Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:37, 08 gru 2014

Do góry
to kolejna wersja mojego projektu, tytuł FRONT:
FRONT NA ŻYWO (z nr rabatek)

FRONT W PLANIE:
zielone prostokąty - cis
6 - świerki serby
7 - azalie pomarańczowe (ale może lepiej hortensje vanilla fraise?! żeby nawiązywało do rabaty przy podjeździe?!)

5 - świerk inversa
2 - kule bukszpanowe

1 - umbry
2 - kule bukszpanowe
3 - czerwone rododendrony
4 - jodła koreańska

a to wszystko, żeby zapytać Was o zdanie, bo przy tej długiej rabatce przy podjeździe chciałam posadzić hortensje vanilla fraise z trawami, jak myślicie czy to będzie spójne? czy monotonne?
brązowe kropki - miskany
różowe kropki - hortensje
zielone kropki - niskie trawki
za moimi hortensjami sąsiadka ma posadzone tuje, a te zielone prostokąty to cisy (tam sąsiadka ma na przodzie brzozy)
ta rabata ma długość ponad 20m a szerokość niecałe 1m

drobne dodatki żurawki, trawki itp. jak te większe okiełznam
buziaki

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:49, 07 gru 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Niesamowity spacer, piękna okolica i bajeczne kolory

Takiego Marikena jeszcze nie widziałam

Też wcześniej nie widziałam tak marikena prowadzonego, ale w sumie fajnie jest rozłożony na tych patykach. w BE to bardzo popularne prowadzenie drzew. Często z dołu jest żywopłot a od góry firnka z drzew

Marzena2007 napisał(a)
U nas też długa i piekna jesień była. Dopiero w grudniu brzozy straciły wszystkie liscie.
Jakies nowe trendy w insporacjach boźonarodzeniowych u Was?

Dziś jechałam przez las i widziałam mnóstwo liści już uschniętych, brązowych ale ciągle na drzewach. Chyba dużo wiatrów nie było... dziś mieliśmy pierwsze mrozy.

Ostatnio trochę się działo i nie włóczyłam się po sklepach - też celowo no wiesz, jakoś nie wychodzi mi wyjście ze sklepu z pustymi rękami. W październiku widziałam połączenie pomarańćzy [takiej dyniowej] z brązami - super to wyglądało.

Magda_ napisał(a)
jaką masz świetną okolicę

To akuratnie ogrodniczy był, ale jeszcze muszę go odwiedzić bo wtedy już się ciemno robiło.A parę fajnych nasadzeń tam widziałam... ale ambrowce będą u rodziców mamie się bardzo spodobały te czerwone liście
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:36, 07 gru 2014

Do góry
Kasiu ja też już kilka sprezentowałem. Mimo to patrze tak na swoje 'dzieła' i dochodzę do wniosku, że robione na jedno kopyto... muszę troszkę popracować nad różnorodnością rozwiązań, Najchętniej dokupiłbym jeszcze sporo innych ozdób bo mam dwie giełdy w zasięg 40-60km ale niby te ozdoby tanie w porównaniu do sklepów, ale trzeba w większych ilościach się zaopatrzyć i to jest ten ból.... nie można mieć wszystkiego.

Aniu bardzo Ci dziękuje. Dobrze, że nie mam już gałązek brzozy, a nikomu już po lasach nie chce się biegać bo dwie ciotki sobie zażyczyły. Pogoniłem rózgą mikołaja

Łukasz dzięki bardzo, dla mnie to przyjemność i najlepiej udekorowałbym cały dom

Gosiu skąd Ty taka pewna tego byłaś Co do wianków w oknach to chciałbym je zamontować, ale jak się okazało siostra na giełdzie przesłyszała się z ceną Może sam zrobię świerkowe bo to żaden problem, ale czas...

Ewo, Olu dziękuje za komplementy

Mileno miło mi, że tak sądzisz, ale inaczej jednak na mnie mówią
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:33, 07 gru 2014

Do góry
beta napisał(a)
Anitko, wianki przepięknej urody...masz świetne wyczucie smaku...Twoje wianki zadowolą najbardziej wymagające gusta...brawo

a ja mam takie techniczne pytanie...jak to robisz, że Twoje podkłady sa takie równiutkie?

Dziękuję Beatko. Bardziej to zabawa niż praca, sprawia mi to wielką frajdę i cieszę się zawsze na wianki.

Zaczynam od koła z derenia i potem staram się równomiernie zaplatać.
Oprócz derenia używam jednocześnie gałązek brzozy oraz pędy winobluszczu. To chyba kwestia doświadczenia. Wianki ju robię kilka lat.
Pozdrawiam serdecznie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:23, 07 gru 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No ja liczę jutro na prezentacje grizłoldowa w Waszym wykonaniu

Postaram się ale dopiero za rok będzie grizłoldowo, gdy oświetle jeszcze drzewa przy gabionach i gabiony. W tym roku niesymetryczne brzozy nie dostana lampek
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:12, 06 gru 2014

Do góry
U nas też długa i piekna jesień była. Dopiero w grudniu brzozy straciły wszystkie liscie.
Jakies nowe trendy w insporacjach boźonarodzeniowych u Was?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:37, 06 gru 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i dziekuje za odwiedziny
Wróciłam z giełdy , niewiele kupiłam bo obiecałam sobie że nie bede kokosic

Ale nakupiłam lampek na drzewa 4 x 200 led. Nie mam. Miary w oczach i nie wiem czy mi wystarcza na dwie umbry , czy na umbry i brzozy..... Lampki były tanie na giełdzie, a w przeciwieństwie do oferty internetowej mogłam sprawdzić kable),
- kupiłam miniaturowe cyklameny do dekoracji stołu na juz,
- cyprysiki malutkie -przed dom,
- dwa podkłady na wianki (cisowy i swierkowy) ... Nie wiem po co bo jedne już na drzwiach wisi.... A jeszcze zamówiłam z ostrokrzewu....
I kupiłam ok 30 spatynowanych szaro-srebrnych bombek. Chyba do papierowych oszdób i krysztalkow beda pasowac. Zrobiłam rekonsans choinkowy i bida.... W doniczkach są małe a ja potrzebuję co najmniej 1,5 m.. Trzeba szukać.

Marzenko, jak znajdziesz chwilę, wrzuć zdjęcie bombek. Buźka
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:09, 06 gru 2014

Do góry
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i dziekuje za odwiedziny
Wróciłam z giełdy , niewiele kupiłam bo obiecałam sobie że nie bede kokosic

Ale nakupiłam lampek na drzewa 4 x 200 led. Nie mam. Miary w oczach i nie wiem czy mi wystarcza na dwie umbry , czy na umbry i brzozy..... Lampki były tanie na giełdzie, a w przeciwieństwie do oferty internetowej mogłam sprawdzić kable),
- kupiłam miniaturowe cyklameny do dekoracji stołu na juz,
- cyprysiki malutkie -przed dom,
- dwa podkłady na wianki (cisowy i swierkowy) ... Nie wiem po co bo jedne już na drzwiach wisi.... A jeszcze zamówiłam z ostrokrzewu....
I kupiłam ok 30 spatynowanych szaro-srebrnych bombek. Chyba do papierowych oszdób i krysztalkow beda pasowac. Zrobiłam rekonsans choinkowy i bida.... W doniczkach są małe a ja potrzebuję co najmniej 1,5 m.. Trzeba szukać.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:42, 05 gru 2014

Do góry
Luki napisał(a)
W przerwach majstruje nadal nad ozdobami i jedna choinka z gałązek brzozy troszkę (chyba) wyładniała i stoi na docelowym miejscu
Takie porównanie, musiałem dośc się nakombinować, aby była idealnym stożkiem.

Wyładniała? jest śliczna.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:34, 05 gru 2014

Do góry
W przerwach majstruje nadal nad ozdobami i jedna choinka z gałązek brzozy troszkę (chyba) wyładniała i stoi na docelowym miejscu
Takie porównanie, musiałem dośc się nakombinować, aby była idealnym stożkiem.

