aparaty, czasem jeden i zawsze mam zamiar dużo zdjęć zrobić, ale jak rzucę się w wir pracy ogrodowej, to o zdjęciach zapominam Potem wracam i myślę: no nie...znowu zdjęć nie zrobiłam I tak prawie codziennie. Dużo kwiatów nie uwieczniłam, bo przeminęły, a ja pracowałam.
Dzisiaj zajęłam się porządkowaniem warzywnika, wywiozłam 4 wielkie taczki chwastów wyrwanych głównie z marchwi. Także wyrwałam starą sałatę, trochę nasion rozsiałam, niech będą plony na jesień.
Po deszczu fajnie się wszystko podlało
Robiliście coś dzisiaj?
jeśli głęboko posadzone to oczywiście odgrzeb nasadę pnia. Nie przemarzną korzenie, no chyba że odkopiesz całkiem, z umiarem to rób, wyłącznie w przypadku, jeśli są zakopane za głęboko. Mokro - przyczyną gnicia nasady pnia może być.
Jeśli chodzi o świerki serbskie - jest wśród świerków odmiana 'Nana' - karłowa, która bardzo wolno rośnie, a pozostałe różnice w wyglądzie igieł wynikają ze sposobu uprawy, czy to siewka (genetycznie się mogą różnić). Także w jakich warunkach są uprawiane, czy cięte czy nie itd. czy nawożone czy miały wodę, czy suszę.
Nie są to różne odmiany, bo tych odmian po prostu nie ma.
Jak wsadzisz w jednakowe warunki, powinno się wszystko wyrównać.
Nie jutą - raczej siatką specjalną na skarpy, ale skarpę należy tak uformować, aby nie trzeba było jej niczym zabezpieczać. Ważne jest pokrycie roślinnością, której korzenie zwiążą skarpę.
Albo budujesz takie murki. To ten sam ogród, nasza realizacja i projekt.
W takim razie będę zawsze pryskać (w razie potrzeby) po dwóch tygodniach od nawożenia i dwa tygodnie przed nawożeniem (nawóz sypie co 4 tygodnie).
Bo raczej nie jest możliwe nie nawożenie trawnika w jego okresie wegetacyjnym.