Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Basieksp 09:40, 09 lip 2025

To ja moim liliom też coś podsypię Na wiosnę coś delikatnie dostały, ale teraz zrobię im poprawkę
Juzia 10:19, 09 lip 2025

Kordina napisał(a)

Juzia a co tam planujesz? Kamienne ścieżki?

Murki raczej. Skarpy. Schodki. Gabiony.... itp
Ścieżki to tylko w warzywniku... haha! I raczej zrębki, albo trawa.

Ewa777 12:13, 09 lip 2025

mirkaka napisał(a)

Ewa lilie lubią dużo obornika, syp wiosną i potem drugi raz, ja wczoraj zasiliłam przed deszczem jeszcze raz

W tym roku nie dałam im obornika, to fakt, ale zniechęciło mnie to, że w poprzednim roku ułożyłam grubą warstwę obornika wiosną w miejscu gdzie rosną lilie i oszałamiojącego efektu nie było.
Kordina 23:57, 09 lip 2025

Alija napisał(a)
Piękne te lilie św. Antoniego (mój dziadek był Antoni), uwielbiam je, masz już sporą kępę.
Ostróżki mają obłędny kolor.

Alu kępa ma już parę lat, zastanawiam się nad wykopaniem na jesieni cebul, żeby nie miały zbyt ciasno i pobudzić je do dalszej produkcji

Dzisiaj znalazłam nowego amatora pięknych wnętrz, jak on tam wlazł w ciągu nocy?

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mega klimatyczne miejsce i bardzo ciekawy ogród

Sylwio!! Wiesz usłyszeć od właścicieli TAKIEGO ogrodu takie słowa... dziękuję
Za karę dorzucę Ci jeszcze kilka

Kordina 00:11, 10 lip 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Ależ u Ciebie busz! Te kolory! Przepych! Jak inaczej to wygląda w porównaniu, u mnie głównie trawa jednak

Pięknie pewnie bzycząco też, pełno pszczół i motyli?

Aniu tak, bzyczków cała masa, pszczoły własne, ale w tym roku z motylami jakoś cienko, za chłodno chyba i za duże północne wiatry.

Ewa777 napisał(a)
Lilie masz przepiękne. U mnie nie chcą rosnąć. Z ostóżkami mam tak samo jak Mirka. Ślimaki je zasze dopadną. A tak lubię ostróżki.

Ewo dziękuję w tym roku mniej ślimaków, tępiłam całe lata, może dlatego?

Mirko i Basiu co do obornika, to tylko jesienią wiórki rogowe sypię i granulki, mam dosyć dobrą ziemię

Różyczkoza u mnie panuje nadal, jakoś musicie to znieść

sylwia_slomc... 16:47, 11 lip 2025

Kordina napisał(a)

Uwielbiam Kruszczycę Złotawkę, to taki ogrodowy brylancik, a w zasadzie szmaragdzik
Ale sobie ślimaczek wymościł gniazdko
sylwia_slomc... 16:48, 11 lip 2025

Takie kary to ja mogę mieć bez przerwy, torebeczka z rojnikami rozłożyła mnie na łopatki
Kordina 12:28, 12 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Takie kary to ja mogę mieć bez przerwy, torebeczka z rojnikami rozłożyła mnie na łopatki

Ha, ha, dooobre

Znowu wczoraj przywiązałam co się dało, żeby zabezpieczyć przed wichrem i deszczem, trochę różyczki oberwały, ale nie zanadto, więc z tego powodu powstał bukiet, inaczej nie cięłabym

Róża Imperatrice Farah przepięknie się wybarwia, jak lody śmietankowe z intensywnym sokiem malinowym albo wiśniowym:

Pomponelce też się oberwało tym delikatnym łodyżkom z kiściami kwiatów:

Lilie wodne jakieś opóźnione w tym roku, bardziej poszło im w liście niż w kwiaty

Aktualnie doskwiera mi letni upał 17°C!! Niebywale "gorące" lato noce wręcz lodowate z północnymi wichrami i opadami. Raczej z pomidorów na wolnym powietrzu nic w tym roku nie będzie w porównaniu z ubiegłoroczną ciepłotą
Aktualnie mamy dowody naukowe na "ocieplenie klimatu" Chyba nową epokę lodowcową. Oficjalnie 2 stany "juesej" Tennessee i Florida ustawowo zakazały stosowania oprysków chemicznych do modyfikacji pogody... No tak... kiedy spiskowe teorie stają się faktami...
A propos oprysków chemicznych prawdopodobnie nie dojdziemy do tego, kto podpisał zgodę modyfikacji pogody, bo opryski w Polsce rozpoczęły się tuż po zmianach w 1989...
Kordina 15:34, 12 lip 2025

Teraz będzie spam żółto-pomarańczowy, któremu trudno zrobić dobre zdj w słoneczny dzień, wychodzą za blado, za to w pochmurny aparat oddaje bardziej ich światło :