ten drugi wydaje się lepszy. Trawy możesz przy pniu po dwie posadzić i Bronsita nie takim ciurkiem i rządkiem, bo to niedobrze wygląda. Ale ogólnie super jak na amatora. Gratulacje.
Nie mam problemu z wypatrzeniem opuchlaków, nawet wpadają do łazienki przez okno dachowe i łażą po zewnętrznych ścianach domu. Dopiero co ubiłam jednego miotłą.
Teraz jedynie skosić, wydrapać zgniłe, żeby zrobić miejsce dla tych jeszcze zdrowych i żywotnych siewek. Jeśli torf przygniótł siewki to mógł być przyczyną.
Danusiu dziękuję za odpowiedź, zajmę się najpierw częścią, którą chcę przysłonić jak najszybciej i wtedy konsekwentnie pociągnę dalej, to będzie wykładnikiem i tutaj oczywiści także prosze o poradę
Prostopadłe ogrodzenie to beton sąsiada i tutaj chciałabym zastosować taki układ roślin jak załączam: cisy, które będą cięte tak aby utworzyły ładną ścianę wysuniętą do przodu i wycofane tuje szmaragd pomiedzy ścianami cisowymi 4-6szt(jak urosna także cięte na równo).Ma być ład i porządek Scianki cisowe będą 3-4szt. na długości 29m, w narożniku na końcu posadzę świerk serbski i tam też będzie rabata iglasto - hortensjowa.
Mam zamysł ogrodu nowoczesnego i stąd takie ścianki. Inny pomysł to tuje i dla przełamnia dodane brzozy zwisające 3-4szt szt na całej długości i podsadzone rzędami wrzosów ściółkowane korą.Załączam zdjecie ogrodzenia z narysowanymi cisami i dwie fotki z pomysłami... Będę wdzięczna za opinie czy wogóle to pasuje.
Tam gdzie siatka zrób wertykulację ręcznie plastikowymi grabkami lub wertykulator na najwyższy możliwe ustawienie, ale sprawdź najpierw jak głęboko sięga w grunt. Jeśli głębiej niż siatka, nie rób mechanicznie, a ręcznie grabiami.
Za duża dawka nasion moim zdaniem (siewki nie mają miejsca aby się rozwijać) i szereg innych błędów (być może za mokro, podlewanie wieczorem, a nie rano), które będą się ciągnęły cały czas aż wygnije to co ma wygnić.
Dziękuję uprzejmie za odpowiedź.
W załączeniu zdjęcie rabaty i dwóch przymiarek do jej zagospodarowania. Jak pisałam na str. 818 to rabata słoneczna. Obecnie rosną na niej trzy hortensje Polar Bear a między nimi płożący jałowiec, który zakrywa wieko studzienki odprowadzającej deszczówkę.
Proszę o wszelkie sugestie i ukierunkowanie do działania.
Pozdrawiam Agata