Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 18:28, 22 sie 2018

Do góry
Nie ma wyjścia, rabata musi być poszerzona, nie ma innej opcji. Jest za wąska
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:26, 22 sie 2018

Do góry
Wiaan napisał(a)

Danusiu dziękuję za odpowiedź, zajmę się najpierw częścią, którą chcę przysłonić jak najszybciej i wtedy konsekwentnie pociągnę dalej, to będzie wykładnikiem i tutaj oczywiści także prosze o poradę
Prostopadłe ogrodzenie to beton sąsiada i tutaj chciałabym zastosować taki układ roślin jak załączam: cisy, które będą cięte tak aby utworzyły ładną ścianę wysuniętą do przodu i wycofane tuje szmaragd pomiedzy ścianami cisowymi 4-6szt(jak urosna także cięte na równo).Ma być ład i porządek Scianki cisowe będą 3-4szt. na długości 29m, w narożniku na końcu posadzę świerk serbski i tam też będzie rabata iglasto - hortensjowa.
Mam zamysł ogrodu nowoczesnego i stąd takie ścianki. Inny pomysł to tuje i dla przełamnia dodane brzozy zwisające 3-4szt szt na całej długości i podsadzone rzędami wrzosów ściółkowane korą.Załączam zdjecie ogrodzenia z narysowanymi cisami i dwie fotki z pomysłami... Będę wdzięczna za opinie czy wogóle to pasuje.

Ja bym posadziła drzewa, ale to moje nie jest nowoczesne.
Ale pomimo to, pokażę

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:20, 22 sie 2018

Do góry
Lipka napisał(a)

Posadź świerki serbskie, bo ten dom faktycznie wisi nad waszym ogrodem i nie sposób.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:18, 22 sie 2018

Do góry
agata76 napisał(a)

ten drugi wydaje się lepszy. Trawy możesz przy pniu po dwie posadzić i Bronsita nie takim ciurkiem i rządkiem, bo to niedobrze wygląda. Ale ogólnie super jak na amatora. Gratulacje.
Opuchlaki 18:09, 22 sie 2018

Do góry
Nie mam problemu z wypatrzeniem opuchlaków, nawet wpadają do łazienki przez okno dachowe i łażą po zewnętrznych ścianach domu. Dopiero co ubiłam jednego miotłą.

Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 18:07, 22 sie 2018

Do góry
Tak, u mnie zimują, a nawet puszczają "wąsy" i jest ich teraz całe mnóstwo (truskawki).
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:44, 22 sie 2018

Do góry
Plastikowymi albo takim drucianym wachlarzem. Jest też ręczny wertykulator

Takie coś

O takie coś mi chodziło.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:38, 22 sie 2018

Do góry
Ja się też pod tym nie podpisuję, dawkę nawozu jesiennego tylko raz bym polecała. We wrześniu.

Także nie polecam przedsiewnego nawożenia ziemi, zanim posiejesz trawnik. Ale to moje zdanie w tym temacie.
Zgniły trawnik 17:37, 22 sie 2018

Do góry
Teraz jedynie skosić, wydrapać zgniłe, żeby zrobić miejsce dla tych jeszcze zdrowych i żywotnych siewek. Jeśli torf przygniótł siewki to mógł być przyczyną.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:46, 22 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Od tego, co posadzisz z przodu zywopłotu/przesłony zależy co zastosować na żywopłot i w jakim celu. Tutaj nie da się doradzić, bo to wymaga głębszej analizy, co może być za płotem, i co i jak będziesz robić z rabatami.

