Czy posadzenie szmaragdów co 80 cm patrząc przyszłościowo jest ok?
Zapytam jeszcze przy okazji o identyfikację cyprysika bo chciałam posadzić na rabacie ale nie wiem jaki to gatunek i jaki wyrośnie, zadałam pytanie w rozpoznawaniu iglaków ale nikt nie odpowiedział
Podstawową sprawą jest to, że masz źle zaprojektowane nawadnianie, czyli pokrycie trawnika wodą ze zraszaczy nie jest równomierne. Postaw szklanki/kubki, cokolwiek przed podlewaniem i zobacz, ile cm wody spadnie do każdego kubka po zakończeniu podlewania. Być może tutaj jest martwe pole, pomimo chodzącego zraszacza wody jest mało
Trawnik w tej chwili potrzebuje około 15 l wody na 1 m2 powierzchni, aby się odbudować. Trawnik jest zasuszony i dokładanie kolejnego zraszacza nie wiadomo czy coś da, bo spadnie ciśnienie wody w tej sekcji, więc pozostałe będą miały mniejszy zasięg i kółko się zamyka
Żaden Topsin nie pomoże, ani krótsze koszenie, krótsze to tylko może zaszkodzić, raczej dłuższe bym zalecała.
Dziękuję Ci za pomoc Danusiu.
To plan,którego się trzymałam od dawna. Nie wymyśliłam nic innego,a mam jakieś 30 doniczek z żurawkami,i inne rośliny. Żałuję,że wcześniej nie zadałam tu pytania bo żadnej alternatywy nie mam.
Zdj tuj wyślę później
Przy domu obowiązkowa jest opaska min. 30-40 cm - z kostki, lub krawężnika i grysu/kamyczków.
Rabatę robi się poza obszarem spadania śniegu, bliżej domu, śnieg zwykle spada nieco dalej, trzeba to oznaczyć zimą.
Nie ma sensu przygniatania jakichkolwiek roślin.
Szmaragdy -0 pokaż zdjęcie jak to wygląda. Z reguły takich odstepów nierównych na 5 cm się nie koryguje, szkoda czasu,.
Dardzo dziękuję za te wskazówki. Jeszcze nam pytanie czy zostawić zywotnik Aurea Nana między wiśniami? I czy od wiśni Amanowawa nie byłyby lepsze jakieś drzewa kolumnowe o bordowych lisciach?
Tutaj należałoby posypać trawnik żyzną ziemią (nie torfem) i przegrabić oraz dosiać nasiona. Podlewać. Ja bym teraz dała nawóz do trawników normalny ostatni raz. A pod koniec września jesienny.
Niekoniecznie, bo taniej mieszanki musisz wysiać dużo więcej, jeśli chodzi o kilogramy i wydasz podobnie. To pozorna oszczędność. Gala jest wydajna i nie zrujnuje na pewno. Zrujnuje cię wydawanie pieniędzy na coś, co jest kiepskiej jakości i nie da efektu ładnego trawnika.
Gala Rasen siejesz jak pamiętam z kursu - 10 kg / 500 m2.
Tania trawa 10 kg na 200 m2.
Czyli porównując - Gala 0,58 zł/m2 a tania 0,60 zł/m2. Czy warto kupować tanie? Nie.
Nieważna cena za 1 kg, ważna wydajność.
Często "dopychaczem" tanich mieszanek jest wiechlina roczna, ma jsnozielone listki i cięgle kwitnie, oraz tworzy nasiona. Takiego trawnika na pewno nie chcesz.
ten drugi wydaje się lepszy. Trawy możesz przy pniu po dwie posadzić i Bronsita nie takim ciurkiem i rządkiem, bo to niedobrze wygląda. Ale ogólnie super jak na amatora. Gratulacje.
Pomiędzy hortensjami nie sadź jałowca, bo hortensje go zabiją i spowodują że nie będzie rósł. Cień itd, zagęszczenie.
W tym właśnie miejscu posadź katalpę.
Z turzycą Bronsita ładnie się komponują niskie rozchodniki o ciemnofioletowych listkach.
Bronsita jest niższa od Carex buchananii, do tego z kolei pasują jeżówki np. 'Delicious Candy'. Wtedy nie dawaj czerwonych jeżówek przy perowskii, w oggóle nie pasują do perowskii.Do perowski pasuje Aster x frikartii 'Monch' - inny odcień niebieskiego albo Salvia nemorosa 'Caradonna'- ciemniejsza.
Dziekuję raz jeszcze za odzew. Mam takie pytanie, czy z lewej strony rabaty - przed rozplenicami zmiescilabym jedna katalpę (bardzo mi się podobają!) lub wiąz Werdei? Czy Bedzie tego za dużo? Czy na słońcu poradzą sobie begonie? Ewentualnie co mogłabym posadzić obok Bronsity całorocznego?
Dziękuję za odpowiedź. Tylko moje pytanie- czy chodzi o jednego świerka serbskiego czy o cały żywopłot z niego. Jeśli chodzi o pojedyncze drzewo- czy to nie będzie za blisko budynków? Myślałam jeszcze o grujeczniku japońskim jako krzewie, tylko tam chyba nie będzie się ładnie przebarwiać (brak pełnego słońca).
Nie pryskaj co chwila, bo się zatrujesz tymi opryskami. Są egipskie upały, gorąco, hortensje nie ukorzenione, liście duże, transpiracja duża, no trudno mieć idealne hortensje w tych warunkach. Nie masz żadnego szkodnika. Wysoka temp. i słońce pali.
Te oprzędy to pająk łapie muchy w swoje sidła i w żadnym wypadku roślinie to nie szkodzi. Bardziej chyba szkodzą opryski. Ustaw w cieniu, podlewaj i czekaj a w następnym roku będą ok. Teraz to już to nie minie, aż liście opadną.