Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Kamajla 14:17, 12 lis 2014

Malgosik napisał(a)

umbry Ci się pięknie wybarwiły
moja 1 sztuka zanim zmieniła kolor zgubiła już połowę liście, jest na przeciągu

a co do ambrowca wydaje mi się, że jednak za mało ma słońca
mój od strony południowej czerwony, od północnej żółty
w szkółce też widziałam skupisko ambrowców, gdzie tylko czubki były czerwone, a niżej zielono- żółte liście były
nawet jeśli teraz nie będzie czerwony, to jak podrośnie, będzie miał więcej słońca i zczerwienieje
ale to tylko moje spostrzeżenia

w żółtym im też do twarzy
żeby Ci nie przyszło do głowy ich wyrzucać
tudzież podzielić się z innymi...

u mnie dokładnie to samo, od południa w części bordowy już od dawna (a nawet jużte bordo liście pogubił), teraz zmienia kolorki reszta, a od północy też przewaga żółtego. Mój w cieniu latem był dopiero ok. 16-17
Kamajla 14:28, 12 lis 2014

Madżen, świetny ten Twój ogród sama nie wiem, która rabata najbardziej mi się podoba... ciekawa jestem co zdecydujez wiosną

pozdrawiam
Milka 14:28, 12 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)

Nic nie wymyśle, ambrowce są młode, jesień nietypowa, więc nie ma co narzekać i trzeba poczekać na efekt za rok

Co roku będą inne, zależy to od wielu czynników...oglądałaś ostatnią Maję i te Arboretum z trawami, tam p. Marzena pokazywała ambrowca z kilku lat i za każdym razem inaczej się wybarwiał, myślę, że to jest fajne
myślałam, że już nic nie wymyślę, że będę pielęgnować, niestety wymyśliłam, ostatnio wywalam to, co tak pieczołowicie sadziłam i planuję inne miejsca inaczej zrobić, chyba jednak ograniczam byliny, będę zimozielona
zdrówko mam nadzieję, lepiej
Magda_ 14:44, 12 lis 2014

spoko historia z tego wyszła
Twój ogród wciąż się zmienia i wcale nie tylko dlatego, że rośliny po prostu rosną.
Margarete 15:29, 12 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)
Dziekuje za doceniacie zmiany na mojej rabacie trzmielinkowe. Systematycznie jestem w wielu wątkach i widzę nasze dojrzewanie ogrodowe. Takiego tempa pięknienia ogrodów jak na Ogrodowisku nigdzie nie widziałam. Wzorce, które nam pokazuje Danusia, wymiana doświadczeń, wzajemne motywowanie zmienia nasze ogrody na lepsze.
Mam nadzieję, ze będziecie również w te długie wieczory pokazywać historię Waszych rabat

Amen
Robaczek 15:34, 12 lis 2014

Madżen, fajnie wyglądają te drzewa na różance - przypomnij mi jakie tam masz posadzone? Buki pamiętam..a reszta?
W ogóle podobają mi się te drzewa u Ciebie, wszystkie bez wyjatku. Zwłaszcza zagrożone ostatnio brzozy.
Kulki i trawki to jedno, ale drzewa dają bezcenną strukturę i porzadkują przestrzeń. W wolnym czasie, napisz proszę jakie masz u siebie drzewa liściaste, szukam inspiracji
Margarete 15:42, 12 lis 2014

Dziekuje za historie twojej trzmielnowej rabaty - bardzo ja lubie u ciebie i dlatego przecież skopiowałam u siebie 3 słoneczka ale gdzie im tam do twoich...Ale jest nadzieja....

Interesujące są dla mnie te kiścienie...wywaliłas je całkiem czy przesadziłas gdzie indziej tak jak zawilce ? jak sie sprawuja zima ? przemarzaja ci ?

A co do gustów to rzeczywiście poczucie estetyki i piekna w ogrodzie zmieniło mi sie diametralnie na skutek przebywania z Wami na Ogrodowisku.

Pozdrawiam i życze wygranej z choróbskiem !
Karabela 15:50, 12 lis 2014

Marzenka, poogladałam historię trzmielinowej i ZAZDROSZCZĘ !! moja trzmielina coś jakaś mała, ale nie jestem pewna czy nie wsadziłam jej "na chwilkę" w doniczce muszę sprawdzić
A Tobie zdrówka
Pszczelarnia 16:55, 12 lis 2014

Madżenno, myślę o platanach, czy to nie za dużo do Twoich drzew i tak bogatego ogrodu na tej przestrzeni. Ich kora jest bardzo wyrazista. I to duże drzewa. Ja bym te brzozy u Ciebie widziała tyle tylko, że jednolite.
Zobacz, jaką wielkość ma jeden sam pojedynczy listek platana.
To drzewa wielkich przestrzeni, za duże na klejnot w Twojej ogrodowej koronie.
Zdrowiej.
kwartet 21:08, 12 lis 2014

Chcialam się przywitać
twój wątek czytam od paru tygodni, od lewa do prawa i spowrotem.
Kibicuję zmianom, podziwiam efekty.
Chciałam dołączyć do głosów za platanami tymi kulistymi.
Pięknie by się zrobiło geometrycznie. Kule bukszpanówna dołem, nad trawami unuszą się kule trzmielin, a nad gabionami kule platanów, w tle sześciany grabów.
Brzozy nie lubią zmian poziomu lustra wody gruntowej przerabiałam.
Zdrówka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies