Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Mala_Mi 22:18, 12 lis 2014

na bieżąco..
Ewa 06:10, 13 lis 2014

Nie wiem o co chodzi z platanem , bo duuuuuuuużo tu się pisze,...... a ja mam jednego i go kocham bardzo bardzo, Pewnie go będziemy ciac ale narazie sobie rosnie pieknie
Pozdrawiam i szukam zdjęcia z moim platanem
Madzenka 06:58, 13 lis 2014

Robaczek napisał(a)
Madżen, fajnie wyglądają te drzewa na różance - przypomnij mi jakie tam masz posadzone? Buki pamiętam..a reszta?
W ogóle podobają mi się te drzewa u Ciebie, wszystkie bez wyjatku. Zwłaszcza zagrożone ostatnio brzozy.
Kulki i trawki to jedno, ale drzewa dają bezcenną strukturę i porzadkują przestrzeń. W wolnym czasie, napisz proszę jakie masz u siebie drzewa liściaste, szukam inspiracji

Kasiu na rozance rośnie 5 wisni kiku-shidare. Żaluję, źe kupiłam tak nisko szczepione i teraz gałezie właża mi do ziemi. Na tylach tej rabaty mam 8 buków purpurowych , które bedę ciął na plaskie ekerany o wysokosci 2,2 m.... Zgodnie z przepisami.... Buki purpurowe maja konweniować z rózami w kolorze purpury.

Z lisciastych oprocz wszechobecnych grabow (pospolitych i fastigata) mam powtykane w kilu miejscach bodowe buki, w tym tricolor, 6 pissardi, 4 magnolie, zostala mi jedna amanogawa (były trzy ale padly) w ich miejsce posadziłam ambrowce o wąskim pokroju no i moje trefne brzozy doorenbos o pokroju oendula czyli long trunk. Mialy być 4 a dwie są pozpolite a dwie long trunk...ich los sie warzy na rzecz platanów alpens globe. Ale decyzja jest trudna i w moim przypadku nie do przewidzenia
Ach mam jeszcze perukowca, którego celem jest zaslaniac bajzlownik i leszczyne za garażem. Wiecej przewinień nie pamietam
Madzenka 07:00, 13 lis 2014

Margarete napisał(a)
Dziekuje za historie twojej trzmielnowej rabaty - bardzo ja lubie u ciebie i dlatego przecież skopiowałam u siebie 3 słoneczka ale gdzie im tam do twoich...Ale jest nadzieja....

Interesujące są dla mnie te kiścienie...wywaliłas je całkiem czy przesadziłas gdzie indziej tak jak zawilce ? jak sie sprawuja zima ? przemarzaja ci ?

A co do gustów to rzeczywiście poczucie estetyki i piekna w ogrodzie zmieniło mi sie diametralnie na skutek przebywania z Wami na Ogrodowisku.

Pozdrawiam i życze wygranej z choróbskiem !

Kiścienie zeblid zostały wyżarte przez opuchlaki. Zbyt pózno sie zorientowałam dlaczego brzydna.. Teraz reanimuję je w brązowej trawce. Nie wiem czy ich nie przechowam zimą w ogrodzie zimowym, poczekam aż się ukorzenia i wsadzę do gruntu póżną wiosną. Zbyt mi sie podobaja aby je wyrzucic, ale uwierz mi opuchlaki je nieźle uszkodzily
Madzenka 07:03, 13 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Madżenno, myślę o platanach, czy to nie za dużo do Twoich drzew i tak bogatego ogrodu na tej przestrzeni. Ich kora jest bardzo wyrazista. I to duże drzewa. Ja bym te brzozy u Ciebie widziała tyle tylko, że jednolite.
Zobacz, jaką wielkość ma jeden sam pojedynczy listek platana.
To drzewa wielkich przestrzeni, za duże na klejnot w Twojej ogrodowej koronie.
Zdrowiej.

Pszczólko platan alpen's globe to miniaturowa odmiana tego szlachetnego drzewa. Właśnie zastanawiam się czy jednak nie bedzie zbyt mały. Na froncie ogrodu, dla przeciwwagi wysokiej bryły domu, miały być wysokie brzozy...a ja namieszałam. Na pewno dla zwykłych platanów w tym miejscu za mało mam miejsca.

Mam jeszcze alternatywe.... Graby fastigata, ktore rosna na tyłach, ktore mogę przesadzić.... I w przyszlości nie mialabym problemów z cięciem tych drzew na tyłach.
Kuszą mnie też buki dawyck gold, ale ciiiiiii.
Madzenka 07:05, 13 lis 2014

kwartet napisał(a)
Chcialam się przywitać
twój wątek czytam od paru tygodni, od lewa do prawa i spowrotem.
Kibicuję zmianom, podziwiam efekty.
Chciałam dołączyć do głosów za platanami tymi kulistymi.
Pięknie by się zrobiło geometrycznie. Kule bukszpanówna dołem, nad trawami unuszą się kule trzmielin, a nad gabionami kule platanów, w tle sześciany grabów.
Brzozy nie lubią zmian poziomu lustra wody gruntowej przerabiałam.
Zdrówka

Witaj
Własnie kusi mnie ta geometria alpen's glob poczochrana trawami

Brzozom ewdentnie spadek ogrodu w ich kierunku i gromadzenie sie wody nie słuzy. Wszystkie inne rosliny świetnie znosza te warunki a brzozy wyjątkowo nie. Dzieki, że potwierdzasz moje obserwacje
Madzenka 07:06, 13 lis 2014

Niestety nie dam rady wszystkim odpowiedzieć, dlatego macham zbiorowo
Miłego dnia wszytskim życzę
polinka 11:09, 13 lis 2014

Zdrowiej dziewczyno A jak będziesz się wybierała do Marty po drzewa to ja z Tobą
Loosiuu 16:49, 13 lis 2014

Nie wiem czy Buki Dawyck Gold nie będą cierpieć. One nie lubią zmian poziomu wód gruntowych, a do tego potrafią się czasami przypalać. Interesowałem się nimi i w większości widziałem z poparzonymi liśćmi. Graby przesadzone z tyłu też były by fajne, ale czy nie za dużo by ich było? Z przodu, żywopłot i jeszcze przed gabionami? Chociaż z drugiej strony minimalizm w modzie
Kibicuję dalej w rozważaniu
anna_studio 20:23, 13 lis 2014

Pozdrowienia i życzenia...
Zdrowia...
Ty chorujesz ??? Nie może być