Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Moja "przyziemna" :) pasja 09:16, 17 paź 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Powiem szczerze, że ja też mam problem gdzie dołować; mam idealne miejsce za kompostownikiem, ale tam rosną olbrzymie brzozy. Ziemię jestem w stanie wykopać na 5 cm; w niektórych miejscach udało mi się zadołować średnie doniczki, ale mam też kilka dużych, a na widoku nie chciałabym dołować bo brzydko będzie Ostatnia zima była bombowa 1 marca sadziłam pierwsze drzewka

Ja ma jedno miejsce, gdzie byłoby to łatwo zrobić, ale tam mokro i ciemno, sama nie wiem...
Moja "przyziemna" :) pasja 09:10, 17 paź 2014

Do góry
Powiem szczerze, że ja też mam problem gdzie dołować; mam idealne miejsce za kompostownikiem, ale tam rosną olbrzymie brzozy. Ziemię jestem w stanie wykopać na 5 cm; w niektórych miejscach udało mi się zadołować średnie doniczki, ale mam też kilka dużych, a na widoku nie chciałabym dołować bo brzydko będzie Ostatnia zima była bombowa 1 marca sadziłam pierwsze drzewka
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:08, 17 paź 2014

Do góry
AnnaS napisał(a)

Małgosiu ta rabata ma ok 2 m szerokości ale mogę ja jeszcze trochę poszerzyć. Zmartwiłaś mnie trochę tą obwódką bo w sumie już zrobiłam na nią miejsce. Wymyśliłam sobie tam hamak wśród traw i z obwódką ze zdjęcia znalezionego na forum - oczywiście mała inspiracją a nie dosłownie Pomyślałam też żeby wsadzić w rogu coś wyższego, kwitnącego ale chyba już będzie za ciasno. No chyba, że za tujami.

Drugi narożnik jest częściowo skończony, brak mi czasu i niektórych roślin - chyba będę kończyć wiosną.
Na zdjęciu jeszcze nieco inaczej niż posadziłam - trawek jest w rzędzie 5 a nie 2 i dalej 3 berberysy.

Dodam że obwódka zawijałaby wokół brzozy a w środku lawenda, kocimiętka lub coś podobnego

tutaj wyszła fajna szerokość rabaty
jest miejsce na rośliny

co do tej obwódki bukszpanowej to tylko moje zdanie
a będzie wyżwirowany placyk pod hamak?
bo wtedy rozjaśni się ten zakątek
zrobiłabym to z większym rozmachem, poszerzyła, bo masz duża działkę
do miskantów dołożyła derenie, a żurawki berberysy to jako uzupełnienie
Zakątek z fioletową ławeczką 09:00, 17 paź 2014

Do góry
olaw napisał(a)
Dzięki tej pięknej pogodzie pierwszy raz mam wszystko zrobione w ogrodzie przed zimą posadziłam nawet tulipki co miałam nie kupować
U mnie też brzozy pięknie wybarwione... ale od wczoraj deszcze i już prawie łyse

Jak zazdroszczę tego obrobienia
Zakątek z fioletową ławeczką 08:46, 17 paź 2014

Do góry
Dzięki tej pięknej pogodzie pierwszy raz mam wszystko zrobione w ogrodzie przed zimą posadziłam nawet tulipki co miałam nie kupować
U mnie też brzozy pięknie wybarwione... ale od wczoraj deszcze i już prawie łyse
O....! 20:43, 16 paź 2014

Do góry
i jeszcze raz jesienne akcenty...

brzozy sadzone przez nas...

piwonie na pierwszym planie a cyprysiki groszkowe Plumosa ( utworzone z sadzonek ponad 12 lat temu) zamykają moją pzrestrzeń...

oraz widok na krajobraz 'wytworzony' przez nas , nie użyczony...

i nasz miły towarzysz ogrodowy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:04, 16 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
AnnaS dla mnie rabatka jest za wąska, a obwódka bukszpanowa nie bardzo tam pasuje, daj taki bliżej domu, ten zakątek jest taki leśny... Trawy, berberysy jak najbardziej ok. Miskant fajnie rozjaśni. O funkiach nie myślałaś?

A pokażesz ten drugi narożnik?

Chciałoby się tak z rozmachem narysować jak Danusia, derenie, hortensje, miskanty

Małgosiu ta rabata ma ok 2 m szerokości ale mogę ja jeszcze trochę poszerzyć. Zmartwiłaś mnie trochę tą obwódką bo w sumie już zrobiłam na nią miejsce. Wymyśliłam sobie tam hamak wśród traw i z obwódką ze zdjęcia znalezionego na forum - oczywiście mała inspiracją a nie dosłownie Pomyślałam też żeby wsadzić w rogu coś wyższego, kwitnącego ale chyba już będzie za ciasno. No chyba, że za tujami.

Drugi narożnik jest częściowo skończony, brak mi czasu i niektórych roślin - chyba będę kończyć wiosną.
Na zdjęciu jeszcze nieco inaczej niż posadziłam - trawek jest w rzędzie 5 a nie 2 i dalej 3 berberysy.

Dodam że obwódka zawijałaby wokół brzozy a w środku lawenda, kocimiętka lub coś podobnego
Początki w Kruklandii 18:34, 16 paź 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Za krótka zimą też jestem , a rad udzielac nie potrafię ale zdecydowanie brzoza najbardziej do mnie przemawia. Co do kopiowania to ja nie kopiuję , mój ogród sprzed ogrodowiska.Pozdrówka.

Bogdziu ja nie mam takiego daru żeby rośliny ładnie skomponować. Muszę kopiować...ale zawsze dorzucę coś od siebie

No brzozy są piękne! Dokupię jeszcze jedną, ale nie wiem gdzie posadzę. Mam całą krótką zimę żeby się zastanowić

Buziaki

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:05, 16 paź 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
a propo drzew to poszłam dalej i chciałam na eM urodziny kupic mu też drzewa i wmówic mu że to własnie byłby dla niego wymarzony prezent ( brzozy doorenbos) on mi a ja jemu ... ale nie dał się :/

Dobre a mógł poudawać...

Fajnie się zapowiada, będę podglądać.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:01, 16 paź 2014

Do góry
a propo drzew to poszłam dalej i chciałam na eM urodziny kupic mu też drzewa i wmówic mu że to własnie byłby dla niego wymarzony prezent ( brzozy doorenbos) on mi a ja jemu ... ale nie dał się :/
Początki w Kruklandii 10:45, 16 paź 2014

Do góry
ewalm napisał(a)

Justynko, myślę że lepiej by było 'Doorenbos' w narożniku, ładnie się komponuje ze świerkiem 'Hoopsi'. A przy tej chyba hustawce 'Nigra' albo grujecznik. Zielone liście i biała kora będą przybliżać optycznie narożnik, a jesienią jak drzewa się przebarwią to też kolory lepiej się układają i podkreślają nawzajem: od lewej patrząc z tarasu czerwony (Nigra) potem żółty (brzozy), potem srebrzysty świerk, a potem znowu czerwony (ambrowiec. Byłoby bardziej kolorowo. Nigra, świerk i ambrowiec koło siebie będą razem jesienią dość ciemne. Wtedy jest niby kolorowo ale smutno, zwłaszcza, że dalej altana też jest z ciemnego drzewa.

Wszystko ok....tylko w tym wielkim kole będzie stać wielka trampolina...póki młoda nie wyrośnie. Później może będzie basen.
Nie chcę żeby piękne białe pieńki (bo brzozę bym chciała wielopniową) były zasłonięte

Hmmm... no muszę to jeszcze raz przemyśleć.

Początki w Kruklandii 10:37, 16 paź 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Co jest mniejsze...grujecznik czy brzoza Doorenbos???

Justynko, myślę że lepiej by było 'Doorenbos' w narożniku, ładnie się komponuje ze świerkiem 'Hoopsi'. A przy tej chyba hustawce 'Nigra' albo grujecznik. Zielone liście i biała kora będą przybliżać optycznie narożnik, a jesienią jak drzewa się przebarwią to też kolory lepiej się układają i podkreślają nawzajem: od lewej patrząc z tarasu czerwony (Nigra) potem żółty (brzozy), potem srebrzysty świerk, a potem znowu czerwony (ambrowiec. Byłoby bardziej kolorowo. Nigra, świerk i ambrowiec koło siebie będą razem jesienią dość ciemne. Wtedy jest niby kolorowo ale smutno, zwłaszcza, że dalej altana też jest z ciemnego drzewa.
Ogród wyrozumiały 10:35, 16 paź 2014

Do góry
witaj!
ta sosenka to varella? cudna!! ta okrągła

masz kawał działki do zagospodarowania! i te brzozy - fajny zakątek Szkoda że daleko, bo chętnie zobaczyłabym na żywo jak będziesz w okolicy, zapraszam
Makowo na Kociewiu 19:50, 15 paź 2014

Do góry
Acha lustro, jeśli przez chwilę przestanie lać to zrobię zdjęcie spod brzozy
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:07, 15 paź 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Witaj Violu, jestem u ciebie pierwszy raz - nie znałam twojego ogrodu i twojego watku. Troszke nadrobiłam, obrazkowym pismem przeleciałam i juz wiem conieco.
Masz piekne amrowce ( wszystkie 3) - to moje marzenie niezrealizowane do dzis ze względu na mały areał, masz ślicznie wybarwionego klonika - kocham klony, masz brzozy - kolejne moje marzenie, masz duzo zapału i przemyslany plan działania...i duzy ogród z wielkim potencjałem
Bedzie pieknie, ja to wiem

Co do rózy ascot o która pytałaś u mnie - to mam ja drugi sezon, spełniła moje oczekiwania w 100%. Ma bardzo energetyczny purpurowy kolor, nie łapią sie jej choroby jak np innej mojej równie pieknej rózy - ingrid bergman,która o tej porze roku jest kompletnie bezlistna. W Ascot kształt kwiatu tez mi odpowiada na każdym etapie rozwoju bo nie robi sie z niej taka jak ja to mówie brzydka "kapusta", nawet rozwinięty kwiat pozostaje zwarty. Do tego pachnie mocno. Same plusy
Posadziłam ją w duzym tłoku, ma u mnie zdecydowanie za mało słonca więc problem przypalania kwiatów mnie ominał, troche przeświatliłam okoliczne rosliny żeby dac jej pole do popisu ale ona i tak sobie poradziła i wystrzeliła pod koniec sezonu wielkim biczem, tak ze 150 cm z wieloma kwiatami, wyższym niż ocieniająca ją obok i zasłaniająca wierzba hakuro. Musiałam ją podeprzec taką metalowa ważką z tego powodu. Nadal kwitnie i wygląda ładnie. Wymaga jednak chyba odrobiny ocienienia, Makasia pisała u mnie że jej była przypalana przez słonce i musiała ją przesadzic. Podsadż ją u siebie chociazby jakąś wysoką trawą która troche jej da wytchnienia latem, jakimś miskantem morning light czy rozplenicą i będzie ok.

Ale mi wywód długasny wyszedł.... nie wiem tylko czy pomocny
Pozdrawiam i zaznaczam wątek !

Małgosiu, bardzo dziękuję za wizytę i porady dotyczące Ascot. Jest to róża, która jest dla mnie ideałem (jeśli chodzi o kolor, kształt kwiatu i kolor liści). Bardzo chcę ją mieć. Muszę więc zadbać o jakieś nasadzenia, które dadzą jej troszkę cienia. Nie będę jej w takim razie kupować teraz, bo po pierwsze boję się, że źle posadzona (nie mam doświadczenia) nie przeżyje zimy, no i po za tym mam jeszcze niewiele roślin, które mogłyby ją przysłonić. Mam jednego miskanta Morning Light - na 100% kupię na wiosnę jeszcze kilka i wtedy wkomponuję Ascot. Przejrzę dokładnie Twój wątek, nacieszę oczy pięknymi widokami. Pozdrawiam
Pomóżcie wyczarować mi ogród 11:15, 15 paź 2014

Do góry
Witaj Violu, jestem u ciebie pierwszy raz - nie znałam twojego ogrodu i twojego watku. Troszke nadrobiłam, obrazkowym pismem przeleciałam i juz wiem conieco.
Masz piekne amrowce ( wszystkie 3) - to moje marzenie niezrealizowane do dzis ze względu na mały areał, masz ślicznie wybarwionego klonika - kocham klony, masz brzozy - kolejne moje marzenie, masz duzo zapału i przemyslany plan działania...i duzy ogród z wielkim potencjałem
Bedzie pieknie, ja to wiem

Co do rózy ascot o która pytałaś u mnie - to mam ja drugi sezon, spełniła moje oczekiwania w 100%. Ma bardzo energetyczny purpurowy kolor, nie łapią sie jej choroby jak np innej mojej równie pieknej rózy - ingrid bergman,która o tej porze roku jest kompletnie bezlistna. W Ascot kształt kwiatu tez mi odpowiada na każdym etapie rozwoju bo nie robi sie z niej taka jak ja to mówie brzydka "kapusta", nawet rozwinięty kwiat pozostaje zwarty. Do tego pachnie mocno. Same plusy
Posadziłam ją w duzym tłoku, ma u mnie zdecydowanie za mało słonca więc problem przypalania kwiatów mnie ominał, troche przeświatliłam okoliczne rosliny żeby dac jej pole do popisu ale ona i tak sobie poradziła i wystrzeliła pod koniec sezonu wielkim biczem, tak ze 150 cm z wieloma kwiatami, wyższym niż ocieniająca ją obok i zasłaniająca wierzba hakuro. Musiałam ją podeprzec taką metalowa ważką z tego powodu. Nadal kwitnie i wygląda ładnie. Wymaga jednak chyba odrobiny ocienienia, Makasia pisała u mnie że jej była przypalana przez słonce i musiała ją przesadzic. Podsadż ją u siebie chociazby jakąś wysoką trawą która troche jej da wytchnienia latem, jakimś miskantem morning light czy rozplenicą i będzie ok.

Ale mi wywód długasny wyszedł.... nie wiem tylko czy pomocny
Pozdrawiam i zaznaczam wątek !
Mam marzenie 10:16, 15 paź 2014

Do góry
No pewnie, na razie pod cisem, a kolejne jak już się przestaniesz bać z funkiami ok. Liścia mają cały rok, bez zmian, czasem któryś uschnie i trzeba wyciąć i tyle.

Ale 2m od brzozy to nadal blisko
Mam marzenie 08:26, 15 paź 2014

Do góry
Gosia!
nie wiem czy mam takiego akurat, a mam ich całkiem sporo, bo uwielbiam ciemierniki i dlatego Cię namówiłam Będziesz zadowolona, naprawdę. Za 10 zł nie dołapałam orientalnego do tej pory...
Półcień, sporo wilgoci, podłoże przepuszczalne, o odczynie obojętnym lub lepiej nawet zasadowym. Swoje sypię co roku wiosną dolomitem i mają się dobrze (bo rodzime podłoże mam raczej kwaśne). Podłoże wilgotne, ale nie można ich przelewać, bo gniją
Dlatego nie wiem czy okolice brzozy to dobry pomysł - za sucho. To samo pod okapem domu - też sucho. Posadź blisko wejścia, żeby je było widać zimą/wczesną wiosną - wtedy kwitną. Dosadzisz te maluchy ode mnie i będzie git. One się rozrastają, moje kilkuletnie mają 30x30x30cm około.
Jak Ci się nie chce, to oczywiście przygarnę hihi

pozdrawiam!!
Marzenie o... 17:07, 14 paź 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Kasiu - źle się wyraziłam... ja nie pisałam o tych za ogrodzeniem, tylko jakoś skojarzyłam, że ten zaorany narożnik to to samo miejsce, w którym teraz rosną drzewa u Ciebie. Pomyliłam narożniki? Nieistotne... ważne, że dzisiaj jest pięknie

Klony formowane w kulki... hmmm... ależ miałaś pomysł! Może za rok będą już do pokazania?

w takim razie te drzewa tj 3 brzozy + ambrowiec były tam od początku zakładania tej rabaty, tylko kadr zdjęcia ich nie objął

mam nadzieję, ze za rok będę mogła je pokazać
Ogród to życie 11:50, 14 paź 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Rozpędziłaś się z robotą ogrodową, że aż zataczasz kręgi na niebie....no pokaż te nowe linie rabatowe, nic nie zdradzasz, zimą pomyslimy razem z tobą nad nową obsadą, u mnie brzozy naśmieciły, nic nie robię tylko z tymi liśćmi walczę, luzik nie dla mnie

Liście fajnie się zbiera kosiarka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies