Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Pszczelarnia 21:02, 28 sty 2015

Gabrysiu, nihil contra naturam. I dlatego mój miskant posadzony za blisko derenia z nim nie wygra.

Czekam na kwitnienie kalin. I żałuję, że nie mam aż tyle miejsca na zwielkrorotnioną liczbę oczarów.
Urszulla 21:21, 28 sty 2015

Wyrazy sympatii okazji 500
wybacz że bez fotki.
Gabriela 23:28, 28 sty 2015

vita napisał(a)

Jesienią wysiałam modraka morskiego, jak siew się powiedzie, to służę
Dzwony pierwsza klasa
Pozdrawiam.

No i to są dwie dobre wiadomości dla mnie: pierwsza że się znowu pojawiasz, a druga że jest cień nadziei na modraka do jedzenia.

Dziękuję za świętalne fotki.
Tak patrzę, że się tu zalogowałam 25 lutego cztery lata temu, w 2011. A myślałam że to było później. Mój pierwszy post był w dziale o angielskich różach, dobrze to pamiętam.
Kwiatki kwiatkami, ale nie mielibyście ochoty na truskawki?

Gabriela 23:36, 28 sty 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysiu, nihil contra naturam. I dlatego mój miskant posadzony za blisko derenia z nim nie wygra.

Czekam na kwitnienie kalin. I żałuję, że nie mam aż tyle miejsca na zwielkrorotnioną liczbę oczarów.

No nihil, nihil.
Kaliny chyba wytrzymują mokro i derenie też, więc są w planie na byłym Mordorze. Ale tam przede wszystkim brzozy, żeby wyciągały wilgoć.
A co do oczarów, to odkryłam w trzecim sezonie uprawy, że trzeba im obrywać przekwitłe kwiaty i nie dopuszczać do zawiązywania się orzeszków, bo inaczej bardzo słabo wiążą pąki kwiatowe na przyszły rok. I właśnie dlatego jeden odpoczywał rok temu, a w tym roku też jeden, właśnie ten, który pięknie zakwitł rok temu wszystkimi swymi gałązkami, w liczbie trzy na krzyż.
Pamiątka sprzed dwóch lat.

Agania 09:33, 29 sty 2015

Ja też nigdy nie obrywałam przekwitłych kwiatostanów, dobrze, że o tym wspomniałaś, bo teraz o tym nie zapomnę, dziękuję za truskaweczkę....pyszna
hanka_andrus 11:00, 29 sty 2015

Częstuję się, dziękuję! Oczar piękny czy obecny czy latosi.
Gabriela 11:18, 29 sty 2015

Haniu, obecny jest na zdjęciach tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/919-ogrod-w-budowie-nieustajacej?page=499

Śnieg mu nie zaszkodził wcale, więc kawałeczek ogrodu mi kwitnie.
mira 12:18, 29 sty 2015

W karnawale to pasuje szampana łyknąć i truskawka na przegrychę oczywiście.

U mnie było bardzo mokro w jednym miejscu i tam posadziliśmy brzozy i zrobiły swoje ale teraz mam z woda grubszy problem i tylko drenaż musi być niestety.
Gabriela 13:14, 29 sty 2015

Czekają na mnie brzozy u Aganii. Mam nadzieję, że choć częściowo połkną wodę z podpowierzchniowych źródełek, które u mnie płyną, mimo drenażu.
U mnie stosunki wodne w górnej części ogrodu się zmieniły. Widzimy to po studni, z której woda od lata wystarcza bez ograniczeń na dwa domy i ciągle jest prawie pełna, co wcześniej nigdy nie miał miejsca.
Pszczelarnia 13:38, 29 sty 2015

Wieczorem wpadnę z kwiatkiem na imprezę truskawkowo-szampanową.