Ja w niedziele przegrabilam po deszczu nie bylo tak zle. Ale ja 2 razy w tygodniu grabie wiec nie mam lezacych dlugo lisci.
Nie chce doprowadzic do tego jak w 2016 ze 30 cm lezalo bo deszcz padal potem przyszedl snieg i pod koniec listopada mordowalam sie z liscmi.
Ogladalam trawki jeszcze musze zajrzec i spisac dzieki.
Tak jak prawie wszyscy na tym forum nie mialam pojecia, ze brzozy jak chwasty rosna. Wiec kupowalam durna placac krocie bo i o tym nie mialam pojecia, ze to drogo.
Mam ok 30 brzoz jak widzisz te przy altanie kupowane troche wieksze bo chciałam wieksze drzewa. Te brzozy na ktorych tle rosna 3 szmaragdy to derenbosy, brzozy brunatne podobno, kupowane ze samosiejek po 10 zl kupowane ok 1,5 metra takie witki. Rosna pieknie.
Brzoza sie rozsiewa kazdego roku na skalniaku mam tysiace siewek.
A w doniczkach mam 30 szt bede sadzila do gleby wiosna.
Jak masz miejsce to posadz, szybko rosna. Jak chcesz zagajnik to wez lopate i w pola posadz dziczki. Jak chcesz miec derenbosy czy inna odmiane trzeba kupic.
Brzozy to pijusy i maja ardzo plytki system korzeniowy.
Dylematy jesienne każdego dopadają, wcześniej czy później. Dlatego u mnie mało drzew, z lis mi wiec specjalnie nie mam kłopotów. W dodatku pomaga mi zachodni sztormowy wiatr i upycha je po zakamarkach
Właśnie w tej chwili wzmaga się jego siła, dochodzi do 15m na sekundę. Pies na poranny spacer wyjść nie chciał,zaparł się w bramie i naszczekal na mnie.
Deszcz pada, ale najwięcej go będzie poludniowa godziną. Zdrowia życzę.
Elu
przyszłam oko nacieszyć Twoją cudniastą trawiastą rabatą. Moje miskanty jeszcze małe więc patrzę marzycielsko na Twoje. Choć mój ogród nie jest mały to jednak wrażenie kolorowej malarskiej jesieni widać najpełniej w takich założeniach jak Twoje - przestrzeń robi swoje !