Loteria, co by było gdyby/... ja nie umiem doradzić w tej sytuacji

Danusiu dziękuję za odpowiedź, zajmę się najpierw częścią, którą chcę przysłonić jak najszybciej i wtedy konsekwentnie pociągnę dalej, to będzie wykładnikiem i tutaj oczywiści także prosze o poradę
Prostopadłe ogrodzenie to beton sąsiada i tutaj chciałabym zastosować taki układ roślin jak załączam: cisy, które będą cięte tak aby utworzyły ładną ścianę wysuniętą do przodu i wycofane tuje szmaragd pomiedzy ścianami cisowymi 4-6szt(jak urosna także cięte na równo).Ma być ład i porządek Scianki cisowe będą 3-4szt. na długości 29m, w narożniku na końcu posadzę świerk serbski i tam też będzie rabata iglasto - hortensjowa.
Mam zamysł ogrodu nowoczesnego i stąd takie ścianki. Inny pomysł to tuje i dla przełamnia dodane brzozy zwisające 3-4szt szt na całej długości i podsadzone rzędami wrzosów ściółkowane korą.Załączam zdjecie ogrodzenia z narysowanymi cisami i dwie fotki z pomysłami... Będę wdzięczna za opinie czy wogóle to pasuje.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:52, 22 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Te bordowo, czerwone kwiaty też mam ale nie są tak wysokie. Piękne widoczki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:00, 22 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z ręką na sercu muszę się przyznać, że w realu łąka jest o wiele piękniejsza bo się rusza i faluje i kolory się przenikają. Widać różne wysokości kwiatów i ta delikatność porusza bardzo. Zdjęcie to tylko płaska fotografia.

Pani Daniusiu, jestem pod wielkim wrażeniem!
Łąka zapiera dech w piersiach!

Aż nie mogę się doczekać, jak będzie ewoluować co roku.

Miłego dnia!
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:21, 22 sie 2018

Do góry
Tam gdzie siatka zrób wertykulację ręcznie plastikowymi grabkami lub wertykulator na najwyższy możliwe ustawienie, ale sprawdź najpierw jak głęboko sięga w grunt. Jeśli głębiej niż siatka, nie rób mechanicznie, a ręcznie grabiami.
Zgniły trawnik 07:13, 22 sie 2018

Do góry
Za duża dawka nasion moim zdaniem (siewki nie mają miejsca aby się rozwijać) i szereg innych błędów (być może za mokro, podlewanie wieczorem, a nie rano), które będą się ciągnęły cały czas aż wygnije to co ma wygnić.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:01, 21 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Buk o złocistych liściach lub miłorząb, który przebarwia się na żółto.

Dekuji
Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji 23:42, 20 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostatnio robiliśmy pielęgnację tego ogrodu (czyszczenie RH, cięcie kantów) i ogólnie porządki.
Dodaję kilka aktualnych fotek z tego przedogródka - ogród nowoczesny (front stylizowany na japoński, ale w nowoczesnym wydaniu)..

Witam, czy mogę dowiedzieć się co rośnie przed rododendronami? czy to bukszpan?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:40, 20 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Agatko, to jest tak nieczytelne, że nie mam tyle czasu na rozszyfrowanie
Zrób rzut z góry, rośliny w formie kółek. Pomaluj na kolory, wtedy ja nie będę musiała tego robić. A tak, no nie mam tyle czasu niestety

Dziękuję uprzejmie za odpowiedź.
W załączeniu zdjęcie rabaty i dwóch przymiarek do jej zagospodarowania. Jak pisałam na str. 818 to rabata słoneczna. Obecnie rosną na niej trzy hortensje Polar Bear a między nimi płożący jałowiec, który zakrywa wieko studzienki odprowadzającej deszczówkę.
Proszę o wszelkie sugestie i ukierunkowanie do działania.
Pozdrawiam Agata

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:46, 20 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja w ogóle nie robię dla klientów drzew na przemian, nie lubię takiej kompozycji w dodatku na jednej wysokości, a to dlatego, że na pstrokatym tle nie da się zaplanować ładnej kompozycji piętra średniego i niskiego.

I czy będą w rzędzie, czy na przemian - dla mnie nie ma to znaczenia bo tak mi się nie podoba. Chyba że czerwone będą niskie, wtedy to już inaczej będzie wyglądało, piętro średnie będzie czerwone a wysokie - zielone ot dlaczego chcę na różnej wysokości

Dziekuje Ci bardzo Danusiu, za ta szczera odpowiedz.

Bylam pewna, ze nie bedzie to pstrokato wygladalo, gdy w dolnym pietrze posadzilabym, cos w kolorach sliwy i laurowisni :-/

Ale wiem, ze ty masz dobry gust, i ze nie bez powodu mi od tej kompozycji odradzasz

Laurowisnie juz kupilam, wiec zastanowie sie, co by tam innego jeszcze posadzic i zrobie nowy plan

Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:05, 20 sie 2018

Do góry
Odnośnie hortensji, to nie jest dobra pora na przesadzanie, są upały. Przesadź pod koniec września.
Jardin des Lianes 19:55, 20 sie 2018

Do góry
No i pięknie jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies