jeśli głęboko posadzone to oczywiście odgrzeb nasadę pnia. Nie przemarzną korzenie, no chyba że odkopiesz całkiem, z umiarem to rób, wyłącznie w przypadku, jeśli są zakopane za głęboko. Mokro - przyczyną gnicia nasady pnia może być.
Jeśli chodzi o świerki serbskie - jest wśród świerków odmiana 'Nana' - karłowa, która bardzo wolno rośnie, a pozostałe różnice w wyglądzie igieł wynikają ze sposobu uprawy, czy to siewka (genetycznie się mogą różnić). Także w jakich warunkach są uprawiane, czy cięte czy nie itd. czy nawożone czy miały wodę, czy suszę.
Nie są to różne odmiany, bo tych odmian po prostu nie ma.
Jak wsadzisz w jednakowe warunki, powinno się wszystko wyrównać.
Nie jutą - raczej siatką specjalną na skarpy, ale skarpę należy tak uformować, aby nie trzeba było jej niczym zabezpieczać. Ważne jest pokrycie roślinnością, której korzenie zwiążą skarpę.
Albo budujesz takie murki. To ten sam ogród, nasza realizacja i projekt.
W takim razie będę zawsze pryskać (w razie potrzeby) po dwóch tygodniach od nawożenia i dwa tygodnie przed nawożeniem (nawóz sypie co 4 tygodnie).
Bo raczej nie jest możliwe nie nawożenie trawnika w jego okresie wegetacyjnym.
Czy posadzenie szmaragdów co 80 cm patrząc przyszłościowo jest ok?
Zapytam jeszcze przy okazji o identyfikację cyprysika bo chciałam posadzić na rabacie ale nie wiem jaki to gatunek i jaki wyrośnie, zadałam pytanie w rozpoznawaniu iglaków ale nikt nie odpowiedział
Podstawową sprawą jest to, że masz źle zaprojektowane nawadnianie, czyli pokrycie trawnika wodą ze zraszaczy nie jest równomierne. Postaw szklanki/kubki, cokolwiek przed podlewaniem i zobacz, ile cm wody spadnie do każdego kubka po zakończeniu podlewania. Być może tutaj jest martwe pole, pomimo chodzącego zraszacza wody jest mało
Trawnik w tej chwili potrzebuje około 15 l wody na 1 m2 powierzchni, aby się odbudować. Trawnik jest zasuszony i dokładanie kolejnego zraszacza nie wiadomo czy coś da, bo spadnie ciśnienie wody w tej sekcji, więc pozostałe będą miały mniejszy zasięg i kółko się zamyka
Żaden Topsin nie pomoże, ani krótsze koszenie, krótsze to tylko może zaszkodzić, raczej dłuższe bym zalecała.
Dziękuję Ci za pomoc Danusiu.
To plan,którego się trzymałam od dawna. Nie wymyśliłam nic innego,a mam jakieś 30 doniczek z żurawkami,i inne rośliny. Żałuję,że wcześniej nie zadałam tu pytania bo żadnej alternatywy nie mam.
Zdj tuj wyślę później