Nie wiem o co chodzi z platanem , bo duuuuuuuużo tu się pisze,...... a ja mam jednego i go kocham bardzo bardzo, Pewnie go będziemy ciac ale narazie sobie rosnie pieknie
Pozdrawiam i szukam zdjęcia z moim platanem
Kasiu na rozance rośnie 5 wisni kiku-shidare. Żaluję, źe kupiłam tak nisko szczepione i teraz gałezie właża mi do ziemi. Na tylach tej rabaty mam 8 buków purpurowych , które bedę ciął na plaskie ekerany o wysokosci 2,2 m.... Zgodnie z przepisami.... Buki purpurowe maja konweniować z rózami w kolorze purpury.
Z lisciastych oprocz wszechobecnych grabow (pospolitych i fastigata) mam powtykane w kilu miejscach bodowe buki, w tym tricolor, 6 pissardi, 4 magnolie, zostala mi jedna amanogawa (były trzy ale padly) w ich miejsce posadziłam ambrowce o wąskim pokroju no i moje trefne brzozy doorenbos o pokroju oendula czyli long trunk. Mialy być 4 a dwie są pozpolite a dwie long trunk...ich los sie warzy na rzecz platanów alpens globe. Ale decyzja jest trudna i w moim przypadku nie do przewidzenia
Ach mam jeszcze perukowca, którego celem jest zaslaniac bajzlownik i leszczyne za garażem. Wiecej przewinień nie pamietam
Kiścienie zeblid zostały wyżarte przez opuchlaki. Zbyt pózno sie zorientowałam dlaczego brzydna.. Teraz reanimuję je w brązowej trawce. Nie wiem czy ich nie przechowam zimą w ogrodzie zimowym, poczekam aż się ukorzenia i wsadzę do gruntu póżną wiosną. Zbyt mi sie podobaja aby je wyrzucic, ale uwierz mi opuchlaki je nieźle uszkodzily
Pszczólko platan alpen's globe to miniaturowa odmiana tego szlachetnego drzewa. Właśnie zastanawiam się czy jednak nie bedzie zbyt mały. Na froncie ogrodu, dla przeciwwagi wysokiej bryły domu, miały być wysokie brzozy...a ja namieszałam. Na pewno dla zwykłych platanów w tym miejscu za mało mam miejsca.
Mam jeszcze alternatywe.... Graby fastigata, ktore rosna na tyłach, ktore mogę przesadzić.... I w przyszlości nie mialabym problemów z cięciem tych drzew na tyłach.
Kuszą mnie też buki dawyck gold, ale ciiiiiii.
Witaj
Własnie kusi mnie ta geometria alpen's glob poczochrana trawami
Brzozom ewdentnie spadek ogrodu w ich kierunku i gromadzenie sie wody nie słuzy. Wszystkie inne rosliny świetnie znosza te warunki a brzozy wyjątkowo nie. Dzieki, że potwierdzasz moje obserwacje
Nie wiem czy Buki Dawyck Gold nie będą cierpieć. One nie lubią zmian poziomu wód gruntowych, a do tego potrafią się czasami przypalać. Interesowałem się nimi i w większości widziałem z poparzonymi liśćmi. Graby przesadzone z tyłu też były by fajne, ale czy nie za dużo by ich było? Z przodu, żywopłot i jeszcze przed gabionami? Chociaż z drugiej strony minimalizm w modzie
Kibicuję dalej w rozważaniu