Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Liliowo i kolorowo:) 11:19, 23 paź 2018

Do góry
Ponad miesiac Danusiu to strajk? Pokazalabys troche jesieni jesli masz fotki.
Ukojenie 07:24, 23 paź 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Przejezdzalam dzis przez Ler... merl... I byla wyprzedaz roslin.
Chwycilam takiego pieknego cudaka:

Winorosl amurska.

Bardzo ladne pnacze bardzo dekoracyjne. Moj krzak co roku podcinam. Mam go ok 6 lat rosnie i pnie sie jak oszalaly. U mnie rosnie na siatce od parkanu przemieszany z bluszczem zwyklym i winorosla japonska ktora dla odmiany ma jesienia cytrynowe liscie i duzo owocow granatowych sa jadalne ale bardzo kwasne.
Niektore liscie amurskiej u mnie maja nawet 30 cm srednicy.
Mirkowy ogród (początki) 01:03, 23 paź 2018

Do góry
Mirka. Pisze ponownie co sie dzieje. Jak budowa, co w krzakach piszczy?
...uDany ogród 22:14, 22 paź 2018

Do góry
A ja u ciebie Danusiu w tej mgle na tym lezaczku pod ta trawka.
Ogród za grosze 22:12, 22 paź 2018

Do góry
Ewo odpisze, ale nie dzisiaj bo tez bym duzo napisala. Zgadzam sie ze twoimi wywodami.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:07, 22 paź 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
Elu piękne jesienne widoczki serwujesz,a te brzozy takie dziczki czy celowo sadziłaś w ogrodzie.Marzy mi się taki mini lasek brzozowy w rogu działki.Bardzo lubię te drzewa i mam już parę sztuk.

Tak jak prawie wszyscy na tym forum nie mialam pojecia, ze brzozy jak chwasty rosna. Wiec kupowalam durna placac krocie bo i o tym nie mialam pojecia, ze to drogo.
Mam ok 30 brzoz jak widzisz te przy altanie kupowane troche wieksze bo chciałam wieksze drzewa. Te brzozy na ktorych tle rosna 3 szmaragdy to derenbosy, brzozy brunatne podobno, kupowane ze samosiejek po 10 zl kupowane ok 1,5 metra takie witki. Rosna pieknie.
Brzoza sie rozsiewa kazdego roku na skalniaku mam tysiace siewek.
A w doniczkach mam 30 szt bede sadzila do gleby wiosna.

Jak masz miejsce to posadz, szybko rosna. Jak chcesz zagajnik to wez lopate i w pola posadz dziczki. Jak chcesz miec derenbosy czy inna odmiane trzeba kupic.
Brzozy to pijusy i maja ardzo plytki system korzeniowy.

To tyle.
Ptasi gaj 21:52, 22 paź 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Elu i Gosiu, zdjęcia traw i bylin wstawiłam u Dany 9 października
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7407-udany-ogrod?page=508
W sumie 25 zdjęć w większości z trawami.

U nas też popadało. Taki dobry dla roślin 24-godzinny spokojny deszczyk. Szkoda tylko, że namoczył opadłe liście
Wczoraj już chyba ostatniego maślaka znalazłam w ogrodzie.

Kasiu rzut beretem to musialo padac.

Ja w niedziele przegrabilam po deszczu nie bylo tak zle. Ale ja 2 razy w tygodniu grabie wiec nie mam lezacych dlugo lisci.
Nie chce doprowadzic do tego jak w 2016 ze 30 cm lezalo bo deszcz padal potem przyszedl snieg i pod koniec listopada mordowalam sie z liscmi.

Ogladalam trawki jeszcze musze zajrzec i spisac dzieki.
Ogród z uśmiechem 21:47, 22 paź 2018

Do góry
Jolu jak masz gdzie duzo slonca nie zastanawiaj sie tylko posadz tak to Green pillar. Piekne drzewo.
Za drzwiami do ogrodu... 21:45, 22 paź 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Pod naszymi sosenkami,maślaczki

U mnie tez bylo zatrzesienie maslakow pod sosnami. Jaka to radocha przyjechac na dzialke i isc na grzybobranie potem przynosi sie miednice kozlarzy, maslakow, rydze ostatnio sie pojawily i prawdziwki 3 szt mialam.
Za drzwiami do ogrodu... 21:41, 22 paź 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Mirko te kwiatuszki to żeniszki,są jednoroczne ale czasami same się nasiewają.
Mam dwa żywopłoty z jałowców Skyroket,jeden też już ma ze 20 lat,drugi trochę młodszy.Strzyżemy je dość radykalnie jesienią na wysokość i szerokość.Ładnie się potem w ciągu sezonu regenerują.Nie są dodatkowo podlewane,tyle co deszczemCzasem podsypiemy nawozem yara mila lub jakimś do iglaków
Ja tam jestem z nich jak narazie zadowolona)Dają sobie radę na naszej piaszczystej ziemi.

Tu na zdjęciu zaraz po podstrzyżynach, ten starszy.Wiosną będą nowe przyrosty i pięknie pozielenieje oczywiście srebrzysto- niebieską zielenią

Aniu bardzo ladny jalowiec. Widzialam nie dawno. Przejezdzajac jak ktos obcinal jalowce tez przy parkanie bardzo radykalnie jestem ciekawa jak beda wygladac w przyszlym roku.
Ten grzybek fajnie wyada to wierzba?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:28, 22 paź 2018

Do góry
Ewka tak u mnie to tulipanowiec kolumnowy tez batdzo piekny tak sie zastanawiałam jakby posadzic deba i tulipanowca razem i zapleść jaki bylby efekt. Pewnie cudowny. A moze zrobie taki eksperyment.

Widzisz tez jestes zadowolona z deba. Liscie maja codziennie inny kolor.
Przebarwienia cudowne.

Ambrowca tez kupilam w tym roku, kazdy lisc inny od ciemnego brazu do czerwieni. Mam nadzieje, jak sie zadomowi bedzie dobrze rosl.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:27, 22 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
A na co wplywaja te gwozdzie oprocz rdzewienia i ph, co to daje. Moze tez zaczne wbijac.

To chyba szkoła Bogdzi - robię wszystko żeby zmienić kolor kwiatów - zwykle ludzie chcą mieć niebieskie a nie różowe i to ma działać a ja chcę mieć nie różowe a czerwone bo takie kupiłam i wyczytałam że ph decyduje o kolorze waśnie - powbijałam już rdzewieją a efekt ocenię za rok lub dwa - choć poza gwoździami daję ściółkę z igieł sosnowych co też się może przyczynić

nie chcę takich różowych, chcę żeby były ciemniejsze

Ptasi gaj 21:19, 22 paź 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Elu, piękne widoki pokazujesz Te dęby to jakie? Green Pillar?

Jolu tak to Green Pillar. Bardzo jestem zadowolona.
Ptasi gaj 21:15, 22 paź 2018

Do góry
Irga Julianem

Ptasi gaj 21:11, 22 paź 2018

Do góry
Kilka fotek wczorajszych

Ptasi gaj 13:32, 22 paź 2018

Do góry

U nas dosyc sporo padalo byly momenty, ze lało i to jak.

U mnie nadal susza, w piątek ledwo pokropiło. Często podlewam, bo tuje przesadzone, więc mus a na rabatach popiół i wszystko by uschło. Wczoraj dziecko z obrzydzeniem sadziło tulipany ok. 200 szt. i czosnki niskie. Główkowate tak się rozmnożyły, że kazałam wrzucić do dołków i te większe przekręcić piętką w dół, reszta niech sobie radzi sama. Oczywiście znów się nasłuchałam, że nie chciała mieć ogrodu i nigdy nie będzie w nim robić. Zaproponowałam powrót do Wa-wy i mieszkanie w kołchozie, bo jak się mieszka na wsi to trzeba cokolwiek w ziemi robić. Część róż już obcięłam, bo straszyły plamistością i mączniakiem. Wory z liśćmi z orzecha stoją spakowane, pozostałe jak spadną z drzewek owocowych pójdą na kompost ..... jak ktoś się zlituje i zgrabi je. I chyba tyle z jesiennych porządków, jak zdrowie pozwoli to trochę suchych badyli wytnę, a jak nie to zostawię na wiosnę. Jeszcze muszę powiązać trawy.
Podziwiam Cię, że jeszcze drzewa liściaste dosadzasz. Owszem są piękne i cudnie się jesienią przebarwiają, ale jak pomyślę o spadających liściach i tytanicznej pracy za kilka jesiennych chwil patrzenia na nie, to już drzew odechciewa mi się.
Ja już nic nie chcę więcej w ogrodzie, pozbywam się roślin pracochłonnych, rozsadzam to co mam i co zdało u mnie egzamin. Cynie będą wypełniaczami bo z nimi nie ma za dużo pracy a są prześliczne i długo kwitną.
Z roku na rok coraz gorzej, sił ubywa a zdrowia coraz mniej. Zakładając ogród nikt nie bierze tego pod uwagę, dlatego dążę do tego, by ogrodem się bawić a nie w nim tyrać. Lawendę zastąpiłam sosnami Varella szczepionymi na nóżce i odpadło mi cięcie lawendy a z tym jest sporo roboty i to 2 razy w roku.
Elu co do róż mam takie spostrzeżenia, chyba wszystkie mam z certyfikatem ADR i większość z renomowanych szkółek niemieckich. 2-3 lata ładnie rosną i nawet chorób nie łapią, ale w kolejnych latach jest coraz gorzej. W przyszłym roku mam plany, by z różami postępować tak jak Waldek radzi, opryskać je wyciągiem z kompostu. To mało pracy i bez chemii, której w ogrodzie unikam. Jeśli to nie zda egzaminu to i róż się pozbywam .
pozdrawiam serdecznie
Ogród Cioci cz. 3 10:51, 22 paź 2018

Do góry
Witam Małgosiu

Piękne lato tej jesieni to i rośliny dobrze wyglądają.
Klon cudowny, Aż takiego kolosa czerwonego wyhodowała?
Mam chopla na tle drzew z kolorowymi liscmi. U mnie nie rosną klony japońskie marzną w zimie juz 4 szt. I dałam sobie spokój.
Hortensje też u ciebie piękne. Przeglądam i widzę elegancko przycięte lawendy w tym roku jeszcze swoich nie cielam trudno wiosna przytnę.

Małgosiu widzę że zmieniasz co nieco. Nie czytałam płot już stoi?
Też już przeróbki robię aby mieć więcej czasu na odpoczynek bo już nie wyrabiam mam za dużo obowiązków.
Od przyszłego roku będę brała kogoś do pomocy do ciężkich prac.
Czeka mnie duże cięcie iglaków bo są za duże.

Dzisiaj padało deszcz potrzebny ale to wszystko mało. Nie zrobiłam tego co zaplanowałam.

Małgosiu koncze pozdrawiam

Płot wymurowany i czeka tylko na bramkę i metalowe poprzeczki.Podjazd wysypany kamykiem czeka na dalsze roboty. szkoda że klony Ci przemarzają bo to piękne drzewa ale cóż nic na siłę są i inne piękne
Ptasi gaj 08:19, 22 paź 2018

Do góry
CD

Ale kolorowo u Ciebie, tak soczyście, energetycznie. Widze tulipanowca, to kolumnowe żółte drzewo?
Dęby płoną
Ptasi gaj 00:40, 22 paź 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Czyli u Was trochę padało? U mnie ani kropelki.
Trochę tych traw masz do wiązania,ale może pogoda jeszcze pozwoli na spokojne przygotowanie ogrodu do snu.

U nas dosyc sporo padalo byly momenty, ze lało i to jak.
Ptasi gaj 23:11, 21 paź 2018

Do góry
CD

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies