Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 12:01, 12 sie 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Elu piękne widoki nadmorskie pokazujesz Ja w tym roku nie zobaczę polskiego morza to rekompensuję sobie oglądając u Ciebie

Aurelia zaraz wyjezdzamy. Pieknie jest teraz nie chce sie opuszczac tej cieplutkiej wody przed chwila jeszcze nozki moczylam aby nie zapomniec co to za przyjemnosc isc kilometrami a woda muska stopy.

Trzeba szczesliwie dkjechac do domu.
Pa
Sezon 2017 u Hanusi 23:30, 11 sie 2018

Do góry
Haniu nie jest tak zle z tym wiatrem nad morzem. Tylko wieczorem raz padalo i porzad ie grzmialo. Pogoda cudo a woda jeszcze cudowniejsza. Jak zyje w takim cieplym Baltyku sie nie kompalam.
Nawet nie trzeba bylo sie chlapac woda przed wejsciem od razu nura. Po raz pierwszy szczeka mi nie gruchotala z zimna po wyjsciu z wody. Woda krysztalowa tak sie ciesze, ze mi sie tak udalo ciepelko i wiaterek od morza.

Mialam 3 dni, ze nawet przy samym morzu nie mozna byo wysiedziec, bez parasola ni w zab. Parasole miały wziecie.
Dzisiaj troche chlodniej ale to i dobrze.

Pozdrawiam Haniu.
Gożdzikowa - wiejski ogród 23:18, 11 sie 2018

Do góry
Akurat jak mogloby nie padac to pada. Basiu ty to w granatowej bluzeczce z lancuszkiem na szyi jestes.
Masz blisko do Szmitow bo to gdzies w twoich stronach.
Ja wracam jutro, ale podobno bardzo lało dzisiaj. Gdzie jestem to wieczorem z czwartku na piatek burza taka silna przeszla, jak walnęło w nocy obudzilam sie myslalam ze cos sie zawalilo. Pierwszy raz takie wrazenie mialam.
Fala wysoka i mocny wiatr, ale po poludniu juz pieknie slonko swiecilo.

Przechodza chmury i leje, ale cieplo.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:50, 11 sie 2018

Do góry
Na zakończenie wszystko kiedyś się kończy.

Wejście na plażę

Lewa strona

Prawa strona

Piasek jak na Dominikanie. W czwartek parzył bosa stopą nie dało rady chodzić.

Dzisiaj też cieplo, ale bez upału.

Gożdzikowa - wiejski ogród 21:28, 10 sie 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
Zobaczcie takie ptaki dziś krąża nad naszą wsią ..te sfocone to 4 okrążenie w tej chwili przelatują znowu ,,i tak co5min[img od stroy zach biorą zakręt nad naszym podwórkiem... size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/171/1712132/original.JPG[/img]

Pewnie ćwiczenia na defiladę. Masz gdzieś jednostkę lotnicza w obrębie 100km.
Ćwiczą zawrotami. Pewnie pola już po żniwach.
Zakłócają ci bloga ciszę.

U mnie każdego roku po defiladzie też helikoptery fruwają nad działka. Naruszają moja przestrzeń powietrzną.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:41, 10 sie 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Efka nie ma problemu możesz wiosna sypnąć granulowany też daje czadu ze wzrostem.
Dwa lata tak zrobiłam pod brzozami. Brzoza ma płytki system korzeniowy więc podbiera pokarm trawce sypnelam kurzy zmieszany z bydlęcym. Trawka czarna a liście brzóz byly do połowy listopada zielone, przyszedł śnieg i opadły. Kozaki rosły na potęgę.
Więc granulat też dobry.

O widzisz, a kiedy można sypnąc granulatem, jesienią?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:44, 09 sie 2018

Do góry
effka napisał(a)

Dziękuję
Mój trawnik założony został na mieszance gleby rodzimej, humusu i obrzymiej ilości kompostu (10 ton na 200 m2). Nie miałam wtedy obornika i bardzo żałuję, bo na pewno trawa by jeszcze lepiej rosła.

Efka nie ma problemu możesz wiosna sypnąć granulowany też daje czadu ze wzrostem.
Dwa lata tak zrobiłam pod brzozami. Brzoza ma płytki system korzeniowy więc podbiera pokarm trawce sypnelam kurzy zmieszany z bydlęcym. Trawka czarna a liście brzóz byly do połowy listopada zielone, przyszedł śnieg i opadły. Kozaki rosły na potęgę.
Więc granulat też dobry.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:14, 09 sie 2018

Do góry
Waldek bardzo ladny, ale ty eksperymenty różne przeprowadzasz...

Elu. To nie są żadne eksperymenty. Ja też w czasach kiedy stosowałem jeszcze sztuczne nawozy borykałem się z wieloma problemami które dotyczyły wcześniejszych moich trawników. Teraz dopiąłem swego bo 5 lat temu postanowiłem założyć trawnik wzorując się na angielskich zasadach zakładania trawników z siewu. Każdy trawnik jest odbiciem gleby na której został założony. Na żyznej i urodzajnej glebie z dużą zawartością próchnicy trawniki wyglądają jak zielone dywany. Na glebie zbitej, gliniastej lub lekkiej piaszczystej z niewystarczającą ilością składników pokarmowych ciężko jest założyć trawnik z którego można by było być zadowolonym. W Polsce zbyt często jeszcze trawników nie traktuje się jako wizytówki ogrodu, a jedynie uzupełnia się trawą niezagospodarowane miejsca. Gratulując Tobie, Ewie i Renacie pięknych trawników życzyłbym sobie aby w naszych ogrodach powstawało ich coraz więcej.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:59, 09 sie 2018

Do góry
Waldek bardzo ladny, ale ty eksperymenty różne przeprowadzasz.bprzeczytalam przy okazji kretów jak się wypowiadałem.
Wątek prowadzić trzeba mieć czas a jak się pracuje to tym bardziej.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:52, 09 sie 2018

Do góry
Piękne trawniczki i czy to taka filozofia aby takie były? Nie.

Wystarczy regularnie nawozic czym kto woli podlewać i kosić.
Zbytnio się nie przejmować jak jakieś tam małe plamki pleśni są. Raz są raz nie ma.

Ja z eM też jesteśmy zadowoleni mam ok 10 arów takiego solidnego trawnika jaskier go trochę lubi, ale trudno popsikam co roku i jest dobrze. Trawnik wśród łąk więc mniszek i inne trawy się rozsiewają, ale to nie powód do załamywania rąk.

Może już wstawiłam fota z 20 lipca

Chwasty w trawniku 07:22, 09 sie 2018

Do góry

Przeczytałam kilka podpowiedzi.

...ale chyba niezbyt dokładnie.
napisałem przecież:

Marcin2017 napisał(a)

opryskaj wszystko dokładnie umiarkowaną dawką (za mocna wcale nie jest lepsza), powtórz oprysk za tydzień-półtora (weźmie dopiero kiełkujące chwasty), jak zżółknie wszystko dokładnie wygrab, przejedź glebogryzarką i siej od nowa.

jeśli obecne chwastnice zdążą się rozsiać (a zdążą), to po to jest powtórny oprysk - to dziadostwo potrzebuje kilka dni na wyrośnięcie kilka cm, więc tydzień odczekania to odpowiedni czas żeby rośliny się pojawiły, a nie zaczęły się rozsiewać.
i po 3 tygodniach działania roundupu wszystko będzie elegancko wypalone.

co do twojej rady - zasiejesz i nawieziesz? czym? od razu po zasianiu? czy może młody trawnik??? konkretów brak, a nawożenie młodej trawy może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 03:11, 09 sie 2018

Do góry

Waldek pokaż swój trawnik na twoim wątku. Inne rośliny tez jak się czują w te upały po przeciwnej strony Wawy.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:26, 08 sie 2018

Do góry
Za często nawoziles kwiecień, czerwiec koniec początek lipca i później jesiennym sierpień koniec początek września jesiennym bez azotu.

Podlewanie ok 1 godziny co drugi dzień.
Kilka razy pisałam.

Trzeba czytać w tym wątku wszystko jest napisane.

Brązowienie a może sypales nawóz i nie podlales woda dobrze
Przegrab go. Ponakluwaj widłami lub czymś ostrym.

A mnie zaintrygowała informacja o podlewaniu trawnika ... Dlaczego zraszacze maja podlewać trawnik co drugi dzień przez całe 60 minut??? Ja mam ustawione tylko 15 minut i wydaje mi się, że jest ok.

Mój jest taki...dzisiejsze zajęcie
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:21, 08 sie 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Trochę głodny jest ten Twój trawniczek Beato ale ogólnie wygląda nieźle. Zbyt rzadko go zasilasz. Trawniki w zależności od gleby, pogody i częstotliwości koszenia nawozi się w sezonie wegetacyjnym co ok 45 dni. Substral magiczna siła jak na trawę ma za dużą zawartość procentową azotu. Jest to nawóz do wyjątkowo zagłodzonych trawników. Na tę porę roku dla młodego trawnika polecam Ci zastosować Vila Yara Pro-complex.

Waldek pokaż swój trawnik na twoim wątku. Inne rośliny tez jak się czują w te upały po przeciwnej strony Wawy.
Pisze tu bo jesteś nie obecny.
Chwasty w trawniku 17:01, 08 sie 2018

Do góry
Marcin2017 napisał(a)
nie bój się herbicydów! opryskaj w bezwietrzny dzień. poza tym są specjalne osłonki na końcówkę lancy opryskiwacza, coś na kształt lejka, żeby oprysk nie leciał dookoła tylko na konkretne rośliny. w ostateczności obetnij plastikową butelkę i przełóż lancę przez szyjkę, to powinno wystarczyć.
po roundupie za dwa-trzy tygodnie będziesz mogła zakładać trawnik od nowa. bez oprysku będziesz pielić dwa-trzy miesiące, narobisz się jak wół a i tak wszystkiego nie wyrwiesz, bo nowe momentalnie rosną. w końcu przyjdzie zima i wymrozi chwastnicę, ale trawnika i tak nie będziesz miała, bo trawy JUŻ TAM NIE MA.
czasami lepiej zacząć od nowa niż grać w przegraną grę...

Przeczytałam kilka podpowiedzi.

Marcin z jednej strony piszesz, nasiona po zimie zostają w ziemi i to fakt , z drugiej strony doradzasz użycie herbicydów po trzech tygodniach pozna siać trawę.
Przecież przy takiej wysokości chwastnicy dawno się na nowo wysiała. Część naziemna zniszczysz, ale nasiona pozostaja rozsiane.
Jak Kasia tylko wzruszy ziemię to odnowa powschodza, a ty piszesz, że po 3 tygodniach mozna siać trawę. I znowu będzie to samo co teraz

Moim zdaniem Kasiu odczekaj. Po 3 4 tygodniach po randapie sprzątnij przegrab i zostaw możesz ew posiać gorczycy dosyć gęsto. Jak wyrośnie na ok 30 cm skos i przekopać albo zostaw. Wiosna zasiej trawkę od mowa.

Jak dobrze rozsiejesz trawnik gęsto. Dobrze nawiezc to trawa zagłuszy inne chwasty.

Taka jest moja rada.
Z ogródka na wsi 10:29, 08 sie 2018

Do góry
Radziu przesylam dla ciebie trzmieliny która ładniejsza

Tak, biała zdecydowanie bardziej mi się podoba Jako lizak także

Dziękuję za fotke Elu
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:14, 07 sie 2018

Do góry
Sylwia piekne projekty takie chcesz zrobic?
Piszesz o jesieni to nie jesien to takie lato skwarne. Roslinynie wytrzymuja.
Bedzie numer jak liscje opadna we wrzesniu a w pazdzierniku zaczna odrastac.
Nie zbadane sa wyroki....

Nke wiem co tam umnie,.ale w Wawiebo chlodniej l. Jestem nadmorzem, wiecskwar zie dziesiaj i poprzednie dni lał. Dobrze, ze woda blisko woda ma 24 stopnie wkec kapielom niema Granic.

Jestem w dziurce wiec zasieg bele jaki.

Wyczytałam jaki zasięg, ale szyfry złamaneU nas też skwar i nie popuszcza, a ponoć ma być gorzej
Wyspowiadałam EM co podlał i już wiem , ze nie wszystko i straty mogą być W złym momencie mnie dopadło
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:54, 07 sie 2018

Do góry
Sylwia piekne projekty takie chcesz zrobic?
Piszesz o jesieni to nie jesien to takie lato skwarne. Roslinynie wytrzymuja.
Bedzie numer jak liscje opadna we wrzesniu a w pazdzierniku zaczna odrastac.
Nie zbadane sa wyroki....

Nke wiem co tam umnie,.ale w Wawiebo chlodniej l. Jestem nadmorzem, wiecskwar zie dziesiaj i poprzednie dni lał. Dobrze, ze woda blisko woda ma 24 stopnie wkec kapielom niema Granic.

Jestem w dziurce wiec zasieg bele jaki.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:47, 07 sie 2018

Do góry
Dopóki będzie basen i inne instalacje na trawniku nic nie zrobisz. Od wysiania do wschodu i późniejszego koszenia aby po nim chodzić potrzebne co najmniej 1,5 miesiąca.

Moim zdaniem jak skończy się sezon posciagasz te wszystkie instalacje kup kilka worków ziemi do trawnika
Skos trawnik dosyć nisko rozłóż ziemię wszędzie ok centymetra nawiez troche nawozem jesienny rozgrab wszystko równiutki i posiej trawę ręcznie równo lekko przegrab i ubij odwrotna strona grabi podłej. Po 2 tygodniach powinna wzejść trawka.
Odpowiednia pora byłby początek września.
Wiosna wygrabić, na początku kwietnia rozsiewaj nawóz wiosenny ponów nawożenie we połowie czerwca do końca czerwca i później początek września jesiennym.

Następnie kosić i podlewac w zależności od pogody.
Ptasi gaj 17:18, 07 sie 2018

Do góry
Siedemnasta godz morze w bezruchu dosłownie lustro. Bardzo gorąco nie ma wiatru.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies