Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 16:21, 27 kwi 2025

Do góry
anpi napisał(a)
Kwitnąca rajska jabłoń, tawułki, wiśnie...

Piękne to, czyżby to wymieniona tawułka? Pierwszy raz widzę krzew o takich kwiatuszkach.
Ogród Basi i Romka 16:20, 27 kwi 2025

Do góry
Oglądam z zachwytem wiosenne byliny! Tiarella zachwycająca, czy ona się rozrasta szybko? Gdzieś ostatnio czytałam że kapryśna jest, a marzy mi się w łanach ☺️ A to niebieskie

to wielosił? Jakoś dotąd nie zwracałam na niego uwagi, ale po tym zdjęciu trafia na listę chciejstw, chociaż u mnie raczej nie da rady (sucho i cień).
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:17, 27 kwi 2025

Do góry
Anitka napisał(a)

Jak tu teraz pięknie, ta jasna zieleń jest zjawiskowa.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:14, 27 kwi 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
kiku

Piękna, zachwycają mnie kwiaty tej wiśni. Dzisiaj pokazałam mężowi zdjęcia z facebooka, mocno zdziwiony był, że to taki dorosły już ogród.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:59, 27 kwi 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Czy to białe to spirea? Ona daje sobie radę w cieniu, czy to tylko złudzenie ze zdjęcia, że ma cieniste miejsce?
I jeszcze chciałam o tę różową kalinę zapytać, wiesz jak się nazywa? I o prymulki, bo chyba pięknie się naturalizują? U mnie zawsze marnieją z czasem, a uwielbiam ten widok kęp ☺️
W moim małym ogródeczku II 15:50, 27 kwi 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

O jeżu!! Kochana, Ty jak zrobisz zdjęcie, to klękajcie narody cudne i eleganckie te z filiżanką
Dziękuję, to co piszesz utwierdza mnie w tym, że moja nauka nie idzie w las.

W moim małym ogródeczku II 15:36, 27 kwi 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Dorotko, powiesz coś więcej o tej forsycji na alergię? Temat jest dla mnie aktualnie bardzo na czasie (okres pylenia brzozy). Rozumiem, że teraz można parzyć świeże kwiaty, a czy suszone też się nadają? Jaką ilość parzyć na raz? Ile razy dziennie?

Ja ją obserwuję na instagramie, ona świetnie omawia każdą roślinę i podpowiada jakie
są korzyści i jak przygotować dane zioła.
ziolowa_krolowa, Dzisiaj chciałabym się skupić na jednej z ich zalet, tj. właściwościach antyalergicznych. To działanie docenią wszyscy Ci, którzy cierpią z powodu alergii wziewnych, a takich osób w naszym kraju może być nawet kilkanaście milionów (!) Kwiaty forsycji charakteryzują się wysoką zawartością dwóch flawonoidów - rutyny i kwercetyny o silnych właściwościach przeciwzapalnych i zmniejszających wytwarzanie histaminy. Z tego powodu, łagodzą objawy alergii wziewnych, mogą być też wsparciem przy astmie, ponieważ zmniejszają nadpobudliwość dróg oddechowych. Oczywiście to nie wszystkie właściwości kwiatów - wspomniane przeze mnie flawonoidy neutralizują wolne rodniki, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym. Rutyna wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, zatem wyciągi z kwiatów będą wsparciem dla osób, które mają żylaki i pajączki (tutaj polecam Wam zrobić macerat olejowy do użytku zewnętrznego + stosować napar wewnętrznie). Wyciągi z kwiatów obniżają też poziom glukozy we krwi. Zachęcam Was do ich ususzenia - wtedy będą Wam służyć przez cały rok. W rolce pokazuję, jak przygotować napar z forsycji.

ona mówi 1 łyżkę świeżych kwiatów forsycji na kubek wrzątku. Przykryc i odstawić na 15 min.
Ja ususzyłam sobie i daję około 5 kwiatuszków na szklankę wrzątku.

Z innego żródła
zielnik_szeptuszki

Ma właściwości :
➡️ antyoksydacyjne

➡️ przeciwalergiczne

➡️uszczelnia naczynia krwionośne ( doskonale się sprawdzi przy żylakach i tzw. pajączkach)

➡️obniża poziom glukozy we krwi

➡️ poprawia strukturę włókien kolagenowych i elastynowych ( czyli zdrowe stawy i piękna skóra).

Badania naukowe potwierdzają również jej działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze.

Aby wydobyć z niej rutynę, a więc cenne złoto ukryte w jej kwiatach musimy zrobić ocet.

Przepis:
1 szklanka świeżych , rozdrobnionych kwiatów forsycji
3 szklanki octu spirytusowego 10%

Wszystko umieszczamy w słoiku i trzymamy w ciemnym miejscu przez miesiąc, codziennie wstrząsając zawartością.
Po tym czasie przelewamy do butelki z ciemnego szkła.

➡️Jak zażywać?
3 razy dziennie po 1 łyżeczce w połowie szklanki wody.

Przepis prosty, prawda?
Jeśli masz instagram poszukaj ich wątki, myślę że na youtubie też są.

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 14:34, 27 kwi 2025

Do góry
Wiosennie się zrobiło, już tak całą paszczą.
Milo się patrzy za okno.

Ogród w dolinie 14:08, 27 kwi 2025

Do góry
Roocika napisał(a)

Światło przechodzące przez drzewa uniemożliwiało oddanie kolorów...

Asiu, ale super miejsce stworzyłaś
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:05, 27 kwi 2025

Do góry

Banan nie przezimował.

Buksy wycięte

Wszystkie wypasione drogie nasiona dyni w brzuszku myszy

Trochę płakać mi się chce. Trzeba było je zostawić w domu do kiełkowania. Ale okna myłam i już ciepło było i wyniosłam wszystko do igloo przed świętami. Mysz miała pyszny posiłek
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 13:33, 27 kwi 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)

\Ale ten klonik świeci
A to co wpadło do koszyka, to już zakrawa na handel ludżmi
W moim małym ogródeczku II 13:30, 27 kwi 2025

Do góry
Dorota321 napisał(a)

O jeżu!! Kochana, Ty jak zrobisz zdjęcie, to klękajcie narody cudne i eleganckie te z filiżanką
Pomidorowy Zawrót Głowy 13:12, 27 kwi 2025

Do góry
Micro Tom siany początkiem marca to najbardziej szalony pomidor

Poza micro dwarfami uważam, że sianie wcześniejsze nie ma większego sensu. Krzaczki są może szybciej, ale kwiat pojawiają się na wyższych piętrach. Takie są przynajmniej moje obserwacje.
Stan szklarni na 27.04

Różnice we wzroście wynikają z tego, że niektóre były dosiewane później ze względu na brak wschodów w pierwszym terminie.
Kaszubskie piaski 13:01, 27 kwi 2025

Do góry
Kolejną pracą ogrodową było sadzenie borówek amerykańskich. Praca rozpoczęła się zeszłej jesieni od odchwaszczenia gleby i wysypania sprasowanego torfu litewskiego. Przekopałam go z rodzimym piaskiem dopiero na wiosnę i miałam ogromny problem z odpowiednim nawodnieniem. Po intensywnym podlewaniu i dużo mniej intensywnym deszczu torf nabrał trochę wilgoci.

Posadziłam w rzędzie borówki Liberty, Pele i moją ulubioną Nelson. Każda borówka dostała do dołka próchnicy z przekompostowanej kory i trocin i została obsypana ściółką. Dookoła będzie ścieżka z kartonów przysypanych korą i różnymi odpadami drewna. Borówki będą miały miejsce na rozrastanie się a ja na nakładanie siatki przeciw ptakom aby chronić owoce.

Przed

Po

Zakwitła już pierwsza borówka KazPliszka. Uwielbiam. Ptaki również

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:57, 27 kwi 2025

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Pióropuszniki się przyjmą?

Tak, ale liście skrócić do 1/3. Wypuszczą nowe.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:33, 27 kwi 2025

Do góry
Nie no prosze cie …. Przeginasz
Mamy kwiecien

Kontonaogrod napisał(a)
Większość pomidorów mała

Ale te z Wilków z przezimowanej niespodzianki (Tigerella?) od Asi mają już owoce

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:30, 27 kwi 2025

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)

Rodki kwitną

To chyba te, które mi się w mojej szkółce podobał - Percy Wiseman? Cudny jest!
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:28, 27 kwi 2025

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Większość pomidorów mała

Ale te z Wilków z przezimowanej niespodzianki (Tigerella?) od Asi mają już owoce

Spróbuję znaleźc zapiski odmian, jakie były, to pewnie się uda dopasować odmianę
Ogród w dolinie 12:24, 27 kwi 2025

Do góry
Roocika napisał(a)
Czy u Was też był dziś taki lodowaty wiatr?

Mam posprzątane w jakiś 60%. Dużo miejsc nieogarniete ale rośliny zarosły i nie rzuca się ogólnie w oczy.

Frontowa rośnie. Kilka sesleri muszę podzielić, bo się proszą.

Jeny ale dywan zielony.
Cudna mieszanka liści
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:22, 27 kwi 2025

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Większość pomidorów mała

A ja się z kwiatków cieszę
No owocami mnie rozwaliłaś na łopatki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies