Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w remoncie 12:19, 16 sty 2021

Do góry
rozark napisał(a)
u mnie już ze 25 cm jest
ma być mróz -21, pod taka kołderką roślinki powinny być bezpieczne

Hej Renia

U nas też kołderka już porządna. Właśnie zaczyna wiać a śnieg to pada to przestaje. Jak tak będzie dalej to zaraz zaspy będą

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:10, 16 sty 2021

Do góry
Prezent od Irenki, od serca zrobiony Dziękuję, będę zabierać na leżaczek, bo to z monogramem. Poduszka z alpaki>
Zobaczcie jaka piękna.

Hippeastrum - Amarylis 12:07, 16 sty 2021

Do góry
Zrobiło się biało a u mnie następny się chce pokazać
Ogródek Izy-mój Rodos 11:49, 16 sty 2021

Do góry
Iwonka, rabata z kwiatów jednorocznych już tam była i późnym latem wyglądała ok ale wcześniej było pusto.
Dlatego chcemy dać tam jednak większe rośliny, bardziej widoczne, byliny...
Tulipany już były i nie chcą, bo trzeba wykopywać albo nie powtarzają kwitnienia.

Niestety nie przewidują inwestycji w kostkę ani w ścieżki żwirowe.
Może gdzieś zdobędziemy płyty chodnikowe z odzysku na ścieżkę.
Wjazd po prawej stronie musiałby zostać trawiasty, tak jak obecnie.
Tam parkują samochód, szerokość to 4 metry.
Pod śliwą ma zostać trawnik, może dałoby się nadać tu jakiś ładny kształt po prostu kancikami.
Podoba mi się kształt trawnika w kształcie koła, troszkę podobny do planu Ewy wyszedł plan środkowej rabaty.
Tak jak napisałaś, chodzi o to aby wykorzystać to co możliwe i nie robić wielkiej rewolucji, bo mogą się wystraszyć Już są trochę wystraszeni

Pamiętajcie o ogrodach 11:37, 16 sty 2021

Do góry
Asiu to widok z tarasu.

U mnie nie jest tak źle z zimnem, nie wiem ile jest bo nie mam termometru ale jak byłem z Funią na spacerze to mrozu dużego nie czułem.

No i zaczyna mi znowu rosnąć plan działania na ten rok. Oprócz zmiany ogrodzenia a co za tym idzie cały przód do zrobienia w przedogrodzie, chyba dojdzie zmiana schodów i zejścia z tarasu, zamiast z boku to na wprost i obudowa tarasu, chyba własnie mniej więcej tak ja Ty masz. No i koryta na rośliny przed taras i pewnie jeszcze coś.
Ogródek Izy-mój Rodos 11:29, 16 sty 2021

Do góry
Rabata środkowa na Twoim planie byłaby płytsza i nie wiem, czy hortensje, rozplenice, i inne byliny by się tam zmieściły.
Patrząc na miejsce pod śliwką, ubyłoby trawnika, przybyło rabaty, nie wiem, czy rośliny tam w głębi pod samą aronią byłoby widać.
Tu zostawiłabym jednak tą trawę tym bardziej, że chcą ją tam zostawić.
Rabatę pociągnęłabym na razie do drewutni sąsiada i tam zakończyła, tak jak na planie.
Myślę o kształcie warzywnika, nawiązywałby do półkolistych rabat.
Tam jest pergola z winogronem, trzy lub cztery krzewy na pniu, dwa krzaczki porzeczek i truskawki. Do wkomponowania gdzieś maliny.
Myślę...

Zieleń, drewno i antracyt 11:23, 16 sty 2021

Do góry
Wczoraj w ramach końca ferii wybyliśmy na dzień nad morze. Ale było przyjemnie, a do tego plaża dla nas

Na koniec spotkaliśmy odważnego "wędkarza"
Ogródek Izy-mój Rodos 11:14, 16 sty 2021

Do góry
Asia, Twój plan byłby zgodny z tym co mi się podobało u Domi, ale...

Rabata z lewej strony wchodziłaby w ciąg komunikacyjny, poza tym na jesieni została przekopana z kompostem i korą, więc wolałabym już ją wykorzystać pod nasadzenia.

Ogródek Izy-mój Rodos 11:10, 16 sty 2021

Do góry
Odpiszę po kolei

Najpierw plan Ewy.
Na początku nie byłam przekonana ale im dłużej patrzyłam, tym bardziej zaczynał mi się podobać

Na placyk nie ma zgody tak jak myślałam.
Ścieżki mogą być, nawet by ułatwiły wejście za rabatę, między tujami, bo tam i tak ciężko było kosić. Wtedy rodek ten z lewej musiałby iść trochę do przodu.
Rabata przed tujami miała by 4 metry, jeśli na te planowane nasadzenia hortensje + reszta to byłoby ok.
Usłyszałam przerażenie w głosie na temat trawnika taki mały?
Wiem, że jest kiepski, chyba wymuszę w końcu porządną wertykulację wiosną i dosiewkę trawy z mikrokoniczynką, o skopaniu całości i założeniu nowego nie ma mowy niestety może to coś polepszy wizualnie
Chyba bym go trochę jednak podniosła do góry z lewej strony.
Najwyżej powiększymy rabatę, jak się rośliny rozrosną

Myślę jeszcze nad kształtem warzywnika i tą poprzeczną przesłoną tu gdzie znak zapytania, o której pisałam później.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 11:06, 16 sty 2021

Do góry
I jeszcze fotka z zimowego wieczornego ogrodu. Biel śniegu pięknie odbija światło i stało się bajkowo... ♥
Miłego weekendu dla Was!

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 11:03, 16 sty 2021

Do góry
Witajcie zimową porą w Nowym Roku 2021

Wpadłam po dłuższej nieobecności i mam nadzieję na wspólne oczekiwanie do wiosny, kiedy to będziemy mogli już spokojnie wyjść do naszych ogrodów i zaczniemy się cieszyć soczystą zielenią. W międzyczasie nadrobię zaległości i wrzucę trochę fotek z późnego lata i jesieni.

Z niecierpliwością, wraz z holenderskim ogrodem Keukenhof, odliczam dni do pierwszego dnia wiosny, których zostało tylko 65 Nie mogę się doczekać, jak zaczną kwitnąć u mnie krokusy i tulipany. W tym roku jesienią udało mi się pierwszy raz w życiu posadzić tulipany w ogrodzie. Jest ich kilka tysięcy(!), w różnych częściach ogrodu, przeróżne odmiany i kolory, które dobierałam, aby łącznie wszystko kwitnęło 100 dni, dlatego też tak bardzo nie mogę się doczekać jak to wszystko bujnie (oby!) Wrzucę na ten temat osobny wpis

Ściskam Was noworoczne, cieszę się, że wróciłam i... byle do wiosny! ♥

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 10:36, 16 sty 2021

Do góry
m_gocha napisał(a)
Pomimo lipcowych upałów hosty wyglądały na mocno napojone

Muszę je "zacytować", są przepiękne. A te Twoje cięte rzeźby, cudo. Zdjęcia super.
Przy okazji zapytam, jak nazywa się ta drobna różyczka?
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 10:31, 16 sty 2021

Do góry
m_gocha napisał(a)
Hosty rosły w oczach

Powtórzę się, dobrze, że tu trafiłam. Jak miło oglądać takie zdjęcia, kiedy śnieg i mróz za oknem. Piękne hortensje, tulipany, róże, przeurocze oczko wodne, no i lilie wodne. Ogromne funkie, moje ulubione. Podziwiam.
Ogródek Izy-mój Rodos 10:06, 16 sty 2021

Do góry
Reni, bardzo odręcznie w telefonie bo drukarka mi nie działa. Ja bym zaproponowała coś takiego. Kształty powinny być równe, na bazie kół.

Na pomarańczowo zaznaczyłam ścieżki. Mogą być żwirowe, najłatwiej je wykonać i są najtańsze. Wkoło rabaty w kole od strony trawnika nie musi być ścieżki. Warto rabatę jednak jakoś odciąć od trawnika np. 2 rzędami kostki. Rabata ta mogłaby być cała na kolorowe kwiaty np. jednoroczne. Jest wydzielona od reszty więc w jakiś sposób uporządkowana. Siejesz jak łąkę kwietną lub plamami. Co roku może być dzięki temu inna. Nasiona tańsze niż byliny. Na jesieni/wiosnę może to być miejsce na cebulowe. Można też zrobić tam coś formalniejszego np. kulkowisko.
Ścieżka od bramy może być żwirowa lub zostać trawą. Dlatego jest pomarańczowo zielona. Nie wiem ile tam jest miejsca, czy wstawiają samochód. Od tego zależy jej szerokość i kształt. Pod śliwą jest trawniczek w kształcie koła ale śliwa nie jest w jego środku a przy górnym brzegu. Wielkość tego miejsca zależy od jej korzeni, potrzeb (leżaczek). Też bym to miejsce jakoś odcięła od rabat (2 rzędy kostki jak przy trawnikowej, nie ścieżka). Chodzi o to że nawet jak trawnik jest gorszy to nadal będzie widoczny kształt bo teraz nie wiadomo gdzie jest rabata a gdzie trawnik. Dlatego wygląda to jak bałagan.
Inspiracją do tego był ten projekt. https://pin.it/5gwqYoY
Może bardziej da on pogląd co mi chodziło po głowie. Oczywiście ten pin to dużo bardziej zaawansowana wersja. U twojej siostry chodzi, aby jasno wydzielić rabaty nie zmieniając zbytnio wszystkiego.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:13, 16 sty 2021

Do góry
Joasiu----Gosiu----Basiu ----Staram się jak mogę nie dawać .Pracuję w domu a tu zawsze jest co robić. Teraz jak leży śnieg to spaceruję dookoła ogrodu żeby pochodzić po powietrzu albo jadę do córki i z Wnukiem psem idziemy na spacer. No i kończę;d badania po covidzie .

Dla Was kwiatuchy [

Ogród w remoncie 09:11, 16 sty 2021

Do góry
A śniegu wciąż dopaduje

Ogródek Izy-mój Rodos 08:11, 16 sty 2021

Do góry
Reniu a coś w tym stylu?

Sezon 2017 u Hanusi 07:31, 16 sty 2021

Do góry
Edytko, dziękuję za piękne zdjęcie. Takie lubię, droga dokądś. Całe życie to robimy świadomie lub mniej świadomie. A po drodze albo uporządkowanie myśli, albo chaos, Kto to może wiedziec co lepsze?

Życzę wszystkim zaglądającym świadomej drogi.

Na dzisiejszy dzień oczywiście chociaż minimalnego ciepełka z góry.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:47, 16 sty 2021

Do góry
Niestety! Przy okazji cięcia okazało się, że jest i u mnie ćma bukszpanowa
A tak się łudziłam, że na moją prowincję nie doleci...

Od razu drżącymi wręcz rękami do nocy pryskałam tym co miałam dostępne (Mospilanem) i po kilku dniach powtórka
Potem zakupiłam Lepinox. Ale nie było potrzeby pryskania - nie widziałam żerujących gąsienic a dokładnie przegladałam moje buksy.
Do zawieszonej pułapki feromonowej złapały sie tylko dwie ćmy bukszpanowe a sporo takich zwykłych. Jedną złapałam wieczorem do ręki
Mam nadzieję, że nic nie przeoczyłam... Niestety tego największego buksa nie jestem w stanie dokładnie przejrzeć bo jest za wielki - musiałabym chyba spuścić sie nad nim na jakiejś linie Tylko do czego się przywiązać?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies