Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Wymarzony sielankowy ogród..... 08:27, 21 wrz 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ta kostka to kolosy a nie 10x10 ja taką mam twoja większa pewnie.
Gusta piękna u ciebie. Dostała m guare i byłam do białej sceptycznie nastawiona. U mnie przezimowały i kwitnie jest piękna i w przyszłym roku ja rozmnażanie podobno dna się rozsiewają.

Elu dobrze że piszesz, nie wiem jak ja to pisałam, kostkę rzeczywiście mam w większości w rozmiarze 17 x 17, są też większe...
No ja mam nadzieję, że mi ta gaura przetrzyma zimę i da radę, bo kwitnie nieziemsko i daje taki delikatny akcent na rabacie buziaki
Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:49, 21 wrz 2018

Do góry

Bardzo fajny kacik beda rosly. Sadzic wyzsze, srednie i najnizsze.
Oroso odradzam kazdemu poklada, sie przy pierwszym lepszym deszczu. Nje nadaje sie na duza kepe. Kladzie sie na inne trawy. Chyba ze bedziesz go wiecznie podpierac.

Ale proso jest śliczne moim zdaniem warto mieć
Ale albo czymś obsadzić albo wbić sztywną tyczkę w srodek i obwiązać sznureczkiem
Mirkowy ogród (początki) 08:15, 20 wrz 2018

Do góry
Mirka też zaniemówiłaas, jak tam budowa.
Ptasi gaj 22:54, 19 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
I jak się udał wypad do lasu ??

Aniu to był piknik z warsztatów terapeutycznych.
Ognisko było, pieczenie kiełbasek chlebka. W Kabatach właściwie we Powsinie plac piknikowy. Domki, stoły ławy przed każdym domkiem szałasem ognisko można rozpalić. W dni świąteczne masa ludzi tutaj. Hałdy drzewa ściągnięte z lasu z orzecinki i przez jesień zimę wszystko wypala na ogniskach. Nie zrobiłam fotek telefon mi się rozładował, ale jak będę to zrobię foty robi to miejsce wrażenie.

Już dochodzę do siebie bo dużo km przeszłam.
Moja działka na Dębowym Lesie 20:41, 19 wrz 2018

Do góry
Tak jest zieloni nawet kasztany trzymają się dobrze tylko owoce oblatują.
Tak to jest dopóki mróz nie przyjdzie to będzie się powoli wszystko żółtko.

Tak teraz jest wciąż pięknie i zielono
Oj widziałam prognozę pogody.W sobotę ma być chłodno.
A ja mam tyle planów z pracami ogrodowymi .Na następny weekend mam szkole z sobotą włącznie.To muszę wykorzystać teraz ten czas, trudno jaki już będzie.
Aby mocno nie lalo.
Temperatury w nocy spadną to i szybko liście drzew zżółkną
Jesień chłodna idzie
Limka zróżowiała

bobo w połowie jesienna w połowie letnia

Hortensja Magical Fire
Moja działka na Dębowym Lesie 10:29, 19 wrz 2018

Do góry
Tak jest zieloni nawet kasztany trzymają się dobrze tylko owoce oblatują.
Tak to jest dopóki mróz nie przyjdzie to będzie się powoli wszystko żółtko.
Ptasi gaj 10:24, 19 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Elu, ja już dawno byłam w Łazienkach .
Dlatego dziękuję ci za ten spacer po nich.
Jeszcze jesieni nie widać.
Jeszcze temperatury wyższe to i pięknie.Wszęcdzie.
To trzeba się cieszyć póki mamy lato.
Ale ponoć na weekend mamy już dużo chłodniej.Brr.Jak ja mam wolne, do działania to zimniej.Ale może będzie lepiej pracować.

Lato piękne więc trzeba korzystać.
Dzisiaj wyruszam do lasu kabackiego z córką na piknik. Siedzę i czekam aż się wszyscy zbiorą najgorsze to czekanie.
Wymarzony sielankowy ogród..... 10:17, 19 wrz 2018

Do góry
Ta kostka to kolosy a nie 10x10 ja taką mam twoja większa pewnie.
Gusta piękna u ciebie. Dostała m guare i byłam do białej sceptycznie nastawiona. U mnie przezimowały i kwitnie jest piękna i w przyszłym roku ja rozmnażanie podobno dna się rozsiewają.

Wymarzony sielankowy ogród..... 09:04, 19 wrz 2018

Do góry
Witam Moniu w L...u. wszystko tam kupowałam.

Elu dziękuję
Sosna czarna nie rośnie - co robić? 22:50, 18 wrz 2018

Do góry
Ale sosna czarna jak trafisz na dobry egzemplarz wygląda przepięknie.
Mam kilka sosem i każdą inaczej rośnie.
Rzeczywiście - zresztą każde drzewo - dopiero rośnie jak się dobrze ukorzeni. trwa to ok 2 lat.

A tym wapnowaniem przesadziłaś.
Ogród od 8 lat... 22:31, 18 wrz 2018

Do góry
Piotrek dzięki że zajrzałem do mnie.

Grunt to dobre nawodnienie na trawniczek. Też mam nawodnienie, ale będziemy przerabiać dodamy więcej dysz i zmienimy rurki na większą średnicę.
Mam studnie więc mogę sobie pozwolić na szaleństwo wodne.

Narobiłeś się z tym kopaniem nie za głęboko kopałes, czy mi się wydaje.

Tyle fotek obiecywałes i raptem kilka na wątku
Piotrek weź się w garść.
Ptasi gaj 21:56, 18 wrz 2018

Do góry
Dzisiaj byłam w Łazienkach przepięknie cieplutko ale nie upalnie. Drzewa jeszcze zielone. Nie było wiewiórek gdzieś się pochowały.

Ptasi gaj 21:52, 18 wrz 2018

Do góry
Piters napisał(a)
Dobry wieczór Elu

Jak zwykle przepiękny ogród, a ten trawnik... Po prostu bajka... Jakie masz duże oczko wodne. Ciekawa rabata z wrzosami.

Pozdrawiam

Piotrek

Piotrek witam
Zaraz zobaczę co tam u ciebie.
Trochę oczka jest, ale wrzosowisko kiedyś było ładne w tym roku zaniedbałam bo miałam przerabiac, że pogoda upały nie do wytrzymania więc pozostawiłam zamiary.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:44, 18 wrz 2018

Do góry
Ja już wino zrobiłam z 10 kg winogron ciemnych z własnej winnicy. Bulgocze od 5 września.

Czy próbowałaś zamrozić winigrona. Mroże truskawki i borówkę amerykańska, jak robię galaretki to wrzucam mrożonki i jak świeże wychodzą.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:42, 18 wrz 2018

Do góry

Na poczatku mydlo i powidlo teraz tez ale uporzadkowane.

Co rok wszystko wieksze, czlowiek patrzac do przodu watku a teraz jakby sie przeniosl w inny swiat.

W sumie, to i tak byłam szczęściarą, że w trakcie budowy natknęłam się na forum budowlanym na osobę, która pełniła tam podobna rolę jak Toszka tutaj. Wiedziałam, że musi być plan i ze trzeba zadbać o glebę.
Mydło i powidło było celowe. Nie dałabym rady pielęgnować ogrodu z doskoku, tym bardziej, że w środku była budowa. Rośliny jednoroczne i byliny wypełniały puste przestrzenie i nie zakłócały wzrostu tym docelowym.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:55, 18 wrz 2018

Do góry
Witam Haniu. Wszystko ladnie ci rosnie. Zawsze zagladam na pierwsze strony twoich wzmagan ogrodowych i fota jak lezysz w tych zaroslach mi sie podoba.
Na poczatku mydlo i powidlo teraz tez ale uporzadkowane.

Co rok wszystko wieksze, czlowiek patrzac do przodu watku a teraz jakby sie przeniosl w inny swiat.
Te dwie foty razem obok siebie powyzej, przepiekne warte uwienczenia na plotnie.

Bardzo ladnie
Pozdrawiam

Za drzwiami do ogrodu... 23:33, 17 wrz 2018

Do góry
Wiec tak mialsm na mysli ziemia rowno z kraweznik lub nawet nizej o 2-3 cm.
Dlaczego poniewaz trawnik jak urosnie za 2 lata sie podwyzsza lustro ziemi bo korzenie sie rozpychaja i podwyzsza sie grunt.

Mysmy zrobili rowno z kostka i po 2 latach roznica miedzy kostka a ziemia byla 5 cm. Trawnik byl o 5 cm wyzej niz obwodka i trzeba bylo darn sciac, obnizyc i to sporo. Jak patrzysz u mnie na fote od strony zwirowiska. Tam jest spadek miedzy domem a zwirowiskiem ok 15 cm aby woda w razie czego splywala do zwiru i w tym miejscu ok 1,5 m trawnik jest zawsze jak gabka.

Elu,to nasypiemy tak jak piszesz,że 2-3 niżej, trochę jeszcze siądzie,a potem się podniesie i powinno być git.
Szukam teraz dobrych namiarów na tą ziemię popieczarkową.Ode mnie wszędzie daleko i ceny transportu straszne i wożą po ok 30m3,a mi wystarczy chyba 15m3.Nie każdy też ma przekompostowaną,a taka byłaby chyba lepsza.Jak ktoś coś wie to piszcie na priv.
Kwiaty we włosach 22:05, 17 wrz 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Lubię patrzeć na trawy jak poruszają się na wietrze

Też bardzo lubię. Dzisiaj przy pięknej pogodzie siedziałam nieruchomo nad oczkiem i oglądałam co się dzieje na działce jak mnie nie ma. Więc sójek już bardzo dużo, sikorki wirują nad działka, gołębie siedzą na kalenicy domu, ważki niebieskie i czerwone latają nad oczkiem, ząbki wygrzewają się na liliach wodnych. Woda chlupie na kaskadzie, wietrzyk porusza brzozami sypią się liście.

Trawy falują w te i wefte. Piękny dzień jutro podobny pewnie do Łazienek lub inny park zaliczę z konieczności.

Pozdrawiam również Anię.
Ptasi gaj 18:48, 17 wrz 2018

Do góry
Moja gaura wyrosnieta, tak jak pisalam przezimowala. Jak bede w sobote to zetne koncowki jak piszesz jeszcze lato moze wypusci boczniaki.

Mam foty dzisiejsze ale jakieś prześwietlone z ubiegłego tygodnia

Ptasi gaj 18:48, 17 wrz 2018

Do góry
Ewo bede pamiętala o twoich siewkach gaury.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies