Basiu, właśnie rośnie tam bergenia, urosła mocno, lubię ją, nawet jak zimą sklapcieje to wiosną szybko wstaje.
Rosną teraz też (wciąż zadołowane ale już chyba do podziału) żurawki Palace Purple i one się wysiewają- widać że wysiała mi się w opasce oraz podzielona Marmelade- na którą patrzeć nie mogę i jakaś piętka bodziszka korzeniastego, którą w ubiegłym sezonie tam wetknęłam, bo synek urwał.
Ciemierniki byłyby idealne- tylko tam czasmi spada śnieg z dachu domu lub dachu ganku . Szkoda by mi było takich pięknych kwiatów.
Basiu, czy ta miniaturowa bergenia to taka Bergenia Flirt?
2020 Lato
Trzecia zmiana tego placyku, nawierzchnia okazała się być niezbyt praktyczna dlatego została zmieniona, zgadnijcie skąd przyszła inspiracja
Przed
W trakcie
I prawie po
Edytka przywrotnik nad rowem, w tej masie zieleni liliowców słabo go będzie na zdjęciach widać, a iryska variegatę w liliowcowej z kapliczką
Przywrotniki na tych brzegach
( zdjęcia z przed dosadzanek)
a iryski tu porozdzielałam
wracam z tematem mojej małej rabaty, żywotnik golden szmaragd "przymierzony" w tym miejscy wygląda tak, co mogłabym jeszcze dosadzić (wymiary ok 1x2,5 m)?
Mój pomysł nr2 to posadzenie w tym miejscu lilaka meyera "Palibin" szczepionego na pniu, miałby super warunki od południowej strony, podobno kwitnie nawet 2x w roku?
Tylko wtedy nie mam zielonego pojęcia z czym go połączyć, żeby było zimozielone i żeby trochę zasłaniało moje "techniczne" wejście do domu.
Czy na takiej powierzchni mogę posadzić dwa lilaki na pniu?