Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z zegarem 09:52, 19 sie 2024

Do góry
Aga wróciłam raz jeszcze do fotek, twoja przestrzeń robi wrażenie!!!
Nie tylko bujne nasadzenia ale też darmowe i tak rozległe spektakle na niebie, coś niesamowitego.
Kawał pola, ogrom pracy, ale możesz być dumna Aguś.
Mam nadzieję, że wrzesień będzie łaskawy i pozwoli mi zobaczyć to cudo

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:39, 19 sie 2024

Do góry
Kasiu ostatnie twoje fotki i Ani pokazują niesamowite kadry.
Nowa część wyszła z niemowlęctwa i weszła w okres czarującego dzieciaka
Tempo dojrzewania mega szybkie, niektóre drzewa w tym roku o krok od nastolatka
Bardzo podobają mi się twoje kompozycje, kilkuletni ogród pokazuje jak fajnie to wszystko ułożyłaś.
Na zdjęciu zrobionym przez Anię cała kompozycja jest jak obraz...
I wiem co czujesz mając światłocienie Radocha na maksa

anpi napisał(a)
Bylinowa łąka 09:39, 19 sie 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Sylwia musiałam tylko samochody zamalować.
To jest mój widok z okna. Najbardziej lubię wersję wiosenną z tulipanami i żonkilami.
Ten trójkąt gołej ziemi niestety musi zostać, bo czasem samochody podjeżdżają pod samą klatkę, a od czasu kiedy postawili stojak na rowery przy wejściu, to już się na kostce nie mieszczą.
Na rabatce rosną dwa duże klony, co widać na kolejnym zdjęciu i przez jest tam bardzo sucho. No i korzenie przeszkadzają.

Trochę dalej. Tą drugą rabatkę obsadzamy wspólnie z sąsiadką z drugiej klatki. I podobna sytuacja - samochody zajeżdżają pas trawy przy kostce, ze względu na stojak na rowery. Nie wiem co by dało radę tam rosnąć. Karmnik ościsty?

Z lewej strony klatki podsadziłam krzewuszkę (spółdzielnia) bodziszkiem (ja). Jest praktycznie bezobsługowo i co ważniejsze nawet w upały nie wymaga podlewania, bo bodziszek zacienia i ziemia tak nie wysycha. Jedynie ten fragment koło znaku musiałam kilka razy obsadzać, bo był zadeptywany. Zresztą widać jeszcze fragment gołej ziemi. Bodziszek go w końcu zarośnie, a małych sadzonek nie było widać.

Gosiu, poświęceniem jeet obsadzać tereny przy bloku a na takie trudne miejsca mam w zanadrzu tylko jedną roślinę- trzmielinę to biało- zielona ma postać bardziej płażàcą, może na obrzeżu by dię sprawdziła, jak oczywiście nie będzie się po niej jeździć
Karmnik też delikatny. Jedynie pas kamyków, tak myślę się sprawdzi.
Ktoś kiedyś powiedział, że tam gdzie ludzie wydeptują śieżki oło bloków, bo robią skroty sobie, tam trzeba zrobić kostkę i będzie spokój.
Powinnie poszerzyć i wykoskować równo z tym miejscem dla rowerów. Albo zrobić cały szeroki pas jako parking rowerowy. Ale głupio tak komuś rządzić
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:24, 19 sie 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Chyba nigdzie nie występuje taki duet jak krwawnica( tereny podmokłe) i trzcinnik piaskowy( jak sama nazwa wskazuje z piaszczystych terenów), a u nas ten duet sam się stworzył.

Ciekawa sprawa

Prosa są dla mnie tegorocznym odkryciem, mam 2 odmiany i plany na nie ciekawe jakie warunki będą preferowały, mam kilka stanowisk na nie, najtrudniejsze pod murem. Ale jeśli u Ciebie w łące daje radę to może uda się.
Zieleń, drewno i antracyt 09:09, 19 sie 2024

Do góry
antracyt napisał(a)
Przeczytałam u Judith o suszy, wyjazdach, podlewaniu i mam podobne rozterki ogrodowe. Tym razem nie było mnie trochę ponad tydzień w domu, szklarnię, donice, warzywa i skrzynię kwiatową regularnie podlewali sąsiedzi. Te części całkiem nieźle zniosły upały, niestety spora część prezentuje się dużo gorzej.
Grujecznik, śś, część drzew owocowych i kilka rabat dosłownie pogubiło liście lub uschło. Mężaty niepotrzebnie przed wyjazdem skosił trawę na starej części. Tam gdze jest koniczyna nadal jest zielono, ale w innych miejscach mam ściernisko.

Na nowej części, o dziwo, murawa bez cięcia sobie poradziła i nawet koloru nabrała

Od wczoraj lałam prosto z węża pod wszystkie drzewa. Na ile to starczy?

Zuza, klimat się nam zmienia i myślę, że trzeba się dostosować. Kiedyś przeczytałam radę do której się stosuję, że drzewa owocowe należy podlewać rzadko, ale obficie aby korzeniły się głębiej. W czasie suszy podlewam co 2 tygodnie wiadrem wody pod drzewo. Po paru latach już radzą sobie same lepiej lub gorzej. Warto też wybierać silnie rosnące podkładki aby drzewo mogło rozwinąć silny system korzeniowy.
Kaszubskie piaski 08:57, 19 sie 2024

Do góry
Zuza, rdest też mnie zaskoczył. Fakt, posadzony z dodatkiem hydrożelu na rabacie półcienistej, która jest najczęściej podlewana. Jednak inne rośliny nie przyrastają u mnie w takim tempie z małej sadzonki.

Jesień idzie...

Glina i zielsko 08:17, 19 sie 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Takie malutkie limelighty posadziłam w przedogródku. Wyszły krzaki co 110 i dawałam dwa do dołka. Za jakieś 2 sezony powinnam mieć fajny gęsty szpaler.

Pomiędzy krzakami są tulipany i trzeba dosadzić.

malutkie...u mnie tez takie były sadzone i jestem mile zaskoczona wzrostem
Za drzwiami do ogrodu... 07:48, 19 sie 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Aniu, przepraszam że dopiero teraz ale kolejny weekend odwiedzin ogrodowych pochłonął mój cały czas.
Bardzo dziękuję za wizytę i prezenty. Jak to fajnie poznać się na żywo. Pasja ogrodowa łączy w niesamowity sposób.
Gratuluję też nagrania do programu. Tak wspaniały ogród trzeba pokazywać. Jesteś mistrzynią w dekoracjach. Podziwiam. No i ten twój warzywnik, niesamowite wrażenia.

Jeszcze pytanko co do zdjęcia zacytowanego, to jest rutewka delavaya?
Za drzwiami do ogrodu... 00:39, 19 sie 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
O tak Ania do niedościgła mistrzyni dekoratorska. Artystyczna dusza z niej
Wątek Ani sobie oglądam od czasu do czasu żeby się choć troszkę zainspirować i oko nacieszyć

Bardzo mi miło! Ja się inspiruje, ty się inspirujesz i i tak się nakręcamy wzajemnie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 00:19, 19 sie 2024

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi 00:16, 19 sie 2024

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi 00:12, 19 sie 2024

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi 00:10, 19 sie 2024

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi 00:06, 19 sie 2024

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi 00:01, 19 sie 2024

Do góry
Kasiu, dopiero dotarłam do Ciebie z relacją zdjęciową Dziękuję za przemiłe spotkanie i możliwość pospacerowania po Twoim ogrodzie. Pięknie go urządziłaś!

Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 23:05, 18 sie 2024

Do góry
Dorota napisał(a)
widok od strony wejścia na ogródek z boku domu (bliźniak)

Przejrzałam Twoje zdjęcia jeszcze raz i już widzę, że między ścieżką a tarasem jest stopień.
Czy różnica poziomu między trawnikiem a tarasem to wysokość tego stopnia? Także tam, gdzie teraz trawnik się unosi.
Na podstawie innych zdjęć wydawało mi się, że ta różnica jest większa.
Ptasi gaj 22:14, 18 sie 2024

Do góry
Bardzo ładnie kwitnie drugi raz Kal na Kilimandżaro.
Nie jest tak ukwiecona jak Watanabe, ale teraz będzie kwitła u mnie do pierwszych przymrozków

Nad oczkiem to nawet brzozy mają liście zielone. Woda paruje więc korzystają z wilgoci.

Dzisiaj sporo ptaków odwiedziło kaskadę kąpiele odchodzą.
Motyle przestały latać. A jak u was ś to
Ptasi gaj 22:03, 18 sie 2024

Do góry
zawitka napisał(a)
U ciebie nie widać wcale że tak sucho u mnie susza na pół metra podlewam miejscowo ale to nie ten efekt.Pieknie masz.

Halinko już u kogoś napisałam owszem jest zielono, ale już rzygam tym podlewaniem.

Wczoraj podlewałam dosyć mocno dzisiaj wszystko wyschło znowu podlewałam.

Dzisiaj o 6 rano podlewałam, pryskam przeciw plamistości róże. Niestety złapały czarna plamistość. Marcinki maczniaka rzekomego i trzeba pryskać.
Pryskam soda mlekiem i mam taki stary wyciąg z grejpfruta dobrego parę kropel Ludwika no i pryskam 2 tydzień reakcja jest.

Nawiozlam dzisiaj ostatni raz azalie i rododendrony. Tuje opryskałam nawozem i podlałam.
Z rana się dobrze robi później przerwa południową i dale podlewanie aby do środy wystarczyło.
Może popada, ale już zwątpiłam w te alerty pogodowe. Jest bardzo sucho. Drzewa tracą liście wszędzie.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:54, 18 sie 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Creme de Cognac i Creme se Cassis te dwie są nowe

Ślicznoty te dwie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:43, 18 sie 2024

Do góry
Zbieram propozycje co to mogłam wysiać. Tabliczki brak. Jakaś dziewanna z tych bardziej dzikich?
Takie plaskate i rozetkowe, że trochę jak chwast wygląda, więc gdyby nie to, że mam tego 4 sztuki to podejrzewałabym, że sie jakieś dziadostwo wsiało samo
Nasiona mam dziewanny białej i austriackiej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies