Beatko i Bogusiu jak kwitną to są śliczne ale teraz myślę o ich przycinaniu jak okwitną , chyba muszę kupić sobie nożyce akumulatorowe aby palce odpoczęły przy przycinaniu .
Nareszcie jest aż za gorąco i znowu mało przebywam w ogrodzie bo straszny upał ale przynajmniej ziemia podeschła .. Nawet pod lipką trudno wysiedzieć bo też gorąco i posłuchać brzęczenia pszczół a jaki zapach od lip rozchodzi się po podwórku , miodowy .. Nie wiadomo kiedy zleciało pół roku ,czy tylko mnie ten czas tak szybko umyka ??? . Nadal podnoszę rabatki i poprawiam rowki aby mnie znowu nie zaskoczyła woda , lepiej niech stoi na trawniku ..
Zaczynają kwitnąć dalie ,na razie karłowate ...
lilie tez zaczynają pokazywać swoje piękne kwiaty
liliowiec ryży też ładnie kwitnie
anemony i koniczynka z Biedronki późno sadzone ale teraz ładnie rozkwitły ..
dziwna dziewanna przy malwie
i moje karłowate tawułki , te malutkie były dzielone na wiosnę więc jeszcze nie kwitną ..
Pewnie, lepiej jak zielskiem zarośnie. Strasznie wkurza takie złodziejstwo. I serce boli.
Mam nadzieję że po tych liliach zostały wystarczające kawałki łodyg żeby cebulki zgromadziły zapasy na następne kwitnienie.
Na razie nic nie zamierzam robic w ogrodzie, ale wczoraj rzuciłam okiem i niezły busz wyrósł przez tych kilka dni. Muszę zebrać sałatę, bo rosnie jak szalona. I rzodkiewki
Sporo pomidorków koktajlowych, a o ziołach lepiej nie mówic - dosłownie kipią różnymi odcieniami zieleni
Lubie zdjecia robic po deszczu ale juz świeci piękne słonko i zaraz ładniej wokół Oby nie za upalnie ale poki co jest pięknie a lilie juz powoli te reszti co zostały beda zakwitac
Kolorowo jest. Oprócz róż, kwitnie akacja,
begonie,
firletki,
lilie i goździki,
naparstnice, parzydło i parzydełko, i wiele innych.
Jolu, końca nie wykopuj,zostaw go w ziemi!
Dziś sąsiadka przechodząc koło mego ogródka spytała: Pani, po co tyle kwiatów? Do domu nie weźmie, a tylko złodziei szczuje, żeby przychodzili kraść i na rynku sprzedawać.
A ja na to, że dobry gospodarz i na siebie i na złodziei zapracuje.
Ale dwie lilie ktoś mi uciął, fakt było zakończenie roku szkolnego, ktoś był bardzo potrzebujący, pocieszam się, że cebulki zostały.
TY takiego problemu mieć nie będziesz! Buziam
Ewelinko, jestem pod wielkim wrażeniem twojego warzywnika. U mnie ogórki kwitną i jak pojadę teraz zbiorę pierwszą fasolkę szparagową. W tym roku rośnie jak szalona. Mamy chyba tą samą lilie biała, u mnie miała już nabrzmiałe pąki, ale jeszcze nie rozwinęły się. Jak pojadę to na pewno będą już kwiaty. Zrobię im fotkę.
Danusia jakże ja Ci zazdroszczę tego wypadu w góry U mnie teraz są takie male stresy związane z dziećmi,a moj M przyjechał dzisiaj i remonty,remonty,remonty ale może choć noc bedzie szalona
Danusia dzięki za mile słowa odnosnie ogrodu-jutro mam wolne i może coś nadrobię
A ciurkadelko marzy mi się ale mowię CI moj M ma ważniejsze sprawy na głowie-tak zawsze mnie zbywa z moimi pomyslami-chociaz ostatnio zrobil mi pergolę
Pozdrawiam serdecznie
Basiu urok lilii odkryłam tu jakiś czas temu i moja mam miała ich sporo.Sadzę wokół nich żurawki i funkie,a tworzy się namiastka rabaty wiejsko-angielskiej
Ja też lubię te klimaty, ale wieś się zmienia, bo wszystko musi się zmieniać. Na wsi ludziom żyje się teraz o wiele lepiej i gdyba moja babcia teraz mogła to zobaczyć na pewno by nie mogła wyjść ze zdumienia. Kobiety mają te same udogdnienia co w mieście. Na mojej wsi na pewno już za kilka lat nawet tych resztek dawnej wsi już nie będzie.
Na mojej działce wszystko rośnie, zielsko też, ale jakoś wszystko ogarnełam. Najbardziej czekam na kwitnienie białych lili. Jak wyjeżdżałam pąki były już nabrzmiałe, ale jeszcze się nieotworzyły, jadę w środę po południu, na pewno będą już kwitły. Kwitną za to lilie miniaturowe, które w tym roku przesadziłam, ale zmiana miejsca im nie zaszkodziła.
A oto one moje miniaturowe lilie, niestety nie pachną.
Liliowce te najbardziej pospolite kwitną na skarpie w tym roku wyjątkowo obfice.
Martus gratuluje zdania matury No to juz chociaz jeden stres z głowy i radosc zapewne wielka a syn mlodszy pewnie zdolny tylko jak to chłopcy w tym wieku Masz dziwczyno tez dużo na głowie i nie dziwie Ci sie, ze sprawiasz sobie takie przyjemności w tak fajnych zakupach Masz ręke i oko do wyszukiwania tak ciekawych staroci i jeszcze masz super pomysły by je zagospodarować. Twoje kompozycje kwiatowe np.w skrzyni czy dzbanku są boskie. No i zakupy kwiatowe tez super kupiłas sobie przetacznik? to bylina ktorej tej szukam bo nie wiem czemu jej nie mam tak jak firletki nie mam No ale nadrobie. Nie było mnie troche tutaj bo udało mi się na dwa dni z M pojechac w góry i wiesz w mojej sytuacji to AŻ dwa dni relaksu Z czego bardzo sie ciesze. Dzisiaj po pracy wykosiłam prawie cały ogrod bo zapowiadaja upały znowu to nie lubie takich prac.U mnie troche pozniej niz u Ciebie kwitnie juz wszystko bo i hortensje masz piekne i liliowce i lilie No to Martus teraz masz wakacje Czekam na wiecej zdjec z Twojego pięknego ogroduPozdrawiam serdecznie
Ewuś miło Cię widziec. No trzeba rozróżniac te dwa pojęcia bo i rośliny je rozrózniają , są takie które muszą miec słońce np lilie wodne i takie którym wystarcza dostęp do światła. Sądząc po moich różach ktore rosna w różnych miejscach , również od pólnocy , za domem , mysle ze im wystarcza dobre oświetlenie Kwitną bardzo dobrze choc słońca nie mają , może jedynie zachodzace.