Wilcza Góra 13:30, 05 gru 2014

Do góry
Brzozy sa takie kobiece...rowniez bardzo je lubie, ale...niech zostana u innych w ogrodach
Ewus gdzie nowe fotki?
Wilcza Góra 16:40, 04 gru 2014

Do góry
Coraz więcej świątecznych akcentów na forum. Piękne brzozy otaczają twój ogród, to moje ukochane drzewa, ja mam za to klony, też je lubię, ale jednak brzozy bardziej. Pozdrawiam
Moja "przyziemna" :) pasja 13:12, 02 gru 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
Jagoda a na czym stanelo jak dowiadywalas sie czy mozna np 3 brzozy wstawic do jednego.dolka i stworzyc wielopienna w ten sposob ? Mozna tak czy sa jakoes przeciwskazania ?

Ja się trochę wystraszyłam, że to tak naprawdę będzie kilka razy tyle drzew i korzeni. Wg mnie to zależy od miejsca, gdzie chcesz taki eksperyment robić, u mnie było mało przestrzeni.
Moja "przyziemna" :) pasja 13:03, 02 gru 2014

Do góry
Jagoda a na czym stanelo jak dowiadywalas sie czy mozna np 3 brzozy wstawic do jednego.dolka i stworzyc wielopienna w ten sposob ? Mozna tak czy sa jakoes przeciwskazania ?
Moja "przyziemna" :) pasja 12:37, 02 gru 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
A tak w ogóle, to podczytuję z zaciekawienie, bo sama mam graby w szpalerze w wąskiej części rabaty i zastanawiam się, co zrobić z płotem, którego jednak nie chcę za nimi widzieć... Cisy chodziły mi po głowie, ale ostatnio poważnie zaczęłam myśleć o zwykłym zimozielonym bluszczu, który potrafi stworzyć naprawdę fajną przesłonę. Nie zabiera miejsca, a jednak jest zielonym tłem...

A wiesz, że ja też myślę o bluszczu? szczególnie na tę całkiem wąską część, gdzie innej rośliny nie wetknę na bank... Bluszcz ma ładny kolor nawet teraz. U mojego Kuzyna pięknie rośnie w cieniu i ma wielkie liście. Tylko nie wiem, jak on będzie się układać na siatce.

Dziękuję za foktki . Piękne te brzozy... szkoda, że nie udało mi się kupić tych wielopiennych, bo bardzo oryginalnie wyglądają .
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:15, 01 gru 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)
Pięknie i zielono u Ciebie , rośliny iglaste to jednak wielki plus, zawsze stroniłem od nich, a teraz żałuje, brak mi ich w ogrodzie. Swoje piękno odkrywają jak milkną liściaste i byliny.

Zawsze możesz jeszcze posadzić coś iglastego, ja od zawsze lubiłam iglaczki, ale jak tworzyłam własny ogród, to wiedziałam już, że ogród będzie mieszany, rosną u mnie w przewadze, klony, magnolie i brzozy, ale też buki, graby, wierzby, catalpy, wiśnie i jabłonie ozdobne, obok kwitnące krzewy, kaliny, krzewuszki, lilaki, derenie kwieciste.
Rosną też modrzewie, mam tylko te szczepione ze względów znanych większości ogrodnikom, specjalnie nie wprowadzałam pospolitych, żeby nie narażać świerków.

Lubię ich zielone czupryny

Tutaj jeszcze w towarzystwie astrów

Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:08, 30 lis 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Gosiu - Twoje ostatnie kwiatki piękne, ale... te brzozy z górami w tle... bajka!

Ten widok mnie też oczarował
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:07, 30 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Piękne widoki a ten mi się najbardziej podoba, lubię brzozy. Fajnie że masz chociaż widok na białą zimę bo ta szara i mrożna jest okropna. Pozdrówka dla Ciebie i oczywiście Krzysia.

W dolinach szarawo ale trzeba patrzyć wysoko i wtedy wszystko piękniejsze
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:41, 30 lis 2014

Do góry
Gosiu - Twoje ostatnie kwiatki piękne, ale... te brzozy z górami w tle... bajka!
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:04, 30 lis 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Dzisiejsze zmrożone góry

Piękne widoki a ten mi się najbardziej podoba, lubię brzozy. Fajnie że masz chociaż widok na białą zimę bo ta szara i mrożna jest okropna. Pozdrówka dla Ciebie i oczywiście Krzysia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies