Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

pestka56 10:55, 11 lip 2025

Wafel napisał(a)
Martwi mnie też ta moja południowo-zachodnia patelnia, czy wszystkie róże to wytrzymają? Pewnie nie... Wybór jest trudny skoro można mieć góra dwie na rabacie.

Róże to krzewy słońca. Jest bardzo mało odmian, które są opisane jak nadające się do półcienia. Jednak nawet one słabiej kwitną w półcieniu.
Wafel 11:10, 11 lip 2025

U mnie słońca będą miały w bród Im więcej oglądam odmian, tym bardziej podobają mi się te o kwiatach półpełnych i otwartych z widocznymi pręcikami

Leje... dobrze na razie, ale chciałabym też słońce w czasie urlopu... ech polskie lato
mirkaka 13:17, 11 lip 2025

Posadz róże pod płotem, nie pod murem, bo będą się w upały gotować, u mnie pod zachodnim murem tak jest, myślę już nawet żeby je cieniować jakimś parasolem w upały.
Szukasz wyższych czy niskich róż?
Z wysokich może Eden Rose, to piękna róża, zdrowa, polecam
Nie musisz ich sadzić obok siebie, tę pomarańczową możesz oddzielić jakimiś bylinami, najlepiej fioletami bo pasują i do pomarańczu i do różu
Wafel 15:23, 11 lip 2025

Dziękuje za poradę będą przy ażurowym ogrodzeniu na tej rabacie mam fiolety - szałwie, przetaczniki i bodziszka Rozanne plus clematisy, jeżówki różowe i dwie pomarańczowe, więc coś pokombinuję. Najpierw chciałam jedną wysoką różę, ale skoro wywalam miskanta bo to potwór na tej rabacie, to chyba wolę niższe rabatowe. Bardzo mi dziś wpadła w oko kolejna piękność "Maria Curie" (syn."Meilomit", "Romantic Dream" Zwariuję zaraz z tym wyborem...
pestka56 15:57, 11 lip 2025

Wafel napisał(a)
U mnie słońca będą miały w bród Im więcej oglądam odmian, tym bardziej podobają mi się te o kwiatach półpełnych i otwartych z widocznymi pręcikami

Leje... dobrze na razie, ale chciałabym też słońce w czasie urlopu... ech polskie lato

Czyli takie jak ja lubię

U mnie napadało 30 mm i od wczoraj nie pada. Zimno i pochmurno
Wafel 16:00, 11 lip 2025

U mnie wciąż pada... mam czas na czytanie o różach
Wafel 16:22, 11 lip 2025

Zobaczcie jak mi wystrzeliła w górę Amanogawa w drugim roku po posadzeniu, mieściła się w bagażniku jarząb też śmignął. Soczyście zielono się zrobiło po tym deszczu.

Thuja Whipcord też fajnie wypuszcza te swoje dredy

Wafel 16:40, 11 lip 2025

Nieśmiało zaczynają jeżówki i dzielżany, kwitną choć mało spektakularnie tawułki, jeszcze bez niebieskiego koloru miniaturowy mikołajek Hobbit.

Wafel 16:42, 11 lip 2025

Wafel 16:44, 11 lip 2025