Derenia trzeba trzymac w ryzach. Nie boj sie ich ciac az sie prosza o ciecie.
Moje - deren bialy elegantisima - nie ktore rosna na zywiol i sa przycinane tylko wiosna. Inne przycinam 2-3 razy w sezonie.
Ja się pod tym nie podpisuję i od razu zaznaczę, że nie słucham porad odnośnie nawożenia trawników w programach ogrodniczych ani nie zasięgam rad u handlowców. Bzdury które słyszę to marketing w czystym wydaniu. Jak można w drugiej połowie sezonu wegetacyjnego całkowicie odciąć trawnikowi azot.
To tylko ma miejsce jak wchodze na strone ogrodowiska.
Tak jak mowil eM problem jest na ich serwerze.
Dziwne, ze piszemy o tym i nikt na ten temat z administratorow na ten temat sie nie wypowiada. Trzeba wszystko sprawdzic jezeli tylko ze strona ogrodowiska tak sie dzieje od wczkrajszego popoludnia.
Piekna pogoda.
Probuje, czy w dalszym ciagu sa klopoty ze strona. Nie mozna sie dostac bezposrednio do strony ogrodowiska tylko przez komunikaty.
Czy to maja wszyscy.
W watku "problemy techniczne" okazuje sie, ze duzo osob to ma.
Czy ktos sie odezwie z administracji na tym watku co sie dzieje albo to naprawi.
Kubaszek dla mnie wg tego co piszesz to trawnik prawdopodobnie jest przenawozony.
Nawozi sie jezeli jak piszesz w marcu zakladales to przed wysianiem rozsiewa sie nawoz jezeli tego nie zrobiles to liczac od kwietnia po 3 koszeniu mozna nawiezc. Nastepne nawozenie to czerwiec, nawozem letnim z azotem.
Koniec sierpnia nawoz jesienny druga dawka w pazdzierniku.
Teraz sprawdz ile razy ty nawoziles ten trawnik o ile za duzo.
Podlewanie co 2 dzien ok 1 godziny wystarczy. Koszenie w zaleznosci od wzrostu trawy ale przynajmniej co tydzien na wys 5 cm.
Zobacz jeszcze ph ziemi. W sklepach ogrodniczych znajdziesz phmetr.
Krzysiu bardzo ładny wrocilam w watku do maja trawy wschodzacej jeszcze nie bylo, ale chwasty rosly.
Jak masz jakies foty ze wschodzaca trawa to pokaz jak to wygladalo.
Warto bylo robic rozne zabiegi pielegnacyjne.
Zebys nie przenawozil juz letnim nie nawoz.
Jesiennym zasil pod koniec sierpnia lub na poczatku wrzesnia ma byc chlodniej. Zachowaj co najmniej 6 tygodni odstep po ostatnim nawozeniu letnim.
W tym roku wszystko mozliwe. Cieplo i pewnie dobrze podlewasz wiec kielkuje.
Twu twu przez lewe ramie, ale ladnie wschodzi. Siales maszynka to widac.
Teraz koszenie za tydzien na wys 5-6 cm nie nizej bo cieplo, pod wieczor kos.
A przed zalozeniem podsiales nawozami?
Aniu piekne kolor bardzo ladny. Kupilam kiedys 3 sztuki i posadzilam blisko oczka w czesie wiosennego pielenia wyrwałam 2 szt i nie tylko Od tego czasu wczesna wiosna juz nie piele.
Zawilce lubia wilgoc i polecane sa do sadzenia przy oczku.
Robisz remont ogrodu, tez troche przerabialam aby sie nie rozdrabniac i miec mniej prac.
Mam pierwszy rok jezowki darowane ale wyrosly wysokie ponad metr juz przekwitly teraz sie pokladaja i to taki kwiat.
Uwielbiam cynie, kwiat kwitnacy dlugo az do mrozow a w wazonie długo sie trzymaja.
Jak tam odkurzacz. W sobote cały dzien w oczku porzadki robilam nie mam glonow, ale mul od kup rybich i nie tylko tez odkurzalam. Wpadlam przez sliskie kamienie do oczkA dobrze, ze nikogo w poblizu nie bolo smiali by sie. Tyłek sobie obilam o kamienie spadlam na kosc ogonowa. Musze juz uwazac bo mozna z siebie kaleke zrobic.
Daria co tu duzo pisac pieknie. Taki wybuch kwiecia - piszesz, ze to limonki. Ile masz tych hortensji.
Skleroze mam chcjalsm jeszcze napisac o...... Ktore u mnie w tym roku nie za bardzo rosly, biale, rozowe i amarantowe macznisk je zlapapal i nie daly rady oblecialy z lisci.
Przytaczniki masz ladne chyba bez problemowe. Wszystko mi sie podoba, ale juz nie daje rady tyle obrabiac. Jeszcze ten upal wykancza mnie.
Buk tricolor piekny chcialam tez kupic ale kupilam czerwone zwisajace.
Rosna u mnie powoli, widocznie jeszcze sie nie zaaklimatyzowaly w ziemi 3 sezon rosna powoli.
Buk potrzebuje polcienia zreszta wszystkie buki, moje rosna w pelnym sloncu i to moj blad. Rozmawiam z lesnikiem i powiedzial, ze buki naepiej rosna pod wysokimi sosnowymi drzewami. Lubia wilgotne podloze, jezeli rosnie w sloncu trzeba codziennie podlewac.
Gory stolowe, aby tam wejsc to duzy wysilek tyle schodow. Sa piekne bylam jak miam nascie lat 2 razy patyczek pod skałe podlozylam wiec moze jeszcze tam bede. W ogole Kudowa, Polanica, Ladek i okolice to piękne tereny.