inka74 wszystko mi się podoba, przeanalizowałam cały plan i wszystkie moje koncepcyjne chciejstwa tu są. Jest i ławka i element wodny i pukt centralny.
1. ławka świetnie - w prawym górnym rogu nie jest mi potrzebny jakiś wiekszy placyk, w pierwotnym moim planie (łukowym) też go nie było, dopiero jak weszłam w linie proste to taki placyk zrodził mi się w głowie, jako kontynuacja/nawiązanie do placyka z lewej strony.
2. Dwie większe rabaty przy tarasie przedzielone szerszą ścieżką, która dzieli ogród na dwie połowy, podobają mi się bardzo, nie ma co ukrywać, że rabata po prawej stronie lepiej wyglada jak nie jest w nią wcięta ścieżka do jednego z dwóch wejść na taras. Lepiej wygląda jak tego wejścia nie ma a tym samym rabatę można dociągnąć do tarasu. Tu miałam najwięcej wątpliwości, ale plusy przeważyły minusy i zrezygnuję z jednego zejścia z tarasu na rzecz jednego szerszego. Mąż tylko poprosił, aby z mnieszej części tarasu (tej za rogiem) było zejście na ścieżkę z boku domu.
3. Placyk w środkowej części - super, cały czas próbowałam znaleźć na swoich palnach centralny punkt (stąd kombinowałam, wprowadziałam koło, łuk). Tam widzę jakiś wyższy topiar albo rzeźbę, fontanna raczej nie, ponieważ element wodny jest gdzie indziej. Chyba że na placyku dać fontannę a tam gdzie element wodny dać np lustro.
4. ścieżka prowadząca do elemetu wodnego - ściany wody, podoba mi się jak dzieli część ogrodu na prawą i lewą stronę i prowadzi dokądś (tzn. właśnie do ściany wody). Zupelnie nie pprzyszło mi to do głowy, a wyglada świetnie.
5. Największy a właściwie jedyny kłopot mam z lewą częścią (placyk, leżaki), dlatego że nie wiem co chcę albo co będzie mi bardziej potrzebne a co zbędne. Może masz rację, że taras duży i może być tak że rzadko ktokolwiek będzie z nich korzystał. Może faktycznie zrobić tam huśtawkę albo jakieś siedziska (fajny pomysł). Z drugiej strony na tym placyku można byłoby zamiast leżaków postawić palenisko. Sama nie wiem co zrobić z tym miejscem.
6. Donice wkomponowane w taras - od początku coś takiego siedziało mi w głowie.
7. Z grabami trafilaś w 10. Lubię je i chciałam dać z boku domu z lewej strony (tam gdzie jest od płotu tylko 3m). Ta ściana budynku jest bez okien i chciałam ją zrównoważyć właśnie grabami. Na moim pierwszym rysunku na wątku tam jest narysowana pergola, ale wydaje mi się że będzie za niska w stosunku do całej gołej ściany. Ale tą częścią zajme sie później.
A mogłabyś narysować jak widziałabyś huśtawkę/siedziska z lewej strony, gdyby zrezygnować z placyka? Tak jak piszesz myślę, że fajnie wygladałoby takie odbicie prawej strony z ławką.
Widzę też na Twoim planie, że poumieszczałaś jakieś nasadzenia w rogach tarasu (drzewa?) I jeszcze coś w prawym górnym i lewym górnym narożniku oraz z boku przy prawej i lewej granicy działki - co to takiego?